De 10x liefste hondenrassen op een rij

Laatst bijgewerkt: 6 januari 2023

Zit jij eraan te denken om een hond in huis te nemen? Dan is de keuze reuze: er zijn zo veel hondenrassen te vinden, dat je misschien niet weet wat voor ras jou aanspreekt. Zo zijn er waakse hondenrassen, rustige hondenrassen maar ook lieve hondenrassen.

Wil jij weten welke hondenrassen graag met je willen knuffelen en willen kroelen? Dan kun je eens een kijkje nemen in de onderstaande lijst. Met deze hondenrassen kun je gegarandeerd lekker chillen op de bank, maar natuurlijk vraagt een hond wel ietsje meer dan dat. Lees je mee?

Lijst met de tien liefste hondenrassen

Hieronder hebben we tien hondenrassen voor je opgesomd waarbij het lieve karakter naar voren komt. Zeg maar hallo tegen de ideale gezinshond!

1. Golden Retriever

De golden retriever staat bekend als een van de liefste hondenrassen die er bestaat. De golden retriever is aanhankelijk en zal alles voor het baasje doen. De hond zal dan goed gehoorzamen, maar vind het ook heerlijk om lekker met jou te knuffelen en te spelen. Ook kunnen golden retrievers goed met kinderen opschieten; met andere woorden is het een echte allemansvriend.

lieve hond: golden retriever

2. Labrador

Ook de labrador is een echte goedzak. Net als de golden retriever zal de labrador alles doen voor het baasje. De labrador staat dan ook bekend als een trouwe hond die graag met het gezin tijd doorbrengt. Niet voor niets dat de labrador zo’n populaire hond is!

labrador lief hondenras

3. Windhond

De windhond ziet er niet alleen lief en vrolijk uit, dat ís het beestje ook gewoon. Naast zijn lieve karakter kan een windhond razendsnel rennen, te danken aan zijn slanke lichaam. Het is wel goed om te benoemen dat er verschillende windhonden zijn. Een greyhound is namelijk veel aanhankelijker dan bijvoorbeeld de whippet. Er zit dus wel degelijk verschil in de verschillende soorten windhonden.

greyhound, windhond als lief hondenras

4. Boxer

Ook al doet zijn stoere en sterke uiterlijk misschien anders vermoeden, een boxer is een echte gezinshond. Het is een lieve lobbes die graag met je tijd doorbrengt. Samen luieren op de bank is dan ook een van de favoriete bezigheden van de boxer. Wanneer je zelf een boxer in huis hebt zul je het dan ook beamen dat een boxer een echte allemansvriend is.

boxer

5. Beagle

Een beagle heeft een onschuldig en schattig snoetje. Bovendien is de beagle ook heel aanhankelijk naar jou als baasje. Hij wil graag voor jou zijn best doen en daarnaast is de beagle een echte knuffelbeer. Daarnaast wil de beagle graag met jou op pad: slenteren door het bos en op zoek gaan naar prooien – het is immers een jachthond.

een van de liefste hondenrassen is de beagle

6. Dobermann

Een dobermann heeft misschien een ietwat intimiderend uiterlijk, maar wanneer je een dobermann goed leert kennen zul je bevestigen dat dit niet waar is. Het is dan misschien wel een echte waakhond, een dobermann wil ook graag met jou knuffelen. Een dobermann is bovendien loyaal en aanhankelijk.

de dobermann is een van de liefste hondenrassen

7. Duitse Pinscher

De Duitse Pinscher heeft hetzelfde uiterlijk als de Dobermann: een zwarte, glimmende vacht met bruine elementen. Toch heeft – naast het uiterlijk – een Duitse Pinscher niets weg van een Dobermann. Wel komen de lieve eigenschappen in beide rassen naar voren. Alhoewel de Duitse Pinscher een energiek en levendig hondenras is, is de Duitse Pinscher ook erg aanhankelijk en lief.

de Duitse pinscher is een lief hondenras

8. Duitse Dog

Nogmaals een Duits hondenras in dit rijtje, en dit keer de Duitse dog. De Duitse dog is een van de grootste hondenrassen, maar ook een van de liefste. Een Duitse dog is aanhankelijk, lief en altijd in voor een knuffel. Met deze grote lobbes kun je heel wat uurtjes knuffelen!

Duitse of Deense dog

9. Shih Tzu

Een Shih Tzu is een klein, schattig, harig bolletje. Een Shih Tzu is net zo lief als zijn uiterlijk. Het is een echte allemansvriend en wil graag met je knuffelen. Bovendien wil deze hond lekker lang luieren: of dat nou op de bank of in zijn mandje is. 

de Shih Tzu is een van de liefste hondenrassen

10. Pitbull

Hoewel veel mensen denken da de pitbull een agressief hondenras heeft, is dit beeld van de pitbull niet helemaal kloppend. Natuurlijk ligt het wel aan de opvoeding en de socialisatie, maar de pitbull kan met de juiste opvoeding een lieve hond zijn en de perfecte gezinshond.

ook de pitbull behoort tot een van de liefste hondenrassen

Zo voed je een hond op

Een lieve hond heeft natuurlijk in het karakter lieve eigenschappen zitten, maar het is wel belangrijk dat je de hond goed opvoedt om daadwerkelijk deze eigenschappen naar voren te laten komen.

Zo is het in eerste instantie belangrijk dat je een consequentie opvoeding aanhoudt. Stel duidelijke regels op waar een hond zich aan moet houden. Zorg er overigens ook niet voor dat je een te strenge opvoeding aanhoudt: dit kan juist averechts werken. Beloon de hond daarnaast bij goed gedrag: dit zal de hond juist stimuleren om vaker goed gedrag te laten zien.

Veelgestelde vragen

Wat is een lief hondenras?

Er zijn veel lieve hondenrassen op te noemen, maar de bekendste lieve hondenrassen zijn de golden retriever en de labrador.

Hoe leer je een hond om te gehoorzamen?

Een hond is eigenlijk nooit uitgeleerd. Je kunt van alles aanleren, ook om gehoorzaam te zijn. Zolang je de hond beloont bij goed gedrag is de kans op slagen groot.

Waarom likt mijn hond mijn gezicht?

Wanneer een hond jouw gezicht likt, kan dat meerdere betekenissen hebben. Het kan zijn dat dit een teken is dat een hond het gezellig met je heeft. Ook kan de hond zeggen dat hij van je houdt, of dat hij onderdanig aan je is.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *