Amerikaanse Pitbull Terriër: dit moet je weten

Laatst bijgewerkt: 9 november 2022

Een Amerikaanse Pitbull Terriër wordt door veel mensen al gauw geassocieerd met agressiviteit. Dat is eigenlijk onterecht: een Amerikaanse Pitbull Terriër is lief, zorgzaam en is een echte allemansvriend. Hierbij is een goede opvoeding en socialisatie wel van groot belang. 

Wanneer jij eraan zit te denken om een Amerikaanse Pitbull Terriër in huis te nemen, is het belangrijk dat je van een aantal zaken op de hoogte bent. Zo speelt dus een belangrijke opvoeding onder andere een grote rol. 

Alles wat je moet weten over de Amerikaanse Pitbull Terriër zetten we hieronder voor je op een rij.

1. Uiterlijke kenmerken

De Amerikaanse Pitbull Terriër is een gespierde hond. Dat zie je ook goed terug in het lichaam: de rug, schouders en poten van de hond zijn eigenlijk een bonk spier. Ook staat de hond altijd breed met de poten.

De kop van de Amerikaanse Pitbull Terriër is breed met puntige oren die rechtop staan. Bovendien heeft een Amerikaanse Pitbull Terriër lieve oogjes wat ervoor doet zorgen dat jouw hart een beetje gaat smelten.

Verder is de schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van een Amerikaanse Pitbull Terriër tussen de 40 en 56 centimeter. De hond zal gemiddeld zo’n 14 tot 30 kilo wegen. De schofthoogte en het gewicht kunnen dus onderling enorm van elkaar verschillen.

2. Gedrag

Zoals net al werd genoemd wordt een Amerikaanse Pitbull Terriër vaak geassocieerd met agressiviteit. Dit heeft vooral te maken door de geschiedenis die bekend is over de Amerikaanse Pitbull Terriër. Mensen vinden deze hond dan ook vaak eng en bedreigend. 

Toch zijn deze associaties niet juist. Een Amerikaanse Pitbull Terriër kan namelijk juist erg lief, aanhankelijk en een trouwe vriend voor je zijn. Bovendien zijn deze honden erg intelligent en sociaal. Met andere woorden kan een Amerikaanse Pitbull Terriër een echte gezinshond zijn. Daarnaast kan een Amerikaanse Pitbull Terriër wel zijn waakzame kant laten zien.

Amerikaanse pitbull terriër hondenras

3. Verzorging

Een Amerikaanse Pitbull Terriër heeft een korte vacht. Deze vacht vraagt dan ook niet veel verzorging van je. Zo af en toe een keer borstelen zal fijn zijn, om de losse haren te verwijderen. Ook een wasbeurtje zal zo nu en dan prettig zijn voor de hond. Daarnaast geldt ook voor deze hond dat de oren, ogen en nagels goed moeten worden schoongemaakt.

Daarnaast heeft iedere hond zo zijn gezondheidskwaaltjes, en zo ook de Amerikaanse Pitbull Terriër. Zo kan de hond heup- of elleboogdysplasie krijgen. Ook is de Amerikaanse Pitbull Terriër gevoelig voor een aantal allergieën.

4. Opvoeding

Een Amerikaanse Pitbull Terriër heeft iets meer aandacht nodig tijdens de opvoeding in vergelijking met andere honden. Wanneer de Amerikaanse Pitbull Terriër niet goed wordt opgevoed kunnen zijn slechte karaktereigenschappen naar boven komen. 

Toch is agressiviteit geen natuurlijke eigenschap van een Amerikaanse Pitbull Terriër. Agressiviteit komt maar zelden voor bij deze hond. Wél kan de hond dominant overkomen wanneer er bijvoorbeeld bedreiging op de loer ligt, zoals een andere hond. Hierbij is een goede socialisatie en opvoeding van groot belang om dit te kunnen voorkomen.

Een Amerikaanse Pitbull Terriër is namelijk ontzettend intelligent en slim. Je kunt de hond dus eenvoudig dingen aanleren. Wel moet je laten merken dat jij de baas bent en niet de hond. Wanneer je dit niet doet kan de dominantie weer naar boven komen.

Daarnaast kan een Amerikaanse Pitbull Terriër erg goed overweg met kinderen en andere dieren, mits er natuurlijk een goede opvoeding plaatsvindt. Het is dan ook goed om de Amerikaanse Pitbull Terriër in zijn jonge jaren regelmatig kennis te laten maken met andere dieren en kinderen.

Het is belangrijk om de Amerikaanse Pitbull Terriër niet te veel alleen te laten. Een Amerikaanse Pitbull Terriër kan namelijk gauw last krijgen van verlatingsangst.

Amerikaanse pitbull terriër

5. Beweging

Een Amerikaanse Pitbull Terriër heeft veel beweging nodig. Dat is ook niet zo gek, als je naar het lichaam van de Amerikaanse Pitbull Terriër kijkt. Het is daarom belangrijk om iedere dag regelmatig met de hond te gaan wandelen. Dit is niet alleen om de hond te laten bewegen, maar ook om een sterkere band met de hond te krijgen.

Daarnaast kun je de Amerikaanse Pitbull Terriër ook mentaal uitdagen. Speel daarom samen met de hond, maar laat de hond ook bijvoorbeeld een hondenpuzzel oplossen. Het zijn immers intelligente honden.

Dit moet je weten over de Amerikaanse Pitbull Terriër

6. Geschiedenis

Zoals al meerdere keren is benoemd heeft een Amerikaanse Pitbull Terriër niet de beste reputatie. Hiervoor moeten we terugkijken naar de geschiedenis van de hond, want dat is waar het allemaal begon.

De fok begon al rond 1800, waarbij er in Engeland de Old English Terriër en de Old English Bulldog werden gekruist. De Pitbull kwam hieruit voort: een sterke, krachtige hond die werd ingezet voor gevechten. Vervolgens werd de Pitbull meegenomen naar de Verenigde Staten. 

Hier werd de hond verder gefokt met als doel om de hond nog sterker en krachtiger te maken. Daaruit kwam de Amerikaanse Pitbull Terriër. Vandaag de dag is de Amerikaanse Pitbull Terriër een echte gezinshond die sterk, lief en intelligent is. Het is in Nederland echter niet meer toegestaan om de Amerikaanse Pitbull Terriër te fokken.

Veelgestelde vragen

Is een Amerikaanse Pitbull Terriër gevaarlijk?

Een Amerikaanse Pitbull Terriër is niet gevaarlijk. Deze hond moet echter wel goed opgevoed worden om niet te dominant en te dreigend over te komen.

Hoe oud wordt een Amerikaanse Pitbull Terriër?

Een Amerikaanse Pitbull Terriër kan 10 tot 15 jaar worden.

Wat zijn de karaktereigenschappen van een Amerikaanse Pitbull Terriër?

Een Amerikaanse Pitbull Terriër is lief, sociaal, intelligent, waakzaam en speels.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *