Australian Cattle Dog

Laatst bijgewerkt: 15 april 2022

De Australian Cattle Dog, ook wel Australische Veedrijvershond genoemd, komt van origine uit Australië. Dat mag geen verrassing zijn op basis van de naam. Hedendaags is dit ras echter ook relatief veel in het Nederlandse straatbeeld te zien. Met zijn opvallende kleurstelling, zijn krachtige lichaam en vrolijke oogjes is het een leuke en kenmerkende hond om te zien.

Dit ras werd vroeger in Australië gebruikt om het vee bijeen te drijven. Voor Australische herders groeide dit ras daardoor al snel uit tot het meest geliefde hondenras. Door de jaren heen is de “functie” van dit ras veranderd, maar de invloeden uit het verleden zijn nog steeds zichtbaar in het karakter van de hedendaagse Australische Veedrijvershonden. Dit ras is behoorlijk gezond en sterk te noemen; dat bewijst de gemiddelde leeftijd. Een Australian Cattle Dog wordt namelijk gemiddeld 13 tot 15 jaar oud.

Samenvatting Australian Cattle Dog

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Australian Cattle Dog.

Karakter Intelligent, moedig, speels, zachtaardig en zelfstandig.
Levensverwachting 13 tot 15 jaar.
Schofthoogte Reu: 46,0 tot 51,0 cm.Teef: 43,0 tot 48,0 cm.
Gewicht Reu: 16,0 tot 21,0 kg.Teef: 16,0 tot 21,0 kg.
Vachtkleur Blauw en rood.
Vachtlengte Kort.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Weinig.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.

1. Uiterlijke kenmerken

Als je van een afstandje een Australian Cattle Dog ziet lopen, is de kans vrij groot dat je hem weet te herkennen. Dit is met name te danken aan de opvallende vacht van hem. Zijn vacht bestaat namelijk niet uit maar één kleur, maar uit een mengelmoes van verschillende kleuren. De kleur zelf is blauw of blauw gespikkeld, maar zwarte, blauwe of tan aftekeningen zorgen voor een unieke uitstraling. In zeldzame gevallen heeft de hond ook nog een rood gespikkelde aftekening op zijn vacht.

De kop en snuit zijn behoorlijk breed te noemen. Opvallend daarbij is dat de voorsnuit een gemiddelde lengte heeft. De twee donkerbruin gekleurde ogen hebben een ovaal vorm en tonen een en al levenslust. De ogen kan je wellicht het beste typeren als zeer ondeugend. De niet al te grote oren worden rechtopstaand gedragen; opvallend daarbij is dat de oren een punt aan de bovenkant hebben.

De brede kop loopt over in een middelmatige en krachtige hals. De rechte, relatief korte en krachtige rug geeft deze hond een compacte doch sterke uitstraling. Aan het einde van de krachtige rug is een laag aangezette staart te vinden. Deze start is dicht behaard en wordt bij voorkeur laag gedragen. In sommige gevallen wordt de staart zelfs zeer laag gedragen.

De bouw van een Australian Cattle Dog is behoorlijk krachtig en atletisch te noemen. De poten stralen bijvoorbeeld een en al kracht uit, waardoor de hond bijzonder behendig en atletisch is. Door zijn krachtige bouw beschikt hij ook over bijzonder veel uithoudingsvermogen.

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is de kleurstelling van de vacht van een Australian Cattle Dog nogal opvallend te noemen. Deze vacht bestaat uit twee verschillende soorten vachten; een korte en dichte ondervacht en een harde bovenvacht. De harde bovenvacht bestaat uit korte en vlakke dekharen. Alleen bij de achterkant van de achterste poten, bij de hals en onder het lijf, zijn de haren van een Australian Cattle Dog lang(er).

2. Gedrag

In het verleden werd de Australian Cattle Dog als veedrijver ingezet. Hierdoor moest hij niet alleen hard werken, maar was hij ook veelvuldig op zichzelf aangewezen. Deze zelfstandigheid is nog steeds duidelijk terug te zien in het karakter van de hedendaagse honden. Hij is niet alleen zelfstandig, maar beschikt ook over de nodige moed, het nodige zelfvertrouwen en over de nodige intelligentie.

Binnenshuis is het een onwijs lieve en loyale hond. Hij is behoorlijk aanhankelijk naar zijn baasjes toe en voert graag klusjes voor zijn baasjes uit. Als je hem niet van voldoende aandacht en uitdagingen weet te voorzien, kan hij echter behoorlijk vervelend worden. Hij is van nature immers gewend om veel taken uit te voeren, veel te bewegen en eigenlijk elke dag tot het uiterste te gaan.

Een Australian Cattle Dog kan prima overweg met kinderen en met andere huisdieren. Ook met andere honden kan hij prima omgaan, maar je moet hem daarvoor wel op jonge leeftijd al laten socialiseren. Zodra er onbekende mensen in jouw huis binnenkomen, komt de ware aard van hem naar boven. Hij stelt zich dan gereserveerd op, houdt de situatie nauwlettend in de gaten en wijkt eigenlijk geen moment van de zijde van zijn baasje af. Juist op deze momenten komt zijn bewakings- en verdedigingsinstinct naar boven.

De Australian Cattle Dog wordt tegenwoordig veelvuldig als familiehond gebruikt. Dat is niet geheel verwonderlijk, aangezien hij een zachtaardig en speels karakter heeft. Hij vindt het heerlijk om in een gezin opgenomen te worden en oefent daar zelf ook graag zijn invloed op uit. Aangezien hij onwijs pienter en intelligent is, kan je hem allerlei taken mee geven. Je weet dat deze taken op de juiste manier uitgevoerd worden, aangezien hij ook behoorlijk veeleisend is.

Onder aan de streep is het een hond waar je onwijs van kunt genieten. Hij kan prima zelfstandig leven, maar hij vindt het ook heerlijk om veel aandacht te krijgen en leuke dingen te doen. Geef hem taken en hij ontpopt zich eigenlijk al snel tot de perfecte gezinshond.

3. Verzorging

Zoals in de inleiding van dit artikel al gezegd is; de Australian Cattle Dog is over het algemeen een gezonde en sterke hond. Dat is duidelijk terug te zien in de leeftijd waarop de meeste honden binnen dit ras komen te overlijden. Een gemiddelde Australian Cattle Dog wordt 13 tot 15 jaar oud; dat is een zeer respectabele leeftijd voor een hond. Hoe dit komt? Met name doordat de hond behoorlijk goed gefokt is en zodoende sterk/gezond is.

Uiteraard is het noodzakelijk om hem de juiste verzorging te geven. Dat doe je onder meer door één keer per week een borstel door zijn vacht te halen. Hiermee voorkom je de vorming van klitten en verwijder je de bacteriën en vuiligheden uit zijn vacht. Zodra een Australian Cattle Dog in de rui zit, is het advies om hem véél vaker te borstelen. In deze periode verliest hij nogal veel haar, waardoor het loszittende haar hem kan gaan irriteren. Borstel hem tijdens die periodes vaker per dag.

australian cattle dog zit op een stijger

Kent een Australian Cattle Dog helemaal geen gezondheidsproblemen? Nou, toch wel. Net zoals veel andere honden loopt deze hond een verhoogd risico op heupdysplasie en elleboogdysplasie. Bij deze aandoening sluiten verschillende onderdelen van de gewrichten niet meer perfect op elkaar aan, waardoor de gewrichten behoorlijk snel gaan slijten. Dit brengt veel pijn met zich mee; aan een mank loopje kan je al snel één van de vormen van dysplasie herkennen.

Tot slot komt een bepaald oogprobleem ook veel voor bij dit ras; Progressieve Retina Atrofie. Bij deze aandoening is het netvlies van één van de ogen (of van beide ogen) verslechterd. Uiteindelijk leidt dit tot blijvende blindheid van de hond.

4. Opvoeding

Tijdens het opvoeden van een Australian Cattle Dog is het verstandig om zijn verleden in ogenschouw te nemen. Van nature is hij namelijk gewend om hard te werken, zelfstandig te werken en om veel taken uit te voeren. Doordat hij graag taken uitvoert, kan je hier perfect gebruik van maken tijdens de opvoeding. Door hem taken te geven, kan je hem namelijk een hoop leren. Ondertussen weet je hem ook nog te vermaken, waardoor hij meer en meer respect voor jou op gaat bouwen. Hierdoor kan je hem uiteindelijk relatief simpel en vlekkeloos opvoeden.

Bij de opvoeding is het onwijs belangrijk om consequent te zijn. Je moet duidelijke regels opstellen en je moet deze regels ook strikt na komen. Doe je dat niet? Dan neemt hij vanzelf een loopje met jou en met de regels. Door zijn intelligentie en zelfstandigheid is hij namelijk prima in staat om zijn eigen regels in te vullen en/of te bepalen.

Let er bovendien tijdens de opvoeding goed op dat je het goede voorbeeld geeft. Hij staat er namelijk nogal om bekend dat hij graag gedragingen van zijn baasje kopieert. Zodra jij ongewenst gedrag vertoont, is de kans groot dat hij ook dit gedrag gaat vertonen.

Tijdens de opvoeding moet je in ieder geval onwijs sterk in je schoenen staan. Je moet hem consequent opvoeden, je moet er veel tijd insteken en je moet hem veel liefdevolle aandacht geven. Voed hem met de liefdevolle hand op en absoluut niet met de harde hand. Als je een Australian Cattle Dog met de harde hand op gaat voeden, kom je voor serieuze problemen te staan. Mede hierom is het opvoeden van dit ras niet voor iedereen weggelegd.

Tot slot is het nog belangrijk om aan te stippen dat ook socialisatie een belangrijk aspect is. Tijdens de opvoeding moet je hem – bij voorkeur – zo snel mogelijk in contact laten komen met andere honden. Hierdoor leer je hem af om wantrouwig naar andere honden te zijn.

5. Beweging

Door zijn atletische bouw en zijn intelligentie kan je een Australian Cattle Dog allerlei soorten taken uit laten voeren. Zodra hij een taak heeft, is hij dolgelukkig. In het verlengde hiervan; hij vindt het ook heerlijk om veel te bewegen. Heerlijk lange stukken wandelen, naast jouw fiets mee rennen of heerlijk zwemmen. Eigenlijk voor allerlei soorten bewegingen kan je hem wel wakker maken.

Probeer wel met de beweging af te wisselen. Zijn intelligentie kan er voor zorgen dat hij zich al snel gaat vervelen. Probeer dat te voorkomen door fysieke inspanning met geestelijke inspanning te combineren. Laat hem taken uitvoeren, daag hem op het mentale vlak uit en speel allerlei leuke spelletjes met hem. Zowel denkspelletjes als behendigheidsspelletjes vallen perfect in de smaak bij een Australian Cattle Dog.

Bij het bewegen moet je wel scherp zijn op onverwachtse bewegingen. Door dergelijke bewegingen kan hij sneller/eerder last krijgen van dysplasie. Zodra je hem mank ziet lopen, is het advies daarom om naar de dierenarts te gaan. Pas tevens op met schapen drijven. Dit is één van de taken waar hij onwijs goed in is, maar je hebt hierbij wel met meerdere levende wezens te maken. Indien je graag wilt dat hij toch schapen gaat drijven, moet je hiervoor naar een professionele hondenschool toe.

6. Geschiedenis

In Australië leefde rond het jaar 1840 de veehouder Thomas Hall. Hij maakte op dat moment gebruik van Engelse hondenrassen voor het bijeendrijven van zijn schapen. Thomas Hall had echter moeite met de koppigheid van deze honden, terwijl de honden ook nog eens luidruchtig waren en moeite met de hoge temperaturen hadden. In de ogen van Thomas Hall moest dat beter kunnen; hij ging aan de slag met het fokken van zijn eigen hond.

Thomas Hall besloot om tamme dingo’s (verwilderde honden) te fokken met de Highland Collie. De invloed van de dingo’s was duidelijk zichtbaar bij deze kruising; de gefokte hond werd een stuk stiller, sneller en dapperder. Ook zijn intelligentie en behendigheid stegen naar een hoger niveau. Deze honden kregen eerst de naam “Hall’s Heelers”. Vervolgens ging George Elliott aan de slag met het fokken van dit ras. Hij kruiste deze honden met de Dalmatiër en met de Kelpie. Op die manier is uiteindelijk de Australian Cattle Dog tot stand gekomen.

Dit ras heeft een flinke vlucht genomen in de afgelopen tientallen jaren. Vanuit Australië zijn de honden eigenlijk over de hele wereld terechtgekomen. Ook in Nederland komt dit ras relatief vaak voor. Als je zelf een Australian Cattle Dog in huis rond hebt lopen, weet je ongetwijfeld hoe behendig, slim en zachtaardig hij is. Mede door deze eigenschappen is hij in veel gezinnen uitgegroeid tot een ware gezinshond.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *