Welsh Corgi Cardigan

Laatst bijgewerkt: 23 juni 2022

Als we het over een bijzonder hondenras hebben, komt de Welsh Corgi Cardigan direct in onze gedachten naar boven. Dit hondenras heeft namelijk een ongekend bijzonder uiterlijk; een uiterlijk waarmee dit ras zich écht weet te onderscheiden ten opzichte van talloze andere hondenrassen. Hoe we het uiterlijk van de Welsh Corgi Cardigan het beste kunnen typeren? Nou, er zijn mensen die dit ras gekscherend een “worstenbroodje” noemen. We kunnen niks anders dan enkel bevestigen dat het lichaam van een Welsh Corgi Cardigan inderdaad iets weg heeft van een worstenbroodje.

Niet alleen het lichaam van een Welsh Corgi Cardigan is uniek, maar ook zijn geschiedenis, zijn gedrag en zijn staart. Bovendien gaat de geschiedenis van dit ras vrij ver terug. Sterker nog: experts vermoeden dat dit één van de oudste hondenrassen ter wereld is. Er zijn namelijk ontdekkingen gedaan waaruit zou blijken dat de Welsh Corgi Cardigan maar liefst 3000 jaar geleden voor het eerst in Wales zijn intrede deed. In deze jaren heeft dit ras zich weten te ontwikkelen tot een gezond ras; de levensverwachting van dit ras ligt dan ook tussen de 11 en 15 jaar.

Graag willen we benadrukken dat de Welsh Corgi Cardigan niet hetzelfde als de Welsh Corgi Pembroke is. Beide rassen lijken veel op elkaar, maar kennen ook diverse verschillen. Zo is de staart van de beide hondenrassen anders. Het meest opvallende is wellicht wel dat deze twee hondenrassen niet eens aan elkaar verwant zijn; hierover lees je ook meer op deze pagina.

Samenvatting Welsh Corgi Cardigan

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Welsh Corgi Cardigan.

Karakter Avontuurlijk, lief, loyaal, moedig en slim.
Levensverwachting 11 tot 15 jaar.
Schofthoogte Reu: 25,0 tot 33,0 cm.Teef: 25,0 tot 33,0 cm.
Gewicht Reu: 14,0 tot 17,0 kg.Teef: 11,0 tot 15,0 kg.
Vachtkleur Alle kleuren mogelijk.
Vachtlengte Kort.
Activiteitsniveau Laag.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Weinig.
Trainingsmoeilijkheid Makkelijk.

1. Uiterlijke kenmerken

Als je naar het lichaam van een Welsh Corgi Cardigan kijkt, zie je direct iets unieks. Zijn lichaam is namelijk een stuk langer dan dat zijn lichaam hoog is. Hij heeft hierdoor een uitgerekt lichaam, waardoor de vergelijking met een worstenbroodje al snel gemaakt is. Opvallend is ook dat zijn poten onwijs kort zijn, maar dat hij desondanks een schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van zo’n 30 cm kan behalen.

Deze schofthoogte is dan ook voornamelijk te danken aan de hoogte van zijn lichaam. De hoogte van zijn lichaam staat hierdoor totaal niet in verhouding tot de lengte van zijn lichaam. Daarbij komt ook nog eens dat hij een vosachtige staart heeft, waardoor zijn rug nog een stuk langer oogt. Deze staart wordt overigens in rust naar beneden gedragen, terwijl hij in actie zijn staart boven de ruglijn draagt. Opvallend daaraan is dat hij zijn staart nóóit krult.

Is zijn kop net zo bijzonder als zijn lichaam? Ja, eigenlijk wel. Zijn kop heeft namelijk ook iets weg van een vos. Dat komt met name door de brede schedel in combinatie met de lichte welving boven de ogen. Zijn ogen zijn middelgroot en hebben een levendige blik. Een blik die vriendelijkheid en waakzaamheid weet te combineren. Ook is het opvallend dat zijn oren vrij ver uit elkaar staan.

Zijn oren zijn – zeker in vergelijking met zijn kop – vrij groot te noemen. Doordat hij zijn oren rechtopstaand draagt, vallen de oren nóg beter op. Ook zijn de oren ver naar achteren toe aangezet, waardoor het net is alsof zijn oren eigenlijk op zijn hals staan. Over de kop van een Welsh Corgi Cardigan hebben we nog iets opvallends te melden: hij heeft een schaargebit. Bij een schaargebit vallen de bovenste snijtanden iets voor de onderste snijtanden waardoor de onderste snijtanden met de bovenkant de achterzijde van de bovenste snijtanden raken.

De vacht van een Welsh Corgi Cardigan is kort, is hard en kent rechte haren. Onder zijn vacht is een dekkende ondervacht te vinden. De bovenvacht van een Welsh Corgi Cardigan kan uit verschillende kleuren bestaan; het enige wat in het rasstandaard opgenomen is, is dat de kleur wit niet de hoofdrol mag spelen. Verder zijn alle kleuren toegestaan, ook als deze kleuren met witte aftekeningen gecombineerd worden.

2. Gedrag

Op het gebied van uiterlijke kenmerken weet de Welsh Corgi Cardigan zich écht te onderscheiden. Is dat onderscheid ook duidelijk terug te zien in zijn karakter? Nou, om zijn karakter goed uit te kunnen leggen, is het zaak om naar het verleden van dit ras te kijken. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kent dit ras een ongekend rijk verleden.

De oorsprong van dit ras is in Wales terug te vinden. In dit relatief ruige en rotsachtige land werd de Welsh Corgi Cardigan voornamelijk ingezet als boerderijhond. Zo kon hij perfect vee bijeendrijven en kon hij ook hoeden over een kudde vee. Bij dit “werk” kwam zijn lichaam bijzonder goed van pas; omdat hij zo laag op zijn poten staat, was het voor koeien en schapen nagenoeg niet mogelijk om hem te trappen.

Door dit werk is dit ras ook moedig, avontuurlijk, slim, loyaal en lief. In principe doet een Welsh Corgi Cardigan geen vlieg kwaad. Weet je hem wél boos te krijgen? Dan ben je echt veel te ver gegaan. Een Welsh Corgi Cardigan ziet zijn baasjes namelijk echt als zijn maatjes. Hij bevindt zich dan ook het liefste de gehele dag bij zijn baasjes in de buurt.

Momenteel doet een Welsh Corgi Cardigan met name dienst als gezinshond. Dat gaat hem bijzonder goed af, aangezien hij een aanhankelijk karakter heeft. Hij vindt het heerlijk om bij je op schoot te kruipen, terwijl hij het ook heerlijk vindt om leuke dingen met je te doen. Zolang jij of één van zijn andere baasjes maar bij hem in de buurt is, vindt hij het al snel goed.

Is een Welsh Corgi Cardigan buitenshuis net zo lief als binnenshuis? Nou, buitenshuis vertoont hij wel echt ander gedrag. Zo kan hij ietwat agressief worden ten opzichte van andere honden en andere katten. Ook ten opzichte van andere mensen vertoont hij niet altijd het gewenste gedrag. Dit is dan ook één van de belangrijkste aandachtspunten bij de opvoeding van een Welsh Corgi Cardigan.

Tot slot willen we ook nog benoemen dat hij vrij luidruchtig kan zijn. In het verleden moest dit ras namelijk luidruchtig zijn; dat was de enige manier waarop hij het vee bijeen kon drijven. Verder moet je ook oppassen voor zijn tanden; hij vindt het namelijk super leuk om overal in te happen. Ook al is dat in jouw vinger.

Al met al is de Welsh Corgi Cardigan een geweldige gezelschapshond. Hij is loyaal, hij is attent, hij is moedig, hij is gek op zijn baasjes en hij houdt van gezelschap om hem heen. Als je nog op zoek bent naar een relatief kleine én unieke gezinshond, is de kans groot dat je bij dit hondenras uit gaat komen.

welsh corgi cardigans liggen voor een kanaal

3. Verzorging

Moet je veel tijd besteden aan de verzorging van dit ras? Nee, dat valt wel mee. Zo is het niet al te lastig om zijn vacht te verzorgen, aangezien je eigenlijk alleen tijdens de ruiperiode hier veel tijd aan kwijt bent. Als hij in de rui is, is het advies echt om zijn vacht dagelijks door te borstelen. Als je zijn vacht borstelt, haal je bovendien niet alleen alle klitten eruit, maar ook het vuil.

Het is absoluut niet aan te raden om de vacht van een Welsh Corgi Cardigan te vaak te wassen. Probeer het wassen van zijn vacht echt tot een minimum te beperken. Verder valt het verzorgen van dit ras heel erg mee. Het enige waar je goed aan moet denken, is dat je zijn oren vrijhoudt van lange haren, dat je zijn tanden poetst en dat je zijn nagels netjes bijknipt.

Met een levensverwachting van 11 tot 15 jaar is dit een tamelijk gezond hondenras. Desalniettemin zijn er wel enkele gezondheidsproblemen die veelvuldig bij dit ras voorkomen. Dat geldt onder meer voor heupdysplasie (slijtage in het heupgewricht), progressieve retina atrofie (problemen met het netvlies; kan leiden tot blindheid) en rugproblemen. Deze rugproblemen komen overigens met name voor bij honden die last van overgewicht hebben.

4. Opvoeding

Wil je graag een Welsh Corgi Cardigan in huis gaan halen? Dan is het goed om te weten dat hij relatief makkelijk op te voeden is. Het is namelijk een lieve en aanhankelijke hond; hij luistert dan ook al snel goed naar je. Bovendien is het een hond die veel waarde hecht aan een hechte band met zijn baasjes. Dit kun je absoluut in jouw voordeel gaan gebruiken.

Bij de opvoeding is het belangrijk om consequent te zijn én om vriendelijk te blijven. Ook als hij vervelend is, moet je te allen tijde rustig en vriendelijk zien te blijven. Dit ras heeft namelijk behoefte aan een opvoeding met de zachte hand. Zodra je met de harde hand gaat regeren, zijn de poppen aan het dansen. In dat geval kan hij echt in opstand komen en kan hij ook agressief gedrag gaan vertonen.

Over dat agressieve gedrag gesproken: dit kan hij ook gaan vertonen ten opzichte van honden en katten op straat. Mede daarom is een goede socialisatie van ongekend belang. Begin zo vroeg mogelijk met deze socialisatie; je kunt hiervoor bijvoorbeeld een puppycursus volgen. Op deze cursus komt hij direct met andere honden in aanraking; daar heeft hij de rest van zijn leven profijt van.

Ook is het nog aan te raden om het blaffen zo snel mogelijk af te leren. Door het verleden van dit ras is hij gewend om veelvuldig te blaffen. Aangezien je daar niet altijd op zit te wachten, kun je dit het beste zo snel mogelijk af gaan leren.

5. Beweging

Kun je een Welsh Corgi Cardigan goed trainen? Ja, dat is absoluut mogelijk. Hij is namelijk vrij intelligent en hij is ook nog eens atletisch. Dat atletische vermogen zou je niet direct in kunnen beelden als je zijn lichaam ziet, maar niets is minder waar. Hij doet dan ook graag behendigheidsspelletjes, hij gaat graag de uitdaging aan en hij vindt het heerlijk om lange stukken met je te wandelen.

Het advies is om zeker dagelijks voldoende aandacht aan hem te geven. Hij vindt het namelijk leuk om lange stukken met je te wandelen, maar hij vindt het ook leuk om lekker met jou te ravotten. Voor het spelen van een leuk spelletje kun je hem dus altijd wel wakker maken. Als je hem écht tot bloei wilt laten komen, is het wenselijk dat je hem van voldoende beweging voorziet. Echter kun je een Welsh Corgi Cardigan ook prima in een flatje of in een appartement houden. Binnenshuis is hij namelijk niet de meest actieve hond.

Overigens nog een leuk detail: hedendaags wordt de Welsh Corgi Cardigan ook ingezet als zoek- en reddingshond. Dit geeft des te meer aan dat hij atletisch is, dat hij over uithoudingsvermogen beschikt én dat hij moedig is. Overigens wordt een Welsh Corgi Cardigan ook veelvuldig ingezet als een therapiehond; ook dat is veelzeggend.

6. Geschiedenis

Verschillende experts vermoeden dat de Welsh Corgi Cardigan één van de oudste hondenrassen is. Naar verluidt dateren de eerste verwijzingen naar dit hondenras van ruim 3000 jaar geleden. Of dit daadwerkelijk zo is, valt niet met 100% zekerheid vast te stellen. Zoals de naam van dit ras al doet vermoeden, is het wel een feit dat dit ras zijn oorsprong in Wales vindt.

Hoe dit ras oorspronkelijk tot stand gekomen is, is ook niet volledig bekend. Wel is het dus een feit dat hij veel overeenkomsten vertoont met de Welsh Corgi Pembroke. Opvallend genoeg heeft wetenschappelijk onderzoek uitgewezen dat deze twee hondenrassen níet verwant aan elkaar zijn. De experts vermoeden dat deze twee hondenrassen bij toeval min of meer dezelfde uitstraling hebben gekregen.

Gaat jouw voorkeur uit naar een gezellige, leuke en unieke gezelschapshond? Dan is de Welsh Corgi Cardigan absoluut voor jou weggelegd. Als je dit ras met de zachte hand op weet te voeden, geniet je van een vriend voor het leven. Een vriend voor het leven waar je ongetwijfeld veel leuke avonturen mee gaat beleven.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *