In onder meer Zwitserland, België en Duitsland vinden meerdere honden hun oorsprong. In dergelijke landen is men al eeuwenlang bezig met het fokken van honden, terwijl dat in andere landen een stuk minder aan de orde is (geweest). Hongarije is een voorbeeld van een land waar niet al te veel hondenrassen vandaan komen, maar Hongarije is wél het land waar de Pumi vandaan komt.
De Pumi is hoogstwaarschijnlijk ontstaan door een kruising tussen terriërs en herdershonden uit Hongarije. Of dit ook daadwerkelijk het geval is, is vooralsnog niet met 100% zekerheid vastgesteld. Desalniettemin zijn er meerdere experts die aangeven dat een dergelijke kruising wel dé oorzaak moet zijn van het ontstaan van de Pumi.
Feit is dat dit hondenras een vrij tumultueuze geschiedenis kent. Volgens experts zag de Pumi voor het eerst in de 18e of in de 19e eeuw het levenslicht, maar uiteindelijk werd in de jaren 20 van de vorige eeuw pas het stamboek geopend. Uiteindelijk werd in 1924 de Pumi gekwalificeerd als een internationaal erkend hondenras. Vanaf dat moment had dit hondenras het echter alles behalve makkelijk. Sterker nog: in de jaren 60 van de vorige eeuw moest dit ras weer volledig opnieuw opgebouwd worden. Deze hernieuwde opbouw heeft er wel voor gezorgd dat de hedendaagse honden binnen dit ras vrij gezond zijn; zij bereiken dan ook een gemiddelde leeftijd van 13 jaar.
Samenvatting Pumi
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Pumi.
1. Uiterlijke kenmerken
Is de Pumi een veel geziene hond in het Nederlandse straatbeeld? Nee, allerminst. Het is zelfs goed mogelijk dat je dit ras nog nooit in ons land gezien hebt; het is namelijk nog steeds een vrij zeldzaam ras. Als je naar het uiterlijk van een Pumi kijkt, zou je eigenlijk niet begrijpen waarom dit ras vrij zeldzaam is. De Pumi is namelijk een super leuke, aantrekkelijke en vrolijke hond om te zien.
Opvallend is dat hij middelmatig groot is, maar een laag lichaamsgewicht heeft. Een gemiddelde Pumi weet een schofthoogteDe hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van 44 centimeter te behalen, terwijl het maximale lichaamsgewicht eigenlijk niet bovendien de 15 kilo uitkomt. De Pumi kan dus omschreven worden als een zeer lichte hond.
Qua uiterlijk valt een Pumi nog het beste te vergelijken met een terriër. Net zoals een terriër heeft dit ras ook een ietwat onrustige vacht; zijn vacht kent allerlei slordige krullen. Juist door deze slordige krullen heeft hij een onwijs leuke uitstraling. Overigens brengen deze krullen ook nog enkele voordelen met zich mee: de vacht droogt snel op, terwijl de vacht ook nog een isolerende werking heeft. Wat dat betreft kan dit ras dus prima overleven in de regenachtige herfst- en winterperiode in ons land.
Qua vachtkleur kent dit ras de nodige varianten. De meeste Pumi’s hebben een grijsachtige vacht, waarbij de kleur grijs varieert van leigrijs tot aan zilvergrijs en van donkergrijs tot aan duifgrijs. Ook is het mogelijk dat dit hondenras een zwarte, een witte of een roodbruine vacht heeft.
Over het algemeen kent het lichaam van een Pumi niet al te veel opvallende kenmerken. Hij staat voor en achter even hoog op zijn poten, waarbij ook zijn korte rug opvalt. Aan het einde van deze korte rug is een staart van middelmatige lengte te vinden. Deze start wordt meestal naar boven gericht gedragen, waarbij de staart ook nog naar achteren wijst.
Het hoofd van een Pumi is onwijs leuk en ietwat schattig te noemen. Dat komt onder meer door zijn snuit die langgerekt is, door zijn lange voorhoofd, door zijn ietwat schuine ogen en door zijn hoog aangezette oren. Hij draagt zijn oren hangend naar voren, waarbij met name de bijzondere knik (in positieve zin) opvalt. Zijn leuke hoofd loopt over in een middellange nek; dankzij een lichte welving loopt deze nek feilloos en sierlijk over in zijn ietwat vierkante lichaam. Al met al een super leuke hond om te zien.
2. Gedrag
Dit Hongaarse hondenras vertoont qua uiterlijke kenmerken dus vrij veel overeenkomsten met een terriër. Dat is ook niet geheel verwonderlijk, aangezien dit ras hoogstwaarschijnlijk ontstaan is door een kruising tussen herdershonden en terriërs. Zijn de invloeden van zowel een terriër als een herdershond duidelijk zichtbaar in zijn gedrag? Ja, zeker.
Over het algemeen is hij een super leuke, gezellige en loyale gezinshond. Hij weet snel wie zijn baasjes zijn en hij gaat voor zijn baasjes echt door het vuur. Zeker als je met hem naar een onbekende plek toe gaat, houdt hij alles nauwlettend in de gaten. Daarvoor maakt hij graag gebruik van zijn goed ontwikkelde zintuigen. Mocht er onverhoopt gevaar dreigen, twijfelt hij geen moment. In dat geval komt hij direct in actie om jou te beschermen, waarbij direct zijn moed opvalt.
Buitenhuis wil hij af en toe maar al te graag zijn moed tonen, terwijl hij binnenshuis vaak de rust zelve is. Het enige waar je rekening mee moet houden, is zijn blaf. Een Pumi is namelijk van nature gewend om vrij veel te blaffen. Als je dit niet op jonge leeftijd af weet te leren, blijft hij de rest van zijn leven vrij veel blaffen.
Gedurende een dag wordt een Pumi graag omringd door zijn gezin. Hij doet graag leuke dingen met je, hij trekt er graag met jou op uit en hij onderneemt graag leuke dingen. Ook op dit vlak is duidelijk terug te zien dat dit ras vroeger veelvuldig ingezet werd voor drijf- en alarmwerk. Zodra in het verleden in Hongarije gevaar dreigde, kwam een Pumi direct in actie. Hij wist gevaar snel te herkennen, waardoor hij in veel gevallen zijn baasje(s) tijdig kon waarschuwen.
Als je dit ras in huis haalt, moet je wel rekening houden met zijn behoefte aan beweging. Hij heeft zeker één keer per dag een flinke wandeling nodig. Geef je hem niet voldoende beweging? Dan kun je een zware dobber aan hem hebben; in dat geval gaat hij namelijk zijn energie opkroppen, waardoor hij zich kan gaan vervelen. Ook kan hij door zijn verveling ongewenst gedrag gaan vertonen.
Al met al is de Pumi een levendige, slimme, moedige, loyale en gezellige hond. Een hond die graag tijd met jou doorbrengt, een hond die graag leuke dingen onderneemt en een hond die echt voor jou door het vuur gaat. Het is niet voor niets dat men in Hongarije onwijs dol was/is op dit leuke hondenras.
3. Verzorging
Als je naar de vacht van een Pumi kijkt, vallen met name de slordige krullen op. Aangezien er weinig structuur in zijn krullen te herkennen is, is het onwijs belangrijk om zijn vacht goed te verzorgen. Zo is het aan te raden om zijn vacht af en toe goed door te borstelen en om zijn vacht af en toe bij te laten knippen. Met name de knipbeurt is hierbij van cruciaal belang; de meeste baasjes van een Pumi kiezen ervoor om hem zeker 4 á 5 keer per jaar uitgebreid te (laten) knippen.
Is het verstandig om de vacht van hem met enige regelmaat te wassen? Nee, dat is allerminst verstandig. Zijn vacht is van nature namelijk isolerend en is in staat om weer snel op te drogen. Indien je zijn vacht te vaak wast, kun je deze werking teniet doen. Was dus zeker niet al te vaak de vacht van een Pumi.
Heeft dit ras ook nog last van specifieke gezondheidsproblemen? Nou, daar is eigenlijk nog niet al te veel over bekend. Dit komt puur doordat het ras in de jaren 60 volledig opnieuw opgebouwd moest worden, waardoor het ras momenteel nog “in ontwikkeling” is. Bovendien is het ras té zeldzaam om uitgebreid onderzoek te kunnen doen naar specifieke gezondheidsproblemen. Merk je echter op dat jouw Pumi anders loopt of zich anders gedraagt? Dan kan het geen kwaad om een bezoekje te brengen aan de dierenarts.
4. Opvoeding
Bij het opvoeden van een Pumi moet je onwijs veel aandacht aan zijn blaf besteden. Van nature is dit ras namelijk gewend om veelvuldig te blaffen, aangezien hem dit vroeger aangeleerd werd. In het verre verleden moest een Pumi namelijk met een blaf laten weten dat hij een commando begrepen had. Als hij het betreffende commando uitgevoerd had, moest hij nog een keer blaffen. Juist door dit verleden zijn de hedendaagse Pumi’s het ook gewend om veelvuldig te blaffen; tijdens de opvoeding is het aan te raden om dit zo snel mogelijk aan te pakken.
Ook is het aan te raden om de nodige tijd aan de socialisatie te besteden. Waarom dit zo belangrijk is? Nou, van origine is hij vrij terughoudend ten opzichte van bijvoorbeeld andere honden. Met een goede socialisatie op jonge leeftijd kun je hem een stuk minder terughoudend maken, waardoor hij meer kan gaan genieten van zijn leven.
Het opvoeden van dit ras is overigens niet al te lastig. Dit komt puur doordat hij zeer leergierig is, doordat hij slim is en doordat hij snel commando’s op weet te pakken. Wel is het hierbij van belang om consequent te zijn, om goed bedrag te belonen en om hem op een liefdevolle en rustige manier te benaderen. Ga je met de harde hand regeren? Dan heb je een zware kluif aan een Pumi.
5. Beweging
Eerder op deze pagina hebben wij al aangegeven dat een Pumi behoefte aan veel beweging heeft. Waarom dat zo is? Onder meer doordat zijn verre voorouders gewend waren om de hele dag te werken en te bewegen. Dit zit dus echt in de genen van dit ras; geef hem daarom echt voldoende mogelijkheid om te bewegen.
Heb je een grote omheinde tuin? Dat is eigenlijk de ideale situatie voor een Pumi. Hij kan zich dan heerlijk in de tuin vermaken, waarbij hij ook direct aan zijn beweging komt. Desalniettemin is het aan te raden om elke dag zeker één keer een lang stuk met hem te gaan wandelen. Tijdens deze wandeling is hij in staat om zijn energie kwijt te raken; als je dit niet doet, merk je al snel dat hij té veel energie op gaat kroppen.
Aangezien hij vrij intelligent is, vindt hij het ook leuk om spelletjes met jou te spelen. Laat hem bijvoorbeeld behendigheidsspelletjes doen en daag hem ook op mentaal gebied uit. Hiermee weet je hem zowel fysiek als mentaal in perfecte conditie te houden.
6. Geschiedenis
Over de geschiedenis van de Pumi bestaan vrij veel vraagtekens. Veel dingen uit het verleden kunnen namelijk niet met 100% zekerheid vastgesteld worden, waardoor het bij dit ras bij veel vermoedens blijft. Iets wat wé wel zeker weten, is dat dit ras zijn oorsprong in Hongarije vindt. Volgens de verhalen werden in dit land terriërs met herdershonden gekruist, waardoor de Pumi uiteindelijk het levenslicht heeft gezien.
Deze verhalen doen ook vermoeden dat dit ras voor het eerst rond 1800 het levenslicht zag. Vanaf dat moment heeft het ras tumultueuze periodes meegemaakt, zoals je in de inleiding van dit artikel hebt kunnen lezen. In de jaren 60 van de vorige eeuw was het uiteindelijk noodzakelijk om het ras volledig opnieuw op te gaan bouwen. Men is nog steeds daarmee bezig, waardoor de Pumi tot op heden een zeer zeldzaam ras is gebleven.
Wil jij graag een Pumi in huis halen? Dan haal je een onwijs leuke, loyale, slimme en moedige hond in huis. Wel moet je rekening houden met zijn blaf én zijn hunkering naar beweging. Dit is dan ook echt een hond die je beter niet in de stad kunt houden; hij komt het beste tot zijn recht in een huis met tuin.
Hallo.. weten jullie misschien goedePumi fokker/s
Bvd Joke Oldenburger
Beste Joke Oldenburger,
We houden helaas zelf geen lijst bij met fokkers voor de verschillende hondenrassen. Ik raad je aan onderzoek te doen via het internet en goed te kijken naar reviews voordat je besluit een pup aan te schaffen.
Met vriendelijke groet,
Team HondenPassie.nl.