Ben je op zoek naar een vrolijke, gezellige en lieve hond? Hoef je ook niet per sé een al te grote hond te hebben? Dan is de Welsh Corgi Pembroke mogelijk de ideale hond voor je. Opvallend is in ieder geval dat dit ras in de afgelopen jaren steeds populairder geworden is; dat is uiteraard niet zonder reden.
Voor de oorsprong van de Welsh Corgi Pembroke moeten we naar Groot-Brittannië. Zoals de naam van dit hondenras al doet vermoeden, is de exacte plaats van oorsprong in Wales te vinden. In deze regio werd dit hondenras al vrij snel populair, waarna het ras ook de “overstap” naar ons land heeft gemaakt. Eigenlijk vanaf dat moment werd de Welsh Corgi Pembroke al behoorlijk populair, waarbij met zijn name zijn zachte en liefaardige karakter opvalt. Een Welsh Corgi Pembroke is over het algemeen een vrij gezonde hond; gemiddeld behaalt een hond van dit ras een leeftijd van 12 á 14 jaar.
Samenvatting Welsh Corgi Pembroke
Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Welsh Corgi Pembroke.
1. Uiterlijke kenmerken
Is alleen het karakter van een Welsh Corgi Pembroke kenmerkend? Nee, absoluut niet. Ook het uiterlijk van dit hondenras is vrij opvallend en uniek te noemen. Met name de proporties van het lichaam van deze hond zijn opvallend te noemen.
Zo heeft hij een vrij lange en lage bouw. De bouw van hem is eigenlijk te vergelijken met de bouw van een Teckel, maar een Welsh Corgi Pembroke is een stuk voller. Als je met dit ras niet oppast, heb je bovendien al snel met een té zware en dikke hond te maken. Zorg er dus voor dat je voldoende in beweging met hem komt, waarover later meer.
Verder lijkt dit hondenras behoorlijk veel op een vos. Dat is met name bij zijn kop te zien. Net zoals een vos heeft hij namelijk ook behoorlijke prikoren. Deze oren wijzen recht de lucht in, zijn behoorlijk opvallend en zijn ook groot uitgevoerd. Zijn kop is daarentegen een stuk kleiner, waarbij het wel direct opvalt dat zijn kop een wigvorm heeft. Juist door deze wigvorm heeft hij wel een aandoenlijke uitstraling.
Als hij je aankijkt, verdrink je eigenlijk direct in zijn ogen. Zijn ogen hebben een fraaie vorm, zijn vaak donker van kleur en kijken je erg indringend aan. Tegelijkertijd kijkt hij erg schattig en lief uit zijn ogen; hij heeft al met al een liefkozende kop.
Met een schofthoogteDe hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van maximaal 30 centimeter is het geen hele “hoge” hond te noemen. Opvallend is hierbij dat zijn lichaam meer lang dan hoog is, waardoor hij dus enigszins op een Teckel lijkt. Aan het einde van zijn lange lichaam is een korte staart te vinden; de korte staart is echt één van de belangrijkste eigenschappen van een Welsh Corgi Pembroke.
De vacht van dit hondenras heeft een middelmatige lengte, heeft een rechte structuur en wordt bijgestaan door een dikke ondervacht. De kleur van de vacht kan behoorlijk variëren binnen dit hondenras: lichtbruin, rood, rood met zwart en sabel (zwart) zijn hierbij de mogelijke kleuren. Volgens de rasstandaard zijn witte aftekeningen in de hals, bij de benen en op de borst toegestaan. In de afgelopen jaren is gebleken dat een combinatie van rood en wit de voorkeur geniet bij veel mensen. De meeste fokkers zijn zich dan ook gaan richten op deze kleurencombinatie.
Al met al is de Welsh Corgi Pembroke een opvallende hond om te zien. Hij ligt vrij dicht bij de grond, hij is behoorlijk stevig gebouwd en hij heeft een aandoenlijke kop. Dit hondenras is niet super groot te noemen, maar kan tot wel 17 kilo wegen. Eigenlijk is dat al veelzeggend voor de bouw van dit hondenras; doe er dan ook alles aan om overgewicht bij dit hondenras te voorkomen.
2. Gedrag
Hedendaags wordt de Welsh Corgi Pembroke met name ingezet als een gezelschapshond. Maar, van nature is dit ras een herdershond. Je zou het wellicht niet direct verwachten als je dit ras op straat ziet lopen, maar hij behoort echt tot de noemer “herders”.
In het verleden werd dit ras dan ook ingezet voor bijvoorbeeld het hoeden van koeien, paarden en schapen. Hierbij wist hij op een unieke manier de beesten in toom te houden; door naar de hielen van deze beesten te bijten. Mocht een paard onverhoopt een trap uitdelen, kon hij door zijn lage bouw deze trap moeiteloos ontwijken.
Dit verleden is eigenlijk nog steeds in het gedrag van een Welsh Corgi Pembroke terug te zien. Zo is hij behoorlijk moedig, kan hij prima zelfstandig functioneren en is hij bijzonder intelligent. Onder meer door zijn intelligentie en zijn energie was hij in staat om de dieren in toom te houden. Iets wat je niet direct op voorhand zou verwachten als je naar de bouw van dit hondenras kijkt.
Hedendaags wordt dit ras dus met name als een gezelschapshond ingezet. Dat is ook goed te begrijpen, aangezien een Welsh Corgi Pembroke een onwijs lieve hond is. Hij doet eigenlijk geen vlieg kwaad, hij is altijd vrolijk en hij wordt graag omringd door zijn baasjes. Doordat hij zo lief is, kan hij ook prima omgaan met (kleine) kinderen. Desalniettemin is het aan te raden om hem nooit alleen met jouw kind(eren) te laten. Hij weegt immers toch al snel 15 kilo en een ongeluk zit in een klein hoekje.
Ook is het een feit dat een Welsh Corgi Pembroke aanhankelijk is. Als hij eenmaal doorheeft wie zijn baasjes zijn, wijkt hij niet meer van hun zijde af. Hij beschermt hen, hij doet graag leuke dingen met hen en hij gaat voor hen door het vuur. Ook dat is één van de tekenen dat dit hondenras echt lief is.
Als je van zijn lieve karakter wilt genieten, moet je hem wel voldoende laten bewegen. Indien hij onvoldoende beweegt, kan hij zijn energie niet kwijt. In dat geval kan hij behoorlijk vervelend worden binnenshuis. Sowieso moet je binnenshuis goed rekening houden met zijn streken; hij is niet alleen vrolijk, maar hij test je soms ook graag uit. Dit doet hij echter met name als hij onvoldoende beweging krijgt. Zodra je voldoende met hem beweegt, heb je binnenshuis eigenlijk geen kind aan hem.
3. Verzorging
Heb je heel veel omkijken naar de verzorging van een Welsh Corgi Pembroke? Nee, dat valt op zich wel mee. Zijn vacht heeft namelijk niet al te veel aandacht nodig; het advies is om zijn vacht ongeveer één keer per week goed door te borstelen.
Op het moment dat hij in de rui zit, moet je hem wel vaker borstelen. Het advies is om hem tijdens de ruiperiode zeker elke dag te borstelen. Verder is het aan te raden om zijn tanden goed te poetsen, om zijn nagels te knippen en om zijn oren goed schoon te houden. Eigenlijk zijn dit “taken” die bij de verzorging van elke hond horen, ongeacht het ras.
Over het algemeen is dit ras behoorlijk gezond te noemen. Toch moet je rekening houden met enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij de Welsh Corgi Pembroke. Eén van deze problemen heeft betrekking op de rug; doordat hij een behoorlijk lange ruggengraat heeft, is deze ruggengraat vrij gevoelig. Zo kan hij relatief snel last van rugproblemen en/of artritis krijgen.
Ook komt heupdysplasie relatief vaak voor bij dit hondenras. Bij deze aandoening sluiten de onderdelen in het heupgewricht niet (meer) goed op elkaar aan, waardoor deze onderdelen relatief hard slijten. Dit doet bij hem pijn en kan ook leiden tot kreupelheid. Mocht jouw Welsh Corgi Pembroke hier heel veel last van hebben, biedt een operatie mogelijk uitkomst.
Tot slot is een waarschuwing met betrekking tot overgewicht nog op zijn plaats. Als je hem onvoldoende laat bewegen, wordt hij al snel veel te dik. Doordat hij een nogal lange bouw heeft, kan het overgewicht onwijs belastend zijn voor zijn gewrichten. Zijn te hoge lichaamsgewicht moet door de korte pootjes gedragen worden; daar zijn ze eigenlijk niet tegen bestand. Mocht jouw Welsh Corgi Pembroke overgewicht hebben, is het zaak om hier zo snel mogelijk iets aan te doen. Dit overgewicht kan namelijk verstrekkende gevolgen hebben voor de algehele gezondheid van jouw hond.
4. Opvoeding
Bij het opvoeden van een Welsh Corgi Pembroke moet de focus op positieve aandacht liggen. Van origine is het een zeer lieve hond, waardoor negatieve aandacht alleen maar een averechts resultaat heeft. Het heeft dan ook geen zin om wilde armbewegingen of stemverheffingen te gebruiken. Integendeel zelfs.
Ook is het aan te raden om op jonge leeftijd een puppycursus met hem te volgen. Tijdens deze cursus kun je hem laten socialiseren, terwijl je ook een hechte band met hem op weet te bouwen. Van deze hechte band ga je de komende jaren veel plezier hebben. Hij gaat je namelijk echt als zijn baasje zien, waardoor hij voor jou door het vuur gaat.
Bij de opvoeding is het belangrijk om rekening met zijn intelligentie te houden. Laat hem op een leuke manier nieuwe commando’s aanleren, doe leuke spelletjes met hem en beloon zijn goede gedrag. Pas echter op dat je zijn goede gedrag niet alleen maar met snoepjes en snacks gaat belonen. Zoals al meerdere keren in dit artikel aangegeven, is de kans op overgewicht groot bij dit ras.
Tot slot moet je rekening houden met zijn eigen willetje. Door zijn intelligentie denkt hij het soms zelf beter te weten, terwijl hij eigenlijk naar jou moet luisteren. Dit kun je uiteindelijk afdwingen door hem duidelijk, vriendelijk en doordringend aan te spreken. Hij heeft dan snel genoeg door dat hij maar beter naar jou kan luisteren.
5. Beweging
Zodra je een Welsh Corgi Pembroke in huis neemt, moet de aandacht op beweging komen te liggen. Hij heeft niet alleen veel energie die hij kwijt moet, maar hij is ook ontzettend gevoelig voor overgewicht. Als je hem onvoldoende laat bewegen, is de kans groot dat hij binnen de kortste keren (te) zwaar wordt. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, kan dat gevolgen hebben voor zijn algehele gezondheid.
Het advies is dan ook om elke dag minstens een uur met hem te wandelen. Je kunt meerdere lange wandelingen op een dag maken, maar je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld ’s middags echt een flink eind te wandelen. Je gaat je daarbij ook verbazen over zijn snelheid en uithoudingsvermogen; ondanks zijn korte pootjes is hij in staat om flinke afstanden en snelheden te lopen.
Kun je ook nog op een andere manier met hem bewegen? Nou, hij vindt het erg leuk om spelletjes met je te spelen. In deze spelletjes kun je ook nog enig denkwerk verwerken, waardoor je zijn hersencapaciteit blijft trainen. Als je bijvoorbeeld behendigheidsspelletjes met hem gaat spelen, moet je plotselinge bewegingen zoveel mogelijk voorkomen. Hij loopt immers een (groot) risico op heupdysplasie.
6. Geschiedenis
Er wordt aangenomen dat de Welsh Corgi Pembroke één van de oudste hondenrassen ter wereld is. Meerdere verhalen bewijzen namelijk dat dit ras al zo’n 3000 jaar geleden in Wales het levenslicht zag. Dat geldt overigens niet alleen voor dit ras, maar ook voor de Welsh Corgi Cardigan. Deze twee hondenrassen lijken op elkaar, maar de Pembroke variant is een stuk populairder dan de Cardigan variant.
In Wales, en de rest van Groot-Brittannië, werd de Welsh Corgi Pembroke al snel super populair. Hij werd ingezet als jachthond c.q. waakhond, terwijl ook zijn lieve karakter bij veel mensen in de smaak viel. In de afgelopen jaren hebben veel fokkers zich met dit ras bezig gehouden, waarbij het opvallend is dat de rasstandaard perfect in stand gehouden is. Zo doen de fokkers er alles aan om de kenmerkende korte staart te behouden. Indien je voor een Welsh Corgi Pembroke kiest, kies je voor een leuke, lieve en gezellige hond.