Heb je te maken met een agressieve hond? Dit moet je weten!

Laatst bijgewerkt: 4 juli 2022

Zo af en toe komt er iets op het nieuws voorbij over een agressieve hond. Dit kan bijvoorbeeld een nieuwsbericht zijn over twee honden die met elkaar gevochten hebben of dat een agressieve hond een mens aangevallen heeft. Aangezien deze nieuwsberichten niet al te vaak voorbij komen, lijkt het erop alsof dit geen al te groot probleem is. Of is dat iets te kort door de bocht geconcludeerd?

In dit artikel vind je alle relevante informatie omtrent de agressie van een hond. We bespreken hoe het kan dat een hond agressief wordt, wat je tegen een agressieve hond kunt doen, of je het agressief worden van een hond kunt voorkomen én wat de rol van de baasjes is. Het is in ieder geval een feit dat de oorzaak van veel agressieve honden terug te vinden is in een verkeerde opvoeding óf een verkeerd fokbeleid.

Dat laatste is het geval geweest bij de Rottweiler in de afgelopen tientallen jaren. Door een verkeerd fokbeleid waren behoorlijk veel Rottweilers agressief, terwijl dat van nature helemaal niet in hun aard zit. Dit voorbeeld geeft des te meer aan wat de invloed van de mens is op het gedrag van een hond. Meer informatie over het agressief worden van een hond vind je in dit artikel.

1. Zijn honden van nature agressief?

Op onze website vind je behoorlijk veel informatie over allerlei verschillende soorten hondenrassen. In deze artikelen passeren termen als “loyaal”, “vriendelijk”, “moedig”, “intelligent” en “aanhankelijk” veelvuldig de revue. In onze ogen staan dergelijke termen ook symbool voor het natuurlijke gedrag en karakter van een hond.

Wat we daarmee precies bedoelen? Nou, van nature is geen enkel hondenras agressief. Hondenrassen als de Pitbull en de Rottweiler hebben een bedenkelijke reputatie gekregen, maar dat valt niet te wijten aan de honden zelf. De oorzaak hiervan is terug te vinden in menselijke invloeden, waarover later in dit artikel meer.

Een hond valt van nature nooit een mens aan. Een hond is van nature nóóit agressief, bijt niet zomaar bijvoorbeeld een mens en komt dus ook niet zomaar op een agressieve manier in actie. De enige momenten waarop je een hond agressief kunt zien, is als het baasje van de hond aangevallen wordt of als het territorium van de hond binnengedrongen wordt. Maar, zelfs bij deze voorbeelden is het geen feit dat de hond direct agressief reageert. Nee, middels hun imposante en luide blaf kunnen zij ook al direct hun territorium afbakenen.

Toegegeven; niet alle honden zien er even vriendelijk uit. Sommige honden hebben bijvoorbeeld een bijzonder imposante kop, kijken zeer streng of laten soms hun lange en scherpe tanden zien. Het is echter nooit dat een hond zomaar iemand aanvalt. De redenen hiervoor zijn terug te vinden in het waakse gedrag van een hond óf als de hond verkeerd opgevoed of verkeerd gefokt is.

We kunnen dan ook direct antwoord geven op de eerste vraag van dit artikel; zijn honden van nature agressief? Het antwoord op die vraag is een overduidelijke “nee”. Bij een agressieve hond is altijd een verklaarbare reden te vinden waarom die hond zo agressief is. Die reden is in ieder geval niet in het natuurlijke karakter te vinden van welk hondenras dan ook.

2. Wat zijn de oorzaken van een agressieve hond?

Hedendaags worden honden met name ingezet als een gezelschapshond of als een waakhond. Dat is een gigantisch verschil met het verleden, aangezien in het verleden honden ook als vechthonden ingezet werden. In het verleden werden hier speciale hondenrassen voor gefokt én werden die honden ook getraind om zo agressief mogelijk te vechten. Dit is een duidelijk voorbeeld van de menselijke invloed waardoor een hond ontstaan is die agressief is.

In het grootste gedeelte van de wereld zijn dergelijke hondengevechten gelukkig verboden. Desalniettemin komen deze gevechten alsnog af en toe voor, aangezien sommige criminele organisaties zich hiermee bezig houden. Deze criminele organisaties weten veel geld te verdienen door de honden met elkaar te laten vechten en mensen hierop te laten wedden. Een schimmige, verschrikkelijke en duistere wereld.

De gevechtshonden hebben in het verleden in ieder geval meermaals voor agressieve situaties gezorgd. Aangezien deze honden nagenoeg niet meer voorkomen, is dat “probleem” eigenlijk opgelost. Een ander probleem doet zich voor bij het fokbeleid. Niet alle hondenrassen worden op de juiste manier gefokt, waardoor deze hondenrassen agressief over kunnen komen.

Dat is tientallen jaren geleden het geval geweest bij de Rottweiler. Dit hondenras heeft door dit fokbeleid eigenlijk het stempel “agressief” gekregen. Een Rottweiler is echter van nature absoluut géén agressieve hond. In tegendeel zelfs; in het verleden waren onwijs veel mensen dol op dit ras, aangezien ze zo loyaal waren én men kon blind op hen vertrouwen. Door een verkeerd fokbeleid is daar dus een pijnlijk punt achter komen te staan.

Indien een hondenras op de verkeerde manier gefokt wordt, kunnen verschillende vervelende karaktereigenschappen “opgewekt” worden. Dit is een nogal biologisch verhaal, maar het komt er op neer dat hierdoor complete hondenrassen, zoals de Rottweiler, behoorlijk agressief worden. Dat is bijzonder spijtig, aangezien de Rottweiler van nature geen agressieve hond is. De menselijke invloed is soms echter te groot en te negatief, waardoor er alsnog een agressieve hond ontstaat. De schuld hiervoor kan in ieder geval nóóit bij het hondenras zelf gelegd worden.

Indien een hond verkeerd opgevoed wordt, is de kans ook aanwezig dat hij uitgroeit tot een agressieve hond. Dat is onder meer het geval als je een hond met de harde hand op gaat voeden. Het is algemeen bekend dat honden relatief gevoelig zijn en dat ze dus verkeerd reageren op het opvoeden met de harde hand. Honden worden hierdoor onzeker, onrustig en/of agressief. Een agressieve hond is dit dus niet van nature, maar dit komt puur door de menselijke inbreng. Dat bewijst dít voorbeeld en wordt ook bewezen door de hierboven genoemde oorzaken.

Het is hierbij wel goed om onderscheid te maken tussen verschillende vormen van agressiviteit. Een agressieve hond is eigenlijk een hond die andere mensen bijt, andere honden bijt of op welke manier dan ook agressief gedrag vertoond waardoor slachtoffers kunnen vallen. Er is echter ook ander soort agressief gedrag, waarbij een hond bijvoorbeeld zijn speelgoed probeert te beschermen. In dat geval kan een hond ook gaan blaffen of gaan grommen, maar dit heeft dan puur te maken met het beschermen van zijn “object”. Hier kan bijvoorbeeld sprake van zijn als jij aan zijn touw zit. De kans is groot dat hij dan gaat blaffen/grommen, maar dat heeft niks te maken met de hierboven genoemde oorzaken van agressie.

Moraal van dit verhaal; een agressieve hond is nagenoeg altijd de schuld van de mensheid. Een hond is van nature niet agressief, maar kan wel agressief worden door een verkeerde opvoeding of door verkeerd fokbeleid. Sowieso is de mensheid in het verleden op de verkeerde manier met honden omgegaan, waardoor sommige hondenrassen in het verleden voor problemen hebben gezorgd. Als je hedendaags een nieuwsbericht over een agressieve hond voorbij ziet komen, is de kans héél groot dat de schuld hiervan terug te vinden is in het fokbeleid of bij het opvoeden van de hond.

agressieve hond kijkt in de camera

3. Wat kun je er tegen doen?

Merk je dat je zelf een agressieve hond hebt? Of kom je een agressieve hond weleens op straat tegen? Dan zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Enkele van de mogelijkheden die je hebt, bespreken we hieronder. We maken hierbij onderscheid tussen de twee hierboven genoemde situaties; jouw eigen hond is agressief of je komt een agressieve hond tegen.

Als jouw eigen hond agressief is, is het sowieso zaak om naar de oorzaak te gaan kijken. Hoe komt het dat je hond agressief is? Heb je hem wellicht met de harde hand opgevoed of krijgt hij bijvoorbeeld totaal geen aandacht? Vervolgens is het zaak om rust uit te stralen. Een hond is in de meeste gevallen behoorlijk aanhankelijk en houdt zijn baasje dus goed in de gaten. Op het moment dat een baasje rust uitstraalt, is dit voor de hond een teken dat alles in orde is. Je kunt hiermee een hond die agressief is eigenlijk al een halt toeroepen.

Je kunt er ook voor kiezen om een muilkorf om te doen, zodra je met jouw hond gaat wandelen. De kans is namelijk aanwezig dat je een agressieve hond hebt, waarbij deze agressie zich met name op andere honden richt. Door een muilkorf bij jouw hond om te doen, voorkom je in ieder geval dat jouw agressieve hond schade aan kan richten.

Ook is het advies om jouw hond te gaan heropvoeden. Hier bestaan speciale trainingen voor bij speciale hondenscholen. Mocht je een agressieve hond hebben, is dit eigenlijk de beste oplossing. Jouw hond moet eigenlijk compleet “gerest” worden, waardoor zijn agressieve trekjes naar de achtergrond verdwijnen. Met een dergelijke heropvoeding kun je jouw hond al een stuk minder agressief maken.

Kom je op straat een agressieve hond tegen? Dan is het ook zaak om rust uit te stralen. Zodra jij in paniek raakt, wekt dat eigenlijk alleen maar agressie op bij deze hond. Kijk hem echter niet recht in zijn ogen aan, maar probeer de hond van een afstandje toe te spreken.

Soms zie je dat een agressieve hond in dit geval een omtrekkende tactiek gaat hanteren. Dit heeft hij van zijn verre voorouders geleerd die actief waren als jachthonden. In dat geval is het effectief om naar voren te buigen, jezelf zo lang mogelijk te maken en vervolgens met de hond mee te bewegen. Probeer ondertussen kalm te blijven en hoop ondertussen dat het baasje van de hond snel ook ter plekke is om de hond, die agressief is, een halt toe te roepen.

Lijkt het jou verschrikkelijk om een agressieve hond tegen te komen? Of loopt er in jouw buurt wellicht een hond rond die agressief is? Dan kan het ook raadzaam zijn om een hondenfluit op zak te dragen. Met dit hondenfluitje kun je een agressieve hond direct rechtsomkeer laten maken. De hoge toon van dit fluitje is namelijk een verschrikking voor elke hond. Eigenlijk is het hondenfluitje de beste optie voor het tegenhouden van een agressieve hond, maar je moet dit fluitje dan wel altijd op zak hebben.

4. Kun je agressie voorkomen?

Ja, dat is zeker mogelijk. Je hebt hierboven immers kunnen lezen dat een agressieve hond ontstaat door inmenging van mensen. Of beter gezegd; van een verkeerde inmenging van mensen. Het is eigenlijk op twee manieren mogelijk om een agressieve hond te voorkomen.

Allereerst is het onwijs belangrijk om een hond op de juiste manier op te voeden. Elke hond heeft behoefte aan leiding, aan een consequente opvoeding én aan liefdevolle aandacht. Voorkom dus dat je jouw hond met de harde hand op gaat voeden of dat je jouw hond nagenoeg geen regels aanleert. Ondertussen is het ook van belang om hem van voldoende beweging en aandacht te voorzien, aangezien je daarmee ook ongewenst gedrag in de kiem kan smoren.

Daarnaast is het onwijs belangrijk om een hond bij een professionele en erkende fokker te kopen. Deze fokkers hebben de juiste certificaten en weten ook exact hoe zij honden moeten fokken en in de eerste weken op moeten voeden. Door een hond bij een erkende fokker te kopen, voorkom je dat je een hond koopt die te kampen heeft met een verkeerd fokbeleid. Een verkeerd fokbeleid is, zoals hierboven al gesteld, van grote invloed op de agressiviteit van een hond.

Het is al met al dus zeker mogelijk om een agressieve hond te voorkomen. Je moet hier echter wel de nodige tijd aan besteden (tijdens de opvoeding) en je moet de hond op de juiste plek kopen (bij een erkende fokker).

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *