Waarom legt mijn hond zijn kop op schoot?

Laatst bijgewerkt: 23 februari 2023

Iedereen heeft een speciale band opgebouwd met zijn of haar hond. Je hond is de beste verwelkoming die er is als je thuis komt na een lange werkdag. Als je op de bank ligt, legt je hond vaak zijn kopje op je schoot, maar waarom doet die dat eigenlijk? In deze blog vertellen we je daar meer over.

Je hond wilt warmte

Zoals velen van jullie wel weten stamt de hond af van de wolven. Een roedel wolven houdt elkaar altijd warm in de koude dagen. Honden houden er dus ook van om de warmte te voelen en beschouwt jou als zijn roedel. Zijn kopje op je schoot geeft hem dus een warm en veilig gevoel.

Je hond wil jouw eten 

Een van de meest voorkomende redenen waarom je hond zijn kop op je schoot legt is, omdat je eten bij je hebt waar hij wel van wil snoepen. Het is altijd een heel schattig gezicht en je wil je er dan al snel aan toegeven om je hond ook wat eten te geven. Toch is het wel verstandig om dit gedrag af te leren bij je hond. Zodra jij je hond het eten gaat geven, blijft hij de hele tijd bij je schooien. 

Je hond wil je helpen

Zit jij niet lekker in je vel of ben je een beetje ziekjes? Dan wil je hond je graag helpen om je beter te kunnen voelen. Hij legt dan vaak zijn kopje op je schoot om jou te laten weten dat je er niet alleen voor staat. Op deze manier toont de hond dat de band tussen jullie heel erg sterk is en dat hij om je geeft.

hond legt kop op schoot

Je hond heeft angst

Veel honden kunnen verlatingsangst ontwikkelen. Dat kan komen omdat je veel aan het werk bent of veel aan het reizen bent. Zodra je dan eindelijk thuis bent en op de bank ligt, legt je hond al snel zijn kopje op je schoot. Op deze manier wil hij laten weten dat je nog niet weg mag. Ook weet je hond sneller op deze manier wanneer je weer gaat.

Je hond is stout geweest

Je kent het wel, als kinderen iets hebben gedaan wat eigenlijk niet mag, dan doen ze ineens poeslief tegen je. Honden zijn daar eigenlijk precies hetzelfde in. Zodra een hond weet dat hij iets heeft gedaan wat eigenlijk niet mag, wil hij het zo goed mogelijk verbergen door lief tegen je te zijn. Daarom legt die zijn kopje op je schoot. Veel mensen zien dat namelijk als liefde die een hond je geeft.

Veelgestelde vragen

Waarom leunt mijn hond tegen me aan?

Een hond gaat tegen je aanleunen als de hond gezellig met je wil knuffelen, of aandacht van je wil. De hond voelt zich veilig bij jou.

Wanneer weet een hond dat hij schuldig is?

Een hond kan zijn kop op jouw schoot leggen, maar ook een lage houding aannemen met de staart tussen de achterpoten. Ook zal de hond jou liever niet willen aankijken.

Wanneer is een hond blij?

Een hond is blij wanneer hij flink kwispelt en de staart grote slagen maakt. Ook kun je zien aan de houding van de staart of hij blij is: deze moet dan omhoog staan. Daarnaast kun je ook aan de hoge lichaamshouding van de hond zien dat hij blij is.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *