Hond bang voor vuurwerk? Dit is wat je eraan kunt doen!

Laatst bijgewerkt: 17 januari 2021
vuurwerk in een grote stad

Is jouw hond bang voor vuurwerk? In dit artikel gaan we in op verschillende tips die je toe kunt passen om je hond minder angstig te maken. Op deze manier kunnen jullie beiden genieten van de jaarwisseling op een leuke manier.

Vuurwerkangst is een bekend fenomeen bij veel honden. Ook mensen houden niet graag van harde knallen.

Inhoudsopgave

 1. Vuurwerkangst herkennen
 2. Vuurwerkangst bedwingen
 3. Vuurwerkangst voorkomen
 4. Gebruik van medicatie

1. Vuurwerkangst herkennen bij je hond

Al wordt het beleid van vuurwerk afsteken telkens beperkter, toch wordt er jaarlijks in veel omgevingen nog vuurwerk afgestoken op straat. Dit kan zorgen voor grote stress bij je viervoeter.

Wanneer je je hond wilt uitlaten schiet hij alle kanten op en lijkt hij niet te bedwingen. Ook binnenshuis kan je hond flink te keer gaan. Elke knal is er één te veel.

Wanneer je hond last heeft van vuurwerkangst is dat te herkennen aan verschillende symptomen. Dit zijn bijvoorbeeld veel hijgen, gapen, ijsberen en verminderde eetlust.

2. Tips om vuurwerkangst te bedwingen

De volgende tips kunnen ingezet worden om je hond dusdanig te bedwingen dat angst voor vuurwerk minder wordt.

 1. Bied je hond een veilige plek aan. Wanneer je gebruik maakt van een hondenbench kun je deze het beste uit het looppad plaatsen en op een plek waar de hond zich kan afzonderen. Het leggen van een deken over de bench kan hierbij helpen. Let wel op dat je mogelijk het deken een stukje terug klapt zodat je hond nog wel wat kan zien. Meer weten over de benchtraining voor je hond? Lees dan de Puppygroep boeken van Robbin Kleinpenning voor concrete tips en adviezen.
 2. Breng rust en regelmaat aan. De uitstraling van je eigen gedrag is zeer bepalend voor het gedrag van je hond. Straal rust en kalmte uit om je hond te kalmeren. Probeer je hond vooral niet te troosten wanneer hij schrik heeft. Dit wordt gezien als beloning voor het angst hebben. Probeer je hond juist af te leiden op dit moment met een speeltje. Wanneer je hond zich terug trekt en rustig is, dan mag je hem gerust daarvoor belonen.
 3. Houd je hond bezig. De dag zelf is het belangrijk om je hond goed bezig te houden zodat hij richting de klok van 12 uur behoorlijk moe is. Speel met zijn favoriete speeltje of ga ‘s ochtends al een flink stuk wandelen voordat de knallen aanwezig zijn. Het is belangrijk dat je hond genoeg afleiding heeft zodat het vuurwerk slechts een bijzaak is.
 4. Zet de radio aan en gordijnen dicht. Dit kan enigszins zorgen voor wat extra preventie om minder mee te krijgen van de harde knallen en felle lichtflitsen.

hond kijkt angstig

3. Tips om vuurwerkangst te voorkomen

Als je hond bang voor vuurwerk is, is het belangrijk om hier vroegtijdig aandacht aan te besteden. Voorkomen is immers beter dan op de dag zelf de angst te bedwingen.

 1. Train je hond op harde geluiden. Oefen door het jaar heen met je hond oefeningen om minder schrik te hebben voor harde geluiden. Zet bijvoorbeeld thuis eens een vuurwerk filmpje op en zet het geluid langzamer telkens wat harder. Op deze manier kan je hond al geleidelijk aan wennen aan harde geluiden. Belangrijk hierbij is dat wanneer je hond hiervan gespannen wordt, hier geen aandacht aan te besteden. Reageert je hond direct al van streek? Zet het geluid dan een flink stuk zachter en bouw het nog wat langzamer op. Het belangrijkste is, is dat het een gewenningsproces is en het even kan duren voordat je hond niet meer fel reageert op de harde geluiden bij het vuurwerk tijdens de jaarwisseling.
 2. Train ook buiten. Dezelfde tactiek als binnenshuis, kun je ook gebruiken voor buiten. Ga eens wandelen in het bos en start een filmpje met wat vuurwerk geluiden. Hier geldt weer hetzelfde dat dit langzaam aan opgebouwd moet worden.

Naast geluiden kunnen ook rook en felle flitslichten voor schrik zorgen. Bedenk creatieve manieren om je hond hier op voor te bereiden en te laten wennen om de beste resultaten te boeken tijdens de jaarwisseling. Tenslotte kun je altijd nog professioneel advies vragen aan een deskundige bij jou uit de buurt, mochten de bovenstaande tips niet helpen.

4. Gebruik van medicatie

Medicatie kan een laatste oplossing zijn indien de bovenstaande tips niet geholpen hebben.

Er zijn verschillende middelen te verkrijgen die een angstverminderend effect hebben op je hond. Vraag altijd eerst advies aan een deskundige voordat je je hond iets toedient.

Ook zijn er verschillende kalmerende middelen te krijgen. Probeer de middelen altijd van te voren uit en observeer of het daadwerkelijk effect heeft op je hond.

Let op dat je nooit verlammende middelen toedient aan je hond. Dit werkt niet tegen de schrik van vuurwerk en zorgt ervoor dat je hond nergens meer heen kan. Dit is dus nog erger dan zonder toedienen van middelen. Kijk hier mee uit.

Wanneer je je hond uit wilt laten is het belangrijk je hond altijd aan te lijnen. Je wilt niet dat hij ervan door gaat door onverwachte knallen. Bedenk ook dat korte positieve rondjes veel aangenamer zijn, dan een lang blok om met veel knallen en schrik.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

10 reacties op “Hond plast in huis? Dit is hoe je het moet afleren!

 1. Beja zegt:

  Nadat wij terug van vakantie zijn onze hond was mee, piept hij zodra wij allemaal boven zijn. Dit houdt lang aan, totdat een van ons uiteindelijk toch naar hem toe gaat om in ieder de rest rustig te laten slapen. Hoe kunnen wij dit het beste aanpakken!

 2. Hettie zegt:

  Onze Senna (Berner Sennen) heeft twee jaar in de meest afschuwelijke broodfok gezeten en daarna in een kennel gewoond. Ze is 4 en half als ze in juli bij ons komt. We hebben nog twee Bernersenner dames (Een van 10, zij heeft 8 jaar in een schuur geleefd en komt uit de broodfok, super lief maar erg getraumatiseerd, en een van 2, sinds ruime een jaar bij ons, moest bij haar eigenaar weg omdat ze teveel blafte, maar ongecompliceerd). Senna is begin december gesteriliseerd. Sindsdien plast ze in de woonkamer. Ze heeft daarvoor een enkele keer geplast, maar wel twee keer bij iemand thuis toen we daar op visite waren (ondanks dat we haar uitgelaten hadden). Het is niet dat ze incontinent is, dat is ze niet. Er is ook geen sprake van ziekte (urine is gecontroleerd). We worden niet boos. We laten haar extra uit, op dit moment om de drie uur en prijzen haar als ze plast en belonen haar. Maar we zijn wel wat ten einde raad, vooral ook omdat we niet goed kunnen plaatsten waarom ze dit doet. En als we dat niet weten, weten we ook niet hoe we haar kunnen trainen om ander gedrag te gaan vertonen. Het gaat even een aantal dagen goed en opeens lijkt het weer mis. Enig idee in welke richting we kunnen gaan zoeken voor een oplossing?

  • Dennis zegt:

   Beste Hettie,

   Uit je verhaal kan ik opmerken dat je al langs de dierenarts bent geweest en het een en ander hebt laten controleren. Goed om te horen dat hier niks uit naar voren is gekomen. Wat je kunt doen is contact opnemen met een hondengedragsdeskundige bij jou in de buurt om te onderzoeken of het plassen in huis te maken heeft met haar verleden en/of angsten die ze nog steeds (wellicht onbewust) heeft. In ieder geval een erg lastig situatie. Ik hoop dat je snel een oplossing kunt vinden.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

  • Lindsey zegt:

   Ik heb 2 maltezers ene is jongen 4 jaar en andere meisje is 8 jaar ik ben nu een week verhuisd maar de jongen plast soms binnen meisje ligt buiten te blaffen hoe los je dit oo

 3. margreet zegt:

  hallo ik zit met en best groot probleem,het gaat om en hond boerenfox van ongeveer 14 jaar oud deze gaat vooral in de nacht of laat in de avond ook als ik haar naar buiten doe plassen in huis elke morgen legt er en grote plas stinkende urine in huis op de kleden,ik probeer haar duidelijke structuur aan te leren want ik weet dat dat belangrijk is bij oudere honden vooral die en vorm van dementie hebben enz..ik heb hier ook sterk het vermoeden van voorderest is ze nog wel bijalleen moet ik wel zorgen dat ik met gebaren te werk gaat,,zou u mij advies kunnen geven wat ik hier aan kan doen?want het is erg vermoeiend vooral ook eind de nacht begin de morgen enz..weet u wat het eventueel zou gaan kosten om en middel te krijgen of bij de dierenarts?ik hoor graag van u

  • Dennis zegt:

   Beste margreet,

   Gezien de leeftijd van je hond lijkt het me toch zeker een slim idee om een bezoek aan de dierenarts te brengen. De exacte kosten kan ik je niet vertellen.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 4. Nicole Blom zegt:

  Heb een hond (nu 8 mnd) van de straat opgevangen . Zit nu samen met 2 andere honden (even oud) maar zij maakt nu nog steeds alles stuk in huis. De andere honden niet , maar als je haar alleen al je stem verheft laat ze urine lopen , en bij een tik , laat ze sowieso urine lopen . Zijn een beetje radeloos nu . Graag advies

  • Dennis zegt:

   Beste Nicole Blom,

   Stem verheffingen en tikken uitdelen werken vaak averechts. De vervelendste straf voor een hond is negeren. Negatieve aandacht is immers ook aandacht. Neem bijvoorbeeld dit artikel eens door voor meer informatie hierover: https://digidog.nl/negatieve-aandacht/.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *