Waarom kwispelen honden?

Laatst bijgewerkt: 2 februari 2023

Je kent deze situatie vast: je komt thuis na een lange werkdag en jouw hond komt rennend en kwispelend naar je toe. Heb jij er weleens over nagedacht hoe apart zo’n staart eigenlijk is en waarom het beweegt? Waarom jouw hond kwispelt, lees je hieronder.

Kwispelen: blij, angstig of onzeker?

In de bovengenoemde situatie – waarbij jij als baasje thuiskomt – is de hond blij en dat zal hij merken door te laten kwispelen. Maar, een kwispelende hond duidt niet altijd op blijdschap. Een hond kan namelijk ook juist angstig zijn wanneer hij kwispelt. Ook kan het zijn dat jouw hond zelfs nieuwsgierig is wanneer hij begint te kwispelen. Om te begrijpen wat jouw hond daadwerkelijk bedoelt met zijn kwispelende staart, is het belangrijk om naar de verdere lichaamstaal van de hond te kijken.

Een blije hond

Een blije hond herken je dus aan het kwispelen, maar daarnaast ook aan de manier van kwispelen. Schudt de hond zijn heupen mee tijdens het kwispelen? Dan laat de hond merken dat hij relaxed is en dus ook daadwerkelijk blij is om je te zien. De hond is namelijk helemaal ontspannen wanneer de heupen meebewegen. De hond zal in de meeste gevallen snel kwispelen.

Een angstige hond

Een angstige hond kan ook kwispelen, maar waarschijnlijk niet uit blijdschap. De lichaamstaal is dan ook vaak gespannen, waarbij de staart kort zal kwispelen. De hond zal dus geen ontspannen houding aannemen. Ook kan het zijn dat de staart tussen de achterste poten blijft. Bij een afwachtende houding zal de hond minder snel kwispelen.

Een onzekere hond

Een onzekere hond zal ook kwispelen, maar in een propeller-achtige manier. De staart zal hoog staan en vanuit die positie rondjes draaien. Een hond vertoont in dat geval onzekerheid.

Kwispeltaal

Kwispelrichting

Je kunt ook kijken naar de kwispelrichting van de hond. De kwispelrichting kan namelijk veel vertellen over de gemoedstoestand van de hond. 

  • Als jouw hond naar rechts kwispelt, zal jouw hond blij zijn. Het betekent dat jouw hond positieve energie ervaart.
  • Als jouw hond naar links kwispelt, zal jouw hond minder blij zijn. De hond ervaart negatieve energie door angst of boosheid.
  • Een hond die rondjes draait met zijn staart, de zogenoemde propellerkwispel, zal onzekerheid ervaren.

De stand van de staart

Daarnaast zegt de stand van de staart ook veel. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld hoe hoog of laag de staart staat. Als de staart hoog staat, zal de hond zich op zijn gemak voelen. Ook is de hond vaak alert. Dit kan overigens ook betekenen dat de hond jou wil waarschuwen, vooral als de hond stokstijf staat met de haren overeind.

Als de staart laag hangt, is het een teken dat jouw hond zich onzeker voelt. Dit is vooral als de staart zich tussen de achterpoten bevindt. Ook kan het zijn dat de staart tussen hoog en laag inzit: in dat geval is de hond ontspannen en blij.

kwispelen hond

Veelgestelde vragen

Is een hond blij als hij kwispelt?

Een hond kan kwispelen als hij blij is, maar het hoeft niet altijd te duiden op vrolijkheid. Kwispelen kan namelijk ook betekenen dat de hond onzeker, gespannen of bang is.

Wanneer is een hond blij?

Een hond is blij wanneer hij snel heen en weer kwispelt, waarbij ook vaak de heupen meebewegen. Ook zal de staart een lange kwispel maken.

Wanneer is een hond boos?

Een boze hond kan ook kwispelen, maar maakt daarbij een korte kwispel. Ook zal de staart voornamelijk naar links kwispelen. Daarnaast kunnen de oren naar achteren staan.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *