Puberteit bij honden: alles wat je moet weten

Laatst bijgewerkt: 13 januari 2023

Wanneer je een puppy in huis neemt is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Als jouw pup rond de zes maanden oud is, kan jouw hond ineens veranderen van een schattige pup naar een opstandige hond die nergens meer naar luistert. Terwijl het daarvoor zó goed ging! Het kan zelfs tot flinke ergernissen lijden. Het moment is daar: jouw hond zit in de puberteit.

Wat moet je doen als jouw hond in de puberteit zit en hoe ga je hier het beste mee om? Hieronder leggen we het voor je uit en geven we je een aantal tips. 

Een hond in de puberteit: zo herken je het

Heb jij zo’n stuiterende viervoeter in jouw huis? Dan kan het zijn dat jouw hond in de puberteit zit. Je kunt aan een aantal zaken herkennen of jouw hond in de puberteit zit.

1. Jouw hond wordt loops

Voor reuen is dit natuurlijk niet het geval, maar je kunt herkennen als een teefje in de puberteit zit wanneer de hond voor de eerste keer loops wordt. Wanneer jouw hond loops wordt, verschilt echter wel per ras. Een klein hondenras zal eerder loops worden dan een groot hondenras. Loopsheid kan ongeveer twee weken aanhouden. Het is belangrijk om jouw teefje tijdens de loopsheid goed aangelijnd te houden, want een loops hondje is erg gewild voor een reu.

hond puberteit

2. Jouw hond luistert niet meer goed

Luisterde jouw hond voor de puberteit goed naar jouw commando’s? Dan kan het zijn dat als de puberteit aanbreekt, deze gehoorzaamheid ineens verdwenen lijkt te zijn. Dit heeft te maken met de veranderende hormonen in het lichaam. De hormonen gieren door het lijf en je hond lijkt het soms niet meer aan te kunnen, met het ongewone gedrag als gevolg. Je moet het accepteren: het heeft te maken met de puberteit.

3. Je hond kan snel groeien

Wist je dat jouw hond in de puberteit ook razendsnel kan groeien? Het kan zelfs zo zijn dat het lichaam niet meer helemaal in proportie is. Gelukkig is jouw hond nog niet uitgegroeid en zal het lichaam zich nog vormen. Een hond kan overigens ook groeipijn ervaren: wees dus niet verbaasd dat jouw hond niet altijd even vrolijk is en even niet wil spelen. Ook zal de groeispurt de nodige energie van de hond vragen. Houd hier daarom rekening mee als baasje.

Tips hoe jij om kunt gaan met een puberende hond

Al met al zal het gedrag van jouw puberhond flink kunnen veranderen. Dit hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn, want het kan per hond verschillen. Ook zal jouw hond weer kunnen gaan trekken aan de riem, moeite hebben met zijn of haar zindelijkheid of moeite hebben om alleen te zijn. Hoe ga je daar als baasje nu het beste mee om? Hieronder geven we je een aantal tips.

puberende hond

Tip 1: Belonen bij goed gedrag

Eigenlijk geldt deze tip voor het hele hondenleven: belonen bij goed gedrag. Een hond is namelijk nooit uitgeleerd en kan altijd nieuwe commando’s aanleren, of ongewenst gedrag afleren. Ook al gaat dat laatste lastiger naarmate een hond ouder wordt. Het is daarom belangrijk om jouw hond te blijven belonen bij goed gedrag, door bijvoorbeeld een lekkere snack te geven. Daarnaast is het goed om in de puberteit ongewenst gedrag af te leren, door het gewenste gedrag juist te gaan belonen waardoor de hond zijn ongewenste gedrag vergeet. Ongewenst gedrag kun je dan ook beter negeren.

Tip 2: Heb geduld

De puberteit van jouw hond is een fase. Deze fase gaat dus vanzelf over. Geduld is hierbij een schone zaak: wanneer jouw hond weer eens vervelend gedrag vertoont, moet je je gewoon even inhouden. Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar het hoort er nou eenmaal bij. Wanneer jouw hond bijvoorbeeld weer minutenlang loopt te snuffelen aan een lantaarnpaal: dat zijn momenten die je dan maar even moet accepteren.

Tip 3: Geef iets om op te kauwen

Het wisselen van de tanden duurt langer dan je denkt. Rond de drie maanden zullen de voorste tanden, de snijtanden en de kiezen gewisseld worden voor echte volwassen tanden. Maar rond de zeven maanden zal de hond pas de achterste kiezen wisselen, en dat valt dus vaak midden in de puberteit. Als je merkt dat jouw hond hier last van heeft, geef de hond dus iets om op te kauwen. Denk aan een kauwspeeltje of een lekker bot – dat niet splintert!

hond puberteit

Tip 4: Geef de hond voldoende beweging

Het is belangrijk om de puberende hond veel te laten bewegen. Jouw hond kan tijdens de wandelingen lekker zijn energie kwijt. Wanneer je weer thuis komt zal de hond een stuk rustiger zijn dan voorheen.

Hoelang zit een hond in de puberteit?

Hoelang de puberteit aanhoudt, verschilt per hond. De ene hond is anderhalf jaar als de puberteit voorbij is, bij de andere kan het wel een of meerdere jaren langer duren. Maar schrik niet: in deze tijd zal de hond niet continu vervelend gedrag vertonen. Het meest vervelende gedrag van een puberende hond duurt zo’n vier maanden.

Aan deze punten kun je een puberende hond herkennen

Veelgestelde vragen

Hoe herken je een puberende hond?

Luistert jouw hond niet meer goed, is de hond snel afgeleid en ondergaat de hond een groeispurt? Grote kans dat jouw hond in de puberteit zit.

Hoe ga je om met een puberende hond?

Allereerst is het belangrijk om geduld te hebben. De puberteitsfase gaat namelijk vanzelf weer over. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met het gedrag: laat de hond voldoende bewegen en geef hem zo nu en dan iets om op te kauwen.

Wanneer gaat een hond de puberteit in?

Het verschilt per hondenras wanneer deze de puberteit in gaat. De ene hond is eerder dan de ander, maar gemiddeld begint de puberteit rond de zes maanden. 

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *