Waarom eten honden zand?

Laatst bijgewerkt: 17 januari 2023

Wandel jij weleens met jouw hond door het bos of op het strand, en komt dan de ‘rare’ gewoonte naar boven dat jouw hond zand gaat eten? Het eten van zand kan verschillende redenen hebben. Hieronder vertellen we je waarom jouw viervoeter graag in het zand loopt te happen.

1. Er ligt iets lekkers in het zand

Wandel je in een bekend gebied, waar veel baasjes met honden komen? Dan is de kans groot dat er weleens wordt gestrooid met brokjes of lekkernijen, om de hond bijvoorbeeld te belonen bij goed gedrag. Misschien is er weleens een brokje niet opgegeten door andere honden en ruikt jouw hond dit brokje. Dit kan een reden zijn dat jouw hond in het zand zal gaan lopen happen. Daarnaast kan het natuurlijk ook te maken hebben met lekkere geurtjes, denk bijvoorbeeld aan de geur van andere honden.

2. Gezondheids- of gedragsproblemen

Een andere reden waarom jouw hond zand eet, is dat jouw hond wellicht een gezondheids– of gedragsprobleem heeft. Denk bijvoorbeeld aan een probleem rondom de darmen of de schildklier. Misschien heeft jouw hond wel last van zijn maag en eet daarom zand. Je kunt langs de dierenarts om dit uit te sluiten, als de andere punten in deze lijst niet van toepassing zijn op jouw hond.

Het kan ook liggen aan het gedrag van jouw viervoeter. Misschien verveelt jouw hond zich wel en gaat hij uit verveling in het zand lopen happen. Ook kan het zijn dat jouw hond gespannen is. Een hond kan dan uit spanning zand gaan eten.

Daarnaast kan het ook zijn dat jouw hond simpelweg jouw aandacht wil. Het is belangrijk om dit gedrag af te leren. Geef een commando als jouw hond dit gedrag vertoont, maar wordt niet boos op de hond. In dat laatste geval geef je de hond juist negatieve aandacht en dat kan er juist voor zorgen dat jouw hond dit gedrag vaker zal voorkomen.

hond eet zand

3. Tekort aan mineralen in dagelijks voedsel

Het kan zijn dat jouw hond niet genoeg binnenkrijgt. Wellicht is het dagelijkse voedsel niet genoeg. In dat geval zal jouw hond op zoek gaan naar extra mineralen, en zoekt dat in het zand. Het kan zelfs ook zijn dat jouw hond bijvoorbeeld steentjes of zelfs ontlasting van een andere hond gaat eten.

Om dit te voorkomen, is het belangrijk om jouw hond gevarieerd voedsel te geven. Denk bijvoorbeeld aan natuurlijk voeding, of geef jouw hond zo nu en dan een lekker bot. Ook natvoer kun je goed combineren met brokken.

Hoe voorkom je dat een hond zand eet?

Het is belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen waarom jouw hond zand eet. Misschien verveelt jouw hond zich; ga dan eens met hem spelen of daag de hond mentaal uit. Daarnaast is het een oplossing om het eetpatroon eens om te gooien om te bekijken wat er dan gebeurt. Weet je het niet, en denk je dat het te maken heeft met de gezondheid van jouw viervoeter? Dan is het wellicht belangrijk om eens een bezoekje langs te dierenarts te brengen.

Veelgestelde vragen

Mijn hond eet zand: is dat gevaarlijk?

Als jouw hond een hapje zand eet, kan dat waarschijnlijk niet veel kwaad. Toch is het belangrijk om te voorkomen dat dit een gewoonte wordt. Zand kan namelijk wel gevaarlijk zijn, er kunnen namelijk gevaarlijke dingen in zitten. Denk bijvoorbeeld aan vuil. 

Waarom eet een hond ontlasting?

Een hond kan ontlasting eten door een tekort aan mineralen in het dagelijks voedsel. Ook kan het zijn dat de hond honger heeft.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond geen zand meer eet?

Het is belangrijk om duidelijke commando’s te geven als jouw hond zand eet. Geef jouw hond daarnaast geen aandacht meer, zodat jouw hond er vanzelf ook geen aandacht meer aan geeft.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *