Blaffen afleren bij je hond? Dit is de effectiefste manier!

Laatst bijgewerkt: 22 januari 2021
hond die binnen blaft in woonkamer

Mensen praten, schreeuwen, fluisteren en lachen: honden blaffen. Honden blaffen om te communiceren. Niet alleen met elkaar, maar ook met de baas. Het is dus helemaal niet erg als je hond af en toe blaft. Sterker nog, dit is heel normaal.

Wel kan het vervelend zijn als jouw hond erg veel blaft. Niet alleen voor jou als baas, maar ook voor je buren en de andere mensen in je omgeving. Blaft jouw hond te veel? Dan kun je het blaffen afleren. In dit artikel lees je hoe je dit doet.

Inhoudsopgave

 1. Waarom blaffen honden?
 2. Blaffen onder controle houden
 3. Tips om ongewenst blaffen af te leren
  1. Geef je hond een opdracht
  2. Leer je hond commando’s
  3. Zorg voor afleiding
  4. Stel je angstige hond gerust
  5. Gebruik een anti-blafband
 4. Ons advies

1. Waarom blaffen honden?

Voor we je vertellen hoe je het ongewenste geblaf van je hond af kunt leren, is het goed om te weten waarom je hond nou eigenlijk blaft. Waar mensen om vele verschillende redenen kunnen praten, schreeuwen, fluisteren en lachen, kunnen honden ook om vele verschillende redenen blaffen.

Enkele redenen waarom honden blaffen, zijn de volgende:

 • Ze waarschuwen andere honden.
 • Ze waarschuwen de baas.
 • Ze vragen om een reactie van de baas.
 • Ze hitsen andere honden op.
 • Ze willen iemand wegjagen.
 • Ze reageren op een commando van de baas.

Verder kunnen honden ook blaffen tijdens het spelen, als ze bang zijn of als ze erg enthousiast zijn. En heb je een blaffende puppy in huis? Dan blaft dit beestje hoogstwaarschijnlijk omdat hij zich onzeker voelt zonder zijn moeder, broertjes en zusjes. Als de puppy zich wat veiliger voelt in zijn nieuwe omgeving, wordt het blaffen vanzelf minder.

Vaak blaffen honden om een combinatie van bovenstaande redenen. Je hond kan bijvoorbeeld blaffen omdat hij lekker aan het spelen is, maar ook om andere honden op te hitsen. Of om niet alleen jou te alarmeren, maar ook andere honden te waarschuwen voor mogelijk gevaar.

2. Blaffen onder controle houden

Honden communiceren met elkaar en met jou door te blaffen. Het is dan ook niet de bedoeling om het blaffen helemaal af te leren. Wel is het belangrijk dat het blaffen van je trouwe viervoeter onder controle blijft. Je wil namelijk niet dat je huisdier te pas en te onpas minutenlang gaat blaffen, terwijl er helemaal niets aan de hand is.

Wij raden je aan om zo vroeg mogelijk te starten met het onder controle houden van het blaffen van je hond. Hoe vroeger je start, des te beter de controle wordt. Is je hond al wat ouder en heb je hem niet goed aangeleerd om zijn blaffen in te houden? Dan is het wat lastiger om de controle te houden, maar het is alsnog zeker niet onmogelijk. In onderstaande alinea’s lees je hoe je het blaffen van jouw hond onder controle kunt krijgen.

3. Tips om ongewenst blaffen af te leren

hond die buiten blaft

Blaffen is prima, ongewenst blaffen is vervelend. Hieronder geven we enkele praktische tips om het ongewenste blaffen van jouw trouwe viervoeter effectief af te leren. De tips werken het beste bij jonge honden, maar kunnen je ook zeker helpen het overmatige blaffen van je oudere hond af te leren.

3.1. Geef je hond een opdracht

Geef je jouw trouwe viervoeter een opdracht, dan vergeet het beestje vrijwel direct waar hij mee bezig was. Het blaffen stopt meteen. Zeker als je hond opgewonden is, bijvoorbeeld omdat er aangebeld word of omdat de postbode iets in de brievenbus duwt, helpt het om een opdracht te geven.

Tip: geef je hond de opdracht om je een cadeautje te brengen. Als er iets in zijn bek zit, stopt het blaffen direct. Bovendien vinden de meeste honden het hartstikke leuk om de baas een cadeautje te brengen. Win-win situatie!

3.2. Leer je hond commando’s

Als je hond nog wat jonger is, kun je hem commando’s aanleren. Als hij mag spreken, zeg je een commando als ‘spreek’ of ‘praat’. Wil je het beestje even stil hebben, dan gebruik je een commando als “stil”. Overigens kun je niet alleen jongeren honden commando’s aanleren. Oudere honden zijn ook nog bereid nieuwe trucjes te leren, als je dit maar op de juiste manier doet.

Als je trouwe viervoeter gehoor geeft aan je commando, beloon je hem altijd. Let echter goed op, want je moet je hond wel op het juiste moment belonen. Doe je dit niet, dan beloon je het beestje voor ongewenst gedrag. Geef je bijvoorbeeld een snack als je hond nog niet stil is, dan beloon je hem in feite voor het blaffen. Zo leer je jouw hond aan dat blaffen goed is en zelfs rijkelijk beloond wordt. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

3.3. Zorg voor afleiding

Lukt het niet om jouw huisdier commando’s aan te leren? Dan kun je het beestje ook afleiden als hij begint met blaffen. Er zijn diverse manieren om dit te doen. Ten eerste kun je een hard geluid laten horen als je hond start met blaffen. Dit geluid moet je viervoeter niet laten schrikken, maar moet natuurlijk wel boven het geblaf uitkomen. Je hond zal zich afvragen waar het geluid vandaan komt. De kans is groot dat het beestje direct stopt met blaffen.

Je kunt ook afleiding creëren door een voorwerp, zoals een speeltje, naar beneden te laten vallen als je hond blaft. Ziet je hond niet dat jij het speeltje laat vallen, dan zal hij zich afvragen waar het ding vandaan komt. Het blaffen stopt direct.

3.4. Stel je angstige hond gerust

Blaft je hond uit angst? Dan kun je het blaffen stoppen door het beestje gerust te stellen. Bij een puppy is dit erg gemakkelijk. Als het beestje zit te blaffen in de hondenbench, kun je het blaffen stoppen door een deken over de bench te leggen. Dit klinkt misschien wat sneu, maar in feite vinden puppy’s dit hartstikke prettig. Door het deken over de bench te leggen, creëer je namelijk een veilig nest. Je puppy voelt zich direct prettiger en het blaffen zal stoppen.

Bij een volwassen hond kan het wat lastiger zijn om het beestje gerust te stellen. Als je jouw hond goed kent, weet je wel waar hij rustig van wordt. Zie je dat je hond uit angst blaft, dan kun je het blaffen met de juiste aanpak stoppen. Het kan even duren voor je weet wat de juiste aanpak is.

3.5. Gebruik een anti-blafband

Werken bovenstaande tips niet of nauwelijks? Wellicht biedt één van onze aanbevolen anti-blafbanden een oplossing. Dit product geeft geen garantie op succes maar in combinatie met een gehoorzaamheidstraining, kun je hiermee goede resultaten behalen. Tegenwoordig zijn de meeste anti-blafbanden uitgerust met vibraties, trillingen en geluiden. Geen elektrische schokken. Uiterst diervriendelijk en fijn in gebruik voor zowel jou als je hond.

4. Ons advies

Tot slot is het erg belangrijk om rustig te blijven als je hond gaat blaffen. Ga je hard roepen op het moment dat je hond blaft, dan denkt het beestje dat je gezellig mee aan het blaffen bent. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Blijf rustig, verhef je stem niet en gebruik bovenstaande tips om het ongewenste blaffen te stoppen. Doe je dit consequent, dan wordt het blaffen vanzelf minder.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

2 reacties op “Socialisatie van je puppy? Dit is hoe je het goed aanpakt!

 1. Jetty Derksen zegt:

  We hebben een boerenfox van 3 jaar. Een reu. Het gaat prima, hij luistert goed.
  Alleen begint hij veel te blaffen, als hij in de verte wat ziet, maar ook als hij alleen thuis is, vermoeden we.
  Dit wordt echt een irritatie. Ik wil geen problemen met de buren.
  Hoe ga ik dit aaanpakken. Ik wil ook geen antiblaf band.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *