Blaffen afleren bij je hond? Dit is de effectiefste manier!

Laatst bijgewerkt: 27 april 2022

Mensen praten, schreeuwen, fluisteren en lachen: honden blaffen. Honden blaffen om te communiceren. Niet alleen met elkaar, maar ook met de baas. Het is dus helemaal niet erg als je hond af en toe blaft. Sterker nog, dit is heel normaal.

Wel kan het vervelend zijn als jouw hond erg veel blaft. Niet alleen voor jou als baas, maar ook voor je buren en de andere mensen in je omgeving. Blaft jouw hond te veel? Dan kun je het blaffen afleren. In dit artikel lees je hoe je dit doet.

1. Waarom blaffen honden?

Voor we je vertellen hoe je het ongewenste geblaf van je hond af kunt leren, is het goed om te weten waarom je hond nou eigenlijk blaft. Waar mensen om vele verschillende redenen kunnen praten, schreeuwen, fluisteren en lachen, kunnen honden ook om vele verschillende redenen blaffen.

Enkele redenen waarom honden blaffen, zijn de volgende:

 • Ze waarschuwen andere honden.
 • Ze waarschuwen de baas.
 • Ze vragen om een reactie van de baas.
 • Ze hitsen andere honden op.
 • Ze willen iemand wegjagen.
 • Ze reageren op een commando van de baas.

Verder kunnen honden ook blaffen tijdens het spelen, als ze bang zijn of als ze erg enthousiast zijn. En heb je een blaffende puppy in huis? Dan blaft dit beestje hoogstwaarschijnlijk omdat hij zich onzeker voelt zonder zijn moeder, broertjes en zusjes. Als de puppy zich wat veiliger voelt in zijn nieuwe omgeving, wordt het blaffen vanzelf minder.

Vaak blaffen honden om een combinatie van bovenstaande redenen. Je hond kan bijvoorbeeld blaffen omdat hij lekker aan het spelen is, maar ook om andere honden op te hitsen. Of om niet alleen jou te alarmeren, maar ook andere honden te waarschuwen voor mogelijk gevaar.

2. Blaffen onder controle houden

Honden communiceren met elkaar en met jou door te blaffen. Het is dan ook niet de bedoeling om het blaffen helemaal af te leren. Wel is het belangrijk dat het blaffen van je trouwe viervoeter onder controle blijft. Je wil namelijk niet dat je huisdier te pas en te onpas minutenlang gaat blaffen, terwijl er helemaal niets aan de hand is.

Wij raden je aan om zo vroeg mogelijk te starten met het onder controle houden van het blaffen van je hond. Hoe vroeger je start, des te beter de controle wordt. Is je hond al wat ouder en heb je hem niet goed aangeleerd om zijn blaffen in te houden? Dan is het wat lastiger om de controle te houden, maar het is alsnog zeker niet onmogelijk. In onderstaande alinea’s lees je hoe je het blaffen van jouw hond onder controle kunt krijgen.

3. Tips om ongewenst blaffen af te leren

hond die buiten blaft

Blaffen is prima, ongewenst blaffen is vervelend. Hieronder geven we enkele praktische tips om het ongewenste blaffen van jouw trouwe viervoeter effectief af te leren. De tips werken het beste bij jonge honden, maar kunnen je ook zeker helpen het overmatige blaffen van je oudere hond af te leren.

3.1. Geef je hond een opdracht

Geef je jouw trouwe viervoeter een opdracht, dan vergeet het beestje vrijwel direct waar hij mee bezig was. Het blaffen stopt meteen. Zeker als je hond opgewonden is, bijvoorbeeld omdat er aangebeld word of omdat de postbode iets in de brievenbus duwt, helpt het om een opdracht te geven.

Tip: geef je hond de opdracht om je een cadeautje te brengen. Als er iets in zijn bek zit, stopt het blaffen direct. Bovendien vinden de meeste honden het hartstikke leuk om de baas een cadeautje te brengen. Win-win situatie!

3.2. Leer je hond commando’s

Als je hond nog wat jonger is, kun je hem commando’s aanleren. Als hij mag spreken, zeg je een commando als ‘spreek’ of ‘praat’. Wil je het beestje even stil hebben, dan gebruik je een commando als “stil”. Overigens kun je niet alleen jongeren honden commando’s aanleren. Oudere honden zijn ook nog bereid nieuwe trucjes te leren, als je dit maar op de juiste manier doet.

Als je trouwe viervoeter gehoor geeft aan je commando, beloon je hem altijd. Let echter goed op, want je moet je hond wel op het juiste moment belonen. Doe je dit niet, dan beloon je het beestje voor ongewenst gedrag. Geef je bijvoorbeeld een snack als je hond nog niet stil is, dan beloon je hem in feite voor het blaffen. Zo leer je jouw hond aan dat blaffen goed is en zelfs rijkelijk beloond wordt. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

3.3. Zorg voor afleiding

Lukt het niet om jouw huisdier commando’s aan te leren? Dan kun je het beestje ook afleiden als hij begint met blaffen. Er zijn diverse manieren om dit te doen. Ten eerste kun je een hard geluid laten horen als je hond start met blaffen. Dit geluid moet je viervoeter niet laten schrikken, maar moet natuurlijk wel boven het geblaf uitkomen. Je hond zal zich afvragen waar het geluid vandaan komt. De kans is groot dat het beestje direct stopt met blaffen.

Je kunt ook afleiding creëren door een voorwerp, zoals een speeltje, naar beneden te laten vallen als je hond blaft. Ziet je hond niet dat jij het speeltje laat vallen, dan zal hij zich afvragen waar het ding vandaan komt. Het blaffen stopt direct.

3.4. Stel je angstige hond gerust

Blaft je hond uit angst? Dan kun je het blaffen stoppen door het beestje gerust te stellen. Bij een puppy is dit erg gemakkelijk. Als het beestje zit te blaffen in de hondenbench, kun je het blaffen stoppen door een deken over de bench te leggen. Dit klinkt misschien wat sneu, maar in feite vinden puppy’s dit hartstikke prettig. Door het deken over de bench te leggen, creëer je namelijk een veilig nest. Je puppy voelt zich direct prettiger en het blaffen zal stoppen.

Bij een volwassen hond kan het wat lastiger zijn om het beestje gerust te stellen. Als je jouw hond goed kent, weet je wel waar hij rustig van wordt. Zie je dat je hond uit angst blaft, dan kun je het blaffen met de juiste aanpak stoppen. Het kan even duren voor je weet wat de juiste aanpak is.

3.5. Gebruik een anti-blafband

Werken bovenstaande tips niet of nauwelijks? Wellicht biedt één van onze aanbevolen anti-blafbanden een oplossing. Dit product geeft geen garantie op succes maar in combinatie met een gehoorzaamheidstraining, kun je hiermee goede resultaten behalen. Tegenwoordig zijn de meeste anti-blafbanden uitgerust met vibraties, trillingen en geluiden. Geen elektrische schokken. Uiterst diervriendelijk en fijn in gebruik voor zowel jou als je hond.

4. Ons advies

Tot slot is het erg belangrijk om rustig te blijven als je hond gaat blaffen. Ga je hard roepen op het moment dat je hond blaft, dan denkt het beestje dat je gezellig mee aan het blaffen bent. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Blijf rustig, verhef je stem niet en gebruik bovenstaande tips om het ongewenste blaffen te stoppen. Doe je dit consequent, dan wordt het blaffen vanzelf minder.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

18 reacties op “Blaffen afleren bij je hond? Dit is de effectiefste manier!

 1. Rebecca zegt:

  Onze pup van 7 maanden blaft alleen maar extreem naar andere mensen en het stopt niet wat we ook proberen. Afleiden werkt ook maar voor paar seconden. Wat kan je hier asn doen . Want voor visite dat langs komt is het echt niet leuk dat om de haverklap toch blijft blaffen en op straat is het ook niet te doen. Naar andere dieren blaft ze helemaal niet trouwens

  • Admin zegt:

   Beste Rebecca,

   Als de tips uit dit artikel tevergeefs geen resultaat geven, raad ik je aan om contact op te nemen met een hondenschool of een hondengedragstherapeut bij jou in de buurt.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 2. Sabine zegt:

  Beste,
  Wij hebben een puppy van 18 weken. Hij doet het super, behalve het slapen. ‘S morgens om 6 uur begint hij met blaffen en stopt pas als wij beneden zijn. Wij negeren hem tot hij stil is, maar dat snapt hij al. Maar het vreemde is, dat mijn broer laatst was vergeten hem in de bench te stoppen en toen heeft de puppy niet geblaft, toen lag hij nog op de bank te slapen toen wij beneden kwamen. Helaas is hij nog niet zindelijk genoeg om hem uit de bench te kunnen doen, want hij had geplast en gepoept. Wat kunnen wij nog doen?

  • Admin zegt:

   Beste Sabine,

   Ik zou aanraden om toch vol te houden en de bench te gebruiken, gezien hij nog niet zindelijk is. Zoals ik het hoor zijn jullie goed op weg en negeren jullie zijn (ongewenste) gedrag. Houd dit vol. Het opvoeden van een pup vereist consistentie en veel geduld.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 3. Anita zegt:

  Mijn dochter is net bevallen, zodra haar man er niet is en zij de baby oppakt om bv te voeden begint haar hond, een Tibetaanse terriër van 12 aan een stuk door te blaffen en is niet te stoppen. Is haar man erbij vertoond hij dit gedrag niet. Ook liet hij zich niet corrigeren door haar, gromde zelf, terwijl hij altijd goed naar luisterde.

  Overigens vertoond hij dit gedrag ook als hij bij de oppas is en er komt iemand op bezoek, hij blijft in een uitdagende houding blaffen, is niet af te leiden, negeren helpt niet.

  • Admin zegt:

   Beste Anita,

   Als negeren niet blijkt te helpen en je het idee hebt dat je geen gedragsverandering te weeg kunt brengen, dan raad ik je ten zeerste aan contact op te nemen met een hondengedragstherapeut. Zij weten exact om te gaan met dit soort situaties en hoe dit op te lossen.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 4. Karolien zegt:

  Onze hond blaft de laatste tijd als we tijdens de wandeling een praatje maken met een toevallige passant. Het blaffen stopt vrijwel meteen als we de wandeling verder zetten.
  Het lijkt wel of ze wil zeggen: ‘hey, stop eens en wandel verder. Ik heb geen zin in deze praatpauze.’
  Lastig, want bij elke passant die we tegenkomen zeggen we al van ver dat we niet blijven hangen en verder wandelen. Zo krijgen we geen blafconcert… anderzijds bepaalt onze hond nu wel dat er niet meer gepraat wordt…
  Op advies van de gedragstherapeut negeren we haar als ze het doet, alleen gaat het dan nog feller en luider…
  Zou de anti-blafband hulp kunnen bieden?

  • Admin zegt:

   Beste Karolien,

   Het advies dat je van de gedragstherapeut hebt gekregen is denk ik het beste advies dat je kunt krijgen. Om een oude gewoonte/gedrag te doorbreken is consistentie en volharding belangrijk. Dat zal helaas met de enige pijn en moeite gepaard gaan. De anti-blafband zou een optie kunnen zijn en is wellicht het proberen waard. Kun je ons laten weten mocht je er eentje aanschaffen of dit het gewenste resultaat heeft opgeleverd?

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

  • CD Bekkers zegt:

   Beste mevrouw, mijnheer,

   Wij wonen in een appartementencomplex. De buurvrouw heeft sinds een dikke maand een nest vol met puppies die uitendelijk verkocht zullen gaan worden..
   Sinds een dikke week hebben wij als buren hier behoorlijk veel overlast van. We zijn hondenliefhebbers en we hebben we er alle begrip voor dat een hond blaft maar dit gaat van ’s morgens t/m laat in de avond aan één stuk door. Door de maatregelen Covid19 zijn wij genoodzaakt thuis te werken maar u begrijpt dat het onderhand een zwaar irritatiepunt aan het worden is. Onze vraag is, is dit normaal gedrag en heeft u enig idee hoe het komt dat de puppies zoveel blaffen aan één stuk door?

   Alvast dank voor uw antwoord.

   Met vriendelijke groet,

   Chantal Bekkers

  • Admin zegt:

   Beste CD Bekkers,

   Per type hondenras kan het natuurlijk enorm verschillen, maar het is goed mogelijk dat jullie veel geluidsoverlast ervaren. Helaas lijkt er niet direct een voor de hand liggende oplossing te zijn. De pups zullen nog moeten opgroeien inderdaad totdat ze van de hand worden gedaan. Of de fokker zou een andere locatie moeten vinden voor zijn nestje. Als de geluidsoverlast zeer serieus is, zou ik toch aanraden even contact op te nemen met de politie om het probleem voor te leggen. Het mag tenslotte niet ten kosten gaan van jullie woongenot.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

  • Admin zegt:

   Beste Carla arkenbout,

   Als een blafband niet werkt kun je altijd nog een hondengedragstherapeut bij jou uit de buurt benaderen. Zij kunnen je goed verder helpen met dit probleem.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 5. Pietje zegt:

  Onze hond blaft s nachts, als we naar hem toe gaan, niks zeggen, maar alleen laten zien dat we er zijn, wordt hij stil. Het zou fijn zijn als hij gewoon stil blijft. In de ochtend blijft hij blaffen tot we hem uitlaten (6uur). Zijn er tips dit te stoppen?

  • Admin zegt:

   Beste Pietje,

   Een optie is om je hond ’s nachts voor het slapen gaan nog even goed en langer uit te laten zodat hij moe genoeg is en daardoor beter en langer slaapt.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 6. Marja zegt:

  Wij hebben snachts wilde zwijnen op het land op zoek naar voer. Onze hond van 7 reageerd daar erg op door te blaffen. Maar de zwijnen blijven gewoon. Waardoor onze hond maar blijft blaffen. We wonen in een yurt. Alles is dicht. Hoe krijg ik haar stil. Ik blijf zelf erg rustig, maar 3 uur achter elkaar in de nacht breekt een beetje op. Help! Groetjes Marja

  • Admin zegt:

   Beste Marja,

   Je geeft aan alles is dicht, bedoel je daarmee dat zij de zwijnen dan ook niet kan zien? Enkel horen?

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 7. A.a.Bonjernoor zegt:

  Onze buren hebben een jonge hond die afgelopen zaterdag wel een uur buiten gelaten is. Meer dan 176 keer blafte deze jonge hond. De ouders hebben vier kinderen : van 3, 5, 6 en 7 jaar . Op het laatst jankte de hond na drie keer geblaf een jank geluid : “ laat mij alsjeblieft binnen.
  We hebben erge last van deze kinderen, die niet praten maar schreeuwen naar elkaar. Ouders corrigeren de kinderen niet noch worden ze begrensd.
  Beide ouders mr. en Drs. tonen zeer onbetamelijk gedrag naar ons ten aanhoren van de schoolkinderen en ouders op het schoolplein voor ons perceel.
  Met hen praten durven we niet, we zijn bang voor dit echtpaar. Hun kinderen zijn even brutaal. Wij zijn 83 en 87 jaar. Wat raad u ons aan?
  Ik heb depositie gebeld. Boven het geluid van de televisie , die hard aanstaat voor mijn partner is het hondenbeblaf te horen. In het hele huis waar we ook toeven.
  Wat raad u ons aan. Is het geoorloofd om hondenweer dan een uur buiten te laten, terwijl die aldoor zo om aandacht vraagt terwijl hij alleen in het achtertuintje of de zijtuin tegen ons terras en de zijkant van onze woning aan. Wij hebben zelf een hond gehad mijn zuster had drie honden, twee van de moederhond, Ik zelf heb met een hond twee keer in de week gewandeld. Maar tegen de 176 keer blaffen met gejank er achteraan heb ik nog nooit meegemaakt.
  Wat raad u ons aan?
  Het is niet de eerste keer dat wij geluidshinder van die hond ondervinden.
  Naar uw reactie kijk ik uit.
  Met vriendelijke groet,
  Anneke Bonjernoor

  • Admin zegt:

   Beste A.a.Bonjernoor,

   Lastige situatie. Zeker omdat je de politie al hebt geïnformeerd. Als het echt een aanhoudend probleem blijft zul je toch in gesprek moeten met je buren (hoe eng dit ook is) of desnoods nogmaals de politie informeren.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *