Verlatingsangst bij je hond? Zo los je het op!

Laatst bijgewerkt: 22 september 2021
pug hond kijkt sip

De meeste honden vinden het na verloop van tijd “prima” om alleen thuis te zijn. Natuurlijk missen ze de baas wel, maar het is niet zo dat ze zich paniekerig of ellendig voelen. Andere honden (en vaak ook puppy’s) hebben hier wel last van. Deze honden hebben verlatingsangst.

Het is erg vervelend als je hond verlatingsangst heeft. Je moet namelijk regelmatig wel eens de deur uit, maar dit is niet bepaald prettig als je jouw trouwe viervoeter zo paniekerig achter moet laten. Gelukkig kun je diverse dingen doen om de verlatingsangst van jouw hond te verminderen en zelfs helemaal te laten verdwijnen. Op deze pagina lees je hier meer over.

1. Wat is verlatingsangst?

Een hond met verlatingsangst is bang om alleen te zijn. Omdat het beestje niet graag alleen is, wil hij het liefst dat je de hele dag thuis bent. Maak je aanstalten om weg te gaan, bijvoorbeeld om een dagje te gaan werken of een boodschap te doen, dan wordt je trouwe viervoeter angstig. Deze angst kan zelfs omslaan in totale paniek.

Dit is erg vervelend voor je hond, maar ook zeker voor jou. Veel baasjes die honden met verlatingsangst hebben, krijgen echt buikpijn als ze hun huis moeten verlaten. Niemand ziet zijn lieve huisdier graag paniekerig of verdrietig. Gelukkig kun je iets aan de verlatingsangst doen.

Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het ultieme puppy alleen laten handboek

Kun je je pup geen minuut alleen laten zonder gepiep of geblaf? Gebruik deze stapsgewijze handleiding om je puppy alleen te leren zijn op de nieuwe en positieve methode. Bespaar een hoop tijd, moeite en frustraties. Inclusief praktische tips en oefeningen van verschillende hondenexperts.

Meer informatie

2. Mogelijke oorzaken

Voor we je meer vertellen over het bestrijden van verlatingsangst bij je hond, is het goed om te weten welke mogelijke oorzaken er achter deze angst kunnen zitten. Er zijn diverse omstandigheden die ervoor kunnen zorgen dat jouw hond verlatingsangst ontwikkelt.

Ten eerste wordt verlatingsangst vaak gezien bij honden die meermaals herplaatst zijn. Ook bij honden die in een asiel hebben gezeten, komt verlatingsangst vaak voor. Deze honden zijn simpelweg bang om weer van de baas gescheiden te worden en alleen te eindigen. Gezien het verleden, is dit geen irreële angst.

Daarnaast kan een hond verlatingsangst krijgen als het beestje erg onzeker is. Ook als je hond erg afhankelijk is van jou, kan het beestje verlatingsangst ontwikkelen. Je hond wil zo graag bij je zijn, dat hij liever helemaal niet alleen is. Als hij alleen is, voelt hij zich zo onzeker dat er een paniekerig gevoel ontstaat. Dit is verlatingsangst.

Tot slot kan je hond verlatingsangst ontwikkelen door een traumatische ervaring. Zeker als deze traumatische ervaring heeft plaatsgevonden terwijl het beestje alleen thuis was, is de kans op verlatingsangst groot. Je huisdier heeft simpelweg onthouden wat er ooit gebeurd is toen hij alleen thuis was en wil dit niet nog eens meemaken. Daarom mag de baas niet meer weg.

3. Kenmerken

hond kijkt uit een raam

Hoe een hond met verlatingsangst zich gedraagt, is afhankelijk van de ernst van de angst. Honden met een matige verlatingsangst gaan bijvoorbeeld piepen en blaffen als de baas van huis is. Honden met ernstige verlatingsangst kunnen gaan urineren en/of ontlasten in huis.

De belangrijkste kenmerken van verlatingsangst, zijn de volgende:

 • Overmatige vocalisatie. Bijvoorbeeld in de vorm van blaffen, janken en/of piepen.
 • Sloopgedrag. Ook het verzamelen van spullen van de baas en andere gezinsleden komt veel voor bij honden met verlatingsangst.
 • Binnen plassen, poepen en/of overgeven.
 • De baas overal volgen als hij of zij wel thuis is.
 • Onrust voorafgaand aan het alleen zijn.
 • Onrust tijdens het alleen zijn.
 • Niet willen eten tijdens het alleen zijn.
 • Een hyperactieve reactie bij thuiskomst van de baas.

Andere stresssignalen die honden met verlatingsangst laten zien voorafgaand en tijdens het alleen zijn, zijn hijgen, een hoge vocalisatie, het liften van het pootje, kwijlen, trillen en bevriezen. Ook gedragingen als ijsberen, rondjes draaien en een overmatige vachtverzorging komen voor bij honden met verlatingsangst. Welke gedragingen jouw hond laat zien, is afhankelijk van zijn mate van paniek en zijn persoonlijkheid. Dit verschilt simpelweg per hond en per situatie.

Wat alle honden met verlatingsangst met elkaar gemeen hebben, is dat de angstsymptomen vrijwel direct verdwijnen als de baas weer thuis is. Het paniekerig gevoel daalt direct, want de baas is er weer.

4. Tips om verlatingsangst te verminderen

Het is niet gemakkelijk om de verlatingsangst van je hond helemaal te laten verdwijnen. Wel kun je de angstige gevoelens van het beestje flink verminderen. Dit heeft echter veel tijd nodig. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden.

In onderstaande alinea’s delen we enkele effectieve tips om de verlatingsangst van jouw trouwe viervoeter te verminderen.

4.1. Ga rustig weg en kom rustig weer thuis

Bij een hond met verlatingsangst is het erg belangrijk om rustig van huis weg te gaan en ook op een kalme manier thuis terug te keren. Zowel bij het vertrekken als bij het terugkomen mag je je hond geen aandacht geven.

Door het beestje geen aandacht te geven als je vertrekt of weer thuis komt, straal je in feite uit dat er niets bijzonders aan de hand is. Het vertrekken en weer thuis komen wordt iets normaals. Knuffel je je hond uitvoerig voor je gaat en als je weer terugkomt? Dan krijgt het beestje het idee dat er iets bijzonders gaat gebeuren. Dit wil je juist voorkomen.

Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het ultieme puppy alleen laten handboek

Kun je je pup geen minuut alleen laten zonder gepiep of geblaf? Gebruik deze stapsgewijze handleiding om je puppy alleen te leren zijn op de nieuwe en positieve methode. Bespaar een hoop tijd, moeite en frustraties. Inclusief praktische tips en oefeningen van verschillende hondenexperts.

Meer informatie

4.2. Vermijd vertreksignalen

Het is belangrijk om je huisdier zo min mogelijk signalen te geven dat je vertrekt. Probeer bijvoorbeeld niet te veel te rinkelen met je sleutelbos en trek je jas buiten het zicht aan. Je kunt de radio aanzetten om de vertreksignalen te overstemmen, maar doe dit niet iedere keer. Doe je dit wel, dan wordt het geluid van de radio een vertreksignaal. Dit betekent dat je hond al angstig wordt als je naar de radio loopt, ook als je helemaal niet van huis weg wil gaan.

4.3. Laat je hond uit voor je gaat

Het is altijd verstandig om je hond uit te laten voor je van huis weggaat, maar bij een hond met verlatingsangst is dit nog belangrijker. Loop je een extra lang rondje met het beestje, dan is je hond ontspannen. Dit maakt de verlatingsangst wat minder erg.

4.4. Geef je hond voer voor je vertrekt

Een goede manier om de verlatingsangst van je huisdier te verminderen, is door het beestje afleiding te geven als je gaat. Dit kun je het beste doen met voeding. Als je weet dat je om 08:00 uur naar je werk moet vertrekken, is het verstandig om je hond voor die tijd geen eten te geven. Net voor je wil gaan, vul je zijn voederbak. Je hond zal nu lekker aan het eten zijn als jij de deur uit gaat en heeft niets in de gaten.

Met de juiste afleiding kan je hond jouw vertrek als iets positiefs gaan zien. Krijgt het beestje bijvoorbeeld altijd een snack als je naar je werk vertrekt, dan is je vertrek iets leuks geworden. Op deze manier wordt de verlatingsangst een stuk minder.

4.5. In de bench

Voor sommige honden is een grote ruimte als de woonkamer of keuken te onoverzichtelijk. De onoverzichtelijkheid van de omgeving kan bijdragen aan de stresssituatie. Is dit bij jouw hond ook het geval? Dan kun je hem in de bench zetten als je weg bent. Let op: doe dit alleen als je hond benchtraining heeft gehad. Het is uiterst belangrijk dat het beestje zijn bench als een veilige en fijne plek ziet. Heeft je hond moeite met rustig in zijn bench te verblijven? Lees dan de Puppygroep boeken van Robbin Kleinpenning voor concrete tips en adviezen.

5. Supplementen en gedragstherapie

Je kunt ook rustgevende supplementen gebruiken om de paniekgevoelens van je hond te verminderen. Echter, dit kan doorgaans niet op de lange termijn. Wil je op de lange termijn een oplossing voor de verlatingsangst van je hond en werken bovenstaande tips niet? Dan kun je in gedragstherapie investeren. In dit geval gaat een professionele gedragstherapeut met je hond aan de slag, om zijn verlatingsangst aanzienlijk te verminderen of zelfs helemaal te laten verdwijnen.

6. Wat je niet moet doen bij verlatingsangst

Bovenstaande tips helpen je om de angstgevoelens van je hond te verminderen. Er zijn echter ook dingen die het paniekerige gevoel van je hond door verlatingsangst juist erger maken. Deze dingen moet je in ieder geval niet doen bij verlatingsangst:

 • Onopgemerkt verdwijnen. Verdwijn je regelmatig zonder dat je hond dit in de gaten heeft, dan schaadt dit het vertrouwen van je huisdier. Op de lange termijn kan dit zeer schadelijk zijn voor jullie band.
 • Je hond negeren. Je moet rustig vertrekken en ook kalm weer thuis komen, maar het is niet aan te raden om je hond te negeren. Dit is namelijk een nare ervaring voor het beestje.
 • Je hond afhankelijk maken van voer. Je kunt afleiding bieden met voer en ander lekkers, maar je huisdier moet niet afhankelijk worden van voer. Bij het bestrijden van verlatingsangst moet je ook regelmatig weg kunnen gaan zonder het beestje voer of snacks te geven.
 • Je hond straffen. Het gebruik van bestraffende middelen als een anti-blafband is niet alleen ineffectief, maar kan zelfs een negatief effect hebben op je band met je hond. Absoluut een no-go.
Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het ultieme puppy alleen laten handboek

Wij van HondenPassie.nl zijn dol op dit boek.

Omdat dit boek is geschreven met behulp van verschillende experts, ga je alles ontdekken over het alleen laten van je puppy.

Stap voor stap wordt je meegenomen in het proces en ga je de handleiding uit het boek gebruiken om je puppy alleen te leren zijn.

Het boek zit vol met praktische tips en oefeningen waar je direct mee aan de slag kunt gaan.

Meer informatie

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

10 reacties op “Hond plast in huis? Dit is hoe je het moet afleren!

 1. Beja zegt:

  Nadat wij terug van vakantie zijn onze hond was mee, piept hij zodra wij allemaal boven zijn. Dit houdt lang aan, totdat een van ons uiteindelijk toch naar hem toe gaat om in ieder de rest rustig te laten slapen. Hoe kunnen wij dit het beste aanpakken!

 2. Hettie zegt:

  Onze Senna (Berner Sennen) heeft twee jaar in de meest afschuwelijke broodfok gezeten en daarna in een kennel gewoond. Ze is 4 en half als ze in juli bij ons komt. We hebben nog twee Bernersenner dames (Een van 10, zij heeft 8 jaar in een schuur geleefd en komt uit de broodfok, super lief maar erg getraumatiseerd, en een van 2, sinds ruime een jaar bij ons, moest bij haar eigenaar weg omdat ze teveel blafte, maar ongecompliceerd). Senna is begin december gesteriliseerd. Sindsdien plast ze in de woonkamer. Ze heeft daarvoor een enkele keer geplast, maar wel twee keer bij iemand thuis toen we daar op visite waren (ondanks dat we haar uitgelaten hadden). Het is niet dat ze incontinent is, dat is ze niet. Er is ook geen sprake van ziekte (urine is gecontroleerd). We worden niet boos. We laten haar extra uit, op dit moment om de drie uur en prijzen haar als ze plast en belonen haar. Maar we zijn wel wat ten einde raad, vooral ook omdat we niet goed kunnen plaatsten waarom ze dit doet. En als we dat niet weten, weten we ook niet hoe we haar kunnen trainen om ander gedrag te gaan vertonen. Het gaat even een aantal dagen goed en opeens lijkt het weer mis. Enig idee in welke richting we kunnen gaan zoeken voor een oplossing?

  • Dennis zegt:

   Beste Hettie,

   Uit je verhaal kan ik opmerken dat je al langs de dierenarts bent geweest en het een en ander hebt laten controleren. Goed om te horen dat hier niks uit naar voren is gekomen. Wat je kunt doen is contact opnemen met een hondengedragsdeskundige bij jou in de buurt om te onderzoeken of het plassen in huis te maken heeft met haar verleden en/of angsten die ze nog steeds (wellicht onbewust) heeft. In ieder geval een erg lastig situatie. Ik hoop dat je snel een oplossing kunt vinden.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

  • Lindsey zegt:

   Ik heb 2 maltezers ene is jongen 4 jaar en andere meisje is 8 jaar ik ben nu een week verhuisd maar de jongen plast soms binnen meisje ligt buiten te blaffen hoe los je dit oo

 3. margreet zegt:

  hallo ik zit met en best groot probleem,het gaat om en hond boerenfox van ongeveer 14 jaar oud deze gaat vooral in de nacht of laat in de avond ook als ik haar naar buiten doe plassen in huis elke morgen legt er en grote plas stinkende urine in huis op de kleden,ik probeer haar duidelijke structuur aan te leren want ik weet dat dat belangrijk is bij oudere honden vooral die en vorm van dementie hebben enz..ik heb hier ook sterk het vermoeden van voorderest is ze nog wel bijalleen moet ik wel zorgen dat ik met gebaren te werk gaat,,zou u mij advies kunnen geven wat ik hier aan kan doen?want het is erg vermoeiend vooral ook eind de nacht begin de morgen enz..weet u wat het eventueel zou gaan kosten om en middel te krijgen of bij de dierenarts?ik hoor graag van u

  • Dennis zegt:

   Beste margreet,

   Gezien de leeftijd van je hond lijkt het me toch zeker een slim idee om een bezoek aan de dierenarts te brengen. De exacte kosten kan ik je niet vertellen.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 4. Nicole Blom zegt:

  Heb een hond (nu 8 mnd) van de straat opgevangen . Zit nu samen met 2 andere honden (even oud) maar zij maakt nu nog steeds alles stuk in huis. De andere honden niet , maar als je haar alleen al je stem verheft laat ze urine lopen , en bij een tik , laat ze sowieso urine lopen . Zijn een beetje radeloos nu . Graag advies

  • Dennis zegt:

   Beste Nicole Blom,

   Stem verheffingen en tikken uitdelen werken vaak averechts. De vervelendste straf voor een hond is negeren. Negatieve aandacht is immers ook aandacht. Neem bijvoorbeeld dit artikel eens door voor meer informatie hierover: https://digidog.nl/negatieve-aandacht/.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *