Kindvriendelijke honden? Dit zijn ze op een rijtje!

Laatst bijgewerkt: 10 maart 2022

Heb je kinderen en wil je graag een hond? Of wil je nu een hond en misschien in de toekomst nog wel kinderen? Dan is een kindvriendelijke hond een aanrader, maar natuurlijk is het ook fijn als jouw trouwe viervoeter op straat goed met kinderen om kan gaan. Niet elke hond kan even goed omgaan met kinderen en sommige rassen kun je daarom beter vermijden. Wij zochten voor je uit wat kindvriendelijke honden zijn en hoe je kunt zorgen dat jouw hond ook kindvriendelijk blijft.

1. Opvoeding

Sommige honden kunnen beter omgaan met kinderen dan andere honden. Toch ligt het gedrag van een hond voor een groot gedeelte in onze eigen handen. Ook kindvriendelijke honden kunnen namelijk bijten en gevaarlijk worden voor kinderen. Het is daarom verstandig om je kind en een hond nooit alleen te laten.

De opvoeding van een hond heeft grote invloed op zijn kindvriendelijkheid. Niet alleen de opvoeding van een hond, maar ook de opvoeding van een kind is belangrijk voor een goede omgang met elkaar. Kinderen mogen honden nooit zomaar aanhalen, leer daarom je kinderen de volgende regels aan:

  • Vraag altijd toestemming aan de baas voor het aanhalen van de hond.
  • Laat de hond naar het kind toekomen en niet andersom. De hond mag bepalen of hij wil worden aangehaald of niet.
  • Het kind mag de hond alleen aaien op plakken die voor de hond niet als bedreiging worden gezien, laat hem dus aaien op de borst en op de kin.
  • Leer het kind alleen bij honden in de buurt te mogen zijn als het kind zich rustig kan gedragen.

2. Ontwikkeling

Honden stammen af van de wolf. Vroeger gebruikte we honden vooral om te jagen en om het land te bewaken. Tegenwoordig verwachten we juist het tegenovergestelde van de hond, deze moet namelijk goed passen in een woonwijk en kunnen omgaan met kinderen.

Honden worden vandaag de dag nog altijd voor bepaalde taken gefokt, dit speelt zeker een rol in het karakter van de hond. Ook de karaktereigenschappen van de ouders spelen een grote rol in de ontwikkeling van een kindvriendelijk ras.

Veel mensen denken dat er bepaalde hondenrassen zijn die kindvriendelijk geboren worden, dit is niet het geval. Honden moeten worden opgevoed en hun karakter komt voort uit de ervaringen die zij opdoen. Ongeacht het hondenras zal een hond die mishandeld is of gepest nooit een kindervriend worden. Liefde, tijd en een hond de juiste instructies geven zorgt uiteindelijk voor een kindvriendelijke hond.

3. Rassen

kind knuffelt klein hondje in gras

Ondanks dat kindvriendelijkheid niet aangeboren is, zijn er wel rassen waar je vriendelijkheid richting kinderen makkelijker kunt aanleren. Deze rassen hebben van nature een vriendelijker karakter en zijn makkelijker om jouw wensen aan te leren. Onderstaande rassen hebben aanleg om gemakkelijk met kinderen om te gaan.

3.1. Labrador Retriever

De Labrador Retriever is een hond die erg loyaal en liefdevol is. De honden zijn erg populair en kunnen makkelijk worden getraind. De honden zijn een kruising tussen een poedel en labrador en is zeer lief naar vreemde mensen. Naast dat de hond erg vriendelijk is naar vreemde mensen is hij ook zeer loyaal aan zijn eigen familie. Deze hond is ook geschikt voor mensen die op andere rassen een allergische reactie ervaren.

3.2. Newfoundlander

Oorspronkelijk komt de Newfoundlander uit Canada. In Canada heeft de Newfoundlander vaak belangrijke taken, namelijk het redden van mensen, slepen van boten en het binnenhalen van visnetten. Vroeger gebruikte men de hond in iglo’s om kinderen warm te houden. De hond is erg vriendelijk en uitermate geschikt om samen met kinderen te houden.

3.3. Boxer

Boxers zijn honden die erg trouw zijn aan hun baas. Dit ras doet er alles aan om hun baas te beschermen. De boxer heeft een onstuimig en zeer vrolijk karakter, daardoor is de boxer een echte gezinshond. Dit ras is ook zeer populair bij mensen.

3.4. Beagle

Beagles zijn zeer slimme honden en hebben een eigenwijs karakter. De honden zijn zeer vriendelijk en een beetje verlegen. De Beagle is officieel gefokt om de prooi van een jager te komen brengen en de honden zijn daardoor erg actief. Dit ras is erg geschikt voor gezinnen die een actieve hond in huis willen hebben.

3.5. Border Collie

Een Border Collie is officieel gefokt om schapen te drijven, hier wordt de Border Collie nog altijd voor gebruikt. De hond is erg slim en er is hem gemakkelijk dingen aan te leren. Als je de hond geen taken geeft dan gaat hij zelf taken zoeken. Een Border Collie hecht veel waarde aan de rangorde, hij respecteert mensen die hoger in de rangorde staan. Voor mensen of dieren die lager in de rangorde staan, heeft de hond minder respect, het is daarom belangrijk om kinderen duidelijke instructies te geven om boven de hond te blijven staan.

3.6. Golden Retriever

De Golden Retriever kunnen wij met gemak de meest populaire gezinshond noemen. Dit ras is zeer geduldig en erg trouw. Andere mensen en huisdieren zijn voor de Golden Retriever geen enkel probleem. De hond heeft zelf weinig verzorging nodig en vermaakt zich prima in huis. Naast al deze positieve karaktereigenschappen is de hond ook nog zeer gehoorzaam en leert graag nieuwe dingen.

3.7. Ierse setter

Wil je een hond die liever niet alleen is en graag in het gezelschap van het gezin is? Dan is de Ierse Setter de ideale gezinshond voor jou. Ze gaan erg makkelijk om met andere dieren en over het algemeen ook met kinderen. Soms is dit ras wel moeilijk te trainen, ze zijn namelijk impulsief, maar wel heel erg lief.

3.8. Greyhound

De Greyhound is een vriendelijke en sociale hond. Dit ras staat bekend om zijn aanhankelijkheid in de roedel. Voor deze honden staat de relatie met hun baas en de gezinsleden bovenaan op zijn prioriteitenlijst. Het is dus erg belangrijk om veel tijd te investeren in de band met de hond, de hond zal vervolgens een maatje voor het leven zijn.

3.9. Buldog

Van een Buldog denken veel mensen dat deze niet vriendelijk is. Dit beeld komt doordat de hond vroeger is gefokt om te vechten. Maar de hond is alles behalve onvriendelijk, hij kan goed met mensen en met kinderen omgaan. Het is wel belangrijk om te weten dat een Buldog erg koppig kan zijn en zeer beschermend is naar het gezin.

3.10. Cavalier King Charles Spaniël

De Cavalier King Charles Spaniël is een rustige en vrolijke hond tegenover andere mensen. Dit ras wil erg graag spelen en is gek op zwemmen. Een Cavalier King Charles Spaniël is wel een jachthond en gaat achter elk vogeltje, konijntje of ander diertje aan.

4. Veiligheid

Veel honden kunnen zonder problemen omgaan met kinderen. Maar hoe lief je hond ook is met kinderen, bedenk je altijd dat een hond een hond blijft. Een hond kun je niet vertrouwen met kinderen en laat je hond en kind daarom ook nooit alleen. Ook kindvriendelijke honden kunnen een fout maken, een verwonding van je kind was dan misschien niet de bedoeling, maar kan ook per ongeluk gaan of uit een schrikreactie gebeuren.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *