Kindvriendelijke honden? Dit zijn ze op een rijtje!

Laatst bijgewerkt: 14 maart 2021
kind knuffelt hond in het gras

Heb je kinderen en wil je graag een hond? Of wil je nu een hond en misschien in de toekomst nog wel kinderen? Dan is een kindvriendelijke hond een aanrader, maar natuurlijk is het ook fijn als jouw trouwe viervoeter op straat goed met kinderen om kan gaan. Niet elke hond kan even goed omgaan met kinderen en sommige rassen kun je daarom beter vermijden. Wij zochten voor je uit wat kindvriendelijke honden zijn en hoe je kunt zorgen dat jouw hond ook kindvriendelijk blijft.

Inhoudsopgave

 1. Opvoeding
 2. Ontwikkeling
 3. Rassen
  1. Labrador Retriever
  2. Newfoundlander
  3. Boxer
  4. Beagle
  5. Border Collie
  6. Golden Retriever
  7. Ierse Setter
  8. Greyhound
  9. Buldog
  10. Cavalier King Charles Spaniël
 4. Veiligheid

1. Opvoeding

Sommige honden kunnen beter omgaan met kinderen dan andere honden. Toch ligt het gedrag van een hond voor een groot gedeelte in onze eigen handen. Ook kindvriendelijke honden kunnen namelijk bijten en gevaarlijk worden voor kinderen. Het is daarom verstandig om je kind en een hond nooit alleen te laten.

De opvoeding van een hond heeft grote invloed op zijn kindvriendelijkheid. Niet alleen de opvoeding van een hond, maar ook de opvoeding van een kind is belangrijk voor een goede omgang met elkaar. Kinderen mogen honden nooit zomaar aanhalen, leer daarom je kinderen de volgende regels aan:

 • Vraag altijd toestemming aan de baas voor het aanhalen van de hond.
 • Laat de hond naar het kind toekomen en niet andersom. De hond mag bepalen of hij wil worden aangehaald of niet.
 • Het kind mag de hond alleen aaien op plakken die voor de hond niet als bedreiging worden gezien, laat hem dus aaien op de borst en op de kin.
 • Leer het kind alleen bij honden in de buurt te mogen zijn als het kind zich rustig kan gedragen.

2. Ontwikkeling

Honden stammen af van de wolf. Vroeger gebruikte we honden vooral om te jagen en om het land te bewaken. Tegenwoordig verwachten we juist het tegenovergestelde van de hond, deze moet namelijk goed passen in een woonwijk en kunnen omgaan met kinderen.

Honden worden vandaag de dag nog altijd voor bepaalde taken gefokt, dit speelt zeker een rol in het karakter van de hond. Ook de karaktereigenschappen van de ouders spelen een grote rol in de ontwikkeling van een kindvriendelijk ras.

Veel mensen denken dat er bepaalde hondenrassen zijn die kindvriendelijk geboren worden, dit is niet het geval. Honden moeten worden opgevoed en hun karakter komt voort uit de ervaringen die zij opdoen. Ongeacht het hondenras zal een hond die mishandeld is of gepest nooit een kindervriend worden. Liefde, tijd en een hond de juiste instructies geven zorgt uiteindelijk voor een kindvriendelijke hond.

3. Rassen

kind knuffelt klein hondje in gras

Ondanks dat kindvriendelijkheid niet aangeboren is, zijn er wel rassen waar je vriendelijkheid richting kinderen makkelijker kunt aanleren. Deze rassen hebben van nature een vriendelijker karakter en zijn makkelijker om jouw wensen aan te leren. Onderstaande rassen hebben aanleg om gemakkelijk met kinderen om te gaan.

3.1. Labrador Retriever

De Labrador Retriever is een hond die erg loyaal en liefdevol is. De honden zijn erg populair en kunnen makkelijk worden getraind. De honden zijn een kruising tussen een poedel en labrador en is zeer lief naar vreemde mensen. Naast dat de hond erg vriendelijk is naar vreemde mensen is hij ook zeer loyaal aan zijn eigen familie. Deze hond is ook geschikt voor mensen die op andere rassen een allergische reactie ervaren.

3.2. Newfoundlander

Oorspronkelijk komt de Newfoundlander uit Canada. In Canada heeft de Newfoundlander vaak belangrijke taken, namelijk het redden van mensen, slepen van boten en het binnenhalen van visnetten. Vroeger gebruikte men de hond in iglo’s om kinderen warm te houden. De hond is erg vriendelijk en uitermate geschikt om samen met kinderen te houden.

3.3. Boxer

Boxers zijn honden die erg trouw zijn aan hun baas. Dit ras doet er alles aan om hun baas te beschermen. De boxer heeft een onstuimig en zeer vrolijk karakter, daardoor is de boxer een echte gezinshond. Dit ras is ook zeer populair bij mensen.

3.4. Beagle

Beagles zijn zeer slimme honden en hebben een eigenwijs karakter. De honden zijn zeer vriendelijk en een beetje verlegen. De Beagle is officieel gefokt om de prooi van een jager te komen brengen en de honden zijn daardoor erg actief. Dit ras is erg geschikt voor gezinnen die een actieve hond in huis willen hebben.

3.5. Border Collie

Een Border Collie is officieel gefokt om schapen te drijven, hier wordt de Border Collie nog altijd voor gebruikt. De hond is erg slim en er is hem gemakkelijk dingen aan te leren. Als je de hond geen taken geeft dan gaat hij zelf taken zoeken. Een Border Collie hecht veel waarde aan de rangorde, hij respecteert mensen die hoger in de rangorde staan. Voor mensen of dieren die lager in de rangorde staan, heeft de hond minder respect, het is daarom belangrijk om kinderen duidelijke instructies te geven om boven de hond te blijven staan.

3.6. Golden Retriever

De Golden Retriever kunnen wij met gemak de meest populaire gezinshond noemen. Dit ras is zeer geduldig en erg trouw. Andere mensen en huisdieren zijn voor de Golden Retriever geen enkel probleem. De hond heeft zelf weinig verzorging nodig en vermaakt zich prima in huis. Naast al deze positieve karaktereigenschappen is de hond ook nog zeer gehoorzaam en leert graag nieuwe dingen.

3.7. Ierse setter

Wil je een hond die liever niet alleen is en graag in het gezelschap van het gezin is? Dan is de Ierse Setter de ideale gezinshond voor jou. Ze gaan erg makkelijk om met andere dieren en over het algemeen ook met kinderen. Soms is dit ras wel moeilijk te trainen, ze zijn namelijk impulsief, maar wel heel erg lief.

3.8. Greyhound

De Greyhound is een vriendelijke en sociale hond. Dit ras staat bekend om zijn aanhankelijkheid in de roedel. Voor deze honden staat de relatie met hun baas en de gezinsleden bovenaan op zijn prioriteitenlijst. Het is dus erg belangrijk om veel tijd te investeren in de band met de hond, de hond zal vervolgens een maatje voor het leven zijn.

3.9. Buldog

Van een Buldog denken veel mensen dat deze niet vriendelijk is. Dit beeld komt doordat de hond vroeger is gefokt om te vechten. Maar de hond is alles behalve onvriendelijk, hij kan goed met mensen en met kinderen omgaan. Het is wel belangrijk om te weten dat een Buldog erg koppig kan zijn en zeer beschermend is naar het gezin.

3.10. Cavalier King Charles Spaniël

De Cavalier King Charles Spaniël is een rustige en vrolijke hond tegenover andere mensen. Dit ras wil erg graag spelen en is gek op zwemmen. Een Cavalier King Charles Spaniël is wel een jachthond en gaat achter elk vogeltje, konijntje of ander diertje aan.

4. Veiligheid

Veel honden kunnen zonder problemen omgaan met kinderen. Maar hoe lief je hond ook is met kinderen, bedenk je altijd dat een hond een hond blijft. Een hond kun je niet vertrouwen met kinderen en laat je hond en kind daarom ook nooit alleen. Ook kindvriendelijke honden kunnen een fout maken, een verwonding van je kind was dan misschien niet de bedoeling, maar kan ook per ongeluk gaan of uit een schrikreactie gebeuren.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

18 reacties op “Blaffen afleren bij je hond? Dit is de effectiefste manier!

 1. Rebecca zegt:

  Onze pup van 7 maanden blaft alleen maar extreem naar andere mensen en het stopt niet wat we ook proberen. Afleiden werkt ook maar voor paar seconden. Wat kan je hier asn doen . Want voor visite dat langs komt is het echt niet leuk dat om de haverklap toch blijft blaffen en op straat is het ook niet te doen. Naar andere dieren blaft ze helemaal niet trouwens

  • Dennis zegt:

   Beste Rebecca,

   Als de tips uit dit artikel tevergeefs geen resultaat geven, raad ik je aan om contact op te nemen met een hondenschool of een hondengedragstherapeut bij jou in de buurt.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 2. Sabine zegt:

  Beste,
  Wij hebben een puppy van 18 weken. Hij doet het super, behalve het slapen. ‘S morgens om 6 uur begint hij met blaffen en stopt pas als wij beneden zijn. Wij negeren hem tot hij stil is, maar dat snapt hij al. Maar het vreemde is, dat mijn broer laatst was vergeten hem in de bench te stoppen en toen heeft de puppy niet geblaft, toen lag hij nog op de bank te slapen toen wij beneden kwamen. Helaas is hij nog niet zindelijk genoeg om hem uit de bench te kunnen doen, want hij had geplast en gepoept. Wat kunnen wij nog doen?

  • Dennis zegt:

   Beste Sabine,

   Ik zou aanraden om toch vol te houden en de bench te gebruiken, gezien hij nog niet zindelijk is. Zoals ik het hoor zijn jullie goed op weg en negeren jullie zijn (ongewenste) gedrag. Houd dit vol. Het opvoeden van een pup vereist consistentie en veel geduld.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 3. Anita zegt:

  Mijn dochter is net bevallen, zodra haar man er niet is en zij de baby oppakt om bv te voeden begint haar hond, een Tibetaanse terriër van 12 aan een stuk door te blaffen en is niet te stoppen. Is haar man erbij vertoond hij dit gedrag niet. Ook liet hij zich niet corrigeren door haar, gromde zelf, terwijl hij altijd goed naar luisterde.

  Overigens vertoond hij dit gedrag ook als hij bij de oppas is en er komt iemand op bezoek, hij blijft in een uitdagende houding blaffen, is niet af te leiden, negeren helpt niet.

  • Dennis zegt:

   Beste Anita,

   Als negeren niet blijkt te helpen en je het idee hebt dat je geen gedragsverandering te weeg kunt brengen, dan raad ik je ten zeerste aan contact op te nemen met een hondengedragstherapeut. Zij weten exact om te gaan met dit soort situaties en hoe dit op te lossen.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 4. Karolien zegt:

  Onze hond blaft de laatste tijd als we tijdens de wandeling een praatje maken met een toevallige passant. Het blaffen stopt vrijwel meteen als we de wandeling verder zetten.
  Het lijkt wel of ze wil zeggen: ‘hey, stop eens en wandel verder. Ik heb geen zin in deze praatpauze.’
  Lastig, want bij elke passant die we tegenkomen zeggen we al van ver dat we niet blijven hangen en verder wandelen. Zo krijgen we geen blafconcert… anderzijds bepaalt onze hond nu wel dat er niet meer gepraat wordt…
  Op advies van de gedragstherapeut negeren we haar als ze het doet, alleen gaat het dan nog feller en luider…
  Zou de anti-blafband hulp kunnen bieden?

  • Dennis zegt:

   Beste Karolien,

   Het advies dat je van de gedragstherapeut hebt gekregen is denk ik het beste advies dat je kunt krijgen. Om een oude gewoonte/gedrag te doorbreken is consistentie en volharding belangrijk. Dat zal helaas met de enige pijn en moeite gepaard gaan. De anti-blafband zou een optie kunnen zijn en is wellicht het proberen waard. Kun je ons laten weten mocht je er eentje aanschaffen of dit het gewenste resultaat heeft opgeleverd?

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

  • CD Bekkers zegt:

   Beste mevrouw, mijnheer,

   Wij wonen in een appartementencomplex. De buurvrouw heeft sinds een dikke maand een nest vol met puppies die uitendelijk verkocht zullen gaan worden..
   Sinds een dikke week hebben wij als buren hier behoorlijk veel overlast van. We zijn hondenliefhebbers en we hebben we er alle begrip voor dat een hond blaft maar dit gaat van ‘s morgens t/m laat in de avond aan één stuk door. Door de maatregelen Covid19 zijn wij genoodzaakt thuis te werken maar u begrijpt dat het onderhand een zwaar irritatiepunt aan het worden is. Onze vraag is, is dit normaal gedrag en heeft u enig idee hoe het komt dat de puppies zoveel blaffen aan één stuk door?

   Alvast dank voor uw antwoord.

   Met vriendelijke groet,

   Chantal Bekkers

  • Dennis zegt:

   Beste CD Bekkers,

   Per type hondenras kan het natuurlijk enorm verschillen, maar het is goed mogelijk dat jullie veel geluidsoverlast ervaren. Helaas lijkt er niet direct een voor de hand liggende oplossing te zijn. De pups zullen nog moeten opgroeien inderdaad totdat ze van de hand worden gedaan. Of de fokker zou een andere locatie moeten vinden voor zijn nestje. Als de geluidsoverlast zeer serieus is, zou ik toch aanraden even contact op te nemen met de politie om het probleem voor te leggen. Het mag tenslotte niet ten kosten gaan van jullie woongenot.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

  • Dennis zegt:

   Beste Carla arkenbout,

   Als een blafband niet werkt kun je altijd nog een hondengedragstherapeut bij jou uit de buurt benaderen. Zij kunnen je goed verder helpen met dit probleem.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 5. Pietje zegt:

  Onze hond blaft s nachts, als we naar hem toe gaan, niks zeggen, maar alleen laten zien dat we er zijn, wordt hij stil. Het zou fijn zijn als hij gewoon stil blijft. In de ochtend blijft hij blaffen tot we hem uitlaten (6uur). Zijn er tips dit te stoppen?

  • Dennis zegt:

   Beste Pietje,

   Een optie is om je hond ‘s nachts voor het slapen gaan nog even goed en langer uit te laten zodat hij moe genoeg is en daardoor beter en langer slaapt.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 6. Marja zegt:

  Wij hebben snachts wilde zwijnen op het land op zoek naar voer. Onze hond van 7 reageerd daar erg op door te blaffen. Maar de zwijnen blijven gewoon. Waardoor onze hond maar blijft blaffen. We wonen in een yurt. Alles is dicht. Hoe krijg ik haar stil. Ik blijf zelf erg rustig, maar 3 uur achter elkaar in de nacht breekt een beetje op. Help! Groetjes Marja

  • Dennis zegt:

   Beste Marja,

   Je geeft aan alles is dicht, bedoel je daarmee dat zij de zwijnen dan ook niet kan zien? Enkel horen?

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 7. A.a.Bonjernoor zegt:

  Onze buren hebben een jonge hond die afgelopen zaterdag wel een uur buiten gelaten is. Meer dan 176 keer blafte deze jonge hond. De ouders hebben vier kinderen : van 3, 5, 6 en 7 jaar . Op het laatst jankte de hond na drie keer geblaf een jank geluid : “ laat mij alsjeblieft binnen.
  We hebben erge last van deze kinderen, die niet praten maar schreeuwen naar elkaar. Ouders corrigeren de kinderen niet noch worden ze begrensd.
  Beide ouders mr. en Drs. tonen zeer onbetamelijk gedrag naar ons ten aanhoren van de schoolkinderen en ouders op het schoolplein voor ons perceel.
  Met hen praten durven we niet, we zijn bang voor dit echtpaar. Hun kinderen zijn even brutaal. Wij zijn 83 en 87 jaar. Wat raad u ons aan?
  Ik heb depositie gebeld. Boven het geluid van de televisie , die hard aanstaat voor mijn partner is het hondenbeblaf te horen. In het hele huis waar we ook toeven.
  Wat raad u ons aan. Is het geoorloofd om hondenweer dan een uur buiten te laten, terwijl die aldoor zo om aandacht vraagt terwijl hij alleen in het achtertuintje of de zijtuin tegen ons terras en de zijkant van onze woning aan. Wij hebben zelf een hond gehad mijn zuster had drie honden, twee van de moederhond, Ik zelf heb met een hond twee keer in de week gewandeld. Maar tegen de 176 keer blaffen met gejank er achteraan heb ik nog nooit meegemaakt.
  Wat raad u ons aan?
  Het is niet de eerste keer dat wij geluidshinder van die hond ondervinden.
  Naar uw reactie kijk ik uit.
  Met vriendelijke groet,
  Anneke Bonjernoor

  • Dennis zegt:

   Beste A.a.Bonjernoor,

   Lastige situatie. Zeker omdat je de politie al hebt geïnformeerd. Als het echt een aanhoudend probleem blijft zul je toch in gesprek moeten met je buren (hoe eng dit ook is) of desnoods nogmaals de politie informeren.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *