Zwemmen met je hond? Dit is wat je moet weten!

Laatst bijgewerkt: 5 februari 2022

Is het lekker warm of ben je op vakantie waar het zonnetje goed schijnt? Zwemmen met je hond is dan heerlijk… als hij van zwemmen houdt tenminste!

Niet alle honden houden namelijk van water. De ene hond springt zo zonder na te denken het zwembad in terwijl de ander liever droog blijft. Zelfs al is het snikheet, niet elke hond kan water waarderen. In dit artikel daarom een aantal tips omtrent zwemmen met je hond ook voor de bange honden onder ons.

1. Zwemmen met je hond

Zwemmen met je hond kan een enorm leuke ervaring zijn. Vooral als het heel erg warm is, is een plons in het water een ideale oplossing. Net zoals mensen houden de meeste honden ook wel van een verfrissing.

Om te gaan zwemmen met je hond hoef je niet een eigen zwembad in de achtertuin te hebben. Een opblaasbadje of een plaatselijk meertje bij jou in de buurt voldoet al goed om heerlijk even af te koelen of om in beweging te zijn. Ook zijn er speciale hondenzwembadjes op de markt die extra stevig zijn zodat ze niet snel stuk gebeten kunnen worden.

Het strand is ook een optie maar zoek met openbare plaatsen altijd eerst goed uit of honden zijn toegestaan. Zo zijn er verschillende stranden waarop geen honden toegestaan zijn. Dit staat meestal vermeld door verschillende borden.

Gelukkig zijn er tegenwoordig al een aantal speciale hondenzwembaden te vinden waar jouw viervoeter zich de hele dag kan vertoeven. Kijk dus gerust eens rond of er eentje bij jou in de buurt ligt!

Naast dat zwemmen voor veel honden een leuke activiteit is, heeft het een helende werking wanneer je hond bijvoorbeeld een botbreuk heeft opgelopen en moeilijk kan lopen. Het water verlicht namelijk het lichaam waardoor bewegen makkelijker is. Een goede therapie voor je viervoeter. Ook voorkomt zwemmen in het water gewrichtsslijtage wat nog een pluspunt is. Kortom een zeer verantwoorde manier van bewegen.

Producten aanbevolen door HondenPassie.nl

Onderstaande producten zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van dit artikel.

2. Denk aan de veiligheid

Samen zwemmen en spelen met je baasje. Voor bijna iedere hond een ideale dagbesteding. Toch zijn er een aantal punten waarop je moet letten alvorens je begint met een duik in het water.

2.1. Chloor

In zwembaden wordt vrijwel altijd gebruik gemaakt van chloor om het zwembad goed schoon te houden. Het doodt bacteriën waardoor het water optimaal blijft om in te zwemmen.

Net zoals mensen kunnen ook honden last krijg van chloor. Zo krijgen wij mensen wel eens rode ogen en sommige zijn hier zelfs allergisch voor. Ook bij honden kan dit voorkomen. Symptomen van een mogelijke allergische reactie vind je hieronder.

Spoel je hond dus goed af na een bezoekje aan een zwembad met chloor om narigheid te voorkomen.

2.2. Schoon water

Voordat je hond zomaar het water in springt is het belangrijk om te controleren of het water schoon genoeg is. Zoals hierboven vermeld wordt in zwembaden veelal chloor gebruikt om viezigheid te doden en blijft het water schoon. Helaas is een sloot of een nabijgelegen strand niet altijd zo schoon als een zwembad. Hier zit namelijk geen chloor in waardoor je hond ziek kan worden door rondzwemmende bacteriën.

Denk bijvoorbeeld aan legionella (bacteriën in stilstaand water), blauwalg (erg giftig), botulisme (ziekte veroorzaakt door algen) of leptospirose (ziekte onder andere veroorzaakt door ratten urine en kadavers) die je hond veel narigheid kunnen bezorgen.

Het is daarom altijd afgeraden om je hond te laten zwemmen in stilstaand water. Dit zijn veelal grote broedplekken voor de meeste diverse bacteriën waar je hond heel erg ziek van kan worden. Zo kan je hond last krijgen van maagklachten, bloedzuigers, wormen of andere parasieten.

2.3. Voeding

Ook wij mensen moeten het liefst niet direct na het eten wild gaan spelen en zwemmen in een zwembad. Dit geldt net zo goed voor honden. Zorg er dus voor dat je je hond niet vlak voor een zwemactiviteit te eten geeft. Dit kan ervoor zorgen dat je hond snel buikpijn krijgt of veroorzaakt zelfs maagtorsie.

2.4. Ongelukken

Zoals het oude gezegde luidt: een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker wanneer het glad en glibberig is bijvoorbeeld rondom een zwembad. Net zoals dat je van oudsher geleerd krijgt dat rennen langs het zwembad niet goed is, is dit net zo belangrijk voor je viervoeter.

Zo kan je hond ook gemakkelijk uitglijden wanneer hij druk en enthousiast aan het spelen is in en rondom het zwembad. Maar ook kramp en te lang onderwater blijven kan een risico zijn tijdens het zwemmen. Wees dus altijd alert op je hond en houdt hem goed in de gaten wanneer hij zich in of om het water bevindt.

2.5. Oververhitting

Wanneer de buitentemperatuur boven de 20 graden stijgt begint het voor de meeste honden al flink warm te worden. Zweten is voor de meeste honden erg lastig doordat ze dit eigenlijk alleen via hun tong kunnen doen. Hun vacht staat dit namelijk niet toe.

Voor mensen voelt 20 graden doorgaans nog niet warm aan maar kan voor honden al snel zorgen voor oververhitting. Ook van een plons in het water waarna er druk gespeeld wordt, kan je hond het erg warm krijgen.

Laat je viervoeter overigens ook niet direct na het zwemmen in de zon liggen doordat de vacht hierdoor heel erg warm wordt. Zoek een mooi plekje in de schaduw uit en laat je hond af en toe goed rusten na het zwemmen.

2.6. Ongeschiktheid

Helaas is zwemmen met je hond niet altijd zo vanzelfsprekend. Zo hebben honden met een korte snuit doorgaans al moeite met hun ademhaling waardoor zwemmen dit zeer zeker niet bevorderd (intensieve inspanning), denk bijvoorbeeld aan de mopshond.

Ook zorgt bij dit ras de korte nek ervoor dat ze meer moeite moeten doen om hun kop boven water te houden. Extra energie die voor meer uitputting en ademhalingsproblemen zorgen.

Maar ook honden met korte poten en een groot lijf kunnen moeite hebben met zwemmen. Ze moeten namelijk extra veel peddelen met hun poten waardoor boven water blijven erg intensief is.

Zwemmen moet immers wel leuk blijven en is daarom niet voor alle honden aangeraden. Probeer hierin zelf een goede overweging te maken. Doorgaans zal je ook zelf aan je hond merken of zwemmen iets voor hem is of niet.

Producten aanbevolen door HondenPassie.nl

Onderstaande producten zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van dit artikel.

3. Verschillende tips

Zwemmen met je hond klinkt leuk en aardig maar wat als je viervoeter bang is voor water? Dan is zwemmen helaas nog niet zo leuk. Ook met puppy’s moet je uitkijken bij het trotseren van water. Hieronder vind je een aantal tips om het zwemmen leuker en makkelijker te maken.

3.1. Puppy’s en water

Puppy’s en honden jonger dan 6 maanden kun je nog beter niet laten zwemmen. Dit kan namelijk nog te lastig en te intensief zijn. Een beetje water (paar druppels) over hem heen gooien kan geen kwaad. Zo kan hij al rustig wennen aan het feit van water. Ook een beetje pootjebaden is prima.

Laat je puppy overigens nooit alleen in de buurt van water omdat ze door middel van hun enthousiasme mogelijk zomaar het water in kunnen springen. Dit terwijl ze misschien nog niet goed genoeg kunnen zwemmen!

3.2. Angst voor water

Angst door water is te voorkomen door in het begin van de opvoeding van je hond, water als iets leuks en positiefs te laten ervaren. Door hier vanaf kleins af aan al mee bezig te zijn verklein je de angst op water. Laat je hond daarom stapsgewijs telkens meer weer wennen aan water.

Laat je viervoeter daarom eerst eens ruiken aan het water. Vervolgens langzaam een beetje voelen en begeleid hem hier bij. Springt je hond eenmaal het water in? Dan kan het verstandig zijn om ook even het water in te springen (indien hier de mogelijkheid voor is).

Ook kan het helpen als er een ervaren hond meegaat die al graag zwemt. Hierdoor ziet je eigen hond dat zwemmen eigenlijk heel leuk is en dat je nergens bang voor hoeft te zijn. Maar ook het gebruiken van een speeltje kan de angst voor het water verminderen. Zo krijgt je hond een doel (een bal vangen) en vergeet hij wellicht snel zijn angst voor water.

Probeer je hond nooit te ver van de kant te laten zwemmen. Hierdoor raak je de controle kwijt en kan je hond gevaar oplopen door middel van onderstroming, eventueel vaarverkeer en zelfs kou.

Overweeg nooit en te nimmer om je hond het water in te duwen. Zie je dat hij twijfelt? Geef hem dan de tijd en probeer niks te forceren. Wanneer je je hond in het water duwt hij kan dermate schrikken waardoor hij een traumatische ervaring kan oplopen. Hierdoor zal je hond nooit meer het water in willen. Ook kan hij zich bezeren of zelfs in paniek raken en als gevolg verdrinken.

Je hond laten wennen aan water kan je op verschillende leuke manieren doen.

  • Gebruiken van een tuinslang.
  • Een sproeier.
  • Speeltjes in een ondiepe bak met water.
  • Een emmer water met wat sponsjes erin.

Sommige honden zullen nooit van water houden. Hoezeer je dit ook geprobeerd hebt. Gooi daarom nooit zomaar een hele plens water over je hond heen. Misschien vond je hond enkele druppels al vreselijk!

Ook water in de neus en ogen is erg vervelend voor je hond. Probeer daarom rustig met een sponsje het water goed over zijn lichaam gelijkmatig te verdelen.

Wanneer je hond eenmaal besloten heeft dat water niks voor hem is, dan kan het nog best lang duren voordat hij het opnieuw overweegt. Geduld is daarom erg belangrijk bij het wennen aan water. Ook beloning is een aangeraden element tijdens dit proces. Door niet geforceerd een leuke ervaring met water te ondervinden, zal je hond sneller geneigd zijn om water te kunnen waarderen.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *