Heeft jouw hond meer beweging nodig? Bekijk deze hondensporten

Laatst bijgewerkt: 27 juli 2022

Geniet jouw hond erg van bewegen? Wellicht is een hondensport dan een leuke optie voor hem of haar. Er zijn enorm veel verschillende sporten die een hond kan uitvoeren. Het is natuurlijk ook erg leuk dat je veel van deze sporten samen moet beoefenen.

Bovendien zijn er ook nog eens talloze redenen waarom dit zo goed is voor jouw beestje. Als jij vindt dat jouw hond hier de kwaliteiten voor heeft kan deze hier zeker mee beginnen. Of het nou op een speelse manier is of tijdens een echte competitie, de opties liggen open wat betreft hondensporten.

Hondensport
Hond op supboard

Verschillende Hondensporten

Zoals het net al benoemd werd zijn er enorm veel hondensporten. Kan jouw huisdier goed zwemmen, sprinten, speuren of instructies opvolgen? Dan is deze wellicht wel geschikt om een van de volgende sporten uit te voeren.

Samen sporten

Misschien wil je graag een sport samen met jouw hond beoefenen. Dan kan je bijvoorbeeld Canicross of Bikejoring doen, dit is eigenlijk hardlopen of mountainbiken met jouw hond. Hierbij zit jij aan jouw trouwe viervoeter vast. Ook dogfrisbee is een leuke sport om samen te doen. Hier zijn verschillende variaties op te doen. Je kunt bijvoorbeeld ‘freestylen’, daarbij moet je met meerdere frisbees een show neerzetten. Bij de variatie ‘distance’ moet de hond in 60 of 90 seconden zo vaak mogelijk de frisbee vangen. Hoe verder je gooit hoe meer punten je verdient.

Ook dogdance is een leuke sport om samen te doen. Hierbij voer je een voorbedachte routine uit waar je verschillende trucjes laat zien tot bepaalde danspasjes. Bij andere hondensporten is samenspel ook erg belangrijk, maar dan staat het baasje niet zo op de voorgrond. Daarbij kan je denken aan Agility, dit is een sport waarbij jouw hond zijn of haar behendigheid moet laten zien. Hierbij leid jij als baasje jouw hond door het parcour.

Zwemsporten

Houdt jouw hond van zwemmen? Er zijn genoeg sporten die hier op inspelen. Denk aan Waterwerk, hierbij haalt het hondje voorwerpen uit het water. Als een hond hier erg goed in is kan deze zelfs drenkelingen uit het water halen. De hond wordt hierdoor ook getraind om goed commando’s op te volgen. Dat is bij een sport als deze erg belangrijk.

Een andere watersport is Dock Diving, zoals de naam al zegt, duikt de hond hierbij vanaf de kant in het water. Het gaat er dan om dat de hond zo ver of hoog mogelijk springt. Hierbij horen vier verschillende onderdelen. Zoals ‘speed retrieve’ waarbij een hond moet apporteren in het water of ‘extreme vertical’ waarbij een hond zo hoog mogelijk moet springen.

Natuurlijke instincten

Om wat meer terug te gaan naar de natuur van een hond, heb je ook sporten zoals: schapen drijven en jachttraining. Bij jachttraining helpt de hond zijn of haar baasje met de jacht. Hierbij komen de natuurlijke zicht- en reukvaardigheden omhoog. Nadat het baasje een dier heeft geschoten, moet de hond deze ophalen. Vaak zijn dat niet echt wilde dieren. Hier doen voornamelijk hondenrassen aan mee die dat speuren in hun hebben zitten zoals jachthonden. Bij het schapen drijven moeten honden een kudde schapen onder controle kunnen houden.

Voordelen hondensporten

Voor ons mensen is het goed om regelmatig te bewegen, dit is bij honden niet anders. Samen het bos in, een groot rondje door het park maken of lekker los sprinten in een hondenlosloopterrein. Jouw huisdier vindt het heerlijk, dus wat is er voor een hond nou leuker dan een sport beoefenen? Het is in het algemeen erg belangrijk dat jij je hond veel laat bewegen.

Een heel eind wandelen is natuurlijk al goed, maar sporten als deze ook. Hier kan jouw hond al zijn of haar energie in uiten. Op deze manier wordt jouw hond flexibeler, behendiger en sneller. Zo verbeter je de conditie van jouw hond. En als jouw hond een goede conditie heeft zit deze een stuk beter in zijn of haar vel. Aangezien er mega veel soorten zijn, is het vast niet moeilijk om een passende sport te vinden voor jouw hond.

Ook versterkt het de band tussen hond en baasje. Dit komt, omdat jullie samen moeten trainen. Zo leert de hond naar jou te luisteren en jou te vertrouwen. Zo leert jouw hond om samen te werken. Wie weet is er wel een bepaalde vereniging in jouw woonplaats. Op die manier komt jouw hond ook in contact met andere honden. Daar wordt de hond een stuk socialer van.

5 Verschillende hondensporten uitgelegd

Veelgestelde vragen

Hoe train ik mijn hond?

Dit kan je doen door elke dag even kort te oefenen met de gewenste sport. Bijvoorbeeld 5 minuten in de ochtend, middag en avond. Uiteindelijk begint jouw hond het wel te snappen. Maar als deze helemaal geen interesse toont is het tijd om een andere sport uit te testen.

Kan een hond lang hardlopen?

Honden zijn er voor gemaakt om kort durig enorm hard te rennen, maar honden kunnen niet enorm lang rennen. Daarom moet je hardlopen net zoals andere sporten goed opbouwen.

Kan een puppy bepaalde sporten al beoefenen?

Puppy’s kunnen wel een aantal sporten doen, maar de meeste sporten zijn niet aan puppy’s besteed.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *