Hond loopt mank? Dit is wat je direct moet doen!

hond in de armen van een dierenarts

Je hond is een gezond beestje en vindt het heerlijk om te rennen. Er is nooit iets mis geweest met zijn pootje, maar nu zie je plotseling dat je lieve hond mank loopt. Hoe komt het dat jouw maatje niet meer op vier poten kan lopen? Dat wil je natuurlijk zo snel mogelijk achterhalen.

Wij kunnen je hierbij helpen. Dit doen we door wat meer informatie te geven over mankheid bij honden. Op deze pagina lees je niet alleen hoe mankheid veroorzaakt kan worden, maar ook wat je moet doen als jouw hond mank loopt. Lees je de informatie op deze pagina door, dan weet je zeker dat je goed handelt als jouw hond mank loopt. Dit is belangrijk, want door verkeerd handelen kan de mankheid van je hond verergeren en zelfs chronisch worden.

Inhoudsopgave

 1. Hond loopt mank: de eerste check
  1. Mank door kreupele voorpoot
  2. Mank door kreupele achterpoot
  3. Mank na rennen
  4. Mank na opstaan
 2. Wanneer naar de dierenarts?
 3. Tips om mankheid te voorkomen
  1. Houd je hond op conditie
  2. Vermijd bepaalde activiteiten
  3. Geef je hond voldoende rust

1. Hond loopt mank: de eerste check

Als je ziet dat je hond mank loopt, probeer je zo snel mogelijk te achterhalen hoe dit komt. De kans is groot dat jouw viervoeter tijdelijk mank loopt door een oppervlakkig probleem, zoals een steentje tussen de tenen of een verkeerde beweging. Om te kijken of dit het geval is, doe je onderstaande check.

Stel jezelf de onderstaande vragen:

 • Zit er iets tussen de tenen van je hond?
 • Zit er iets onder de voetzool?
 • Is je hond net gevallen?
 • Heeft je hond wild gespeeld of gestoeid?
 • Heb je afwijkende activiteiten ondernomen met je hond?
 • Heeft je hond overgewicht?
 • Is je hond al wat ouder?

De kans is groot dat je nu direct de oorzaak van het probleem hebt achterhaald. Is dit niet het geval? Lees dan verder, want in onderstaande tekst worden enkele andere oorzaken van mankheid bij honden beschreven.

1.1. Mank door kreupele voorpoot

Loopt je hond mank door een kreupele voorpoot? Dan kan dit door diverse zaken komen. Ten eerste kan je hond mank lopen door artrose, bijvoorbeeld in de tenen. Daarnaast kan er ook mankheid optreden door een zogeheten elleboogdysplasie. Is je hond flink aan het groeien? Dan kan het beestje groeipijn hebben. Door deze pijn kan je hond tijdelijk mank lopen.

Andere mogelijke oorzaken van een kreupele voorpoot, zijn de volgende:

 • Een hernia.
 • Een wervelinstabiliteit.
 • Een verrekking van het schoudergewricht.
 • Een ontwrichting van het schoudergewricht.
 • Spier- en peesproblemen.

Denk je dat jouw hond mank loopt door een achterliggende aandoening? Ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts met het beestje. De dierenarts zal de gezondheid van je hond verder onderzoeken en komt er vaak snel achter waarom jouw viervoeter mank loopt.

1.2. Mank door kreupele achterpoot

Je viervoeter kan ook mank lopen door een kreupele achterpoot. Net zoals bij de voorpoot het geval is, kan een kreupele achterpoot ook veroorzaakt worden door artrose. Verder kan je hond mank lopen door een gescheurde kruisband in de achterpoot. Is de achterpoot van je hond gezwollen? Dan is de kans groot dat een scheur in de kruisband het mank lopen veroorzaakt.

Andere mogelijke oorzaken van een kreupele achterpoot, zijn de volgende:

 • Een heupdysplasie.
 • Een hernia.
 • Een wervelinstabiliteit.
 • Een verrekking van het schoudergewricht.
 • Een ontwrichting van het schoudergewricht.
 • Pees- en spierproblemen.
 • Losse knieschijven. Dit wordt ook wel patella luxatie genoemd.

Loopt je hond mank door een kreupele achterpoot? Ga dan direct naar de dierenarts. De dierenarts achterhaalt de oorzaak van het probleem en zal een behandeling starten om dit probleem op te lossen. Hierdoor moet de mankheid snel minder worden of zelfs helemaal verdwijnen.

1.3. Mank na rennen

Als je lieve huisdier mank loopt na het rennen, is de kans groot dat hij iets verrekt of verstuikt heeft. Ook kan het zo zijn dat je viervoeter in iets scherps is gaan staan. Controleer zijn pootjes en je komt er snel genoeg achter of dit het geval is.

Zit er niets onder zijn voetzolen of tussen zijn tenen? Houd de poten van je hond dan goed in de gaten. Als deze warm en/of dik worden, is er mogelijk een spier beschadigd. Koel de betreffende poot en ga naar de dierenarts om de poot verder te laten onderzoeken.

1.4. Mank na opstaan

Is je hond mank na het opstaan? Dan komt dit hoogstwaarschijnlijk door problemen met de gewrichten. Als de gewrichten stijf zijn, bijvoorbeeld door een ontsteking of een slijtage, is het opstaan een stuk moeilijker. Zeker als je hond even op gang moet komen na het opstaan en snel moe is tijdens het wandelen, duidt dit op gewrichtsproblemen. We raden je aan een afspraak te maken met de dierenarts om de mogelijke gewrichtsproblemen van je hond verder te laten onderzoeken.

Goed om te weten: oudere honden hebben vaker last van gewrichtsproblemen. Deze ouderdomsklachten kunnen echter draaglijk gemaakt worden met de juiste behandeling. Laat je hond dus niet aanmodderen met zijn slechte gewrichten, maar ga met het beestje naar de dierenarts.

2. Wanneer naar de dierenarts?

hond ligt op een tafel bij dierenarts

Mogelijk moet je naar de dierenarts als je hond mank loopt. Om te achterhalen of een bezoekje aan de dierenarts inderdaad noodzakelijk is, stel je jezelf de volgende vragen:

 • Zit er iets tussen de tenen van je hond?
 • Zit er iets onder de voetzool?
 • Is je hond net gevallen?
 • Heeft je hond wild gespeeld of gestoeid?
 • Heb je afwijkende activiteiten ondernomen met je hond?
 • Heeft je hond overgewicht?
 • Is je hond al wat ouder?

Is je antwoord op al deze vragen “nee”? Dan ga je naar de dierenarts met het beestje. Ook als de klachten van je hond langer dan 24 uur aanhouden, is het bezoeken van de dierenarts verstandig. En kan je trouwe vriend niet meer lopen? Dan is het bezoeken van de dierenarts zeker een must.

Twijfel je of het bezoeken van de dierenarts wel of niet noodzakelijk is? Dan kun je beter wel gaan, gewoon voor de zekerheid. Is er niets aan de hand, dan ben je in een mum van tijd weer thuis met je maatje.

3. Tips om mankheid te voorkomen

Je kunt beter voorkomen dat je hond mank gaat lopen. Niet alleen om jezelf een dure rekening van de dierenarts te besparen, maar uiteraard ook voor het welzijn van je lieve huisdier. In onderstaande tips lees je hoe je kunt voorkomen dat je hond mank gaat lopen.

3.1. Houd je hond op conditie

Een hond met overgewicht loopt meer risico op mankheid. Je houdt je hond gezond door hem niet te veel eten te geven, gezonde voeding te geven en bovendien voldoende te laten bewegen.

3.2. Vermijd bepaalde activiteiten

Bij bepaalde activiteiten worden de gewrichten van je hond meer belast. Dit vergroot de kans op mank lopen. Activiteiten als wild spelen, vaak traplopen, het rennen op een losse ondergrond en belastende sporten kun je dan ook beter zo veel mogelijk vermijden.

3.3. Geef je hond voldoende rust

Na het spelen, na het rennen en na een lange wandeling heeft je hond rust nodig. Geef het beestje deze rust en je voorkomt dat de spieren en/of gewrichten overbelast raken. Op deze manier kun je mankheid voorkomen.

20 reacties op “Hond loopt mank? Dit is wat je direct moet doen!

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Marij,

   Dat ligt eraan wat voor medicijnen je hond heeft genomen. Al denk ik dat je deze vraag beter aan je dierenarts kunt stellen.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 1. Avatar
  Amber zegt:

  Hallo mijn hond is een border collie van 11 maanden, we zijn gisteren gaan spelen met hem en hij heeft lang staan rennen in de weide.
  Toen we thuis kwamen zagen we dat hij na het rusten heel traag naar ons toe kwam. Hij had pijn aan zijn vier pootjes. Deze morgen is het nog 1 achter pootje maar hij springt wel in de zetel.
  We zijn nu zondag en dan is een dierenarts geen optie jammer genoeg.

  Is het gewoon spierpijn of zou er meer aan de hand zijn?

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Amber,

   Het zal hoogstwaarschijnlijk spierpijn zijn. Zorg in ieder geval dat je hond vandaag de benodigde rust krijgt en let goed op zijn loopgedrag. Blijft de pijn aanhouden? Dan raad ik aan morgen direct even naar de dierenarts te bellen. Het zou goed kunnen dat hij zich bezeert heeft tijdens het spelen.

   Overigens is het belangrijk om op zo een jonge leeftijd, grenzen te stellen en niet te langdurig en te wild te spelen. Hij is nog volop in ontwikkeling en kent zijn eigen grenzen nog niet goed. Probeer daar rekening mee te houden.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 2. Avatar
  Nathalie Bosveld zegt:

  Hallo,
  Mijn duitse herder is vanochtend wakker geworden met een manke achterpoot.
  Ze heeft vandaag heel veel geslapen. En vanavond nog even uit geweest, maar nog steeds loopt ze mank. Het is een gezonde 3 jarige hond en heeft nog nooit iets gehad. Misschien weten jullie het wat het kan zijn? Ik maak me namenlijk veel zorgen.

  Mvg

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Nathalie Bosveld,

   Je zou allereerst eens kunnen kijken of ze wellicht iets in haar voetenkussentje heeft zitten. Ook kun je de poot uitwendig controleren op bijvoorbeeld pijnlijke plekken. Hoe dan ook is een bezoekje aan de dierenarts zeker aan te raden.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 3. Avatar
  Ster zegt:

  Goedendag,

  Mijn hondje was 16 jaar oud. Een shi-zu… Mijn hondje deed 2 dagen voor hij aan een natuurlijle dood overleed.. plots niet meer eten, drinken wel beetje..maar ook zijn achterpoten leken wel verlamd.. Hij bleef steeds erop zitten, als ik hem optilde en vasthield, liep hij paar stappen en viel dan weer om. Hij is ook oud, hij liep moeizaam, wellicht moest hij even
  rusten, volgende dag kon de dierenarts kijken naar hem, het was een echte bikkel van een hond!!! maar helaas, hij overleed ook die avond onverwachts..al die tijd lag hij in zijn mandje maar hij had wel de kracht om zich overeind te houden en te blaffen, het was een hysterisch geblaf vervolgens kwispelde zijn staart supersnel… en toen deed hij zijn mond raar bewegen net of hij zijn adem niet kon inademen en uitademen.. Hij overleed helaas :(… Ouderdom zal de reden zijn… Maar wist niet dat een hond dan ook geen krachten meer had in zijn achterpoten bij een natuurlijke dood, maar hij blafte wel een paar keer heel hysterisch voordat hij doodging…. Dat stukje kan ik ook dus niet plaatsen) als ik had geweten dat hij dood zou gaan die dag, had ik hem wel laten inslapen… Ik heb nergens gelezen dat een hond zijn einde naderd als zijn achterpoten zwak zijn…

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Ster,

   Allereerst gecondoleerd met je verlies.

   Het verschijnsel dat de achterpoten niet meer functioneren kan een gevolg zijn van een aanstaande dood. Toch hoeft dit lang niet bij iedere hond zo te zijn.

   Heel veel sterkte gewenst komende tijd.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

  • Avatar
   Bernardo zegt:

   Mijn Duitse herder van 12 heeft de laatste paar dagen moeite met normaal lopen. Ze gaat soms uit het niets onderuit of gaat ineens de andere kant op alsof ze geen evenwicht meer heeft op dat moment. Vandaag is zij onderuit gegaan toen zij naar buiten liep en bleef toen gelijk zitten. Nu is het zo dat zij best lange nageltjes heeft en vraag mij af of het hieraan kan liggen? Misschien weten jullie anders wat het kan zijn of hebben tips…

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Bernardo,

   Oei wat vervelend om te horen. Wellicht zou je de nagels nog wat bij kunnen knippen, maar zoals ik het lees zou ik toch even een bezoekje brengen aan de dierenarts.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 4. Avatar
  Bella zegt:

  mijn hond van 3 jaar (chihuahua) liep gisteren avond helemaal niet mank maar toen ik opstond zag ik dat ze op maar 3 pootjes liep. wat zou ik het best doen?

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Bella,

   Vreemd dat dit zo spontaan ontstaan is. Ik zou even een bezoekje brengen aan je dierenarts om het voor de zekerheid even te controleren.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 5. Avatar
  Lorianne Humme zegt:

  Mijn Boomertje van 7 heeft kuren, de ene week loopt ze mank en de andere week niet. Het is vaak als ze opstaat dat ze op 3 poten loopt en na een tijdje loopt ze weer normaal. Als ik voel, knijp, druk of trek geeft ze geen reactie. Dus wat nu…

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Lorianne Humme,

   Hmmm. Opvallend gedrag. Ik zou even een bezoekje brengen aan je dierenarts om dit nader te laten onderzoeken.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 6. Avatar
  Patricia zegt:

  Sinds gisterenavond /nacht loopt me boomertje ineens een beetje mank tenminste eerst hield ze hem echt effe omhoog en later beetje mank dus ik dacht eerst misschien slaapt der pootje omdat ze net uit de mandje kwam, maar vandaag is het heel de dag gebleven en lijkt ook of ze geen zin heeft in der wandeling steeds achterom kijken dat ze terug wilt. Wat zou het ineens kunnen zijn ze is al 10 jaar

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Patricia,

   Wat vervelend om te horen. Ik kan mij inderdaad voorstellen dat je hond geen zin heeft om te wandelen als het pootje mogelijk zeer doet. Ik raad je aan om langs de dierenarts te gaan om het pootje goed te laten controleren. Succes!

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 7. Avatar
  Sebastiaan zegt:

  Hmm…

  Mijn hond is 5. Nooit enige probleem gezien en altijd barstend van energie. Nu net thuisgekomen.
  Artrose… dat lijkt me niet. HD daar zouden echt wel van geweest zijn lijkt me. Overgewicht… nee.
  Van heup tot teen heb ik hem geknepen. Tussen de tenen en voetzolen geprikt. Over de voetzolen gewreven. Ieder botje stevig vastgepakt en ook ertussen gepord maar ik krijg geen enkele reactie dat het pijn xou doen. De voet daat zit beweging in (hij beweegt zijn tenen) en toch loopt-ie out of the blue zo mank als iets. Hij komt zelfs de trap niet alleen op…
  Om 9 uur bel ik zeker de dierenarts op…

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Sebastiaan,

   Dat klinkt inderdaad niet goed. Ik raad je inderdaad zeker aan met je dierenarts contact op te nemen. Succes!

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 8. Avatar
  Wil van ingen zegt:

  Mijn Mechelse herder is pas 14 weken maar we merkte dat hij af en toe zijn linker pootje omhoog hield, er werd ons verteld door de overburen die de hond uitlieten om dat ik een dubbele beenbreuk opliep van een rennende hond, dat het pootje dunners en korter zijn nagels staan omhoog en het pootje is achter met de groei, wat zou dat kunnen betekenen. Ik had toen we de hond nog geen week hadden gevraagd of er problemen waren met de vader of moeder met de gewrichten, hij vertelde dat dat niet het geval was, maar nu hebben we deze puppy 5 weken en heeft hij deze klacht. We proberen deze week een afspraak te maken met zijn dierenarts.

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Wil van ingen,

   Helaas kunnen we hier niks over zeggen. We raden je inderdaad aan om z.s.m. even langs de dierenarts te gaan.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

Heb je vragen of opmerkingen? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *