Hond loopt mank? Dit is wat je direct moet doen!

hond in de armen van een dierenarts

Je hond is een gezond beestje en vindt het heerlijk om te rennen. Er is nooit iets mis geweest met zijn pootje, maar nu zie je plotseling dat je lieve hond mank loopt. Hoe komt het dat jouw maatje niet meer op vier poten kan lopen? Dat wil je natuurlijk zo snel mogelijk achterhalen.

Wij kunnen je hierbij helpen. Dit doen we door wat meer informatie te geven over mankheid bij honden. Op deze pagina lees je niet alleen hoe mankheid veroorzaakt kan worden, maar ook wat je moet doen als jouw hond mank loopt. Lees je de informatie op deze pagina door, dan weet je zeker dat je goed handelt als jouw hond mank loopt. Dit is belangrijk, want door verkeerd handelen kan de mankheid van je hond verergeren en zelfs chronisch worden.

Inhoudsopgave

 1. Hond loopt mank: de eerste check
  1. Mank door kreupele voorpoot
  2. Mank door kreupele achterpoot
  3. Mank na rennen
  4. Mank na opstaan
 2. Wanneer naar de dierenarts?
 3. Tips om mankheid te voorkomen
  1. Houd je hond op conditie
  2. Vermijd bepaalde activiteiten
  3. Geef je hond voldoende rust

1. Hond loopt mank: de eerste check

Als je ziet dat je hond mank loopt, probeer je zo snel mogelijk te achterhalen hoe dit komt. De kans is groot dat jouw viervoeter tijdelijk mank loopt door een oppervlakkig probleem, zoals een steentje tussen de tenen of een verkeerde beweging. Om te kijken of dit het geval is, doe je onderstaande check.

Stel jezelf de onderstaande vragen:

 • Zit er iets tussen de tenen van je hond?
 • Zit er iets onder de voetzool?
 • Is je hond net gevallen?
 • Heeft je hond wild gespeeld of gestoeid?
 • Heb je afwijkende activiteiten ondernomen met je hond?
 • Heeft je hond overgewicht?
 • Is je hond al wat ouder?

De kans is groot dat je nu direct de oorzaak van het probleem hebt achterhaald. Is dit niet het geval? Lees dan verder, want in onderstaande tekst worden enkele andere oorzaken van mankheid bij honden beschreven.

1.1. Mank door kreupele voorpoot

Loopt je hond mank door een kreupele voorpoot? Dan kan dit door diverse zaken komen. Ten eerste kan je hond mank lopen door artrose, bijvoorbeeld in de tenen. Daarnaast kan er ook mankheid optreden door een zogeheten elleboogdysplasie. Is je hond flink aan het groeien? Dan kan het beestje groeipijn hebben. Door deze pijn kan je hond tijdelijk mank lopen.

Andere mogelijke oorzaken van een kreupele voorpoot, zijn de volgende:

 • Een hernia.
 • Een wervelinstabiliteit.
 • Een verrekking van het schoudergewricht.
 • Een ontwrichting van het schoudergewricht.
 • Spier- en peesproblemen.

Denk je dat jouw hond mank loopt door een achterliggende aandoening? Ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts met het beestje. De dierenarts zal de gezondheid van je hond verder onderzoeken en komt er vaak snel achter waarom jouw viervoeter mank loopt.

1.2. Mank door kreupele achterpoot

Je viervoeter kan ook mank lopen door een kreupele achterpoot. Net zoals bij de voorpoot het geval is, kan een kreupele achterpoot ook veroorzaakt worden door artrose. Verder kan je hond mank lopen door een gescheurde kruisband in de achterpoot. Is de achterpoot van je hond gezwollen? Dan is de kans groot dat een scheur in de kruisband het mank lopen veroorzaakt.

Andere mogelijke oorzaken van een kreupele achterpoot, zijn de volgende:

 • Een heupdysplasie.
 • Een hernia.
 • Een wervelinstabiliteit.
 • Een verrekking van het schoudergewricht.
 • Een ontwrichting van het schoudergewricht.
 • Pees- en spierproblemen.
 • Losse knieschijven. Dit wordt ook wel patella luxatie genoemd.

Loopt je hond mank door een kreupele achterpoot? Ga dan direct naar de dierenarts. De dierenarts achterhaalt de oorzaak van het probleem en zal een behandeling starten om dit probleem op te lossen. Hierdoor moet de mankheid snel minder worden of zelfs helemaal verdwijnen.

1.3. Mank na rennen

Als je lieve huisdier mank loopt na het rennen, is de kans groot dat hij iets verrekt of verstuikt heeft. Ook kan het zo zijn dat je viervoeter in iets scherps is gaan staan. Controleer zijn pootjes en je komt er snel genoeg achter of dit het geval is.

Zit er niets onder zijn voetzolen of tussen zijn tenen? Houd de poten van je hond dan goed in de gaten. Als deze warm en/of dik worden, is er mogelijk een spier beschadigd. Koel de betreffende poot en ga naar de dierenarts om de poot verder te laten onderzoeken.

1.4. Mank na opstaan

Is je hond mank na het opstaan? Dan komt dit hoogstwaarschijnlijk door problemen met de gewrichten. Als de gewrichten stijf zijn, bijvoorbeeld door een ontsteking of een slijtage, is het opstaan een stuk moeilijker. Zeker als je hond even op gang moet komen na het opstaan en snel moe is tijdens het wandelen, duidt dit op gewrichtsproblemen. We raden je aan een afspraak te maken met de dierenarts om de mogelijke gewrichtsproblemen van je hond verder te laten onderzoeken.

Goed om te weten: oudere honden hebben vaker last van gewrichtsproblemen. Deze ouderdomsklachten kunnen echter draaglijk gemaakt worden met de juiste behandeling. Laat je hond dus niet aanmodderen met zijn slechte gewrichten, maar ga met het beestje naar de dierenarts.

2. Wanneer naar de dierenarts?

hond ligt op een tafel bij dierenarts

Mogelijk moet je naar de dierenarts als je hond mank loopt. Om te achterhalen of een bezoekje aan de dierenarts inderdaad noodzakelijk is, stel je jezelf de volgende vragen:

 • Zit er iets tussen de tenen van je hond?
 • Zit er iets onder de voetzool?
 • Is je hond net gevallen?
 • Heeft je hond wild gespeeld of gestoeid?
 • Heb je afwijkende activiteiten ondernomen met je hond?
 • Heeft je hond overgewicht?
 • Is je hond al wat ouder?

Is je antwoord op al deze vragen “nee”? Dan ga je naar de dierenarts met het beestje. Ook als de klachten van je hond langer dan 24 uur aanhouden, is het bezoeken van de dierenarts verstandig. En kan je trouwe vriend niet meer lopen? Dan is het bezoeken van de dierenarts zeker een must.

Twijfel je of het bezoeken van de dierenarts wel of niet noodzakelijk is? Dan kun je beter wel gaan, gewoon voor de zekerheid. Is er niets aan de hand, dan ben je in een mum van tijd weer thuis met je maatje.

3. Tips om mankheid te voorkomen

Je kunt beter voorkomen dat je hond mank gaat lopen. Niet alleen om jezelf een dure rekening van de dierenarts te besparen, maar uiteraard ook voor het welzijn van je lieve huisdier. In onderstaande tips lees je hoe je kunt voorkomen dat je hond mank gaat lopen.

3.1. Houd je hond op conditie

Een hond met overgewicht loopt meer risico op mankheid. Je houdt je hond gezond door hem niet te veel eten te geven, gezonde voeding te geven en bovendien voldoende te laten bewegen.

3.2. Vermijd bepaalde activiteiten

Bij bepaalde activiteiten worden de gewrichten van je hond meer belast. Dit vergroot de kans op mank lopen. Activiteiten als wild spelen, vaak traplopen, het rennen op een losse ondergrond en belastende sporten kun je dan ook beter zo veel mogelijk vermijden.

3.3. Geef je hond voldoende rust

Na het spelen, na het rennen en na een lange wandeling heeft je hond rust nodig. Geef het beestje deze rust en je voorkomt dat de spieren en/of gewrichten overbelast raken. Op deze manier kun je mankheid voorkomen.

38 reacties op “Hond loopt mank? Dit is wat je direct moet doen!

 1. Avatar
  Patricia domburg zegt:

  Ik was gister avond met mijn honden wezen wandelen laatste ronde voor het slapen gaan, toen we terug kwamen en weer thuis waren wilde hij niet meer op zijn rechter voorpoot staan houd hem constant omhoog en bij het minste of geringste beweging loopt hij verschrikkelijk te janken het is een husky van 13 jaar oud

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Patricia domburg,

   Controleer goed zijn voetkussentjes of er iets in vast zit. Mocht je niks kunnen vinden en blijft je husky toch pijn houden? Dan z.s.m. een bezoekje aan de dierenarts brengen.

   Met vriendelijk groet,
   Team HondenPassie.nl.

 2. Avatar
  Linda zegt:

  Onze labrador van 10 jaar loopt sinds een tijdje geregeld mank met haar rechter achterpoot. Vooral als we iets verder zijn gegaan dan het dagelijkse rondje. Telkens als we denken, we moeten nu toch maar eens naar de dierenarts is het weer over. We ontzien haar nu zoveel mogelijk, geen lange(re) wandelingen meer en weinig loslaten lopen, omdat ze dan gaat rennen. Ze is nog goed speels en blij.
  Vanmorgen kwamen we echter een jonge labrador tegen en kennelijk wilde onze lieverd spelen. Kon het niet tegen houden. Nu is het erger dan ooit. Uit ervaring weten we ondertussen dat het ook weer overgaat. Maar wat kan het zijn : toch haar heupen of een spier? En kunnen we haar pijnstilling geven? We weten dat ze al op leeftijd is en houden rekening met slijtage.

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Linda,

   Ik raad je aan om toch langs de dierenarts te gaan. Zeker omdat dit al geruime tijd speelt en het nu erger lijkt te worden. Slijtage is mogelijk gezien de leeftijd.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 3. Avatar
  Michelle Palmans zegt:

  Ik ben zonet even gaan wandelen met mijn hond. Na 50 meter zakte hij ineens door zijn linker voorpootje.
  Rustig terug naar huis gewandeld, maar bleef door het pootje zakken. Het enige wat verschillend is met het rechter voorpootje is dat deze veel beweegelijker is. Rechts kan ik goed op en af bewegen, terwijl het links moeilijk gaat. Hij kwispelt nog en heeft niet gejankt. Desondanks blijf ik zeer ongerust…

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Michelle Palmans,

   Oei, dat klinkt niet goed. Wellicht pootje omgezwikt. De meeste honden zijn taaie rakkers en laten pijn niet snel zien. Houd toch voorlopig zijn loopje goed in de gaten en breng indien nodig een bezoek aan je lokale dierenarts.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 4. Avatar
  Peter zegt:

  Mijn hond liep daarstraks recht op een doorn (van een struik) en ik zie hem zijn poot wegtrekken van de pijn. Het bloed niet en je ziet ook niet meteen iets aan zijn poot.

  Maar hij kan nu al uren niet meer op die poot staan.
  Is dat normaal? Kan dat echt zoveel pijn doen dat hij daar zolang last van heeft?

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Peter,

   Oei. Het kan zomaar zijn dat de doorn net op een gevoelige plek geprikt heeft zonder waarneembare schade. Mocht je hond morgenochtend nog steeds last hebben van zijn pootje, dan raad ik je aan direct even langs de dierenarts te gaan om het nader te laten onderzoeken.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 5. Avatar
  Elsa zegt:

  bedankt voor je reactie Dennis, ik heb voor morgen toch maar een afspraak bij de dierenarts gemaakt. Het is me een raadsel waarom ze haar pootjes ( om en om) omhoog trekt. Ze is verder een speelse pup.

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Elsa,

   Geen probleem. Laat gerust weten als je langs bent geweest. Wellicht kun je andere baasjes daarmee helpen. Alvast succes!

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

  • Avatar
   Elsa zegt:

   Het zijn haar knieschijven die ernaast schieten. Ze heeft er verder geen pijn van. Mocht ze pijn krijgen, mag ze pijnstillers. Anders, in het ergste geval, is er een operatie nodig. Maar we wachten eerst af tot ze is uitgegroeid.
   Het komt wel vaker voor bij dit soort hondjes.

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Elsa,

   Bedankt voor je terugkoppeling. Goed om te horen dat de dierenarts heeft kunnen ontdekken wat er aan de hand was. Laten we hopen dat je hond er niet te veel last van krijgt. In ieder geval komende tijd goed haar loopje blijven observeren en indien nodig tijdig de dierenarts weer inschakelen.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 6. Avatar
  Elsa zegt:

  Ons hondje (8 maanden) was dinsdag aan het spelen en rennen bij een meertje en ineens trok ze haar rechter achterpootje omhoog. Ik zag dat ze zich verstapte in een kuiltje. Ze keek me aan en ging zitten. Ze piepte niet. Toen ik haar even optilde en weer neerzette, was het weer over. Ze kon weer lopen en rennen. Even later trok ze weer haar pootje omhoog. Toen heb ik haar opgetild en ben naar huis gegaan. De afgelopen dagen rustig aan met haar gedaan, en af en toe trok ze toch nog haar rechter achterpootje omhoog. Maar zaterdag en zondag trok ze ineens haar linker achterpootje omhoog. Ze heeft geen trap gelopen, en we hebben rustig met haar gedaan. En nu vandaag trekt ze soms haar rechter achterpootje weer omhoog. Er zit, voor zover ik kan zien, niets tussen haar tenen. Het liefst speelt ze wel met een knuffeltje of een balletje. Ik wil het nog even aankijken. Maar heeft iemand een idee?

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Elsa,

   Hmmm, aangezien ze toch telkens weer verder gaat spelen, lijkt er niet heel veel aan de hand. Toch omdat je al een tijdje verder bent, kan het zeer zeker geen kwaad om even kort langs de dierenarts te gaan. Gewoon om het even te laten checken. Dat is fijn voor je hond en (waarschijnlijk) ook een geruststelling voor jou.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 7. Avatar
  Rachel zegt:

  Mijn hond stapte net verkeerd (denk ik) tijdens de wandeling. We waren niet aan het rennen nog. Hij deed zn voorpootje omhoog en keek me vragend aan. Ik heb gevoeld en er zit niks tussen of op zijn pootje en zooltje. Moet ik me zorgen maken of kan het gewoon een misstap zijn geweest? We hebben een kort rondje gelopen en ben weer naar huis gegaan. De trap kwam hij wel goed op naar de flat. Nog even aankijken denk ik? Ik mag er wel aan zitten en voelen, enige wat hij doet is een klein piepje als ik zijn teentjes een beetje uit elkaar trek en hij likt er dan aan.

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Rachel,

   Kijk het nog even 24 uur aan. Mocht de situatie niet verbeteren (of juist verslechteren), dan zeker even met de dierenarts bellen.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

Heb je vragen of opmerkingen? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *