Je hond wil niet lopen? Dit zijn de oorzaken en wat je moet doen!

hond loopt met baasje in het bos

Als je een hond in huis neemt, moet je rekening houden met de nodige bezigheden en verantwoordelijkheden. Je moet jouw hond eten geven, je moet jouw hond zien te vermaken en je moet de nodige wandelingen met jouw hond maken. Het is aan te raden om zeker 3 á 4 keer per dag een stuk(je) met jouw hond te wandelen. Waarom dat aan te raden is? Nou, deze beweging is om meerdere redenen bijzonder goed voor een hond.

Door hem veel te laten bewegen, voorkom je dat hij zijn energie op gaat kroppen. Als hij zijn energie niet kwijt kan door te wandelen, gaat hij namelijk ongewenst gedrag vertonen. Daarnaast weet je ook te voorkomen dat hij overgewicht krijgt, indien je hem dagelijks voldoende laat wandelen. Maar, wat nou als jouw hond niet wil lopen? Vraag jij jezelf wel eens af “mijn hond wil niet lopen, waar heeft dit mee te maken?”. Nou, op die vraag ga je in dit artikel een uitgebreid antwoord vinden. In dit artikel bespreken we onder meer de oorzaken, de mogelijke gevolgen en hoe je dit op kunt lossen. Het mag duidelijk zijn dat beweging voor iedere hond van cruciaal belang is. Zodra jouw hond niet wil lopen, is het dus zaak om in actie te komen.

Inhoudsopgave

 1. Waarom wil mijn hond niet lopen?
 2. Wat kun je hier aan doen?
 3. Hoe krijg je je hond alsnog mee naar buiten?

1. Waarom wil mijn hond niet lopen?

Laten we allereerst vooropstellen dat je een hond normaliter voor een wandeling wakker kunt maken. De meeste honden vinden het immers heerlijk om een stuk te wandelen, om hun energie kwijt te kunnen en om andere honden te ontmoeten. De meeste honden staan daarom bij de voordeur te springen als je aangeeft dat jullie een stuk gaan wandelen. Mocht dit niet het geval zijn, is er iets aan de hand met jouw hond.

Waarom een hond niet wil lopen? De mogelijke oorzaken daarvan zijn nogal divers. Allereerst is het goed om aan te geven dat niet alle honden van nature even graag wandelen. Sommige rassen, zoals verscheidene grote hondenrassen, liggen een groot gedeelte van de dag te slapen. Zij vinden het prima om een klein stukje te wandelen, maar zijn niet de meest geschikte honden voor het maken van een lange wandeling. Dat geldt ook voor hele kleine honden; ook bij de kleine honden moet je niet raar opkijken als hij niet met je wil lopen.

Ook de leeftijd speelt hier een belangrijke rol bij. Als je een puppy in huis krijgt, is het van belang om de afstand en tijd aan te passen aan zijn leeftijd. Naarmate de pup ouder wordt, kan je langer en langer met hem gaan lopen. Als hij eenmaal volwassen is, kun je onbeperkte afstanden met hem gaan wandelen. Zodra hij echter oud begint te worden, heeft een hond niet altijd meer zin om veel te lopen. Hij vindt het op zijn leeftijd namelijk ook prima om lekker in zijn hondenmand te liggen. Als jouw hond niet wil lopen, is dat echter nooit voor de volle 100% terug te vinden in zijn leeftijd. Nee, zijn hoge leeftijd gaat in dat geval wellicht gepaard met een ziekte of een aandoening.

Als een hond ziek is, is hij behoorlijk lusteloos. Je kunt dit vergelijken met een persoon die last van de griep heeft; die persoon ligt dan ook het liefste de gehele dag op de bank te slapen. Dat is ook het geval als een hond ziek is, waarbij er wel onderscheid gemaakt kan worden tussen ziekte op korte termijn en ziekte op de lange termijn. Als jouw hond echt heel ernstig ziek is, wil hij waarschijnlijk voor een lange tijd niet met je mee lopen. Als jouw hond echter enkele dagen ziek is, wil hij alleen die dagen niet lopen. Als hij zich weer lekker voelt, gaat hij echter maar al te graag weer met je lopen.

Mocht jouw hond pijn hebben, is dat ook een belangrijke oorzaak waarom een hond niet wil lopen. Deze pijn kan bijvoorbeeld komen door slijtage in een gewricht, door een bepaalde aandoening of door pijn aan de kussentjes van zijn poten. Zodra een hond pijn ervaart, loopt hij niet al te graag. Mocht jouw hond gedurende een langere periode niet willen lopen, is het advies om hem eens te laten controleren bij de dierenarts. Mogelijk ziet jouw dierenarts dat hij last heeft van een bepaalde aandoening of ziekte.

Tot slot is er ook nog een andere reden waarom een hond niet wil lopen; hij heeft geen zin. Soms hebben honden hun dag niet of liggen ze prima in hun hondenmand. Het heeft weinig zin om een hond in dat geval te dwingen om te gaan wandelen. Alleen als hij lange tijd achter elkaar geen zin heeft om te lopen, kan dit op een probleem duiden. Mocht hij echter 1 á 2 dagen weinig tot geen zin hebben om te lopen, is daar niks mis mee. Jij hebt immers ook wel eens geen zin om te sporten.

2. Wat kun je hier aan doen?

Als jouw hond niet wil lopen, is het verstandig om de oorzaak te gaan achterhalen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kan de oorzaak van het niet-lopen behoorlijk verschillend zijn. Afhankelijk van het soort oorzaak kun je passende “maatregelen” gaan nemen, zodat jouw hond alsnog met jou mee wil lopen. Hoe je dit exact kunt doen? Daarover vertellen we je hieronder graag het een en ander.

Heb je een ras die van nature niet al te graag loopt? Of heb je een hond die al op leeftijd is en daarom niet meer al te graag loopt? In dat geval kun je er eigenlijk weinig aan doen. Zeker bij oudere honden is het verstandig om dit te accepteren, aangezien lange wandelingen funest voor zijn gezondheid kunnen zijn. Accepteer dus dat jouw hond niet meer wil lopen en ga hem absoluut niet dwingen. Dat moet je ook niet doen als je een groot of klein hondenras hebt. Mocht je zelf een liefhebber van lange wandelingen zijn, is het verstandig om de keuze voor een hond hierop af te stemmen. Kies in dat geval voor een ras die van nature erg energiek is en veel behoefte aan beweging heeft. Als je voor een dergelijk ras kiest, zitten jullie qua wensen in ieder geval op dezelfde lijn.

Is jouw hond ziek? Dan is het verstandig om met jouw hond naar de dierenarts te gaan. Dat is zéker het geval als jouw hond al langere tijd ziek is en afwijkend gedrag vertoont. Mogelijk heeft hij iets onder de leden, waardoor jouw hond ook niet meer wil lopen. Door een diagnose door de dierenarts te laten stellen, kun je hier op de juiste manier op gaan reageren. Je moet een hond die ziek is in ieder geval nóóit dwingen om mee te gaan lopen. Merk je dat jouw hond lusteloos is? Laat hem dan vooral met rust; die rust heeft hij nodig om te herstellen. Als hij eenmaal een plasje moet doen, laat hij dit direct aan je weten. Daar hoef je je dus ook geen zorgen over te maken.

Heeft jouw hond pijn? Dan is het ook zeker niet verstandig om hem te dwingen. Indien jouw hond pijn heeft, is het verstandig om zo spoedig mogelijk naar de dierenarts te gaan. Het stellen van een tijdige diagnose is van belang voor een mogelijke behandeling. Tijdens deze behandeling moet je de beweging ook continue op zijn gevoel en op zijn pijn afstemmen. Het lastige hieraan is echter dat je niet altijd doorhebt wanneer een hond pijn heeft. De meeste honden zijn taaie rakkers en zijn niet gewend om aan te geven dat ze pijn hebben. Mede hierom adviseren wij alle baasjes om de motoriek en het gedrag van de hond goed te observeren. Als jouw hond niet wil lopen, kan de oorzaak terug te vinden zijn in een afwijkende motoriek of afwijkend gedrag. Daar kun je vervolgens naar handelen door een bezoek aan de dierenarts te brengen.

Heeft jouw hond geen zin om te gaan lopen? Dan kun je hieraan toegeven, maar je kunt hem ook min of meer dwingen om tóch mee te gaan. Wat in dit geval het meest verstandige is? Dat is eigenlijk afhankelijk van de algehele situatie. Indien jouw hond gezond, relatief jong en energiek is, klopt het in ieder geval niet als hij niet met jou wil lopen. Een hond is van nature namelijk nóóit lui. Hieronder vind je enkele handige tips waarmee je ervoor kunt zorgen dat jouw hond alsnog mee gaat wandelen.

hond aan de lijn op de stoep

3. Hoe krijg je je hond alsnog mee naar buiten?

Is het zo dat jouw hond af en toe niet wil lopen? Dan kan de oorzaak hiervan behoorlijk divers zijn. Indien alle mogelijke risico’s uitgesloten zijn door de dierenarts, bestaat er eigenlijk nog maar één oorzaak; jouw hond heeft geen zin om te lopen. Door met onderstaande tips aan de slag te gaan, kun je er alsnog voor zorgen om jouw hond alsnog mee te laten lopen.

Let wel op: deze tips gelden niet voor honden die oud zijn, voor honden die pijn hebben of voor honden die ziek zijn. Wat je in dergelijke situaties het beste kunt doen, heb je reeds hierboven kunnen lezen. De onderstaande tips zijn alléén van toepassing voor situaties waarin een hond simpelweg geen zin heeft om te wandelen.

 • Beloon jouw hond. Als jouw hond geen zin heeft om te lopen, kun je hem met koekjes of snacks mee gaan nemen. Als hij eenmaal netjes met je meeloopt, kun je hem met deze koekjes gaan belonen; gebruik de koekjes niet om te lokken, maar durf in dat geval ook gewoon aan de riem te trekken. Jij bepaalt immers waar jullie naar toe gaan lopen en jij bent zíjn baasje. Niet andersom.
 • Maak een wandeling leuk. Loopt jouw hond elke dag hetzelfde stukje? Dan is het goed mogelijk dat jouw hond daarom niet meer wil lopen. Door te variëren met de wandelingen, kun je een hond alsnog “overhalen” om weer lekker te gaan wandelen.
 • Speel de baas. Van nature hoort geen enkele hond lui te zijn. Je kunt een hond echter wel lui maken door aan hem toe te geven. Als hij bijvoorbeeld niet meer verder wil lopen, kan hij op de grond gaan zitten. Door hem dan juist wel met je mee te trekken, laat je zien dat jij de baas bent. Door hem in een dergelijke situatie gelijk te geven, maak je hem eigenlijk verwend en lui. Voorkom dat dus.

33 reacties op “Je hond wil niet lopen? Dit zijn de oorzaken en wat je moet doen!

 1. Avatar
  Yolanda zegt:

  Hallo, onze hond Bono is een labrador van 1jr en 9mnd. Met regelmaat wilt hij niet lopen wat we ook proberen lokken met snoepjes, mee trekken etc. Hij gooit echt zijn hele gewicht in de strijd. Maar zodra we hem in de auto zetten en na een stuk rijden gaan lopen is er niks aan de hand. We weten dat hij erg bang is voor motorgeluiden etc. En we wonen in de stad Maar ja we kunnen niet altijd gaan rijden iemand een idee

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Yolanda,

   Indien de tips in dit artikel niet hebben geholpen, is een hondenschool wellicht een optie. Daar leer je veel over het gedrag van je hond en hoe je hiermee om moet gaan. Tenslotte kun je altijd nog een hondengedragstherapeut benaderen.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 2. Avatar
  Corrie zegt:

  Mijn koningspoedel van ruim 5 maanden is aan het wisselen. Vandaag wilde hij voor het eerst helemaal niet lopen (gisteren heel traag en dat is niets voor een poedelpup) en alleen maar liggen. Heb m 1x buiten neergezet en als een oude man liep ie mee naar huis. Is veel aan het smakken en houdt regelmatig zijn bek open alsof ie wil geeuwen. Hij eet wel, maar ook langzaam. Hoort dit bij tandjes wisselen?

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Corrie,

   Een hond kan z’n dag ook wel eens niet hebben. Of dit direct verband heeft met tanden wisselen, kan ik helaas niet zeggen. Het kan in ieder geval geen kwaad om even met je lokale dierenarts te bellen voor advies.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 3. Avatar
  henny fama zegt:

  Hallo,
  Ik heb sinds 5 dagen een greek shepperd mix deze jongen komt uit griekenland en is 7 maanden. Hij gaat wel in de tuin maar krijg hem niet mee naar buiten. Hij is ontzettend bang en is niks gewend. Heeft alleen buiten geleefd met broers en een zus. Er is hem goed voedsel gegeven en water maar geen wandelingen of echt contact gehad met mensen. Hij is een bijzondere lieve schat dus met karakter zit het wel goed. Maar heeft alles te leren dat is oke en geef hem de tijd. Wat ik wel bijzonder vind is dat ik hem niet mee krijg naar buiten heb een anti ontsnappingsriem voor hem. Zodra ik die omdoe de riem tuig heeft hij al om raakt hij in paniek en worstelt hij zich in alle bochten om niet mee te gaan. Wat kan ik nu het beste doen voor hem. Dit is een hond die lange wandelingen nodig heb. Met lekkers lukt niet. Geduld of praten ook niet. Hij heeft natuurlijk een klap gehad van de busreis. Ik wil hem heel graag helpen zodat hij een fijn leven heeft. Kan je mij wat advies hierin geven.
  Dank je

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste henny fama,

   Zoals ik uit je verhaal kan beoordelen, is tijd en veel geduld toch vaak de oplossing. Hij zal erg moeten wennen aan zijn nieuwe omgeving en dat gebeurt helaas niet in 5 dagen tijd. Probeer niet te veel druk op prestaties te leggen maar laat hem ook aftasten en ontdekken. Mocht je over een langere tijd nog steeds geen vooruitgang zien, dan kun je altijd nog een hondengedragstherapeut benaderen voor professioneel advies.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 4. Avatar
  Suzanne zegt:

  Mijn hond nu bijna 4jr. Een jaar geleden als we samen gingen fietsen nou dan sprong ze van enthousiasme. En sleurde ze me zowat de straat uit zoveel power.
  Nu is ze wel enthousiast maar veel rustiger. Rennen langs de fiets was altijd voor mij not done dus begrens haar daar in. Nu rent ze niet meer, maar ook niet als wij bijv. oversteken bij een drukke weg waar tempo wel geboden is.
  Ik heb zelf niet echt vermoeden van pijn. Maar wat ik met haar qua fietsen kan opbouwen is 8km. Momenteel doen we maar 3,5 en dan regelmatig tussendoor snuffeltijd.
  Maar dacht zal het eens hier vragen. Het is een herder werklijn.
  Misschien heeft u een idee?

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Suzanne,

   Het is lastig om op afstand te kunnen beoordelen of er iets mankeert met je hond. Het kan in ieder geval geen kwaad om contact op te nemen met je lokale dierenarts.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 5. Avatar
  P heckman zegt:

  Hallo, mijn hond Shadow is een Dalmatier van 12 Jaar oud, hij loopt s, morgens als hij wakker word
  een uur, dan om 13 uur ongeveer 40 minuten en s, avonds om 19 uur 50 minuten.
  Nu wil hij sinds een week s,avonds niet meer mee, hij komt niet uit zijn mand en blijft gewoon kijken en dan weer verder slapen. Hij is niet ziek, overdag is hij fit genoeg, glanzend vel enzv.
  Komt dit doordat hij ouder word en denkt, ik ga met pensioen, ik loop niet meer zoveel?

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste P heckman,

   Gezien zijn leeftijd zal dit hoogstwaarschijnlijk iets met ouderdom te maken kunnen hebben. Al kunnen we dit niet met 100% zekerheid bevestigen. Een bezoekje aan de dierenarts voor een controle zou geen kwaad kunnen.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 6. Avatar
  Kimberley zegt:

  Beste,
  Wij hebben een pup van 20 weken, een super lieve bull terrier. Helaas wilt zij niet meelopen. De eerste 2 weken was het geen probleem, toen liep ze goed mee tijdens het uitlaten, nu is het een drama. Ik moet haar optillen en op een verdere plek van huis zetten om haar behoefte te doen. Zij loopt zelf niet naar de plek of welke plek dan ook. Heb het geprobeerd met snoepjes, belonen met woorden, of meeslepen. Echt niks helpt. Ze loopt wel zelfstandig terug naar de woning. Heeft u nog verdere tips…. Ik weet het echt niet meer

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Kimberley,

   Vervelend om te horen dat het ondanks vermeende pogingen nog geen resultaat heeft opgeleverd. Om te kunnen ontdekken wat het achterliggende probleem is, raad ik je aan een hondengedragstherapeut te benaderen. Zij kunnen het gedrag van je hond observeren en onderzoeken waarom je hond niet wilt lopen. Ook zou je langs een hondenschool bij jou in de buurt kunnen gaan voor concrete tips en adviezen.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

  • Avatar
   Petra van der Velden zegt:

   Beste Kimberly,heel herkenbaar wij hebben ook een Bull terrier van 5,5 maand hij gaat gewoon op zijn rem ik moet hem ook een heel eind mee trekken kost me enorm veel energie en het is echt niet leuk zo wel gaat hij op een strandje waar een heleboel honden lopen helemaal los dan rent hij zich rot dus het is echt niks lichamelijk hij heeft gewoon geen zin ik hoop dat het over gaat dit is onze 4e Bull maar die hebben dit nooit gedaan verder is het een grote schat Gr, Petra

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *