Je hond wil niet lopen? Dit zijn de oorzaken en wat je moet doen!

hond loopt met baasje in het bos

Als je een hond in huis neemt, moet je rekening houden met de nodige bezigheden en verantwoordelijkheden. Je moet jouw hond eten geven, je moet jouw hond zien te vermaken en je moet de nodige wandelingen met jouw hond maken. Het is aan te raden om zeker 3 á 4 keer per dag een stuk(je) met jouw hond te wandelen. Waarom dat aan te raden is? Nou, deze beweging is om meerdere redenen bijzonder goed voor een hond.

Door hem veel te laten bewegen, voorkom je dat hij zijn energie op gaat kroppen. Als hij zijn energie niet kwijt kan door te wandelen, gaat hij namelijk ongewenst gedrag vertonen. Daarnaast weet je ook te voorkomen dat hij overgewicht krijgt, indien je hem dagelijks voldoende laat wandelen. Maar, wat nou als jouw hond niet wil lopen? Vraag jij jezelf wel eens af “mijn hond wil niet lopen, waar heeft dit mee te maken?”. Nou, op die vraag ga je in dit artikel een uitgebreid antwoord vinden. In dit artikel bespreken we onder meer de oorzaken, de mogelijke gevolgen en hoe je dit op kunt lossen. Het mag duidelijk zijn dat beweging voor iedere hond van cruciaal belang is. Zodra jouw hond niet wil lopen, is het dus zaak om in actie te komen.

Inhoudsopgave

 1. Waarom wil mijn hond niet lopen?
 2. Wat kun je hier aan doen?
 3. Hoe krijg je je hond alsnog mee naar buiten?

1. Waarom wil mijn hond niet lopen?

Laten we allereerst vooropstellen dat je een hond normaliter voor een wandeling wakker kunt maken. De meeste honden vinden het immers heerlijk om een stuk te wandelen, om hun energie kwijt te kunnen en om andere honden te ontmoeten. De meeste honden staan daarom bij de voordeur te springen als je aangeeft dat jullie een stuk gaan wandelen. Mocht dit niet het geval zijn, is er iets aan de hand met jouw hond.

Waarom een hond niet wil lopen? De mogelijke oorzaken daarvan zijn nogal divers. Allereerst is het goed om aan te geven dat niet alle honden van nature even graag wandelen. Sommige rassen, zoals verscheidene grote hondenrassen, liggen een groot gedeelte van de dag te slapen. Zij vinden het prima om een klein stukje te wandelen, maar zijn niet de meest geschikte honden voor het maken van een lange wandeling. Dat geldt ook voor hele kleine honden; ook bij de kleine honden moet je niet raar opkijken als hij niet met je wil lopen.

Ook de leeftijd speelt hier een belangrijke rol bij. Als je een puppy in huis krijgt, is het van belang om de afstand en tijd aan te passen aan zijn leeftijd. Naarmate de pup ouder wordt, kan je langer en langer met hem gaan lopen. Als hij eenmaal volwassen is, kun je onbeperkte afstanden met hem gaan wandelen. Zodra hij echter oud begint te worden, heeft een hond niet altijd meer zin om veel te lopen. Hij vindt het op zijn leeftijd namelijk ook prima om lekker in zijn hondenmand te liggen. Als jouw hond niet wil lopen, is dat echter nooit voor de volle 100% terug te vinden in zijn leeftijd. Nee, zijn hoge leeftijd gaat in dat geval wellicht gepaard met een ziekte of een aandoening.

Als een hond ziek is, is hij behoorlijk lusteloos. Je kunt dit vergelijken met een persoon die last van de griep heeft; die persoon ligt dan ook het liefste de gehele dag op de bank te slapen. Dat is ook het geval als een hond ziek is, waarbij er wel onderscheid gemaakt kan worden tussen ziekte op korte termijn en ziekte op de lange termijn. Als jouw hond echt heel ernstig ziek is, wil hij waarschijnlijk voor een lange tijd niet met je mee lopen. Als jouw hond echter enkele dagen ziek is, wil hij alleen die dagen niet lopen. Als hij zich weer lekker voelt, gaat hij echter maar al te graag weer met je lopen.

Mocht jouw hond pijn hebben, is dat ook een belangrijke oorzaak waarom een hond niet wil lopen. Deze pijn kan bijvoorbeeld komen door slijtage in een gewricht, door een bepaalde aandoening of door pijn aan de kussentjes van zijn poten. Zodra een hond pijn ervaart, loopt hij niet al te graag. Mocht jouw hond gedurende een langere periode niet willen lopen, is het advies om hem eens te laten controleren bij de dierenarts. Mogelijk ziet jouw dierenarts dat hij last heeft van een bepaalde aandoening of ziekte.

Tot slot is er ook nog een andere reden waarom een hond niet wil lopen; hij heeft geen zin. Soms hebben honden hun dag niet of liggen ze prima in hun hondenmand. Het heeft weinig zin om een hond in dat geval te dwingen om te gaan wandelen. Alleen als hij lange tijd achter elkaar geen zin heeft om te lopen, kan dit op een probleem duiden. Mocht hij echter 1 á 2 dagen weinig tot geen zin hebben om te lopen, is daar niks mis mee. Jij hebt immers ook wel eens geen zin om te sporten.

2. Wat kun je hier aan doen?

Als jouw hond niet wil lopen, is het verstandig om de oorzaak te gaan achterhalen. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, kan de oorzaak van het niet-lopen behoorlijk verschillend zijn. Afhankelijk van het soort oorzaak kun je passende “maatregelen” gaan nemen, zodat jouw hond alsnog met jou mee wil lopen. Hoe je dit exact kunt doen? Daarover vertellen we je hieronder graag het een en ander.

Heb je een ras die van nature niet al te graag loopt? Of heb je een hond die al op leeftijd is en daarom niet meer al te graag loopt? In dat geval kun je er eigenlijk weinig aan doen. Zeker bij oudere honden is het verstandig om dit te accepteren, aangezien lange wandelingen funest voor zijn gezondheid kunnen zijn. Accepteer dus dat jouw hond niet meer wil lopen en ga hem absoluut niet dwingen. Dat moet je ook niet doen als je een groot of klein hondenras hebt. Mocht je zelf een liefhebber van lange wandelingen zijn, is het verstandig om de keuze voor een hond hierop af te stemmen. Kies in dat geval voor een ras die van nature erg energiek is en veel behoefte aan beweging heeft. Als je voor een dergelijk ras kiest, zitten jullie qua wensen in ieder geval op dezelfde lijn.

Is jouw hond ziek? Dan is het verstandig om met jouw hond naar de dierenarts te gaan. Dat is zéker het geval als jouw hond al langere tijd ziek is en afwijkend gedrag vertoont. Mogelijk heeft hij iets onder de leden, waardoor jouw hond ook niet meer wil lopen. Door een diagnose door de dierenarts te laten stellen, kun je hier op de juiste manier op gaan reageren. Je moet een hond die ziek is in ieder geval nóóit dwingen om mee te gaan lopen. Merk je dat jouw hond lusteloos is? Laat hem dan vooral met rust; die rust heeft hij nodig om te herstellen. Als hij eenmaal een plasje moet doen, laat hij dit direct aan je weten. Daar hoef je je dus ook geen zorgen over te maken.

Heeft jouw hond pijn? Dan is het ook zeker niet verstandig om hem te dwingen. Indien jouw hond pijn heeft, is het verstandig om zo spoedig mogelijk naar de dierenarts te gaan. Het stellen van een tijdige diagnose is van belang voor een mogelijke behandeling. Tijdens deze behandeling moet je de beweging ook continue op zijn gevoel en op zijn pijn afstemmen. Het lastige hieraan is echter dat je niet altijd doorhebt wanneer een hond pijn heeft. De meeste honden zijn taaie rakkers en zijn niet gewend om aan te geven dat ze pijn hebben. Mede hierom adviseren wij alle baasjes om de motoriek en het gedrag van de hond goed te observeren. Als jouw hond niet wil lopen, kan de oorzaak terug te vinden zijn in een afwijkende motoriek of afwijkend gedrag. Daar kun je vervolgens naar handelen door een bezoek aan de dierenarts te brengen.

Heeft jouw hond geen zin om te gaan lopen? Dan kun je hieraan toegeven, maar je kunt hem ook min of meer dwingen om tóch mee te gaan. Wat in dit geval het meest verstandige is? Dat is eigenlijk afhankelijk van de algehele situatie. Indien jouw hond gezond, relatief jong en energiek is, klopt het in ieder geval niet als hij niet met jou wil lopen. Een hond is van nature namelijk nóóit lui. Hieronder vind je enkele handige tips waarmee je ervoor kunt zorgen dat jouw hond alsnog mee gaat wandelen.

hond aan de lijn op de stoep

3. Hoe krijg je je hond alsnog mee naar buiten?

Is het zo dat jouw hond af en toe niet wil lopen? Dan kan de oorzaak hiervan behoorlijk divers zijn. Indien alle mogelijke risico’s uitgesloten zijn door de dierenarts, bestaat er eigenlijk nog maar één oorzaak; jouw hond heeft geen zin om te lopen. Door met onderstaande tips aan de slag te gaan, kun je er alsnog voor zorgen om jouw hond alsnog mee te laten lopen.

Let wel op: deze tips gelden niet voor honden die oud zijn, voor honden die pijn hebben of voor honden die ziek zijn. Wat je in dergelijke situaties het beste kunt doen, heb je reeds hierboven kunnen lezen. De onderstaande tips zijn alléén van toepassing voor situaties waarin een hond simpelweg geen zin heeft om te wandelen.

 • Beloon jouw hond. Als jouw hond geen zin heeft om te lopen, kun je hem met koekjes of snacks mee gaan nemen. Als hij eenmaal netjes met je meeloopt, kun je hem met deze koekjes gaan belonen; gebruik de koekjes niet om te lokken, maar durf in dat geval ook gewoon aan de riem te trekken. Jij bepaalt immers waar jullie naar toe gaan lopen en jij bent zíjn baasje. Niet andersom.
 • Maak een wandeling leuk. Loopt jouw hond elke dag hetzelfde stukje? Dan is het goed mogelijk dat jouw hond daarom niet meer wil lopen. Door te variëren met de wandelingen, kun je een hond alsnog “overhalen” om weer lekker te gaan wandelen.
 • Speel de baas. Van nature hoort geen enkele hond lui te zijn. Je kunt een hond echter wel lui maken door aan hem toe te geven. Als hij bijvoorbeeld niet meer verder wil lopen, kan hij op de grond gaan zitten. Door hem dan juist wel met je mee te trekken, laat je zien dat jij de baas bent. Door hem in een dergelijke situatie gelijk te geven, maak je hem eigenlijk verwend en lui. Voorkom dat dus.

18 reacties op “Je hond wil niet lopen? Dit zijn de oorzaken en wat je moet doen!

 1. Avatar
  Louisa zegt:

  Beste Dennis, Met mijn hond, een kruising Briard/Bouvier de Flandre en een rescue, ga ik elke morgen (vroeg) en eind van de middag naar het strand. Zeker in de ochtend is er niemand. Tot voor een week geleden keek hij naar de lucht en werd verschrikkelijk bang en rende weg. Ik zag niets in de lucht. De volgende dag wilde hij maar 5 minuten lopen en daarna niet meer. 1 dag rust gegeven en de dag erna wilde hij niet meer uit de auto. Ik ben naar verschillende plaatsen gegaan maar meneer komt er niet uit.
  Wat kan die zijn en wat kunnen wij daaraan doen?

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Louisa,

   Het kan zijn dat je hond iets gezien of wellicht verbeeld heeft. Belangrijk is om rustig te blijven en probeer toch met hem naar buiten te gaan. Beloon hem hier ook goed voor. Ook afleiding kan wonderen doen; speel buiten spelletjes of loop een andere route dan normaal. Mocht dit niets helpen, dan raad ik je aan een professional te benaderen (hondengedragstherapeut).

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 2. Avatar
  Pia de Wolf zegt:

  Hallo,
  Wij hebben een pup van 5 maanden. Als ik met de riem kom, kruipt ie helemaal weg in de bank en heeft gewoon geen zin om van de bank af te komen of uit zn mand. Als ik hem eenmaal buiten heb, loopt ie makkelijk mee en is er helemaal geen probleem. Alleen het moment van naar buiten gaan, vindt hij vreselijk. Het lijkt een spelletje te worden want hij schijnt er erg veel lol in te hebben. Hoe kan ik dit omzetten?

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Pia de Wolf,

   Heb je al geprobeerd om je pup te belonen zodra de riem omgaat? Probeer het zo aantrekkelijk en leuk mogelijk te maken zodat hij ook de lol inziet van de riem omdoen i.p.v. ontwijken.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 3. Avatar
  Hellemonds Didier zegt:

  Hallo onlangs hebben wij een nieuwe vriend in huis genomen. Een kruising van een labrador/Calgo en hij is 8 jaar. De vorige eigenaars hebben hem weggedaan omdat hij enorme schrik heeft van knallen (zij woonden in een jachtgebied). De eerste weken was hij enorm actief, wandelen, spelen, maar nu wilt hij niet meer gaan wandelen. Ook in andere omgevingen op verschillende plaatsen kan hij plots blokkeren.
  Hij staat dan te trillen op zijn poten, begint te hijgen en weigert om ook maar 1 stap vooruit te zetten. Hij draait zich volledig om en loopt helemaal terug van waar hij komt om zo snel mogelijk terug binnen in huis te zijn.
  Hoe kan ik hem terug doen genieten van de wandelingen

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Hellemonds Didier,

   Dit lijkt me een opdracht voor een hondengedragstherapeut. Zo te horen heeft de hond een flinke angst opgebouwd en zal hier door een deskundige/professional naar gekeken moeten worden.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 4. Avatar
  Jolein van den Bosch zegt:

  Hai! We hebben nu sinds een week een pup van bijna 5 maanden. Ze gaat erg moeilijk mee naar buiten en zeker als het donker is. Ze weigert om te lopen en gaat dan super hard zitten janken en blaffen. Soms wilt ze echt niet meer en gaat ze hard aan de lijn trekken en naar huis lopen. Belonen met brokjes/snoepjes werkt niet. Als ze eenmaal weer loopt en ze iets krijgt gaat ze weer zitten. Belonen met aandacht werkt ook niet. Soms helpt het om haar naar een stuk te dragen waar ze even de weg naar huis nog niet weet, maar dat lijkt me op de lange termijn geen optie. Wat kunnen we doen?

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Jolein van den Bosch,

   Zo te horen hebben jullie er alles al aan gedaan om je pup aan het lopen te krijgen. Mocht je zelfs met de tips in dit artikel niet verder komen, dan raden we je aan contact op te nemen met een hondentrainer van bijvoorbeeld je plaatselijk hondenschool. Zij kunnen samen met jou specifiek kijken naar jouw pup en wat mogelijk het onderliggende probleem is.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 5. Avatar
  Ralph zegt:

  Onze labrador retriever (8 maanden), die nu 2 dagen in huis is, heeft nog niks gegeten, wilt niet lopen en is erg lusteloos. Hij komt uit Portugal, maar aan de filmpjes die wij hebben gekregen en het moment van ophalen wijken totaal af van hoe hij nu is helaas.
  Enig idee wat hier tegen te doen is?

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Ralph,

   Dit klinkt niet goed. Je hond zal natuurlijk moeten wennen aan een nieuwe omgeving, nieuwe indrukken en een nieuw baasje. Maar beweging en voeding is wel van enorm belang voor de gezondheid van je hond. Ik raad je aan om z.s.m. contact op te nemen met een dierenarts.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 6. Avatar
  Remco zegt:

  Hallo,

  Wij hebben een Beagle, deze is (naar ons idee) tijdens de corona lockdown een beetje aan ons gezin gehecht.
  We kunnen hem niet meer alleen uitlaten, we moeten minimaal met 2 naar buiten.

  S morgens vroeg wanneer hij wakker wordt gaat het wel, daarna is het een drama. Gaat op de grond liggen en trekt richting huis, is geen mogelijkheid om hem mee te krijgen. Soms til ik hem een stuk op en dan soms lukt het om verder te lopen.
  Hij is bijna 4 jaar, slaapt veel en is wel een stuk rustiger geworden.

  enige tips?

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Remco,

   Ik kan mij goed voorstellen dat hij veel aan het gezin is gaan hechten doordat jullie meer dan normaal thuis zijn/waren. Maar net zo goed als hij hieraan gewend is geraakt, kun je dit ook weer stap voor stap afbouwen. In ons artikel “je hond alleen thuis laten” kun je meer informatie en tips vinden: https://hondenpassie.nl/training/hond-alleen-thuis/. Let wel op dat het nodige geduld vereist is en geef je hond ook genoeg tijd om weer aan alleen zijn te wennen.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 7. Avatar
  Natasha zegt:

  Hooooi mijn hond blanca is een teefje van anderhalf jaar ze is een Amerikaanse stafford. Sins dat ze 4 maanden was heb ik haar al en we gaan altijd lekker het bos in en we maken lange wandelingen . Ze vind het heerlijk om te spelen en ze heel onderdanig, ze loopt ook vaak los. En sins vorige week wil ze niet meer naar buiten , als we binnen zijn is ze heel speels zoals gewoonlijk en zodra we buiten komen is ze heel bang voor geluiden ze schrikt snel en wilt weer zo snel mogelijk naar huis. Helpp!!?? Ze is een hele lieve hond en ik weet niet wat ik moet doen .ik geef haar zo veel mogelijk aandacht en liefde en als we buiten zijn probeer ik haar tot rust te stellen, maar ze is veel te afgeleid op alle geluiden on haar heen .
  Wat kan ik doen ??

  Groetjes Natasha

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Natasha,

   Uit je verhaal kunnen we opmerken dat er waarschijnlijk een vervelende gebeurtenis zich heeft plaatsgevonden tijdens het uitlaten buiten. Of dat er een ander negatief iets wordt gekoppeld aan het naar buiten gaan. Probeer goed na te gaan of er mogelijk iets is gebeurd waardoor het gedrag van je hond plots zo omgedraaid is (bijv. een toeterende auto waarvan hij geschrokken is). Als je de oorzaak weet kun je hier namelijk op inspelen en je hond geruststellen. Ook kun je een hondengedragstherapeut inschakelen om de oorzaak boven water te halen en een behandeling te starten. Je hond hoort namelijk te kunnen wandelen en zijn energie kwijt te kunnen. Dat is zeer belangrijk.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 8. Avatar
  Anique zegt:

  Onze hond (een boomer) was altijd gek op lange wandelingen. Laatst heeft hij een heftige operatie gehad. Na die operatie had hij veel pijn tijdens het plassen en lopen. Daarom tilden wij hem een stukje op, zodat hij zelf weer naar huis kon lopen, omdat hij anders niet wilde plassen. Dit is nu enkele maanden geleden. Tot nu toe wil hij nog steeds niet goed mee lopen. Na al een vrij korte tijd gaat hij op z’n kont zitten. We hebben het idee dat hij er gewoon geen zin meer in heeft en slepen hem dan soms maar mee, maar het uitlaten is niet meer vanzelfsprekend. Hebben jullie enige tips?

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Anique,

   Gezien de situatie en zijn verleden kan het zijn dat er een andere reden is waarom hij niet meer wil wandelen. Ik raad je aan om je Boomer voor de zekerheid na te laten lopen bij de dierenarts om zeker te weten dat hij geen mogelijke pijn ervaart tijdens het wandelen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat hij niet kan/wil wandelen. Mocht je hond al op leeftijd zijn, dan kan het natuurlijk ook met zijn ouderdom te maken hebben, maar dat kan ik niet opmerken uit je reactie.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 9. Avatar
  Vivian zegt:

  Onze boxador van 6 jaar (labrador/boxer) wil graag mee naar buiten, maar dan wel voor in de tuin of achter in de tuin. In de ochtend naar een veldje 1 minuut bij ons vandaan.
  Voorheen wilde ze graag met de auto mee naar het bos, nu springt ze bij het woordje auto op de bank en wil niet mee. Ze springt er goed op dus in de auto springen moet ook kunnen.
  Er wordt wel met haar gespeeld, wilde spelletjes door onze zoon, snuffel en denk spelletjes door mijzelf.
  Osteopaat is ook langs geweest en kon geen lichamelijke problemen vinden
  Ik heb ook het idee dat ze het helemaal prima vind maar overal lees ik dat ze moeten wandelen….ik weet het gewoon niet meer

  • Dennis
   Dennis zegt:

   Beste Vivian,

   Het lijkt erop of je hond wellicht slechte associaties heeft met de auto. Probeer te ontdekken of er ergens een vervelende situatie heeft plaatsgevonden met de auto en of je hier weer een prettige ervaring van kunt maken.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *