Is je hond verkouden? Dit zijn de symptomen en wat je moet doen!

Laatst bijgewerkt: 16 februari 2022

Honden en mensen tonen relatief veel gelijkenissen. Dat is onder meer terug te zien in het gezondheidsaspect. Een hond kan verkouden zijn en een mens kan dat uiteraard ook. Een hond kan spierpijn hebben een mens kan dat ook. Een hond kan last van artrose hebben en een mens kan dat ook.

Feit is wel dat de impact van bepaalde gezondheidsproblemen anders zijn bij honden dan bij mensen. Een hond die verkouden is; is dat per definitie gevaarlijk? Is verkoudheid tussen honden overdraagbaar? En is een hond die verkouden is ook een gevaar voor de gezondheid van zijn baasje(s)? Hoe ontstaat de verkoudheid überhaupt bij een hond? En wat kan je doen aan een hond die verkouden is? Op al die vragen vind je in dit artikel een uitgebreid antwoord.

1. Hoe wordt een hond verkouden?

In de inleiding van dit artikel gaven we aan dat een hond en een mens veel gelijkenissen vertonen. Zo is het voor beide mogelijk om verkouden te zijn. Tegelijkertijd is het een feit dat een hond verkouden raakt op een andere manier dan dat een mens verkouden raakt. Een ander virus is namelijk de oorzaak van verkoudheid bij een hond dan bij een mens.

Het is dus sowieso goed om te weten dat een hond zijn verkoudheid niet op jou over kan brengen. Andersom is het ook zo; jij kunt jouw hond niet verkouden maken. Het virus is simpelweg niet overdraagbaar tussen hond en mens. Een verkoudheid kan echter wel van hond tot hond overgedragen worden. Als jouw hond verkouden is, is het advies dus om hem even niet met andere honden in contact te laten komen.

Een hond raakt verkouden door een speciaal virus; dit virus komt in de luchtwegen terecht en zorgt daar voor de verkoudheid. Niet in alle gevallen is dit overigens te wijten aan een virus. In sommige gevallen kan ook een bacterie zorgen voor de verkoudheid van de hond. Die bacterie heeft dan echter ook een invloed op de luchtwegen.

Wist je overigens dat een verkoudheid bij een hond ook een andere benaming heeft? Ja, de ziekte kennelhoest is een soort verkoudheid en heeft betrekking op luchtweginfecties bij de hond. Bij een verkoudheid van een hond is er ook sprake van een infectie aan de luchtwegen.

Het is goed om onderscheid te maken tussen “slechts” een verkoudheid, de hierboven beschreven kennelhoest en de griep. Net zoals bij mensen is er ook bij honden een duidelijk verschil tussen een verkoudheid en de griep. De griep heeft bij een hond uiteindelijk ook invloed op de ademhaling; als je hond snel buiten adem raakt, is dat een symptoom van de griep. Een hond die verkouden is, heeft niet zo snel last van een verstokte ademhaling.

Al met al zijn er twee manieren waarop een hond verkouden wordt. De eerste manier is een virus die via de lucht grip op jouw hond krijgt. Bij de tweede manier is er sprake van een overbrenging van de verkoudheid van een andere hond op jouw hond. Een hond wordt in ieder geval altijd verkouden door een virus óf een bacterie.

2. Hoe herken je een verkoudheid bij je hond?

Heb je het vermoeden dat jouw hond verkouden is? Dan is het allereerst zaak om te achterhalen van welke symptomen jouw hond exact last heeft. Het kan ook mogelijk zijn dat jouw hond niet verkouden is, maar last van de kennelhoest heeft of wellicht zelfs de griep heeft.

De symptomen van een verkoudheid bij een hond zijn in ieder geval vergelijkbaar met de symptomen van een verkoudheid bij een mens. In onderstaande lijst vind je de meest voorkomende symptomen van een hond die verkouden is:

 • Hoesten.
 • Niezen.
 • Tranende ogen.
 • Lusteloosheid.
 • Verstopte neus óf een loopneus.
 • Verhoogde lichaamstemperatuur.

Als jouw hond bovenstaande symptomen heeft, is jouw hond verkouden. Heeft jouw hond echter last van een bijzondere hoest? Houdt deze hoest langdurig aan en moet je hond daarbij soms ook kokhalzen? Dan zijn dat duidelijke teken van een iets andere aandoening bij jouw hond; de kennelhoest. Deze aandoening is niet dodelijk en leidt op de lange termijn ook nagenoeg nooit tot verstrekkende gezondheidsproblemen.

Heeft jouw hond last van zijn ademhaling? Is hij bijvoorbeeld na een klein stukje wandelen al compleet buiten adem? Is je hond verkouden? Nee, in dat geval heeft je hond last van de griep. De griep moet bij een hond goed behandeld worden, aangezien de griep kan leiden tot een longontsteking. Voor honden is een longontsteking levensgevaarlijk; ga dus met griep direct naar de dierenarts toe.

Als je hond verkouden wordt, is het van belang om hem even in de watten te leggen. De verkoudheid kan namelijk leiden tot de griep en die griep kan dus mogelijk weer gaan leiden tot een longontsteking. Ook als je hond last van de kennelhoest heeft, is het van belang om je hond in de watten te leggen. Pas daarbij wél op met het contact met andere honden. Kennelhoest is namelijk wél besmettelijk.

hond kijkt zielig en kijkt naar boven toe

3. Wat kun je doen aan verkoudheid bij je hond?

Is jouw hond verkouden? Dan hoef je in ieder geval zelf niet bang te zijn voor een verkoudheid. Het is namelijk niet mogelijk dat dit virus via jouw hond op jou overgedragen wordt; een hond raakt door een ander virus verkouden dan een mens.

Wel is het goed om te weten dat een verkoudheid van jouw hond op andere honden overgedragen kan worden. Zodra jouw hond verkouden is, last van kennelhoest heeft of last van de griep heeft, is het advies om hem even niet in aanraking met andere honden te laten komen. Kom je tijdens het uitlaten een andere hond tegen? Loop daarbij voorkeur dan even in een boog omheen.

Verder is het goed om te weten dat de verkoudheid bij jouw hond niet ernstig is. Pas als hij last van de griep krijgt, kan je je zorgen gaan maken. Een hond die verkouden is, loopt in principe geen gevaar. Wel is het aan te raden om je trouwe viervoeter tijdens zijn verkoudheid even lekker te vertroetelen; geef hem een aai over zijn bol, laat hem lekker op je schoot liggen en geef hem veel drinken. Door hem even nét iets extra aandacht te geven, kan je de verkoudheid voor hem iets draaglijker maken. Voor je hond is het immers ook niet prettig dat hij verkouden is.

Als je hond verkouden is, is het advies om even niet al te grote stukken te gaan wandelen. De verkoudheid gaat namelijk hand in hand met een verzwakt immuunsysteem. Door je hond de nodige rust te geven, kan zijn immuunsysteem zich zo snel mogelijk gaan herstellen. Let er daarom ook op dat je huis tochtvrij is en dat de temperatuur in je huis lekker hoog is. Op die manier maak je het voor jouw hond die verkouden is een stuk aangenamer.

Heeft jouw hond last van de kennelhoest of van de griep? Dan is het wel aan te raden om naar de dierenarts te gaan. De kennelhoest ziet er vervelend uit voor je trouwe viervoeter; het is mogelijk dat je hier zelfs een beetje van schrikt. In de basis is die ziekte gelukkig niet gevaarlijk, terwijl dat voor de griep wel het geval is. Heeft jouw hond last met ademen? Heeft hij verder ook last van de symptomen die horen bij een hond die verkouden is? Dan is het zaak om naar de dierenarts te gaan. De griep kan met de juiste medicatie namelijk teruggedrongen worden, waardoor de kans op een longontsteking geminimaliseerd wordt.

4. Kun je de verkoudheid bij je hond voorkomen?

Als je hond verkouden is, vraag je je misschien wel “had ik dit kunnen voorkomen?”. Het antwoord op deze vraag is duidelijk: nee, een verkoudheid bij je hond kan je nooit volledig zien te voorkomen. Je hond kan namelijk via de lucht besmet worden; daar heb je 0,0 invloed op. Het is echter wél mogelijk om het immuunsysteem van je hond te verbeteren, zodat de kans kleiner is dat je hond verkouden wordt.

Zodra je hond verkouden is, zorgt een sterk immuunsysteem ook voor een snel herstel. Om meerdere redenen is het dus wenselijk dat het immuunsysteem van jouw trouwe viervoeter zo sterk mogelijk is. Voor het versterken van het immuunsysteem is het aan te raden om hem voldoende te laten bewegen. Beweging is goed voor zijn algehele conditie en gezondheid; bovendien komt hij tijdens het wandelen in aanraken met de frisse lucht. Ook die frisse lucht is bevorderlijk voor de gezondheid van jouw hond.

Daarnaast is het ook aan te raden om zijn mand, speelgoed en voerbak regelmatig goed schoon te maken. Dit is zéker het advies als je nog meerdere huisdieren in huis rond hebt lopen. Zorg voor een hygiënische omgeving en versterk daarmee het immuunsysteem van jouw trouwe viervoeter.

Heb je een klein hondje? Onder meer Chihuahua’s, windhonden en Whippets zijn extreem gevoelig voor de kou. Deze honden lopen dus een vergrote kans op een verkoudheid zodra de temperaturen gaan dalen. Wil je voorkomen dat jouw hond verkouden wordt? Overweeg dan de aanschaf van een hondenjas en maak korte wandelingen met hem tijdens de koude dagen.

Al met al kan je op meerdere manieren het immuunsysteem van jouw hond versterken. Door het immuunsysteem te versterken, is de kans kleiner dat jouw hond verkouden wordt. Zorg dus altijd voor een prettig leefklimaat in huis, leg hem in de watten als hij verkouden is én pas op met de kennelhoest en de griep.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

6 reacties op “Is je hond verkouden? Dit zijn de symptomen en wat je moet doen!

 1. Martine zegt:

  Mijn hond van 13j heeft last van hoesten en schraapt voortdurend zijn keel
  Moet ik ermee naar de dierenarts is waait dit vanzelf over?

  • Admin zegt:

   Beste Martine,

   Een bezoek aan de dierenarts of gewoon even bellen kan zeker geen kwaad.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

  • Admin zegt:

   Beste Frank,

   Dat klinkt niet goed. Ik zou je lokale dierenarts direct raadplegen voor advies. Zorg er in ieder geval voor dat je hond wel genoeg blijft drinken en voeding binnenkrijgt.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 2. wendy bruijn zegt:

  mijn hond heeft niet alle synthomen van verkoudheid zo hoest zij niet en eet en drinkt zij wel gewoon alles niest ze veel heeft een loopneus en is suf lusteloos.

  • Admin zegt:

   Beste wendy bruijn,

   Niet alle symptomen zijn nodig om verkoudheid te hebben. De kans is dus groot dat het gaat om een verkoudheid. Dit gaat in de meeste gevallen vanzelf over.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *