Je hond aan het hoesten? Dit is wat je moet doen!

Laatst bijgewerkt: 29 juli 2022

Kan een hond verkouden zijn? Ja, zeker. Kan een hond last van koorts hebben? Ja, zeker. Kan een hond last van een griepje hebben? Ja, zeker. Kan een hond hoesten? Ja, ook dat is het geval. Al met al kunnen we concluderen dat de gezondheid van een hond en een mens dus de nodige overeenkomsten hebben. Als we naar het hoesten van een hond kijken, zien we echter wel duidelijke verschillen ten opzichte van het hoesten van een mens.

Heb je enig idee waarom een hond moet hoesten? De oorzaken voor het hoesten van een hond zijn vrij divers te noemen; alle oorzaken vind je in ieder geval in dit artikel. Daarnaast vind je in dit artikel ook allerlei aanvullende én relevante informatie. Zo bespreken we onder meer wat je moet doen als jouw hond veel aan het hoesten is of als jouw hond ook andere symptomen vertoont.

Daarbij bespreken we in dit artikel ook nog wat je aan het hoesten van jouw hond kunt doen. We kunnen je alvast één ding verklappen: het is voor een hond vrij vervelend als hij vaak moet hoesten. Mocht je opmerken dat jouw hond vaak aan het hoesten is, dan is het dus absoluut aan te raden om in actie te komen. Wat je in een dergelijke situatie het beste kunt doen? Dat lees je in dit artikel.

1. Waarom moet een hond hoesten?

Heb je enig idee waarom jezelf wel eens moet hoesten? De reden hiervoor is terug te vinden in geprikkelde slijmvliezen. Zodra de slijmvliezen in jouw lichaam geprikkeld zijn, geven deze slijmvliezen automatisch een signaal aan jouw lichaam. Jouw lichaam geeft daarop maar één reactie: hoesten. Doordat je gaat hoesten, weet je jouw luchtpijp, longen en keel schoon te maken. Daarmee weet je dus eigenlijk de slijmvliezen te “herstellen”; je hebt dan geen last meer van geprikkelde slijmvliezen.

Waarom moet een hond hoesten? Daar zijn verschillende mogelijke oorzaken voor; één van de oorzaken is in ieder geval te vergelijken met bovengenoemd verhaal. Als jouw hond last van geprikkelde slijmvliezen heeft, kan hij dit “oplossen” door te gaan hoesten. Dat is dan ook één van de meest voorkomende redenen waarom een hond moest hoesten.

Een andere reden waarom een hond moet moesten, is terug te vinden in een ziekte. Deze ziekte heeft de typerende naam “kennelhoest” gekregen. Als jouw hond last van kennelhoest heeft, is één van de gevolgen dat jouw hond moet hoesten. Daarnaast heeft jouw hond ook last van waterige ogen en heeft hij ook een snotneus. Hoe een hond kennelhoest op kan lopen? Dit loopt een hond op als hij in aanraking komt met een andere hond die verkouden is. Tijdens het onderlinge contact kan de kennelhoest overgegeven worden, waardoor jouw hond moet hoesten.

Ook is het mogelijk dat jouw hond last van zijn longen heeft. Zo is het mogelijk dat jouw hond last van een longontsteking heeft. In dat geval is jouw hond aan het hoesten, heeft jouw hond last van koorts, heeft jouw hond last van een snotneus en heeft jouw hond waterige ogen. Daarnaast is jouw hond ook zeer loom; hij ligt het liefst de gehele dag in zijn mand te slapen.

In het verlengde daarvan: het is ook mogelijk dat jouw hond andere longproblemen heeft. Moet jouw hond vaak hoesten en gaat het daarbij om een droge hoest? Heeft jouw hond verder weinig tot geen last van andere symptomen? Dan is het goed mogelijk dat jouw hond last van bronchitis heeft.

Verder kan het hoesten bij een hond ontstaan door hartfalen of door problemen aan de luchtpijp. De problemen aan de luchtpijp komen bij zowel oudere- als bij jonge honden voor. In veel gevallen komen problemen aan de luchtpijp overigens voor bij kleine honden, aangezien bij kleine honden de luchtpijp na verloop van tijd “slap” kan worden. Bij oudere honden kan de luchtpijp geïrriteerd worden/blijven, waardoor de hond vaak moet hoesten.

Tot slot is het ook nog mogelijk dat jouw hond last van een tumor heeft. In de meeste gevallen komt een tumor alleen bij oudere honden voor. Zodra jouw hond last van een tumor heeft, kun je dit aan meerdere symptomen herkennen. Indien jouw hond vaak moet hoesten, is dat mogelijk een symptoom van een tumor in de luchtwegen of rondom de longen.

Al met al valt er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag “waarom moet een hond hoesten?”. Zoals bovenstaande oorzaken laten zien, zijn de oorzaken vrij divers te noemen. In veel gevallen kan de oorzaak snel en goed aangepakt worden, maar dat is niet altijd het geval. Daar vertellen we je hieronder graag iets meer over.

2. Moet je je zorgen maken als jouw hond hoest?

Is het direct “nodig” om je zorgen te gaan maken als jouw hond aan het hoesten is? Nee, zeker niet. Net zoals bij een mens hoest een hond ook om zijn luchtwegen vrij te maken. Daarmee weet hij eigenlijk zijn prikkende slijmvliezen te “herstellen”, waarbij hij dus ook zijn luchtwegen, longen en keel vrij weet te maken.

Indien jouw hond af en toe aan het hoesten is, hoef je je dus geen zorgen te maken. Is jouw hond echter veelvuldig aan het hoesten? Merk je ook dat hij ondertussen last van andere symptomen begint te krijgen? Dan is het wél zaak om zijn gedrag goed te gaan observeren. De andere symptomen kunnen mogelijk wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem.

Moet jouw hond op een dag echt vaak hoesten? Merk je echter dat dit de dag erna alweer een stuk minder aan het worden is? Dan hoef je je op zich ook geen zorgen te maken. Jij hoest immers ook de ene dag meer dan de andere dag. Merk je echter dat jouw hond steeds vaker begint te hoesten? Merk je ook dat hij soms last van een droge hoest heeft? Dan is het ook zaak om in actie te komen.

Merk je sowieso dat jouw hond last van een droge hoest heeft? Hoor je de droge hoest steeds vaker? Dan is het al helemaal aan te raden om snel in actie te komen. De droge hoest kan immers mogelijk duiden op problemen aan de longen.

Kortom: je hoeft je niet direct zorgen te maken als jouw hond aan het hoesten is. Wel is het zaak om overige symptomen in de gaten te houden en om goed naar zijn hoest te luisteren. Merk je dat zijn hoest droger begint te worden? Of merk je dat hij zich steeds zieker gaat voelen? Dan is het wel aan te raden om in actie te komen. Wat je in zo’n situatie kunt doen? Dat lees je hieronder.

hond ligt in elkaar gekropen op de bank

3. Wat kun je doen als jouw hond aan het hoesten is?

Merk je op dat jouw hond veel aan het hoesten is? Je hebt hierboven kunnen lezen dat je niet per direct in actie moet komen. Alleen als je merkt dat jouw hond ook last van andere symptomen heeft, is het advies om in actie te komen. Dat is ook het geval als je opmerkt dat jouw hond last van een droge hoest heeft.

Maar, wat kun je nou op een dergelijk moment doen? Het is allereerst aan te raden om het gedrag van jouw hond goed te gaan observeren. Merk je op dat hij ook andere symptomen heeft? Schrijf deze symptomen dan op. Merk je dat jouw hond ook ander gedrag begint te vertonen? Observeer het afwijkende gedrag dan ook goed en maak ook hier notities van. Vervolgens kun je samen met jouw trouwe viervoeter en de notities naar de dierenarts toe gaan.

De dierenarts is vervolgens in staat om een juiste diagnose te gaan stellen. Om die diagnose te kunnen stellen, zijn meerdere onderzoeken nodig. Om te bepalen welke onderzoeken specifiek nodig zijn, is het wenselijk dat je zeer gericht aan kunt geven waar jouw hond last van heeft. Mede daarom is het onwijs belangrijk om het gedrag van jouw hond goed te observeren.

Op basis van het totaalplaatje zet de dierenarts vervolgens het onderzoek in gang. De dierenarts kan de luchtwegen controleren, de dierenarts kan een foto van de longen maken en de dierenarts kan onderzoek doen naar kennelhoest. Gedurende de onderzoeken is de dierenarts in staat om een subdiagnose te stellen, waarna de dierenarts verder kan gaan werken richting de definitieve diagnose.

Bij sommige honden is de diagnose al vrij snel duidelijk. Bij andere honden is echter uitgebreid onderzoek vereist. Waar dit verschil vandaan komt? Dat is puur te wijten aan de manier waarop jouw hond op de problemen reageert én de ernst van de problemen. Indien jouw hond bijvoorbeeld last heeft van een hevige longontsteking, is dat vaak al snel opgemerkt door de dierenarts. Heeft jouw hond last van sluimerende problemen met zijn luchtwegen? Dan is dat voor een dierenarts een stuk lastiger te diagnosticeren.

Moraal van het verhaal: vertrouw je het niet dat jouw hond vaak aan het hoesten is? Maak dan een afspraak bij een dierenarts en doe goed jouw huiswerk. Met behulp van jouw observaties is een dierenarts sneller in staat om de juiste diagnose te stellen. Bij bijvoorbeeld bronchitis is het absoluut wenselijk dat deze ziekte in een zo’n vroeg mogelijk stadium aangepakt wordt. Kom dus direct in actie.

Wat je vooral niet met doen als jouw hond aan het hoesten is? De hoest onderschatten of boos op hem worden. Het geluid van het hoesten van een hond is absoluut geen prettig geluid, maar jouw hond kan er simpelweg ook niks aan doen. Blijf daarom te allen tijde rustig en ga je ook niet ergeren aan jouw hond die aan het hoesten is. Haal hem bovendien niet aan als hij aan het blaffen is; dat is ook niet al te prettig voor hem. Met andere woorden: laat hem met rust en observeer hem juist van een afstandje.

4. Kun je het hoesten van jouw hond voorkomen?

Is het mogelijk om het hoesten van jouw hond te voorkomen? Dat is deels mogelijk. Zo kun je ervoor zorgen dat jouw hond niet met een andere verkouden hond in aanraking komt. Om dit volledig te voorkomen, moet je echter van goeden huize komen; dit is simpelweg bijzonder lastig.

Daarnaast kun je ook voorkomen dat jouw hond allerlei voorwerpen in zijn mond stopt. Als één van deze voorwerpen onverhoopt door zijn keel schiet, komt dit voorwerp in zijn luchtweg vast te zitten. Ook dit is één van de mogelijke oorzaken van het hoesten van een hond.

Tot slot is het aan te raden om goed op de situatie in jouw huis te letten. Laat je hond bijvoorbeeld niet in de tocht liggen, geef hem voldoende water en geef hem ook gezond voer. Zijn gezonde leefstijl kun je vervolgens aanvullen met voldoende beweging. Door jouw hond in topconditie te houden, kun je ook deels voorkomen dat jouw hond moet hoesten.

Je gaat het hoesten van jouw hond nooit volledig voorkomen. Wel kun je dus meerdere (voorzorgs)maatregelen nemen om het hoesten van jouw hond zoveel mogelijk te voorkomen.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

5 reacties op “Je hond aan het hoesten? Dit is wat je moet doen!

    • Admin zegt:

      Beste nicole,

      Dat is een mogelijkheid. Maar daarvoor toch gelieve de dierenarts benaderen.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  1. nicole zegt:

    mijn hond hoest altijd bij opstaan en na drinken ,weet niet of dat hoest is of kuggen
    anders zie ik geen verschil ,eet ,wandelt ,en doet alles normaal
    mijn hondje is wel al 13,8 maanden en is een cavalier

    • Admin zegt:

      Beste nicole,

      Het kan geen kwaad om even langs de dierenarts te gaan. Hij of zij kan de situatie beter beoordelen en het juiste advies geven.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *