Hoe herken je een broodfokker? Dit is hoe ze te werk gaan!

Laatst bijgewerkt: 15 juli 2022

Honden zijn om van te houden en honden zijn om van te genieten. Deze trouwe viervoeters zijn in veel huizen uitgegroeid tot het beste maatje van alle gezinsleden. Maar, dat is helaas niet bij iedereen het geval. Bij sommige, waaronder een broodfokker, draait namelijk alles om geld. Een broodfokker kent namelijk geen emotionele liefde voor honden, maar handelt puur met de honden om geld te verdienen.

Met enige regelmaat komen er misstanden omtrent het fokken van honden in het nieuws. De kans is groot dat het daarbij om een broodfokker gaat; in dit artikel bespreken we graag wat een broodfokker is, waar je op moet letten bij het uitkiezen van een juiste fokker én we kijken kort naar de juridische kant van het verhaal. Is een broodfokker per definitie illegaal of strafbaar bezig? Of hebben zij een maas tussen de wet gevonden?

1. Wat is een broodfokker precies?

Wil je graag een puppy in huis gaan nemen? Dan is het aan te raden om via het internet op zoek te gaan naar een fokker. Een fokker die het gewenste ras fokt en een fokker die goed aangeschreven staat. Helaas is dat laatste niet bij alle hondenfokkers het geval; met name de broodfokkers kunnen (online) op veel kritiek rekenen. Waar komt deze kritiek precies vandaan?

Het is goed om te weten dat niet alle fokkers zomaar een “broodfokker” genoemd worden. Nee, deze stempel krijgt een bepaalde fokker alleen als het welzijn van de dieren niet het grootste belang is. Bij de broodfokkers speelt het financiële gewin een véél belangrijkere rol.

Daarbij is het opvallend dat een broodfokker zich vaak niet alleen richt op honden. Bij veel van deze fokker vind je zowel honden als katten terug. Het fokken van beide soorten huisdieren puur uit financieel gewin is zeer kwalijk te noemen. De omstandigheden bij de fokker zijn namelijk niet zoals het hoort; hoe je een broodfokker kunt herkennen, lees je verderop in dit artikel.

Het is in ieder geval goed om te weten dat er onwijs grote verschillen tussen verschillende hondenfokkers bestaan. De professionele hondenfokkers hebben liefde voor de honden, letten op het gedrag van de puppy’s en zorgen ervoor dat alle faciliteiten in orde zijn. Bij de professionele hondenfokkers draait namelijk álles om de gezondheid en het welzijn van de honden. Bij de broodfokkers is dat absoluut niet het geval. Daar wordt niet al te veel op de gezondheid en het welzijn van de honden gelet. Nee, bij de broodfokkers draait het maar om één ding: het verdienen van zoveel mogelijk geld. De broodfokkers kunnen daarbij behoorlijk heftig en kwalijk te werk te gaan.

Zodra jij een puppy uit gaat kiezen, is het onwijs belangrijk om goed naar de fokker te kijken. Hoe je een broodfokker herkent en hoe je een goede fokker uit kunt kiezen, lees je in het restant van dit artikel. Ook kijken we in het kort naar het juridische aspect; is een broodfokker strafbaar bezig of niet? In onze ogen is dat een belangrijke vraag, aangezien het in onze ogen ook van belang is dat er hard opgetreden wordt tegen de broodfokkers. Honden zijn immers geliefde huisdieren en zijn absoluut géén producten waar mee gehandeld kan worden.

2. Hoe herken je een broodfokker?

Als je online een leuke puppy gezien hebt, is het advies om altijd naar de fokker toe te gaan. Door een kijkje bij de fokker te nemen, krijg je direct een duidelijk beeld van deze partij. Je ziet hoe men daar met de honden om gaat, je ziet hoe de faciliteiten op het fokterrein zijn en je ziet ook het gedrag van de puppy’s zelf.

Het is daarbij goed om te weten dat je een broodfokker aan enkele belangrijke kenmerken kunt herkennen. Eén van de kenmerken hebben we reeds hierboven genoemd; het feit dat veel broodfokkers zowel honden als katten fokken. Ook is het bij veel broodfokkers zo dat ze heel veel verschillende hondenrassen fokken. Is daar iets mis mee? Ja, in de basis wel. Honden kunnen namelijk pas echt goed gefokt worden als de fokkerij in het specifieke ras gespecialiseerd is. Als je bij een fokkerij aankomt waar onwijs veel verschillende rassen gefokt worden, is dat dus een eerste signaal.

Daarnaast moet je ook goed kijken naar de leverperiode van de hond. Dit klinkt echt alsof het een product is, maar op die manier gaat een broodfokker echt met “zijn/haar” honden om. Bij deze fokkers is er namelijk vaak sprake van een voorraad aan puppy’s. Normaliter is het zo dat je een puppy koopt en dat deze dan nog enkele weken bij de fokker blijft. Op die manier kan de puppy de juiste verzorging krijgen en wordt hij ook niet direct afgescheiden van zijn moeder en broertjes/zusjes. Het is dus ook één slecht signaal als je een puppy uit voorraad aan kunt schaffen.

Tevens valt op dat de broodfokker niet van plan is om de moederhond er bij te halen. Het advies is om in ieder geval altijd aan de fokker te vragen of je de moederhond even mag zien. Daarbij is het aan te raden om te kijken naar de gezondheid van de moederhond en de manier waarop de moederhond met haar kleintjes omgaat. Waarom dit zo belangrijk is? Omdat je hiermee een duidelijk beeld krijgt van de gezondheid van de moederhond én dus ook van de puppy. Krijg je de moederhond niet te zien van de broodfokker? Ook dat is een signaal dat je bij een verkeerde fokker terecht bent gekomen.

Een broodfokker is daarnaast meestal ook niet al te bereidwillig om de hokken van de honden te laten zien. In plaats daarvan neemt hij de puppy in bijvoorbeeld een krat mee naar bijvoorbeeld de schuur van zijn huis. Normaliter krijg je bij goede fokkers echter toegang tot de hokken, aangezien je daarmee een duidelijk beeld krijgt van de faciliteiten. Een broodfokker is niet al te bereidwillig om dat te tonen, aangezien hij weet dat hij de zaakjes niet goed op orde heeft.

Tot slot willen we je graag nog wijzen op de gezondheid van de puppy’s. Het is een gegeven dat de puppy’s van een broodfokker niet de meest gezonde honden zijn. Deze puppy’s krijgen namelijk niet de gewenste verzorging en niet de gewenste aandacht in de eerste levensdagen en -weken. Daarnaast is het dus ook veelal een feit dat de moederhond een slechte gezondheid heeft; dat wordt één op één overgedragen op de puppy’s. Onder aan de streep maakt dat voor de broodfokkers niks uit; zij willen immers alleen maar (veel) geld verdienen.

slapende puppy's

3. Is een broodfokker strafbaar bezig?

Je hebt hierboven kunnen lezen wat een broodfokker precies is. Dat klinkt niet als te prettig, niet waar? Maar, is het dan ook zo dat een broodfokker strafbaar bezig is? Of bewandelt hij de grijze gebieden binnen de gestelde wet? Het is een feit dat broodfokkers inderdaad strafbaar bezig kunnen zijn.

Als je bij een broodfokker geweest bent, kan je hier een melding over maken bij de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming. Deze inspectiedienst ziet toe op het reilen en zeilen binnen de fokwereld van honden. Zodra zij een melding binnen krijgen, gaan zij een onderzoek starten naar een bepaalde fokkerij. Hierbij kijkt men naar de omstandigheden bij de fokkerij, de huisvesting, de vergunningen en de gezondheid van de puppy’s.

Wil je jouw bevindingen doorgeven aan de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming? Zorg er dan voor dat je alle informatie voor jezelf duidelijk op papier zet. Beschrijf de situatie zeer concreet, geef aan om welke fokker het precies gaat en geef ook aan om welke honden het exact gaat. Heb je gezien dat bij de broodfokker ook nog katten in erbarmelijke omstandigheden gefokt worden? Ook dat is iets wat je moet vermelden in jouw eigen verslag. Kortom: stel het verslag zo uitgebreid mogelijk op en probeer zo gedetailleerd mogelijk de informatie over te brengen.

Daarnaast kan je ook gebruik gaan maken van het internet. Het verdient wellicht niet de schoonheidsprijs, maar je kunt jouw bevindingen op het wereldwijde web gaan verspreiden. Daarmee kan je fokkers écht pijn doen, aangezien onwijs veel mensen tegenwoordig af gaan op de online beoordelingen. Je kunt bijvoorbeeld op hondenforums je verslag uitbrengen, maar ook het forum van Tros Radar biedt hier mogelijkheden voor. Op dat laatst genoemde forum is zelfs een aparte rubriek voor deze misstanden opgericht.

Als je een groot sociaal netwerk hebt, kan je ook via je eigen social media kanalen andere mensen gaan waarschuwen. Het advies is om dat ook te doen. De broodfokkers hebben geen respect voor de honden en zien hen puur als financiële producten. Dat is in de basis niet de essentie van een hond; daar moet je van houden en van genieten. Misstanden moet je dus aan het daglicht brengen en dat kan tegenwoordig (gelukkig) op meerdere manieren.

4. Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een fokker?

Het uitkiezen van een puppy is een onwijs belangrijke bezigheid. Je kunt namelijk maar één keer de keuze maken. Als je uiteindelijk voor een onwijs leuke puppy gekozen hebt, ga je hier immers jarenlang van genieten. Dat is althans wel de bedoeling. Als je voor een puppy van een broodfokker kiest, is dat vaak niet het geval. Veel van deze puppy’s sterven namelijk al op jonge leeftijd. Kies daarom áltijd voor een fokker die wél het belang van de honden vooropstelt.

Hoe je een goede fokker kunt herkennen? Nou, een goede fokker gaat allereerst met veel liefde om met “zijn” honden. De fokker besteedt veel tijd aan de honden, de fokker geeft hen liefdevolle aandacht en de fokker heeft eigenlijk alle zaakjes op orde. De faciliteiten zien er prima uit, de fokker heeft zich in bepaalde rassen gespecialiseerd en de fokker stelt het welzijn van de moederhond óók voorop.

Ga eens langs bij een fokker en bekijk de algehele omstandigheden. Zien de honden er gelukkig uit? Op welke manier praat de fokker over “zijn” honden? Zijn alle medische boekjes van de puppy’s in orde? Hoe gaat de moederhond om met haar pups? Mag je überhaupt alle hokken en faciliteiten van de fokker bekijken?

Op basis van de bovengenoemde vragen krijg je voor jezelf een duidelijk beeld van de omstandigheden bij de fokker. Het is daarbij uiteraard de wens dat je alle hokken en faciliteiten mag bekijken, dat de faciliteiten in orde zijn en dat de honden er gezond en vrolijk uitzien. Een puppy hoort te swingen, een puppy hoort heerlijk rond te dartelen en een puppy hoort plezier te hebben. Is dat niet het geval? Dan heb je wellicht met een broodfokker te maken.

Kom je een broodfokker tegen? Denk aan het welzijn van de puppy’s én de moederhonden; maak er dus zo snel mogelijk een melding van bij de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming. Deel daarnaast je verhaal over de fokker op het internet, op speciale hondenfora en wellicht ook via je eigen social media kanalen. Dat is de enige manier waarop je andere mensen kunt waarschuwen voor deze broodfokkers. In het belang van het welzijn van alle puppy’s en moederhonden is het namelijk zaak dat de broodfokkers zo snel mogelijk volledig verdwijnen.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *