Overgewicht bij je hond? Dit is wat je moet doen!

Laatst bijgewerkt: 4 juli 2022

Ongeveer 50% van alle Nederlandse volwassenen heeft last van overgewicht. Deze statistiek is een groot gevaar voor de volksgezondheid, aangezien overgewicht de nodige gezondheidsproblemen met zich mee kan brengen. Dat is niet alleen het geval bij mensen, maar ook zeker bij honden.

Voor alle hondenbaasjes is het daarom van cruciaal belang om overgewicht bij je hond te voorkomen. Als je het te ver laat komen, kan dit verstrekkende gevolgen hebben. Zorg er dus voor dat je op voorhand al de vorming van overgewicht weet te voorkomen, waardoor je ook mogelijke gezondheidsproblemen weet te voorkomen.

Hoe kun je overgewicht voorkomen bij je hond? Op welke manier kun je jouw hond laten afvallen? En waar moet je allemaal rekening mee houden? De antwoorden op al deze vragen vind je hieronder, inclusief enkele handige tips.

1. Risico’s van overgewicht bij honden

Als jouw hond op dit moment overgewicht heeft, loopt hij enkele grote risico’s. Zo is het een feit dat jouw hond mogelijk (een stuk) korter te leven heeft; dit is puur het gevolg van een te hoog lichaamsgewicht. Daar blijft het echter niet bij. Ook de onderstaande risico’s komen bij overgewicht om de hoek kijken.

  • De levensverwachting van een te zware hond is maar liefst 2 jaar korter dan de levensverwachting van een vergelijkbare hond die wel op gewicht is.
  • Een verhoogde kans op blaasproblemen.
  • Een verhoogde kans op diabetes/suikerziekte.
  • Een verhoogd risico bij een operatie; niet alle operaties worden dan ook uitgevoerd bij een te zware hond.
  • Groter risico op bot- en gewrichtsproblemen, waaronder artrose.
  • Slechte conditie, slecht uithoudingsvermogen en een trage motoriek
  • Verhoogde kans op een mindere werking van de lever.
  • Sneller problemen met de vacht; de vacht kan dof worden, uitvallen en stinken.
  • Verhoogde kans op hart- en longproblemen.

Bovenstaande lijst is slechts een kleine opsomming van alle mogelijke risico’s. Al deze risico’s laten in ieder geval duidelijk blijken dat je zo snel mogelijk iets aan het overgewicht van jouw hond moet doen. Het is echter nóg beter om in de basis al overgewicht bij jouw hond te voorkomen; voorkomen is beter dan genezen.

2. Hoe kun je overgewicht bij je hond voorkomen?

Bij sommige hondenrassen ligt de kans op overgewicht altijd op de loer. Bij deze hondenrassen is er min of meer een natuurlijke aanleg aanwezig om dik(ker) te worden. Dit is onder meer het geval bij een Labrador Retriever, een Beagle, meerdere soorten terriërs en meerdere soorten spaniëls. Als je een dergelijke hond hebt, is het dus nóg belangrijker om overgewicht te voorkomen.

Bij alle andere hondenrassen is dit echter ook van cruciaal belang. Als je overgewicht bij jouw hond weet te voorkomen, verklein je de kans op bovengenoemde risico’s, aandoeningen en ziekten. Is dat jouw grote wens? Dan is het zaak om direct in actie te komen.

Wij hebben hieronder enkele handige tips voor je opgesteld. Tips waarmee je direct uit de voeten kunt om overgewicht bij je hond te voorkomen.

2.1. Kies de juiste voeding uit

Als een mens elke dag chips, patat en andere ongezonde voedingsmiddelen nuttigt, is de kans op overgewicht héél groot. Dat is ook het geval bij een hond. Als je jouw hond dagelijks van de verkeerde voeding voorziet, is de kans op overgewicht ook héél groot.

Het advies is daarom om altijd de juiste diervoeding aan jouw hond te geven. Je kunt hierbij kiezen voor speciale dieetvoeding, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld brokken van Royal Canin. Zolang de brokken maar gezond zijn, kun je overgewicht bij jouw hond voorkomen. Bekijk hier een overzicht van de beste hondenbrokken van dit moment.

Tegelijkertijd moet je ook goed naar de hoeveelheid voeding kijken. Je moet jouw hond niet al te veel brokken geven, aangezien hij daarmee té veel calorieën binnen kan krijgen. Volg dus de adviezen op die je op de verpakking van de voeding kunt vinden.

Vind je het lastig om dit zelf te bepalen? Of heb je het idee dat de huidige brokken niet aansluiten op de behoeften van jouw hond? Dan is het raadzaam om bij de dierenarts langs te gaan. Een dierenarts is perfect in staat om jou te informeren over de juiste voeding voor jouw hond.

2.2. Pas op met het geven van tussendoortjes

Even een lekkere hondensnack tussendoor, even een stukje kaas tussendoor of even een hondenkluif tussendoor. Zonder dat je het door hebt, geef je jouw hond behoorlijk veel tussendoortjes. Veel van deze tussendoortjes bevatten veel calorieën, waardoor jouw viervoeter ook te veel calorieën binnenkrijgt.

Moraal van het verhaal: pas op met het geven van tussendoortjes. Geef alleen een tussendoortje als jouw hond dit verdiend heeft of als hij bijvoorbeeld eventjes alleen moet zijn. Zeker als je een groot huishouden hebt, is het van belang om hier duidelijke afspraken over te maken. Je wilt immers niet dat jij, jouw partner en jouw kinderen allemaal afzonderlijk tussendoortjes aan de hond geven. Dan is jouw hond binnen no time veel te zwaar. Stem het dus goed op elkaar af en voorkom dat jouw hond te veel tussendoortjes krijgt.

2.3. Loop voldoende met je hond

Als je als mens zijnde gewicht kwijt wilt raken, kun je dit bereiken door gezond te eten én voldoende te sporten. Juist door te sporten breng je jouw vetverbranding op gang, waardoor je afscheid kunt nemen van de overtollige kilo’s. Ook bij een hond is hier sprake van: het is onwijs belangrijk om voldoende te bewegen.

Trek er daarom regelmatig op uit met jouw hond. Loop lekkere stukken met hem, speel leuke spelletjes met hem en hou hem op deze manier in beweging. Juist als een hond in beweging komt, is hij in staat om de aanwezige calorieën te verbranden. Doordat die calorieën verbrand worden, zijn deze calorieën niet meer in staat om zich als vet te gaan nestelen in het lichaam van jouw hond.

Ons advies is om zeker één keer per dag een flink stuk met jouw hond te wandelen. Wel moet je hierbij goed naar het lichaam en de behoeften van jouw hond te kijken. Heb je bijvoorbeeld een hele kleine hond? Dan is het niet verstandig om lange stukken met hem te wandelen. Heb je een grote hond? Dan kun je wel lange stukken met hem wandelen. Stem al met al de hoeveelheid beweging af op de afmetingen en behoeften van jouw hond.

hond rent in een grasveld

2.4. Laat je hond regelmatig wegen

Heb je het idee dat je het overgewicht bij jouw hond kunt voorkomen? Dat is goed mogelijk. Overgewicht ligt altijd op de loer, dus het is van belang om altijd scherp te zijn op bovengenoemde punten.

Om je daar een handje bij te helpen, is het aan te raden om je hond regelmatig te laten wegen. Juist daardoor krijg je een duidelijk beeld van het actuele gewicht en van de hoeveelheid kilo’s die jouw hond eventueel aangekomen is. Door dit continu inzichtelijk te krijgen, kun je tijdig bijsturen mocht dit nodig zijn.

3. Welke honden lopen bovengemiddeld veel risico op overgewicht?

Met behulp van bovenstaande tips ben je in staat om overgewicht bij jouw hond zoveel mogelijk te voorkomen. Feit is echter dat bepaalde factoren ook afhankelijk zijn op de eventuele vorming van overgewicht. Dit zijn echter factoren waar je nagenoeg geen invloed op uit kunt oefenen, maar waar je wel goed rekening mee moet houden.

Zo is het een feit dat een oudere hond een groter risico op overgewicht loopt. Des te ouder een hond is, des te minder hij in beweging komt. Juist doordat hij minder in beweging komt, kan hij last van overgewicht gaan krijgen. Om dit te voorkomen, is het aan te raden om de voeding van een oudere hond ook aan te passen. Op die manier voorkom je dat hij alsnog te veel calorieën binnenkrijgt.

Daarnaast is het dus ook een feit dat sommige hondenrassen bovengemiddeld veel risico lopen. Juist bij deze hondenrassen is het zaak om bovenstaande tips op te volgen. Doe je dat niet? Dan merk je eigenlijk direct dat jouw hond last van overgewicht gaat krijgen. Dit is het geval bij een Labrador Retriever, een Beagle, meerdere soorten terriërs en meerdere soorten spaniëls.

Tevens is het goed om te weten dat ook een onderliggende ziektes voor overgewicht kunnen zorgen. Zo is het goed mogelijk dat jouw hond een te traag werkende schildklier heeft, waardoor het eten niet op de juiste manier verteerd wordt. Ook dit kan bijdragen aan de vorming van overgewicht.

4. Laat je hond regelmatig controleren

Overgewicht bij je hond voorkomen is onwijs belangrijk. Hoe je dit het beste kunt doen, heb je hierboven al kunnen lezen. Graag sluiten we deze pagina af met nog één belangrijke tip: laat je hond regelmatig controleren bij de dierenarts. Een algehele check is nooit een verkeerd idee, aangezien een hond niet graag zijn zwakheden blootlegt. Op het moment dat hij pijn heeft, merk je dit bijvoorbeeld niet zo snel aan jouw hond. Die pijn kan echter wel de oorzaak van overgewicht zijn én kan nog meer gezondheidsproblemen met zich mee brengen.

Ook met het oog op overgewicht is het aan te raden om jouw hond regelmatig te controleren. Zorg verder voor gezonde voeding én voor voldoende beweging. Dan kom je in ieder geval al een heel eind om overgewicht bij jouw hond te voorkomen.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *