Dierenverzekering afsluiten? Dit is wat je moet weten!

Laatst bijgewerkt: 11 mei 2022

Heb je een kat of hond in huis rondlopen? Zonder dat je het wellicht doorhebt, loop je met jouw kat, hond of ander huisdier de nodige risico’s. Zo is het goed mogelijk dat je hond of kat opeens ziek wordt of dat er een medische behandeling nodig is.

Heb je enig idee wat de kosten voor een medische ingreep zijn? Wij kunnen je één ding verklappen: die kosten liggen behoorlijk hoog. Om je tegen deze kosten te beschermen c.q. in te dekken, is het mogelijk interessant om een dierenverzekering af te sluiten.

In dit artikel bespreken we graag wat een dierenverzekering is, wat de voordelen van een dierenverzekering zijn, waar je goed rekening mee moet houden én hoe je direct een dierenverzekering af kunt sluiten. Uiteraard bespreken we ook de kosten van een dergelijke verzekering, de exacte dekking en eventuele nadelen van een verzekering voor jouw huisdier. Met de informatie uit dit artikel kun je in ieder geval direct voor jezelf de juiste keuze maken: wel of geen dierenverzekering afsluiten.

1. Welke dierenverzekering kun je voor jouw huisdier afsluiten?

Heb je een hond of kat? Dan kun je kiezen tussen meerdere soorten verzekeringen. Heb je een cavia, een konijn, een ander knaagdier of een vis als huisdier? Dan heb je de keus uit niet al te veel verschillende soorten verzekeringen. Bovendien moet je voor jezelf nagaan of het wel logisch is om een dergelijk huisdier te verzekeren.

Als je een hond of een kat hebt, is het echter wel interessant om een dierenverzekering af te sluiten. Maar, wat voor soorten dierenverzekeringen kun je nou afsluiten? Wij hebben hieronder twee mogelijke verzekeringen voor je op een rijtje gezet.

  • Hondenverzekering: met een hondenverzekering ben je verzekerd van de beste medische zorg voor jouw trouwe viervoeter. Bovendien loop je niet tegen onverwachte kosten aan én heb je mogelijke risico’s voor jezelf ingedekt.
  • Kattenverzekering: met een kattenverzekering weet je jouw kat op de best mogelijke manier te verzorgen. Mocht je kat onverhoopt een medische ingreep nodig hebben, dan zijn deze kosten dankzij de kattenverzekering gedekt.

Let wel op: je kunt tal van soorten honden- en kattenverzekeringen afsluiten. Het is dan ook van belang om een goed vergelijk te maken tussen de polissen, de exacte risico’s die gedekt worden en de bijbehorende tarieven. Uiteraard informeren wij je hierover in dit artikel.

2. Wat zijn de voordelen van een dierenverzekering?

Als je een hond of een kat in jouw huis rond hebt lopen, ben je ongetwijfeld heel gek op hem. Je wilt dan de beste zorg hebben, maar daar hangt (helaas) een fors prijskaartje aan. Als je bijvoorbeeld een knieoperatie voor jouw hond moet betalen, ben je al snel een flink bedrag lichter. Wil je jezelf tegen dergelijke kosten indekken? Dan is het aan te raden om een dierenverzekering af te sluiten.

Voor een dierenverzekering betaal je maandelijks een vast bedrag, waarmee je de nodige risico’s af weet te dekken. Op het moment dat jouw hond of kat daadwerkelijk medische zorg nodig heeft, ben je verzekerd van de beste zorg. Je hoeft hierbij niet bang te zijn voor een rekening van duizenden euro’s, aangezien je juist daarvoor een dierenverzekering afgesloten hebt.

Daarnaast is het ook goed om te weten dat jouw hond of kat, ook bij een ziekte of ongeval verzekerd is. Ongeacht wat de exacte medische aandoening of oorzaak is, ben je simpelweg verzekerd van de best mogelijke zorg. Dit zorgt niet alleen voor financiële vrijheid, maar óók voor een gerustgestelde gemoedstoestand. Je weet immers dat jouw hond of kat de gewenste zorg krijgt, als daar behoefte aan is.

Onder aan de streep is het ook nog een voordeel dat je vrije keuze hebt bij de meeste dierenverzekeringen. Dit betekent dat je zelf mag bepalen bij welke dierenarts je jouw hond of kat laat controleren en/of laat opereren. Uiteraard is de exacte polis inhoud/dekking van de dierenverzekering hierbij wel leidend; mede daarom is het aan te raden om een goed vergelijk te maken tussen de verschillende dierenverzekeringen.

Tot slot willen we ook nog benoemen dat je bij veel verzekeringen voor aanvullende pakketten kunt kiezen. Juist door die aanvullende pakketten heb je nergens meer omkijken naar én is de dierenverzekering volledig afgestemd op jouw hond of kat.

3. Wat zijn de nadelen van een dierenverzekering?

Hierboven heb je kunnen lezen dat een dierenverzekering de nodige voordelen met zich mee brengt. Zo ben je verzekerd van de best mogelijke medische zorg en kom je ook niet voor onverwachte kosten te staan. Ondertussen moet je wel rekening houden met enkele nadelen.

Zo is het een nadeel dat sommige medische ingrepen níet onder een dierenverzekering vallen. Over het algemeen kan gesteld worden dat een vaccinatie, sterilisatie en castratie niet gedekt worden door de dierenverzekering. Uiteraard zijn er dierenverzekeringen te vinden die deze ingrepen wel dekken, maar daar is het prijskaartje dan ook naar.

Daarmee komen we direct uit op het tweede nadeel van een dierenverzekering: het prijskaartje. Voor een dierenverzekering betaal je een bepaald bedrag per maand, ook al heb je géén medische zorg voor jouw kat of hond nodig. In dat geval voelt het wellicht alsof je geld door een putje heen wordt gespoeld.

Daarnaast is het ook een feit dat je niet alle katten of honden kunt verzekeren. Zo stellen veel verzekeringsmaatschappijen een eis aan bijvoorbeeld de leeftijd van de hond of kat. Als jouw hond of kat 8 jaar oud is, is het bijvoorbeeld lastig om hem/haar te verzekeren. Bij sommige verzekeringsmaatschappijen is dit echter wél mogelijk, maar je raad het zeker al; daar is het prijskaartje dan ook naar.

hond rent met een stok in zijn bek door grasveld

4. Wat wordt er precies vergoed?

Lijkt het jou wel wat om een honden- of kattenverzekering af te sluiten? Dan is ons advies om een goed vergelijk te maken tussen de verschillende aanbieders.

De ene aanbieder vergoed bijvoorbeeld vaccinatie, sterilisatie en castratie, terwijl de ander dit weer niet doet. Het is daarom altijd belangrijk om te kijken naar de behoefte van jouw huisdier en daarop de verzekering af te stemmen.

Is de verwachting dat je huisdier binnenkort een medische ingreep nodig heeft? Of heeft je huisdier last van bepaalde aandoeningen? Dan is het belangrijk om dit mee te nemen in de keuze voor je dierenverzekering.

5. Hoe kun je eventuele kosten declareren?

Als je voor jezelf medische kosten moet maken, kunnen deze kosten door jouw zorgverzekeraar worden vergoed. In veel gevallen heb je hier geen omkijken naar, aangezien de huisarts direct de nota doorstuurt naar jouw zorgverzekeraar. Gaat dit ook zo bij een dierenverzekering? Nou, deels.

Als je voor jouw hond medische kosten gemaakt hebt, is het wenselijk dat je hiervoor een nota ontvangt van jouw dierenarts. Deze nota kun je vervolgens digitaal of per post naar de dierenverzekeraar sturen, waarna je het complete bedrag direct van de dierenverzekeraar uitbetaald krijgt.

Let wel op: moet jouw hond of kat een flinke medische ingreep ondergaan? Dan is de kans groot dat de totale kosten boven de 750 euro uitkomt. Aangezien dit bedrag niet door iedereen zelf voor te schieten is, is het in dergelijke gevallen mogelijk om contact op te nemen met de zorgverzekeraar. In dat geval kan de zorgverzekeraar mogelijk rechtstreeks de dierenarts betalen.

Moraal van het verhaal: het declareren van de gemaakte kosten gaat vrij eenvoudig. Uiteraard verschilt dit van zorgverzekeraar tot zorgverzekeraar.

6. Wat zijn de kosten voor een dierenverzekering?

Heb je naar aanleiding van dit artikel interesse in een dierenverzekering gekregen? Dan wil je ongetwijfeld ook nog weten wat de exacte kosten voor een dergelijke verzekering zijn.

Het zal je wellicht niet verbazen, maar de exacte kosten zijn van verschillende factoren afhankelijk. Zo maakt het uit wat voor hond of kat je wilt verzekeren, welk pakket je kiest en welke aanvullende opties je eventueel nodig hebt.

Mede door deze factoren is het voor ons niet mogelijk om de exacte kosten te benoemen. Wel willen wij je graag aanraden om voor jezelf een goed vergelijk te maken, zodat je uiteindelijk de beste dierenverzekering kunt afsluiten.

7. Hoe kun je direct een dierenverzekering afsluiten?

Wil je graag direct een dierenverzekering afsluiten? Tegenwoordig kun je binnen enkele minuten al een dierenverzekering online aanvragen. Je vult je persoonlijke gegevens in, beantwoordt een aantal vragen over de huidige situatie van je huisdier en kiest vervolgens het geschikte pakket inclusief eventueel aanvullende opties.

Je aanvraag zal vervolgens zo snel mogelijk gecontroleerd worden. Als dit allemaal goed gaat, zul je je huisdier binnen no-time verzekerd hebben.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *