Teek op je hond? Dit is wat je moet weten én doen!

Laatst bijgewerkt: 28 april 2022

Als je hond in de bosjes aan het struinen is, loopt hij het risico op een tekenbeet. Net zoals mensen zijn ook honden daar gevoelig voor. Sterker nog; een teek kan ook bij een hond voor blijvende gezondheidsproblemen zorgen. Mede hierom is het aan te raden om na elke wandeling goed te controleren op een mogelijke teek op je hond. Dat is echter niet de enige tip die wij hebben; in dit artikel vind je nog veel meer handige tips.

In dit artikel kijken we met een breed perspectief naar een teek op een hond. We bespreken aan welke symptomen je een tekenbeet kunt herkennen, hoe je een teek op je hond kunt verwijderen en hoe je een teek op je hond kunt voorkomen. Het is namelijk niet voor niets dat sommige baasjes ervoor kiezen om hun hond niet in bepaalde bosjes te laten lopen. Na het lezen van dit artikel heb je in ieder geval de benodigde informatie om zo goed mogelijk om te gaan met een teek op je hond. Gezien de mogelijke gevolgen voor de gezondheid van je hond is het in ieder geval absoluut belangrijk om adequaat te reageren.

Om te beginnen is het wellicht interessant om te kijken naar wat een teek nou daadwerkelijk is. Een teek is een kleine bloedzuiger/spinachtige parasiet die zich graag in bomen of struiken verstopt. Een teek kan zich dus ook prima in jouw tuin verstoppen en vanuit die plek de overstap maken naar de haren van je hond. Teken kruipen het liefst tussen de haren van je hond en zoeken vervolgens een plek waar ze zich kunnen nestelen. Op die plek gaan ze bloed uit het lichaam van je hond zuigen en kunnen ze een doorsnede van maximaal 1 centimeter krijgen. Voordat de teek op je hond terechtkomt, is hij slechts 1 millimeter groot. Mede daarom is het ontzettend lastig om een teek te herkennen op het harige lichaam van jouw hond.

1. Is een teek gevaarlijk voor je hond?

Wellicht weet je dat een mens last van de ziekte van Lyme kan krijgen. Deze ziekte ontstaat door een tekenbeet en kan van grote invloed zijn op de gehele gezondheid. Geldt dat ook bij honden? Ja, absoluut. Een hond kan door een tekenbeet ook last krijgen van de ziekte van Lyme, maar er liggen meer gevaren op de loer. Mede vanwege deze gevaren is het absoluut een feit om te stellen dat een teek gevaarlijk is voor een hond.

Behalve de ziekte van Lyme kan een tekenbeet ook voor Babesiosis zorgen. Dit is net zoals de ziekte van Lyme een ziekte die alleen door een tekenbeet kan ontstaan. De symptomen en de gevolgen van zijn echter nét iets anders dan bij de ziekte van Lyme.

Het is goed om te weten dat de teek zelf niet gevaarlijk is voor een hond. Nee, het draait puur om de bacteriën die een teek met zich mee draagt. Als dit het zogeheten borrelia bacterie is, krijgt de hond last van de ziekte van Lyme. De ziekte van Babesiosis ontstaat door een beet van een geïnfecteerde dermacentor teek. Deze variant van een teek heeft als bijnaam “hondenkiller”. Als deze teek een onbehandelde hond bijt, is de kans groot op een dodelijke afloop. Deze teek komt echter een stuk meer voor in Zuid-Europese landen en gelukkig niet al te vaak in Nederland. De (mogelijke) aanwezigheid van deze teek is in ieder geval al voldoende reden om je hond te vaccineren of andere preventieve maatregelen te nemen. Meer informatie daarover volgt later in dit artikel.

Het mag duidelijk zijn dat een teek absoluut gevaarlijk voor je hond is. Je moet een tekenbeet zoveel mogelijk zien te voorkomen. Mocht dat niet lukken, is het van belang om mogelijke symptomen goed in de gaten te houden. Welke symptomen symbool staan voor een teek op je hond lees je hieronder.

2. De symptomen van een teek op je hond

Als je hond last van een teek heeft, kan zich dat op verschillende manieren gaan uiten. In de meeste gevallen merk je het aan de ontsteking van een gewricht van je hond. Je hond gaat mogelijk mank lopen of laat blijken dat hij pijn heeft. De geïnfecteerde teek heeft een behoorlijke invloed op de gezondheid van de hond en richt zich dus in eerste instantie op de gewrichten van de hond.

De pijn aan de gewrichten is echter niet het enige symptoom. Andere symptomen zijn onder meer koorts, een verminderde eetlust, weinig energie, uitdroging en last van gezwollen lymfeklieren. Deze symptomen komen vaak enkele dagen ná de tekenbeet aan het licht. Mocht je één van deze symptomen herkennen, is het dus van belang om spoedig je hond te controleren op een mogelijke tekenbeet. Als je daadwerkelijk een teek op je hond vindt, is het onwijs belangrijk om deze op de juiste manier te verwijderen. Hoe je dat doet, lees je verderop in dit artikel.

Bij mensen kan je een tekenbeet herkennen aan een rode vlek op het lichaam. Helaas is dat bij honden niet het geval, aangezien de haren de huid van de hond grotendeels bedekken. Het belangrijkste en meest kenmerkende symptoom van een teek op je hond is een pijnlijk gewricht. Dit hoeft er echter niet direct op te wijzen dat je hond last heeft van de ziekte van Lyme. Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de borrelia bacterie met zich mee; alleen die bacterie kan voor de vorming van de ziekte van Lyme zorgen.

Als je hond door een dermacentor teek gebeten wordt, loopt hij risico op Babesiosis. De symptomen van Babesiosis zijn eigenlijk gelijk aan bovengenoemde symptomen, maar worden veel intenser beleefd. De symptomen kunnen bovendien aangevuld worden met bleke of gele slijmvliezen, sterk verkleurde urine (rood), onwijs veel jeuk/irritatie bij je hond en mogelijk kan de hond ook in shock raken. Zoals gezegd kan een beet van dermacentor teek dodelijk zijn.

Tot slot is er ook nog een overtreffende trap van Babesiosis. Dat is de sluipende ziekte Ehrlichiose; deze ziekte komt gelukkig vrij weinig voor. Als je hond door een bepaalde teek gebeten wordt, is het mogelijk dat hij last gaat krijgen van deze ziekte. Als deze ziekte niet tijdig behandeld wordt, zorgt de ziekte voor het sterven van de hond. Daarnaast kan de ziekte ook op de lange termijn voor chronische schade bij je hond zorgen. Merk je dat jouw hond last heeft van ademhalingsproblemen, hartproblemen, bloedingen, oogproblemen en/of pijn in de rug, nek of poten? Dan kan dit mogelijk op de ziekte van Ehrlichiose wijzen. Laat je hond in dat geval direct controleren door de huisarts en start direct het behandelproject.

een teek

3. Hoe moet je een teek op je hond verwijderen?

Het advies is om na elke wandeling de vacht van je hond goed te controleren. Voel je tijdens het aaien een lichte bolling op de huid? Dan kan dat mogelijk een teek zijn. Haal dus regelmatig je handen door de vacht van je hond heen en probeer op die manier zo snel mogelijk de tekenbeet te constateren. Op het moment dat je deze beet geconstateerd hebt, is het van belang om in actie te komen. Door de teek op de juiste manier te verwijderen, kan je blijvende schade voorkomen.

Bij het verwijderen van een teek op je hond is het van belang om de teek in zijn geheel er uit te trekken. Een teek heeft enkele hele dunne pootjes die er stuk voor stuk uitgetrokken dienen te worden. Als je de teek op de juiste manier verwijderd, ben je er verzekerd van dat alle pootjes uit de hond van je hond getrokken worden. Maar, hoe je dat nou? Hoe kan je het beste een teek op je hond van verwijderen?

Allereerst is het van belang om de juiste benodigdheden standaard in huis te hebben. Denk hierbij aan een speciale tekenverwijderaar (ook wel tekentang of tekenpincet genoemd). Mocht je dit niet in huis hebben, kan je ook een pincet gebruiken. Spoor de teek op en pak de teek zo dicht mogelijk op de huid vast. Knijp hierbij met de tekenverwijderaar níet in de huid van de teek, maar probeer er echter onder te komen. Trek vervolgens de tekenverwijderaar omhoog en maak daarbij een soepele beweging, waarbij je de kracht opbouwt. Op deze manier ben je in staat om de volledige teken, inclusief alle pootjes, uit de huid van je hond te trekken.

Producten aanbevolen door HondenPassie.nl

Onderstaande producten zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van dit artikel.

Heb je de teek van je hond verwijderd? Dan kan je de teek in de vuilnisbak buiten gooien en de tekenverwijderaar goed desinfecteren. Dat doe je door een pan met water op het hete vuur te zetten en de tekenverwijderaar vervolgens voor enige tijd in deze pan te leggen. Dep vervolgens het bijtwondje op de huid van je hond af; hier kan je bijvoorbeeld jodium voor gebruiken.

Is het verwijderen van de teek van je hond niet helemaal goed gegaan? In dat geval blijven er kleine pootjes van de teek achter in de huid, waarna de huid van je hond kan gaan irriteren. Het advies hierbij is om de dierenarts te raadplegen. Je dierenarts kan je van het juiste advies voorzien of kan mogelijk de pootjes van de teek alsnog op de juiste manier verwijderen. Zorg er in ieder geval voor dat je dit nooit onderschat. Een teek moet in zijn totaliteit verwijderd worden. Is dat niet het geval? Dan kan de teek alsnog schade toebrengen aan de gezondheid van jouw trouwe viervoeter.

4. Kun je een teek op je hond voorkomen?

Het lastige van een teek is dat deze zich overal bevindt. In het bos, in jouw tuin, in de duinen en op heidevelden. Ook in het weiland en in parken bevinden zich onwijs veel teken. Om een tekenbeet te voorkomen, is het aan te raden om je hond te vaccineren. Hedendaags bestaan er meerdere middelen om je hond tegen teken te beschermen. Je kunt hierbij kiezen voor een speciale tekenband, maar in de praktijk zien we dat veel baasjes kiezen voor een zogeheten “spot-on pipet”. Dit is een middel dat in staat is om teken direct te doden.

Op het moment dat een teek zich in de huid van jouw hond gaat nestelen, krijgt hij direct met deze anti-stoffen te maken. Het aanbrengen van dit middel kan je zelf doen. Dankzij het pipetje kan je het middel op een makkelijke manier in de nek van je hond laten druppelen. De stoffen worden vervolgens in de huid opgenomen en worden op een natuurlijke manier door het lichaam van je hond verspreidt. Hierdoor is jouw hond goed beschermd tegen een mogelijke tekenbeet.

Daarnaast is het dus aan te raden om de vacht van je hond elke dag goed te controleren. Daarmee voorkom je niet een tekenbeet, maar je kunt wel heftige gevolgen voorkomen. Bij een teek op je hond is het namelijk belangrijk dat je deze zo snel mogelijk gaat verwijderen. Door een teek van je hond zo snel mogelijk te verwijderen, zorg je er voor dat hij weinig tot geen schade kan aanrichten.

Tot slot is het goed om te weten dat je een tekenbeet nooit voor de volle 100% kunt voorkomen. Mocht je hond onverhoopt last van een teek krijgen, is het dus van belang om zo snel mogelijk in actie te komen. Raadpleeg bovenstaande instructies voor het verwijderen van de teek en voorkom hiermee verdere gezondheidsschade.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *