Diarree bij je hond? Dit is wat je eraan kunt doen!

Laatst bijgewerkt: 22 februari 2022

Honden zijn op veel vlakken vergelijkbaar met mensen. Net zoals wij, als mens, kan ook een hond last krijgen van verscheidene aandoeningen of (kleine) gezondheidsproblemen. Zo komt diarree regelmatig bij zowel mensen als bij honden voor. Als mens zijnde weet je ongetwijfeld hoe je met diarree om moet gaan, maar weet jij exact wat je moet doen als je hond last van diarree heeft?

In dit artikel vertellen we eigenlijk alles over diarree bij je hond. We bespreken waar diarree bij je hond vandaan komt, wat je hier tegen kan doen, of het mogelijk is om diarree bij je hond te voorkomen en of diarree voor een hond gevaarlijk is. Waarom we een heel artikel aan diarree besteden? Nou, relatief veel honden hebben relatief vaak last van diarree. Met name bij pups komt diarree bijzonder vaak voor, maar ook op latere leeftijd kan een hond veel last van diarree hebben. We willen jou als baasje dan ook graag zo uitgebreid mogelijk informeren over deze toch wel vervelende situatie.

1. Is diarree gevaarlijk voor een hond?

Is diarree bij honden gevaarlijk? Het antwoord op deze vraag is niet zo eenduidig te geven, aangezien het exacte antwoord afhangt van de oorzaak van deze diarree. Als een hond last van diarree heeft, is daar vaak een aanwijsbare reden voor (waarover later meer in dit artikel). Die aanwijsbare reden kan mogelijk wel gevaarlijk zijn voor je hond, maar diarree zelf is niet gevaarlijk voor een hond. Het is dus niet zo dat je je in eerste instantie al heel veel zorgen moet gaan maken.

Wel is het zo dat diarree absoluut vervelende gevolgen met zich mee brengt. Je moet de diarree opruimen en je hond voelt zich ook niet al te lekker. Mede daarom is het advies om met bepaalde tips de diarree bij je hond zo snel mogelijk te verhelpen. Hoe je dat doet, lees je ook verder op in dit artikel. Het is in ieder geval goed om te weten dat diarree op zichzelf niet gevaarlijk is. Tegelijkertijd is het wel van belang om naar de achterliggende oorzaak te kijken; die oorzaak kan mogelijk wel gevaarlijk zijn voor jouw hond.

2. Hoe ontstaat diarree?

Heb jij enig idee hoe diarree bij honden kan ontstaan? Als je hond diarree heeft, heeft dat meestal met klachten in de maag en/of darmen te maken. Daar hebben honden over het algemeen behoorlijk snel last van, waarna diarree vervolgens een logisch gevolg is. Diarree bij je hond ontstaat in ieder geval niet zomaar; hier moet altijd een aanwijsbare reden voor zijn. Voor het overzicht hebben wij mogelijke redenen op een rijtje gezet:

  • De hond heeft iets verkeerd gegeten.
  • De hond heeft last van stress.
  • De hond heeft last van Giardia (dat is een darmparasiet).
  • De hond heeft een voedselallergie dan wel overgevoeligheid voor bepaalde voeding.
  • De hond moet wennen aan een verandering in zijn/haar voedingspatroon.
  • De hond heeft last van een darmontsteking.
  • De hond heeft last van wormen.
  • De hond heeft last van bijwerkingen van medicijnen.
  • De hond heeft last van een virusinfectie.

Veel van deze redenen hebben dus betrekking op de voeding of op problemen in de maag/darmen. Dit is dan ook één van de redenen waarom het voor je hond zo belangrijk is om de juiste voeding voor te schotelen. Mocht je hier niet zelf uitkomen, kan een dierenarts je hiermee verder helpen. Bij het uitkiezen van de juiste voeding is het namelijk ook van belang om op mogelijke bijwerkingen en mogelijke allergieën te testen. Om daar inzicht in te krijgen, is het wellicht noodzakelijk om je hond door de dierenarts te laten testen.

In behoorlijk veel gevallen ontstaat diarree doordat je hond iets verkeerds eet. Dit hoeft niet altijd etenswaren te zijn, aangezien sommige honden het liefst op van alles en nog wat bijten. Dat is zeker het geval bij puppy’s. Iets verkeerd eten zorgt voor diarree op de korte termijn, maar op de lange termijn zijn er eigenlijk weinig problemen.

Blijft je hond last houden van diarree? Dan is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk. De dierenarts kan door middel van verschillende testen achterhalen waar de diarree vandaan komt. Ter voorbereiding op deze testen is het van belang om je hond te observeren, aangezien er verschillende vormen van diarree bestaan. Daarover lees je hieronder meer.

3. Verschillende vormen van diarree

Bij een hond is het mogelijk om onderscheid te maken tussen twee vormen van diarree. Acute diarree duurt maximaal 7 tot 10 dagen. Chronische diarree duurt langer dan 7 tot 10 dagen en komt ook met enige regelmaat terug.

Heeft je hond slechts enkele dagen last van diarree? Dan komt dit hoogstwaarschijnlijk door een kleine irritatie in de maag/darmen, bijvoorbeeld omdat je hond iets verkeerd gegeten heeft. Je hoeft dan in eerste instantie ook geen verdere actie te ondernemen. Op het moment dat je hond sloom wordt, last van koorts krijgt en/of gaat braken, is het wel noodzakelijk om naar de dierenarts te gaan. Je hond kan dan mogelijk last van een ander gezondheidsprobleem hebben, waarbij diarree één van de symptomen was.

Op het moment dat je hond last van chronische diarree heeft, is het wél van belang om aan de bel bij de dierenarts te trekken. De achterliggende oorzaak moet achterhaald worden en daar moet vervolgens op ingespeeld gaan worden. Alleen op die manier is het mogelijk om iets aan de diarree te doen.

Daarnaast valt ook nog onderscheid te maken tussen dunne darm en dikke darm diarree. Bij dunne darm diarree bij je hond is de ontlasting van je hond onwijs dun. Deze dunne diarree kan gepaard gaan met braken en over het algemeen heeft de hond geen verhoogde aandrang. Bij dunne diarree is ook geen bloed in de diarree zichtbaar. Dat is bij dikke darm diarree wel anders; daarbij kan er bloed en slijm in de ontlasting aanwezig zijn. Daarnaast moet de hond behoorlijk vaak plassen dan wel poepen. Het gevolg hiervan is dat je hond ook binnenshuis zijn ontlasting gaat doen, puur omdat hij het niet meer op kan houden.

Voor een dierenarts is het van belang om te achterhalen van welke vorm diarree er sprake is. Dat is met name het geval bij chronische diarree, aangezien de dierenarts dan moet gaan bepalen wat de mogelijke oorzaak kan zijn. Deze oorzaak kan dus te vinden zijn in de dunne darm of in de dikke darm. Door een endoscopie van de dunne en/of dikke darm te maken, kan de dierenarts een aanwijsbare reden vinden.

hond ligt op een bank

4. Wat kan er tegen diarree bij een hond gedaan worden?

Heeft je hond langdurig last van diarree? Dan is er sprake van chronische diarree (zie hierboven). In dat geval is het advies om een afspraak bij de dierenarts te maken. Aan de hand van verschillende testen kan een dierenarts achterhalen waar de diarree vandaan komt.

Bij acute diarree is er eigenlijk niet al te veel aan de hand. In de meeste gevallen gaat deze vorm van diarree vanzelf binnen enkele dagen over. Je kunt dit proces eventueel bespoedigen door lichte/milde diarree remmers aan je hond te geven. Ook kan het helpen om speciale voeding aan je hond te geven.

Als er sprake van chronische diarree is, kan een dierenarts antibiotica voorschrijven. De antibiotica pakt de oorzaak van de diarree aan, waardoor je hond zich binnen enkele dagen beter gaat voelen. Daarnaast kan een dierenarts vitamine B12 aan je hond geven. Op het moment dat een hond last van diarree heeft, is het niveau van vitamine B12 vaak aan de lage kant. Door extra vitamine B12 binnen te krijgen, kan dat niveau (snel) hersteld worden. Op die manier kan de chronische diarree ook relatief snel opgelost worden.

In sommige situaties is de oplossing niet zo snel voorhanden. Dat is bijvoorbeeld het geval als je hond een niet-verteerbaar voorwerp opgegeten heeft. Dit voorwerp moet operatief verwijderd worden. De aanwezigheid van wormen, een ontsteking, een infectie of een parasiet kan verholpen worden met behulp van de hierboven beschreven antibiotica.

Tijdens de behandeling is het belangrijk om de instructies van de dierenarts strikt op te volgen. Je moet mogelijk andere voeding aan je hond geven, je moet mogelijk het uitlaatpatroon aanpassen en je moet mogelijk diarreeremmers dan wel medicatie aan je hond geven. De behandeling neemt in de meeste gevallen niet al te veel tijd in beslag, zolang je maar de juiste stappen voor je hond onderneemt. Diarree is namelijk absoluut niet prettig voor je hond.

5. Tips bij diarree

In dit artikel is één aspect duidelijk naar voren gekomen: diarree is absoluut niet fijn voor je hond. Mede daarom willen wij je graag wijzen op de onderstaande tips. Met deze tips is het mogelijk om diarree te voorkomen of om de gevolgen van diarree zoveel mogelijk te beperken.

  • Tip 1: laat je hond genoeg drinken. Door je hond voldoende drinken te geven, zorg je ervoor dat hij voldoende vocht binnen krijgt. Tijdens een periode van diarree verliest je hond namelijk bovengemiddeld veel vocht. Om het vochtpeil op balans te kunnen houden, is dus het noodzakelijk dat je hond voldoende drinkt. Vul dus regelmatig zijn drinkbak en spoor hem regelmatig aan om te gaan drinken.
  • Tip 2: laat je hond vaak uit. Op het moment dat je hond last van diarree heeft, is er mogelijk sprake van een verhoogde aandrang. Om te voorkomen dat hij in jouw huis gaat plassen/poepen, is het belangrijk om hem regelmatig uit te laten. Verhoog daarom de frequentie van het uitlaten en geef je hond zodoende genoeg mogelijkheid om te poepen en/of te plassen.
  • Tip 3: geef géén medicatie die voor mensen geschikt is. Sommige mensen denken dat ze diarree op kunnen lossen door bijvoorbeeld paracetamol aan hun hond te geven. Dit levert echter een averechts resultaat op, aangezien dergelijke medicatie simpelweg niet voor honden geschikt is. Ga dus zelf nooit met medicatie experimenteren, maar volg juist de instructies van de dierenarts op.
  • Tip 4: ontworm & vaccineer je hond tijdig. Je hebt hierboven kunnen lezen dat de aanwezigheid van wormen een mogelijke oorzaak van diarree bij je hond is. Het advies is daarom om je hond tijdig te ontwormen. Laat je hierover informeren door je dierenarts en laat je hond tevens vaccineren. Op die manier kun je ook verschillende mogelijke oorzaken van diarree uitsluiten.
  • Tip 5: geef je hond de juiste voeding. Eén van de meest voorkomende oorzaken van diarree is verkeerde voeding. Stem daarom de voeding af op de behoeften van je hond en op mogelijke allergieën. Ook op dit gebied ben je bij de dierenarts aan het juiste adres.
  • Tip 6: leer het bijten tijdig af. In sommige gevallen ontstaat diarree doordat je hond een niet-verteerbaar voorwerp op heeft gegeten. Om dit te voorkomen, is het aan te raden om het bijten tijdig af te leren. Hoe je dat het beste bij jouw pup kunt doen, hebben wij in ons artikel “puppy bijten afleren” uitgebreid omschreven.

Door middel van bovenstaande tips is het mogelijk om diarree zo draaglijk mogelijk te maken. Merk je dat jouw hond bijzonder veel last van diarree heeft? Of blijft diarree continue terugkomen? Breng een bezoek aan de dierenarts en achterhaal op die manier de achterliggende oorzaak van diarree bij je hond.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *