Puppy bijten afleren? Dit is hoe je het doet!

Laatst bijgewerkt: 29 april 2022

Bijtende puppy’s; het is eerder regel dan uitzondering. De jonge hondjes bijten om uiteenlopende redenen graag in alles. In jouw vinger, in jouw bank en in zijn lijn; eigenlijk bijt een puppy het liefste de gehele dag door in van alles. Maar, waarom doet een puppy dit eigenlijk? En hoe kan jij bij jouw pup het bijten afleren? Hier vind je alle relevante informatie voor het afleren van het bijten.

In dit artikel ligt de focus echter niet alleen op het afleren van het bijten. Nee, het is eveneens belangrijk om naar de achterliggende oorzaken te kijken. Waarom bijt een pup zo graag? En in hoeverre is het mogelijk om dit bijten volledig te voorkomen? Op dergelijke vragen vind je in dit artikel een uitgebreid antwoord. Voor eigenaren van puppy’s is dit absoluut relevante informatie, aangezien een pup tot bloedens toe kan bijten. Ook daarover lees je later meer.

1. Waarom bijten puppy’s?

Heb je enig idee waarom puppy’s de gehele dag door bijten? Om het antwoord op deze vraag te vinden, moeten we teruggaan naar de eerste dagen van jouw hond. In die dagen lag jouw puppy samen met zijn broertjes en zusjes in de mand bij zijn moeder. Het enige wat jouw puppy, en zijn broertjes en zusjes, kunnen doen, is bijten, bijten en nog eens bijten. Je pup heeft tenslotte nog niet de motoriek om iets met zijn poten vast te maken. In plaats daarvan gaat je pup naar alles en iedereen bijten. Dit is in eerste instantie met name speels bijten, maar dit kan tot bloedens toe aflopen.

Sommige puppy’s houden het bijten maandenlang vol. Ook als ze uit het nest van hun moeder zijn, blijven ze heerlijk overal in bijten. Dit doen ze puur omdat ze niks anders gewend zijn. Het is dus een gewenning van jouw pup; het afleren van een gewenning brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Als je jouw pup bijten af wil leren, moet je dus het nodige geduld op weten te brengen.

Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het ultieme puppy bijten afleren handboek

Voorkomen dat je pup in alles en iedereen bijt? Gebruik deze stapsgewijze handleiding om je puppy bijten af te leren op de nieuwe en positieve methode. Bespaar een hoop tijd, moeite en frustraties. Inclusief praktische tips en oefeningen van verschillende hondenexperts.

Meer informatie

Er is overigens nog één duidelijke reden aanwijsbaar waarom puppy’s graag bijten. Deze reden is vergelijkbaar met de reden waarom ouders aan hun baby een bijtring geven. Bij zowel een baby als bij een puppy komen de eerste tandjes door. Zowel een baby als een puppy worden tandloos geboren, waarna er eerst een melkgebit gaat groeien. Het groeien van dit melkgebit brengt echter de nodige irritaties met zich mee. Het tandvlees komt strak te staan en het tandvlees kan geïrriteerd raken. De groei van de eerste tandjes bij puppy’s heeft meerdere doelen, maar één van de doelen is om de pup te leren hoe hij met zijn gebit om moet gaan. Om dat te leren, is het logisch dat de pup in alles gaat bijten. De komst van de eerste tandjes zijn zodoende een duidelijke, aanwijsbare reden voor het bijtgedrag van jouw pup.

Gaandeweg de eerste weken c.q. maanden gaat jouw pup de wereld ontdekken. Om de wereld te ontdekken, maakt de pup simpelweg veel gebruik van zijn tandjes. Deze tandjes kunnen vanaf het eerste moment al behoorlijk scherp zijn, waardoor ook een beet van een puppy behoorlijk pijnlijk kan zijn. In de rest van dit artikel vind je handige tips en relevante informatie om jouw pup bijten af te leren.

labrador retriever ligt in het gras en bijt op een stok

2. Bijtgedrag analyseren

Om het bijten van je pup af te leren, is het zeer belangrijk om naar het bijtgedrag van je pup te gaan kijken. Probeer te observeren op welke momenten jouw pup gaat bijten, in welke situatie hij dit doet en op welke locaties jouw pup het meeste bijt. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat veel pups gaan bijten naarmate ze meer en meer prikkels moeten verwerken. Als aan het einde van de middag iedereen thuiskomt, zorgt dit bij een pup voor bovengemiddeld prikkels. Op dergelijke momenten bestaat dan ook de kans dat puppy’s bovengemiddeld gaan bijten. Stop je pup daarom op zo’n moment even in zijn bench en zorg daarbij voor voldoende speelgoed. Je pup kan in dit speelgoed bijten en leert zodoende om de prikkels te verwerken.

Het analyseren van het bijtgedrag is een belangrijk onderdeel in het gehele leerproces. Je moet namelijk inzichtelijk krijgen wanneer en waarom jouw pup gaat bijten. Op die manier kan je ook inzichtelijk krijgen in welke situaties je pup tot bloedens toe bijt. Vervolgens kan je daar weer perfect op inspelen door dergelijke situaties te voorkomen en/of zeer consequent te handelen.

Tijdens deze analyse kan je ook observeren in welke objecten je pup zoal bijt. Bijt hij in jouw hand tijdens het spelen? Of bijt hij ook in jouw hand als hij aandacht wilt? Bijt je pup wel eens in meubels? Of bijt je pup voornamelijk op speelgoed? Door ook dit inzichtelijk te krijgen, kan je voor de juiste objecten in jouw huis zorgen. Zorg bijvoorbeeld voor meerdere soorten speelgoed en voor een hard touw. Je pup kan in dat touw gaan bijten, waardoor hij zijn/haar gebit uiteindelijk beter onder controle weet te krijgen. Bovendien kan dit bijten de gewenste verlichting brengen tijdens het groeien van de eerste tandjes. In die periode gaat het tandvlees namelijk irriteren; door op een touw te bijten, is je pup in staat om de pijn te verlichten.

3. Bijtgedrag aanpakken

Als trotse baasje van een puppy moet je allereerst een acceptatieproces door zien te gaan. Je moet namelijk gaan accepteren dat je pup in alles en nog wat gaat bijten. Ongeacht of het jouw vingers zijn of de nieuwe kussens die je op de bank hebt neergelegd; je puppy bijt het liefste in alles. Zoals je eerder hebt kunnen lezen, hoort het bijten simpelweg bij het ontdekken van de wereld.

Om het bijtgedrag aan te pakken, is het aan te raden om de beten van jouw puppy in gradaties in te gaan delen:

  • Gradatie 1: tot bloedens toe.
  • Gradatie 2: doet pijn, maar de huid bloedt niet.
  • Gradatie 3: is te voelen, maar doet niet al te veel pijn.
  • Gradatie 4: is nauwelijks te voelen.

Het doel is om allereerst gradatie 1 af te gaan leren. Je pup moet vanaf het allereerste moment door zien te krijgen hoe hard hij moet bijten. Bijt jouw pup jou tot bloedens toe? Dan is het absoluut van belang om spoedig in actie te gaan komen. Het afleren van het bijten kan je in gang zetten door je hond te belonen bij goed gedrag en te bestraffen bij slecht gedrag. In dit geval kan een te harde bijt dus geschaard worden onder de noemer “slecht gedrag”.

Heb je jouw pup afgeleerd om extreem hard te bijten? Dan ben je aanbeland bij gradatie 2; het is nu de tijd om dit af te gaan leren. Ook dit pak je weer op dezelfde manier aan: bestraffen bij een te harde bijt en belonen bij een zachte bijt. Dit bestraffen kun je overigens doen door keihard “AU” te roepen en boos weg te lopen. Jouw pup is gek op jouw aandacht. Op het moment dat jij wegloopt, is dat dus een duidelijk teken dat hij iets niet goed heeft gedaan. Schreeuw dus hard, loop weg en geef even geen aandacht meer aan je pup. Hard tegen je pup schreeuwen of een agressieve toon opzetten, heeft absoluut geen zin. Bij een speelse pup levert dit juist het averechtse resultaat op. Je kunt hiermee je pup angstig maken of hem ook agressief maken. Dat zijn situaties die je ten koste van alles wilt voorkomen. Het negeren van je pup werkt in dit geval het beste.

Na het afwerken van gradaties 1 en 2 kun je verder gaan met respectievelijke gradatie 3 en 4. Als je eenmaal gradatie 4 ook afgeleerd hebt, ben je eigenlijk al zo ver. Op dat moment heb je het doel behaald; je pup bijten afleren.

Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het ultieme puppy bijten afleren handboek

Voorkomen dat je pup in alles en iedereen bijt? Gebruik deze stapsgewijze handleiding om je puppy bijten af te leren op de nieuwe en positieve methode. Bespaar een hoop tijd, moeite en frustraties. Inclusief praktische tips en oefeningen van verschillende hondenexperts.

Meer informatie

4. Handige tips

Het afleren van het bijten van je pup is een langdurig proces. Het ene moment denk je dat je op de goede weg bent, terwijl je jouw pup het volgende moment weer in de bank ziet bijten. Tijdens het leerproces is het goed om te beseffen dat je puppy ook nog maar een jong wezen is. Je puppy heeft nog een hoop te leren en het afleren van het bijten is daar één van de voorbeelden van. Accepteer daarom dat je pup nog aan het bijten is en straf hem daar niet op af. Hij is bezig met een leerproces en jíj bent degene die dit proces in goede banen moet leiden. Om dit goed te doen, zijn hieronder nog enkele handige tips te vinden.

De eerste tip heeft betrekking op de consequentie binnen jouw gezin. Jij, je partner en eventuele kinderen moeten stuk voor stuk hetzelfde op een bijt reageren. Alleen op die manier is het voor je pup snel duidelijk dat een harde beet absoluut niet oké is. Ga dus met je gezin aan tafel zitten en spreek één duidelijke richtlijn af. Een pup heeft behoefte aan een consequente opvoeding. Zorg ervoor dat jullie in staat zijn om die consequentie opvoeding te hanteren. Spreek dus met elkaar af hoe te reageren op een beet en maak het zodoende makkelijk voor jullie zelf, maar ook voor je pup.

Je pup bijten afleren; het is een langdurig proces. Daarom deze tweede tip. Om dit proces enigszins te bespoedigen, is het aan te raden om voldoende speelgoed voor je hond aan te schaffen. Speelgoed is namelijk één van de weinige objecten waar je pup wél in mag bijten. Je hond is dankzij het speelgoed in staat om zijn gebit onder controle te krijgen en hij kan hiermee leren hoe hij het bijten af moet leren. Zorg dus voor voldoende speelgoed in huis, maar ook in de bench van je pup.

Tot slot willen we je nog meegeven dat je jouw hond nóóit moet gaan straffen voor zijn bijtgedrag. Je straft jouw pup perfect door hem even geen aandacht te geven. Het is absoluut onverstandig om naar hem te schreeuwen, agressief te worden of om lichamelijk geweld te gebruiken. Je pup is een jong wezen en jonge wezens hebben nu eenmaal een hoop te leren. Vergeet tenslotte niet om goed gedrag te belonen, dit zal het proces alleen maar bevorderen.

Je pup bijten afleren is zeker mogelijk, zolang je zelf de opvoeding in goede banen weet te leiden. Onderschat de opvoeding van je hond absoluut niet en besteed veel tijd aan het afleren van het bijten. Heb je behoefte aan meer inzichten en tips van tientallen hondenexperts? Dan raden we je aan om de Puppygroep boeken van Robbin Kleinpenning te lezen.

Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het ultieme puppy bijten afleren handboek

Wij van HondenPassie.nl zijn dol op dit boek.

Omdat dit boek is geschreven met behulp van verschillende experts, ga je alles ontdekken over het bijten afleren van je puppy.

Stap voor stap wordt je meegenomen in het proces en ga je de handleiding uit het boek gebruiken om je puppy het bijten af te leren.

Het boek zit vol met praktische tips en oefeningen waar je direct mee aan de slag kunt gaan.

Meer informatie

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *