Pup in de bench: hoe laat ik mijn pup eraan wennen?

Laatst bijgewerkt: 7 maart 2023

Komt er binnenkort een klein blaffend viervoetertje bij jullie in huis? Dat is spannend en natuurlijk tegelijkertijd leuk. Een van de benodigdheden die je zeker in huis moet halen met de komst van een pup, is een bench. In een bench kan de hond zich namelijk veilig voelen en het is een onmisbaar item om je hond op te voeden. Hoe jij jouw pup laat wennen aan de bench, vertellen we je hieronder.

Het belang van een bench

Zoals we net al benoemden is een bench een onmisbaar item om jouw pup mee op te voeden. De bench is namelijk een veilig plekje voor jouw hond waar de hond kan slapen of waar de hond zich terug kan trekken. Met een bench kun je dus een rustig plekje bieden voor de hond, waar een hond erg veel waarde aan hecht. Jouw pup zal je hier dus erg dankbaar voor zijn. Bovendien kan een bench een hulpmiddel zijn om jouw pup zindelijk te maken of om jouw hond te leren alleen te zijn.

Zo laat je je hond wennen aan de bench

Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat de bench niet eng is. Hiervoor moet je de pup laten wennen aan de bench. Allereerst is het belangrijk dat je de bench op een rustige plek neerzet. Dit kan bijvoorbeeld in de hoek van de woonkamer zijn. Leg het favoriete speeltje van jouw hond of een lekker koekje in de bench, zodat de hond de bench in moet om het speeltje of koekje te pakken. Bovendien zal de pup de bench zo op een positieve manier associëren.

Het deurtje van de bench

Het is belangrijk om het deurtje van de bench altijd open te laten. Zo kan de hond zelf weten wanneer hij of zij de bench in- en uitgaat. Bovendien zorg je ervoor dat de pup niet het gevoel krijgt alsof hij of zij wordt opgesloten. Wanneer de pup uit zichzelf in de bench gaat liggen, kun je het deurtje wel even dichtdoen. Het is belangrijk dat je bij de pup in de buurt blijft. 

Doe vervolgens na een korte tijd het deurtje weer open en breid deze tijd steeds langer uit. Het is belangrijk dat je er wel continu bij blijft. Gaat jouw hond op een gegeven moment janken? Dan is het goed om de hond te negeren – hoe lastig dat ook is. Wanneer je de pup gaat aaien, denkt de pup dat hij of zij beloond wordt voor het gedrag. Hierdoor kan de pup denken dat hij of zij moet gaan janken in de bench en dat wil je natuurlijk zien te voorkomen. Wanneer de hond uiteindelijk uit zichzelf naar de bench gaat om daar te gaan slapen, is dat een goede stap richting de benchtraining.

pup laten wennen aan beng

Tips bij de benchtraining

Voor een succesvolle benchtraining kun je de onderstaande tips nog even doornemen.

Tip 1: Gebruik de bench niet als straf

Het is belangrijk dat je de hond niet opsluit in de bench als het gaat om een straf. In dat geval gaat de hond de bench met iets negatiefs associëren en zal de hond niet graag meer uit zichzelf in de bench gaan liggen. 

Tip 2: Een bench is ideaal bij zindelijkheidstraining

Wist je dat een bench het ideale hulpmiddel is om jouw pup zindelijk te maken? Wanneer jouw pup zich in de bench bevindt, zal de pup niet snel zijn of haar behoefte doen. Dit komt omdat een hond niet graag zijn eigen slaapplek vies wil maken. 

Tip 3: Koop de juiste grootte bench

Een bench moet niet te groot zijn, maar ook niet te klein. Een pup moet er rechtop in kunnen staan en moet zich lekker uit kunnen rekken. Aan de andere kant moet een bench ook weer niet te groot zijn; een bench moet als een veilige plek worden gezien en een te grote bench zal dat gevoel niet nabootsen. Om het veilige plekje na te bootsen kun je wel een deken of handdoek over de bench leggen en daarnaast kun je gebruikmaken van een zogenoemde benchdivider. Zo kun je meteen een bench kopen voor de grootte van jouw volwassen hond.

Veelgestelde vragen

Hoe lang mag een hond in de bench zitten?

Zorg ervoor dat de hond niet langer dan drie uur in de bench zit.

Wat moet ik doen als mijn hond jankt in de bench?

Als jouw hond jankt in de bench, is het belangrijk om de hond geen aandacht te geven. Wanneer de hond aandacht krijgt, kan de hond dat zien als iets wat hij of zij vaker moet doen om aandacht te krijgen. Negeer de hond overigens niet te lang, wat dat kan schadelijk zijn voor de hond.

Waarom is een bench belangrijk?

Een bench is belangrijk om jouw hond zindelijk te maken en de hond te leren om alleen te zijn. Ook kan de bench een veilige slaapplek voor jouw hond zijn.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *