Puppy zindelijk maken? Dit is hoe je het doet!

Laatst bijgewerkt: 16 juni 2022

Als je een puppy in huis neemt, sta je voor enkele leuke uitdagingen. Een puppy is een jong wezen en moet dus onwijs veel aangeleerd krijgen. Zo is het onwijs belangrijk om je puppy zindelijk te maken. Je wilt immers niet dat hij zijn behoefte in huis gaat doen. Bij het zindelijk maken van je puppy moet je in ieder geval rekening houden met de nodige obstakels. Het is een langdurig proces met vallen en opstaan. Als je denkt dat je hond volledig zindelijk is, plast hij toch nog een keer in huis. Je moet vervolgens toch weer verder aan de slag met het zindelijk maken van je pup. Maar, hoe doe je dat?

Het zindelijk maken van je puppy is een leuk en uitdagend proces. Je moet dit proces op de juiste manier aangaan, zodat je relatief snel je puppy zindelijk kan maken. Hoe je dat het beste kunt doen, lees je in dit uitgebreide artikel. We bespreken allereerst welke voorbereidingen je moet treffen, waarna we je uitleggen hoe je jouw hond zo snel mogelijk zindelijk kan maken. Als afsluiting van dit artikel vind je nog enkele handige tips en mogelijke hulpmiddelen voor het zindelijk maken van je trouwe viervoeter.

1. Welke voorbereidingen moet je treffen?

Voordat je met het proces van start kunt gaan, is het van belang om de juiste voorbereidingen te treffen. Deze voorbereidingen hebben met name betrekking op jouw mindset. Je moet namelijk accepteren dat het een langdurig proces gaat worden. Het is goed mogelijk dat je puppy tegen je geliefde vaas aan gaat plassen of een drol legt op je nieuwe vloerkleed. Dit zijn simpelweg de mogelijke consequenties van het in huis nemen van een puppy.

Daarbij is het ook goed om te beseffen dat je puppy een jong wezen is. Net zoals baby’s moet een pup simpelweg onwijs veel leren. Zindelijk worden is daar één van de belangrijkste onderdelen van, maar dit proces neemt zoals gezegd veel tijd in beslag. Verwacht dus niet dat je hond binnen één maand volledig zindelijk is. Nee, om je puppy zindelijk te maken, moet je simpelweg geduld en discipline tonen. Door continue zelf het juiste gedrag te vertonen, kan je puppy immers sneller leren dat in huis plassen of poepen niet de bedoeling is.

Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het ultieme puppy zindelijk maken handboek

Voorkomen dat je pup overal in huis plasjes urine achterlaat? Leer exact wat te verwachten en te doen met betrekking tot de zindelijkheidstraining voor je puppy. Bespaar een hoop tijd, moeite en frustraties. Inclusief praktische tips en oefeningen van verschillende hondenexperts.

Meer informatie

Verder is het belangrijk om tijdens dit proces nóóit boos te worden op je puppy. Het regeren met harde hand heeft simpelweg geen enkele zin tijdens het proces om je puppy zindelijk te maken. Dat doe je immers ook niet als je baby weer met eten knoeit of iets vergelijkbaars. Nee, je pup is een jong wezen die nog een hoop moet leren. Jij, als baasje zijnde, hebt de verantwoordelijkheid om deze zaken aan jouw pup te leren. Breng daar het nodige geduld voor op, behandel je pup altijd vol respect en regeer nooit meer met de harde hand. Dat werkt uiteindelijk het beste.

De voorbereiding draait niet alleen om het hebben van de juiste mindset, maar ook om het in huis halen van de juiste producten. Je kunt namelijk enkele hulpmiddelen gebruiken om je pup zo snel mogelijk zindelijk te maken. Hierbij kan je onder meer denken aan de volgende hulpmiddelen:

Met name de bench is onwijs prettig om te gebruiken tijdens de eerste weken van jouw puppy. Hoe dit exact zit en hoe je de hondenbench zoal kunt gebruiken, lees je in het restant van dit artikel. Mogelijk vraag je je op dit moment af wat puppypads nou precies zijn. Puppypads zijn kleine matjes met een absorberende werking. Als je eenmaal doorhebt op welke plekken in huis jouw puppy graag een plasje doet, kan je de puppypads op die betreffende plekken neerleggen. De puppypads vangen vervolgens de ontlasting op, waardoor je jouw vloer kunt besparen. De puppypads zijn simpelweg een hulpmiddel om schade aan bijvoorbeeld je vloer te voorkomen.

2. Hoe kan je jouw puppy zindelijk maken?

Het proces van het zindelijk maken van je hond begint al bij de allereerste dag en nacht in jouw huis. Jouw pup komt in een geheel nieuwe situatie en omgeving terecht. Dit vraagt de nodige aanpassingstijd. Zorg er daarom allereerst voor dat je jouw pup de eerste nachten naast jou laat slapen. Zet bijvoorbeeld de hondenbench in jouw slaapkamer, zodat hij continue door heeft dat hij niet volledig alleen is. Zet daarnaast de eerste nachten op vaste tijdstippen je wekker. Doe dit bijvoorbeeld om de 2 uur. Neem dan je puppy mee naar buiten en laat hem buiten een plasje doen. Heeft hij buiten een plasje gedaan? Beloon hem dan.

Overdag is het ook aan te raden om met grote regelmaat je puppy mee naar buiten te nemen. Heeft je puppy geplast of gepoept? Geef hem dan een beloning door bijvoorbeeld een lekkere hondensnack aan hem te geven. Je beloont hiermee het goede gedrag; hij doet zijn behoefte immers buiten en niet ín huis. Hierbij is het wel aan te raden om je pup naar één vaste plek buiten huis mee te nemen. Heb je bijvoorbeeld een grasveldje in jouw woonwijk? Neem hem dan mee naar deze plek en laat hem daar zijn behoefte doen. Op die manier leer je hem dat dit dé plek is om te plassen en/of te poepen.

Doet jouw pup wel zijn behoefte in huis? Dan is het belangrijk om hem vanaf dat moment direct te negeren. Ruim zijn ontlasting op zonder hem daarbij aan te kijken of tegen hem te praten. Puppy’s zijn gek op aandacht en vinden het helemaal niks als je niet tegen hem praat. Het straffen van een pup kan je dus het beste doen door hem helemaal te negeren. Iets wat je absoluut niet moet doen, is boos op hem worden tijdens het proces om hem zindelijk te maken. Hoe dat precies zit, lees je verderop in dit artikel.

Verder is het van belang om binnenshuis je hond goed in de gaten te houden. Merk je dat hij aan het draaien is? Of loopt hij naar een bepaalde hoek in je woonkamer toe? Pak hem dan direct op, neem hem mee naar buiten en laat hem daar plassen. Op basis van het draaien, zenuwachtig gedrag of afwijkend gedrag kan je tijdig herkennen dat hij een plasje wil doen. Zorg er dus voor dat je hem goed in de gaten houdt, zodat je kunt voorkomen dat hij ín huis gaat plassen. Heeft hij eenmaal buiten geplast? Dan kan je hem weer belonen; hij heeft immers uiteindelijk gedaan wat hij moest doen. En dat ook nog eens op de juiste plaats.

Het zindelijk maken van je puppy is een proces waarbij herhaling onwijs belangrijk is. Je moet ongewenst gedrag straffen door hem te negeren, terwijl je goed gedrag moet belonen. Ondertussen is het onwijs belangrijk om je puppy continue in de gaten te houden, zodat je hem tijdig op kunt pakken en mee uit kunt nemen.

puppy leunt op een steen

Ook is het aan te raden om een puppytraining te volgen om je pup zindelijk te maken. Tijdens een puppytraining bouw je een band met je hond op, waarbij je hem ook de belangrijkste lessen uit het leven kunt leren. Eén van die lessen is dat hij zijn ontlasting buiten de deur moet doen. In een puppytraining wordt daarom ook veel tijd besteed om je hond zindelijk te maken.

Je vraagt je nu wellicht af: hoe lang duurt het om mijn puppy zindelijk te maken? Je moet uitgaan van een periode van 6 tot 10 weken. Het kan absoluut sneller, maar dit is afhankelijk van de snelheid waarmee jouw hond leert. Na deze 10 weken moet je zeker rekening blijven houden met mogelijke ongelukjes. Door bijvoorbeeld angst of stress kan je pup per ongeluk in huis plassen. Probeer dat zoveel mogelijk te voorkomen door hem liefdevolle aandacht te geven. Zorg er bovendien voor dat hij overdag voldoende beweging krijgt, zodat hij niet uit verveling in huis gaat plassen.

Neem de taak van het zindelijk maken van jouw puppy in ieder geval uiterst serieus. Jij hebt de teugels in handen en jij moet jouw pup op de juiste manier zindelijk zien te maken. Door veel geduld op te brengen, je hond keer op keer mee naar buiten te nemen én ’s nachts je wekker te zetten, kan je jouw puppy zindelijk maken.

Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het ultieme puppy zindelijk maken handboek

Voorkomen dat je pup overal in huis plasjes urine achterlaat? Leer exact wat te verwachten en te doen met betrekking tot de zindelijkheidstraining voor je puppy. Bespaar een hoop tijd, moeite en frustraties. Inclusief praktische tips en oefeningen van verschillende hondenexperts.

Meer informatie

Tijdens dit proces kan een belangrijke rol voor de bench weggelegd zijn. Van nature is een hond niet gewend om zijn eigen plek te vervuilen, waardoor hij niet zo snel in zijn eigen hondenbench gaat plassen of poepen. Op het moment dat je pup gewend is aan zijn bench, is de kans dus klein dat hij ín zijn bench zijn behoefte gaat doen. In de nacht weet hij dus zijn plas op te houden, waarna je hem in de ochtend uit kunt laten. Niet ’s nachts plassen is al een hele vooruitgang in het proces om je puppy zindelijk te maken.

Daarnaast kan je puppy er ook voor kiezen om ’s nachts te gaan huilen. Hiermee kan hij aan willen geven dat hij nodig moet plassen. Neem hem dan ’s nachts mee naar buiten en laat hem plassen. Het huilen, blaffen of piepen is één van de manieren waarop een puppy aan kan geven dat hij nodig naar buiten moet.

3. Wat moet je vooral niet doen?

Tijdens dit gehele proces om je puppy zindelijk te maken, moet je eigenlijk twee dingen niet doen. Het eerste wat je niet moet doen, is te veel van je pup te verwachten. Een pup is een jong wezen en heeft eenmaal veel tijd nodig om iets nieuws te leren. Accepteer dus dat dit proces enige tijd in beslag neemt en vraag niet direct het uiterste van jouw pup. In plaats daarvan kan je beter het uiterste van jezelf vragen. Jij bent namelijk degene die jouw puppy zindelijk kan maken.

Verder moet je absoluut nooit boos worden op je pup. Het is een feit dat jouw pup niet bewust in huis gaat plassen. Nee, dit doet hij omdat hij niet weet wat hij anders moet doen. Alleen door het ongewenste gedrag af te keuren, kan je voorkomen dat hij dit blijft doen. Met de harde hand regeren is niet de manier om je hond te straffen tijdens het proces om je puppy zindelijk te maken. Nee, het is veel effectiever om je puppy te negeren nadat hij in huis geplast heeft. Zoals gezegd houdt een puppy van aandacht. Als je hem een tijdje negeert, weet hij al snel dat hij iets gedaan heeft wat niet mag. Voorkom dus dat je boos of agressief wordt; dat levert alleen maar een angstige hond op.

4. Handige tips

 • Zet in de eerste nachten continue je wekker.
 • Straf je puppy nóóit als hij in huis plast of poept.
 • Zorg ervoor dat jullie in huis allemaal op één lijn zitten; vertoon allemaal hetzelfde gedrag tijdens het proces om je puppy zindelijk te maken.
 • Laat je pup na het eten, na het spelen en na het slapen uit.
 • Hanteer een vast uitlaatprogramma; je puppy leert dan vanzelf wanneer hij weer uitgelaten wordt en tot wanneer hij zijn plas op moet houden.
 • Breng te allen tijde geduld op en toon veel liefdevolle aandacht.
 • Lees de Puppygroep boeken van Robbin Kleinpenning. In deze leerzame boeken vind je nog veel meer tips van tientallen hondenexperts over het zindelijk maken van je hond.
Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het ultieme puppy zindelijk maken handboek

Wij van HondenPassie.nl zijn dol op dit boek.

Omdat dit boek is geschreven met behulp van verschillende experts, ga je alles ontdekken over het zindelijk maken van je puppy.

Stap voor stap wordt je meegenomen in het proces en ga je leren wat te verwachten en te doen met betrekking tot de zindelijkheidstraining voor je puppy.

Het boek zit vol met praktische tips en oefeningen waar je direct mee aan de slag kunt gaan.

Meer informatie

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

2 reacties op “Puppy zindelijk maken? Dit is hoe je het doet!

  • Admin zegt:

   Beste marjan,

   Fijn om te horen dat je wat hebt aan onze tips. Daar doen we het voor!

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *