Wanneer mag een puppy het nest verlaten? Lees het hier

Laatst bijgewerkt: 17 januari 2023

Is het tijd voor gezinsuitbreiding en heb je besloten om een pup in huis te nemen? Daar ga je geen spijt van krijgen: een hond in huis is een en al gezelligheid en warmte. De tijd dat je moet wachten voordat de pup uiteindelijk het nest mag verlaten, zijn lange weken: je wil natuurlijk dat de pup per direct met je mee mag naar huis. 

Je zult je dan ook vast afvragen wanneer een pup het nest mag verlaten. In deze blog geven we je het antwoord op deze vraag. 

De pup mag officieel na 7 weken het nest verlaten

Volgens de Nederlandse wet moet een pup zeven weken oud zijn voordat een pup het nest mag verlaten. Dit geldt overigens alleen voor een pup die in Nederland is geboren. Wanneer het gaat om een pup uit het buitenland, moet de pup vijftien weken oud zijn voordat de pup het nest mag verlaten. Een pup moet namelijk de nodige vaccinaties krijgen voordat het Nederland mag binnentreden.

puppy nest verlaten

Over het algemeen verlaat een pup na 8 weken het nest

Toch blijven de meeste fokkers liever even wachten met het herplaatsen van de pup. De meeste pups verlaten namelijk een week later, of zelfs nog langer dan dat, het nest. Toch is acht weken de meest gangbare leeftijd om een pup over te plaatsen naar de nieuwe eigenaar. Overigens verschilt de ideale leeftijd wanneer de pup het nest mag verlaten, per hondenras: in ieder geval geldt wel dat het nooit eerder moet zijn dan zeven weken. 

De keerzijde van 8 weken

Toch zijn er ook veel fokkers die langer wachten dan die acht weken. Een pup maakt namelijk veel veranderingen door. Een pup zal rond de vier tot acht weken eerst de wereld om zich heen verkennen. Na deze fase zal de pup geleidelijk ook angstgevoelens en stress creëren. 

Een pup zal bijvoorbeeld meer afwachtend zijn naar nieuwe dingen om zich heen of nieuwe situaties. Zo’n nieuwe situatie kan stressvol zijn voor een pup, waardoor de pup angstig kan reageren. Bovendien leert de pup dankzij de moederhond hoe om te gaan met zulk soort situaties. Sommige fokkers willen daarom iets langer wachten totdat deze angstfase grotendeels is afgelopen. Een verhuizing kan namelijk ook behoorlijk stressvol en spannend zijn. 

Te vroeg het nest verlaten: de gevolgen

Het is dus belangrijk dat je de pup niet te vroeg, maar ook niet te laat uit het nest zet. Een pup die te vroeg het nest verlaat is niet voor niets verboden. Een pup moet namelijk opgroeien met de moederhond en niet met de nieuwe baasjes. Wanneer dit gebeurt, zal de hond uiteindelijk te veel gefocust zijn op het baasje. Hierdoor kan de pup moeite hebben om alleen te zijn, gevoelig zijn voor prikkels en zenuwachtig gedrag vertonen. 

leeftijd pup nest verlaten

Waarom socialisatie zo belangrijk is

Een pup begint met socialiseren als de pup vier weken oud is. De socialisatieperiode is zo’n tien weken later afgelopen. Deze periode is van groot belang, aangezien de socialisatieperiode gevolgen kan hebben in het gedrag van de hond wanneer hij of zij ouder is. 

De eerste fase van het socialiseren begint rond de derde week en zal rond de tiende week eindigen. Dat betekent dat de pup al begint met socialiseren wanneer de hond nog bij de moeder is. In deze fase zal de pup nieuwe dingen ontdekken, zoals andere dieren en mensen. Het is belangrijk dat de pup hier een positieve gedachte aan kan hangen, anders zal de pup in de rest van zijn leven hier met moeite mee omgaan. Dat kan resulteren in angst of agressie.

Wanneer jij een pup in huis neemt, rond de acht weken, zit de pup middenin de socialisatiefase. In deze fase leert een pup om te gaan met mensen. Denk daarbij aan aanrakingen van de mens en stemmen van de mens. 

De tweede fase van de socialisatie start rond de twaalf weken. In deze fase is het belangrijk dat een hond leert om te gaan met angsten. Een pup kan dan namelijk op ongewone situaties angstig of terughoudend reageren. Het is belangrijk dat de hond hier een positieve ervaring aan kan koppelen, zodat de hond niet angstig zal blijven reageren op dit soort situaties. 

Ook is het belangrijk dat de situaties worden herhaald, zodat de pup eraan zal wennen. Daarnaast is de socialisatieperiode de perfecte periode om dingen aan te leren wat een hond wel en niet mag doen. Leer de hond bijvoorbeeld te zitten, te liggen of niet tegen mensen aan te springen.

Een pup kiezen uit het nest: waar moet je op letten?

Als je een pup wil kiezen uit het nest, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Hieronder sommen we er een aantal voor je op.

  • Ga op zoek naar een betrouwbare fokker. Een betrouwbare fokker kun je vinden door goed research te doen op internet. Bovendien is het ook goed om de fokker te bezoeken, zelfs nog voordat de pups geboren zijn. Als de pups al geboren zijn, is het ook belangrijk om regelmatig langs de fokker te gaan. Let goed op zaken als: is het nest schoon? Is de moederhond bij het nest? Is het nestje in huis? Ook is het belangrijk dat de fokker jou belangrijke documenten kan laten zien.
  • Let op de pups en kijk vooral naar het gedrag. Zit er een pup bij die meteen naar jou toekomt, of blijft een pup afzijdig? Ook kun je kijken of de pups willen spelen of willen knuffelen.
  • Kies de pup die jou het meeste aanspreekt.
wanneer pup nest verlaten

Veelgestelde vragen

Hoe oud moet een pup zijn voordat hij of zij het nest mag verlaten?

Officieel moet een pup zeven weken oud zijn om het nest te mogen verlaten.

Kan een pup alleen zijn?

Een pup kan niet meteen heel lang alleen zijn: bouw dit langzamerhand op. Begin bijvoorbeeld bij tien minuten en probeer de hond steeds langer alleen thuis te laten. Wel is het belangrijk om een jonge pup nog niet te lang alleen thuis te laten, aangezien deze wellicht nog niet zindelijk is.

Eerste nacht van de pup: hoe pak je dat aan?

Het is belangrijk dat de pup moe gaat slapen. Ga bijvoorbeeld nog even met de pup spelen, maar stop ongeveer een uur voor bedtijd. Daarnaast kun je de bench voorbereiden. Leg een warm kleedje in de bench, een fijn kussen en het favoriete speeltje van de hond: zorg ervoor dat de hond deze niet kapot kan bijten. Je kunt eventueel een speeltje met een hartslag in de bench leggen, wat het hartritme van de moeder nabootst. Daarnaast kun je de bench de eerste paar nachten in jouw slaapkamer zetten. Het is belangrijk dat je het eventuele piepen van de pup negeert.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *