Nieuwe puppy in huis? Zo maak je een vlotte start!

Laatst bijgewerkt: 14 april 2022

Jaaa! Je hebt eindelijk besloten een puppy te nemen. Nog een paar weken wachten en dan komt die lieve viervoeter bij jou in je gezin. Is het je eerste hond of heb je heel je leven al honden gehad en weet je dus al het een en ander over het opvoeden van een hond? Het is en blijft een spannende periode; hoe reageert die kleine vrolijke vriend op al die nieuwe indrukken? Wij hebben een aantal handige tips voor je om je nieuwe pup zich meteen thuis te laten voelen.

1. De eerste indrukken

De eerste indruk van een hond is erg belangrijk. Je wilt hem van alles aanleren wat soms iets te veel gevraagd is. De pup heeft tal van prikkels door de nieuwe omgeving. Kijk eerst even lekker aan hoe de hond zijn nieuwe omgeving ontdekt. Hij zal eerst beginnen met rondsnuffelen. Laat je hond dus vooral lekker met zijn neusje jouw huis en tuin verkennen. Let wel op dat als je in een groot huis met grote tuin woont, je dit geleidelijk opbouwt. Creëer buiten een plek waar de pup mogelijk een eerste plasje kan doen, dit zodat de eerste ervaring in huis niet een te volle blaas is, waardoor hij binnen plast. Hiermee geef je ook al het eerste zetje aan het zindelijk maken van de pup.

2. Kies het juiste voer

Je hebt de pup opgehaald; leuk én spannend. Waarschijnlijk heb je ook al voer gekocht welke jij je hond wil geven. Maar… wacht hier nog heel even mee. Gebruik eerst nog even hetzelfde soort voer voor jouw hond, als wat hij de afgelopen periode heeft gekregen.

De pup heeft al enorm veel te verwerken en het laatste wat je wilt is een buik die van streek is. De kans dat dit gebeurt word alleen maar groter als jij ander soort voedsel aan je hond geeft. Het andere voer komt nog wel.

3. Focus op contact maken

In de eerste weken is er eigenlijk maar een ding belangrijk; het contact maken met jouw nieuwe hond door samen tijd door te brengen. Maak oogcontact, kijk met zachte, ontspannen ogen en knipper. Niet met starende harde ogen. Dit klinkt misschien wat vaag en onbenullig, maar tijdens deze oogcontacten wordt bij mens en dier het liefdeshormoon geactiveerd en aangemaakt. Ook wel oxytocine genoemd, dit zorgt voor een hechte en liefdevolle band.

Met het aaien en borstelen moet je het vooral niet gaan forceren. De ene hond heeft er meteen behoefte aan en de ander nu eenmaal wat later. Het lekker samen spelen en stoeien is ook een uitstekende manier om een band op te bouwen. Ook hier moet je er op letten wat de hond aangeeft. Als je pup een signaal van jou niet meteen begrijpt, doe er dan nog even niets mee. Alles op zijn tijd, de hond heeft genoeg te verwerken.

puppy zit op een steen

4. Alleen thuis laten

Laat je nieuwe hond de eerste dagen absoluut niet alleen achter in je huis. Als je dit te snel doet kan het verlatingsangst opwekken. Je puppy kan namelijk gaan piepen, trillen of zelfs niet meer eten. Dit wil je dan ook zeker voorkomen.

Zorg ervoor dat je de eerste periode veel tijd met je pup kunt spenderen en dat je vrij neemt van je werk. Bespreek desnoods of familie of vrienden op je pup kunnen passen, mocht je echt even niet thuis kunnen zijn.

5. Onderdeel van de familie

Voor een hond is het een groot verschil of deze kan meedraaien in een huishouden met anderen honden, of dat het een “enigst hondenkind” is. Voor de manier van opvoeden is dit natuurlijk ook een wereld van verschil.

Als je een puppy bij een andere roedel zet, zal het opvoeden een stuk gemakkelijker gaan. Dieren leren nu eenmaal enorm veel van elkaar. Dagelijkse routines als behoeften doen en weten wat wel en niet mag zal dus stukken sneller gaan. De pup zal ook een stuk minder stress ervaren doordat er andere honden zijn. Dit geeft een vertrouwt gevoel.

Een enigst hondenkind zal dus veel meer aandacht nodig hebben. De aandacht zal ook langer nodig zijn om te voorkomen dat hij verkeerde dingen aanleert. Aanleren is nu eenmaal zo gedaan maar afleren is een opgaaf.

6. Bespreek de regels in huis

Honden en kinderen kunnen een fantastische maar ook een zeer stressvolle combinatie zijn voor jouw puppy. Kinderen begrijpen de hondentaal niet, dit mag ook niet van ze verwacht worden. Als het verkeerd uitpakt kan dit zeker leiden tot gevaarlijke situaties. Houd dit altijd in je achterhoofd en zorg ervoor dat je je kind duidelijke uitleg geeft over hoe om te gaan met de pup; maar vooral het met rust laten wanneer hij dit aangeeft.

Als een hond met eten bezig is of aan het spelen is moet je extra behoedzaam zijn. Met het opvoeden moet de baas aangeven dat het normaal gedrag is om aan het bot of aan de voerbak te zitten, dit terwijl hij er zelf mee bezig is. Zorg ervoor dat je duidelijk maakt voor de hond dat je geen bedreiging vormt om het voedsel af te pakken. Pas als dit helemaal onder de knie is kun je met een gerust hart je kind samen alleen laten met je nieuwe puppy.

7. Wees niet te opdringerig met de bench

Je hebt je nieuwe pup opgehaald en bent er thuis eventjes mee aan het spelen geweest. Stop hem daarna niet zelf in de bench. Laat hem eerst zelf de bench verkennen en erin lopen. Zorg ervoor dat je van de bench een aangename plaats maakt, waar de hond zich veilig voelt en ook graag wilt liggen. De eerste indruk van de bench is daarom zeer belangrijk. Breng dus op een rustige manier over dat het een veilig plek is waar hij zich op z’n gemak kan voelen.

8. Tot slot

Er komt veel kijken bij het krijgen van een nieuwe puppy in huis. Hopelijk kun je met bovenstaande tips een vlotte start maken. Zorg er in ieder geval voor dat je veel geduld opbrengt en je hond de nodige tijd geeft om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Het kan namelijk behoorlijk overweldigend zijn voor je pup en het zal daarom ook even duren voordat hij zich helemaal thuis voelt.

Veel succes met het opvoeden van jouw nieuwe gezinslid én vooral veel plezier.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *