Heeft je hond pijn? Dit is hoe je het herkent en wat je moet doen!

Laatst bijgewerkt: 23 april 2022

Hoor je jouw hond wel eens piepen? Of merk je dat jouw hond mank loopt, bijvoorbeeld tijdens het uitlaten? Beide signalen kunnen erop duiden dat jouw hond pijn heeft. Het lastige aan een hond is echter dat hij zijn pijn moeilijk kan uiten. Of beter gezegd: hij doet er zelf alles aan om maar geen pijn te moeten uiten.

Waarom een hond liever niet zijn pijn wil uiten? Omdat dit in de natuur ook niet gebeurt. In de natuur is er geen ruimte voor een moment van verslapping, waardoor een hond best streng voor zichzelf is. Het gevolg hiervan is dat je lastig door krijgt dat jouw hond pijn heeft. In sommige gevallen is het zelfs zo dat je hierdoor te laat bent om de pijn te signaleren en actie te ondernemen.

In dit artikel bespreken we graag alles wat met het onderwerp “hond pijn” te maken heeft. Zo bespreken we hoe de pijn kan ontstaan, hoe je de pijn zelf kunt signaleren, wat je vervolgens kunt doen en hoe je de pijn bij een hond kunt bestrijden. Als jouw hond pijn heeft, is het in ieder geval zaak om snel in actie te gaan komen. Hoe je dat het beste kunt doen? Ook dat bespreken we in dit uitgebreide artikel.

1. Hoe krijgt een hond pijn?

Waarom krijgt een hond pijn? Of met andere woorden: wat zijn de mogelijke oorzaken van pijn bij jouw hond? Die twee vragen staan in dit hoofdstuk centraal. Wij kunnen je in ieder geval alvast één ding verklappen: een hond kan op vele soorten manieren last van pijn krijgen.

Allereerst kan hij pijn krijgen door een blessure. Zo is het mogelijk dat een hond pijn heeft door een gescheurde kruisband, door een gebroken pootje of door een vergelijkbare blessure aan één van zijn ledematen. Een dergelijke blessure kun je vaak wel zien aan de manier waarop jouw hond loopt. Mocht hij bijvoorbeeld nog maar op drie poten lopen, dan is dat een duidelijk signaal.

Daarnaast is het ook mogelijk dat een hond pijn krijgt door (erfelijke) aandoeningen in de gewrichten. Het meest sprekende voorbeeld hiervan is wellicht artrose, waarbij het kraakbeen rondom de gewrichten aangetast wordt. Ook heupdysplasie, elleboogdysplasie en patella luxatie zijn voorbeelden van aandoeningen in de gewrichten.

Het lastige is dus dat je dergelijke aandoeningen niet al te snel door hebt. Een hond is namelijk vrij hard voor zichzelf en wil dus niet uiten dat hij pijn heeft. Alleen als de pijn echt héél erg wordt, gaat de hond dit laten merken. Desalniettemin is het wél mogelijk om bijvoorbeeld heup- of elleboogdysplasie op te merken: een hond gaat namelijk nét iets anders lopen door een dergelijke aandoening.

Verder kan een hond ook nog iets anders onder de leden hebben. Zo is het mogelijk dat een hond pijn heeft doordat hij last van een tumor heeft. Ook vergelijkbare ziekten kunnen voor pijn in zijn lichaam zorgen. Ook hierbij geldt weer dat je de pijn moeilijk kunt achterhalen. Gezien de urgentie is het echter wel heel wenselijk dat je dergelijke ziekten zo snel mogelijk weet te constateren. Hoe je dat kunt doen? Dat bespreken we verderop in dit artikel.

Tot slot kan een hond ook nog door een klein ongelukje even pijn hebben. Een kenmerk hiervan is echter dat deze pijn kort aanhoudt; als je bijvoorbeeld per ongeluk op zijn poot bent gaan staan, dan kan hij hier eventjes last van houden. Binnen de kortste keren drentelt hij echter weer door het huis, aangezien hij zeker niet wil laten blijken dat hij pijn heeft.

Moraal van het verhaal: de oorzaken van de pijn bij een hond zijn onwijs divers. Net zoals bij een mens is het echter niet altijd duidelijk waar de pijn nou precies vandaan komt. Het is daarom ook goed mogelijk dat jouw hond meerdere keren onderzocht moet worden, voordat er een diagnose gesteld kan worden. Op dat vlak is een hond te vergelijken met een mens.

2. Hoe kun je pijn bij een hond herkennen?

Denk je wel eens dat jouw hond pijn heeft? Die gedachte spookt ongetwijfeld bij alle baasjes wel eens door het hoofd. Zoals al meerdere keren aangegeven, is het echter lastig om de pijn bij een hond snel en makkelijk te herkennen. Wij zetten enkele mogelijkheden op een rijtje waarmee je de pijn bij jouw hond wél snel kunt herkennen.

Allereerst is het advies om zijn motoriek goed in de gaten te houden. Als je bijvoorbeeld een lekker stuk met jouw hond aan het wandelen bent, kun je af en toe even naar zijn loopje kijken. Naarmate je vaker en vaker naar zijn loopje kijkt, ga je bepaalde kenmerken opvallen. Indien jouw hond pijn heeft, kunnen juiste deze kenmerken afwijken. Dat is dan voor jou een duidelijk teken dat jouw hond pijn heeft.

Daarbij is het ook aan te raden om goed naar zijn gedrag te kijken. Als een hond pijn heeft, is hij vrij lusteloos. Dat is zéker het geval als de pijn zeer heftig is. In dat geval komt hij het liefste zijn hondenmand niet meer uit. Ook hoor je hem dan wellicht met enige regelmaat piepen, wil hij niet meer eten en heeft hij eigenlijk nergens meer zin in. Als dat het geval is, is jouw hond eigenlijk compleet lamgelegd door de pijn in zijn lichaam.

Ook kan het geen kwaad om af en toe goed zijn vacht te controleren. Mocht je plots bulten onder/in zijn vacht opmerken, kan dit mogelijk duiden op een tumor. Het is echter ook goed mogelijk dat dit “slechts” een vetbult is. Haal dus regelmatig jouw handen over zijn vacht heen en probeer daarmee oneffenheden tijdig op te merken. Mocht je een oneffenheid opgemerkt hebben, kun je daarmee direct naar de dierenarts gaan.

Je kunt er overigens ook voor kiezen om regelmatig met jouw hond naar de dierenarts te gaan. De dierenarts kan een soort van APK (volledige keuring) uitvoeren, waardoor de gezondheid van jouw hond nauwlettend in de gaten gehouden kan worden. Mocht je hier interesse in hebben, kan het geen kwaad om dit eens met jouw dierenarts te overleggen. Op deze manier kan je het óók snel doorhebben dat jouw hond pijn heeft.

Al met al zijn er dus meerdere mogelijkheden waarop je de pijn bij een hond kunt herkennen. Feit is echter dat hij er alles aan doet om de pijn vooral niet te uiten. Mede daarom is het van belang om hem zelf goed te observeren én om regelmatig zijn vacht te controleren.

Uiteraard moet je ook met bepaald beleid met hem om gaan. Is het buiten 30 graden? Dan is het niet verstandig om lange stukken te gaan wandelen. Dit is slechts een simpel voorbeeld van een manier waarop je kunt voorkomen dat jouw hond pijn krijgt.

hond ligt zielig op de grond

3. Wat kun je doen als jouw hond pijn heeft?

Heb je het idee dat jouw hond pijn heeft? Zie je bijvoorbeeld dat hij net iets anders loopt? Of merk je dat hij steeds minder zin heeft om te gaan wandelen of om te eten? Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn dit allemaal punten waaraan je de pijn bij jouw hond kunt herkennen. Mocht je de pijn bij jouw hond herkend hebben, is het zaak om direct in actie te komen.

Indien jouw hond pijn heeft, kun je eigenlijk maar één ding doen: zo snel mogelijk contact met de dierenarts opnemen. Geef aan de dierenarts door hoe jouw hond zich gedraagt, wat jij zelf opgemerkt hebt en hoe zijn algehele gezondheid er aan toe is. Mocht de dierenarts het niet vertrouwen, dan kan je in de meeste gevallen op korte termijn langskomen.

De dierenarts kan vervolgens een diagnose gaan stellen. Voordat deze diagnose gesteld wordt, worden er allerlei onderzoeken uitgevoerd. Welke onderzoeken dit precies zijn, is afhankelijk van de exacte situatie. Mede daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk informatie aan jouw dierenarts door te geven. Des te meer informatie je aan jouw dierenarts geeft, des te sneller de dierenarts de diagnose kan stellen.

Wat je vooral niet moet doen? Zelf gaan experimenteren of zelf op het internet onderzoek doen. Op het internet lees je namelijk de meest gekke verhalen over pijn bij een hond. Veel van die verhalen berusten niet op wetenschappelijk bewijs; laat je hierdoor dus niet van de wijs brengen. Vertrouw volledig op jouw dierenarts; hij/zij is de enige die de juiste diagnose kan stellen.

Ook is het aan te raden om niet te lang met jouw bezoek aan de dierenarts te wachten. Mocht jouw hond pijn hebben, is het prettig als deze pijn zo snel mogelijk verholpen kan worden. De oorzaak van de pijn hoeft hierbij niet meteen volledig opgelost te worden, maar de pijn kan wel bestreden worden. Door tijdig met jouw hond naar de dierenarts te gaan, kun je dat mogelijk maken voor jouw trouwe viervoeter.

4. Hoe kun je de pijn van jouw hond bestrijden?

Als jouw hond pijn heeft, is het zéér wenselijk dat snel de diagnose gesteld wordt. Nadat de diagnose gesteld is, kan er door de dierenarts een compleet behandelplan opgesteld worden. Hoe dit behandelplan er exact uitziet, is uiteraard afhankelijk van de exacte situatie. Een behandelplan voor een tumor is niet te vergelijken met het behandelplan voor een gescheurde kruisband.

Wat je zelf aan de pijn van jouw hond kunt doen? Het advies is om hem sowieso van de juiste pijnbestrijding te voorzien. Als je een bepaald medicijn van jouw dierenarts mee krijgt, is het onwijs belangrijk om dit medicijn op de juiste tijdstippen in de juiste dosis aan jouw hond te geven. Alleen op die manier kan de pijn bij jouw hond bestreden worden.

Daarbij is het uiteraard ook zaak dat de oorzaak van de pijn aangepakt wordt. Mogelijk is hier een operatieve ingreep voor nodig, terwijl in andere gevallen juist tijd nodig is om de pijn weg te nemen bij jouw hond. Feit is ook hierbij weer dat je volledig moet vertrouwen op jouw dierenarts. Een dierenarts heeft in ieder geval alle kennis in huis om de juiste behandelingen uit te gaan voeren.

Ook is het aan te raden om het dagelijkse ritme op de pijn van jouw hond aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld niet meer lange stukken gaan wandelen. Ook is het mogelijk dat jouw hond veel vaker kleine plasjes moet doen; dat komt dan puur door de medicatie die jouw hond op dat moment toegediend krijgt.

Al met al kunnen we concluderen dat je op verschillende manieren de pijn van jouw hond kunt bestrijden. Er is echter maar één juiste manier voor jouw hond: die manier weet enkel en alleen de dierenarts. Luister dus altijd goed naar jouw dierenarts, volg de instructies op en neem daarmee de pijn bij jouw hond zoveel mogelijk weg.

Mocht jouw hond pijn hebben, kun je verder maar op één ding hopen: dat de pijn zo snel mogelijk wegtrekt. Tegelijkertijd moet je er rekening mee houden dat de pijn ergens vandaan moet komen. Mogelijk moet je dus op termijn afscheid gaan nemen van jouw trouwe viervoeter; ook dat hoort helaas bij het leven. Al zijn er tegenwoordig voldoende mogelijkheden om jouw hond zo lang mogelijk gelukkig te laten leven.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *