Wat ziet een hond? Je leest het hier

Laatst bijgewerkt: 1 december 2022

Er werd een lange tijd geroepen dat honden alleen maar zwart-wit konden zien. Toch blijkt dit niet zo te zijn: honden kunnen wel degelijk kleuren zien, maar lang niet zo veel als de mens. Wil jij weten hoe kleurrijk het leven er van een hond eigenlijk uitziet? Hieronder geven we je het antwoord op deze vraag.

Een hond is niet kleurenblind

Een hond is niet kleurenblind en ziet dus niet alleen maar zwarte en witte tinten. Gelukkig maar, anders kan een hond vrijwel geen onderscheid maken tussen zijn favoriete speeltjes. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een hond een aantal kleuren kan zien. Zo ziet een hond overduidelijk geel en blauw. 

Het kleurenspectrum van de hond bestaat overigens ook alleen maar uit deze twee kleuren. Geef je de hond een rood speeltje? Voor de hond is dit geen rood speeltje, maar een grijsachtig speeltje dat wellicht iets neigt naar de blauwe kant. Bijzonder!

De reden waarom honden minder kleur zien dan wij

Het is te verklaren waarom honden minder kleur zien dan de mens. Het oog bestaat namelijk uit allerlei kegeltjes. Of eigenlijk zijn dit er bij de hond maar twee en bij de mens drie. Deze kegeltjes zorgt ervoor dat er kleuren waargenomen kunnen worden. En je raadt het al: dat verklaart waarom honden minder kleuren kunnen zien dan wij.

Honden kunnen beter zien in het donker

We benoemden het net al even dat honden minder kegeltjes in het netvlies hebben dan wij. Maar naast kegeltjes zijn er ook nog staafjes, en die zijn bij de honden meer dan bij de mens. Deze staafjes zorgen niet voor kleur, maar voor de lichtinval. Dat betekent dat een hond een stuk beter kan zien in het donker. 

Dit heeft ook te maken met de zogenoemde ‘tapetum lucidum’ die honden hebben. Je hebt vast weleens een foto van een hond gemaakt in het donker met de flits aan. De ogen zullen dan oplichten. Dat heeft te maken met de tapetum lucidum: dit bevindt zich in de ogen en heeft een reflecterende functie. De tapetum lucidum én de meerdere staafjes zorgen ervoor dat een hond goed kan zien in het donker.

Veelgestelde vragen

Kan een hond zichzelf zien in de spiegel?

Nee, een hond kan zichzelf niet zien in de spiegel. Het is in zijn ogen een andere hond.

Is een hond kleurenblind?

Een hond is niet volledig kleurenblind: een hond kan alleen de kleuren geel en blauw zien.

Hoe ziet een hond zijn baasje?

Een hond kan deels gezichten zien en herkent het baasje dus ook aan het gezicht.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *