Hond loopt mank? Dit is wat je direct moet doen!

Laatst bijgewerkt: 18 maart 2022

Je hond is een gezond beestje en vindt het heerlijk om te rennen. Er is nooit iets mis geweest met zijn pootje, maar nu zie je plotseling dat je lieve hond mank loopt. Hoe komt het dat jouw maatje niet meer op vier poten kan lopen? Dat wil je natuurlijk zo snel mogelijk achterhalen. Wij kunnen je hierbij helpen. Dit doen we door wat meer informatie te geven over mankheid bij honden.

Op deze pagina lees je niet alleen hoe mankheid veroorzaakt kan worden, maar ook wat je moet doen als jouw hond mank loopt. Lees je de informatie op deze pagina door, dan weet je zeker dat je goed handelt als jouw hond mank loopt. Dit is belangrijk, want door verkeerd handelen kan de mankheid van je hond verergeren en zelfs chronisch worden.

1. Hond loopt mank: de eerste check

Als je ziet dat je hond mank loopt, probeer je zo snel mogelijk te achterhalen hoe dit komt. De kans is groot dat jouw viervoeter tijdelijk mank loopt door een oppervlakkig probleem, zoals een steentje tussen de tenen of een verkeerde beweging. Om te kijken of dit het geval is, doe je onderstaande check. Stel jezelf de onderstaande vragen:

  • Zit er iets tussen de tenen van je hond?
  • Zit er iets onder de voetzool?
  • Is je hond net gevallen?
  • Heeft je hond wild gespeeld of gestoeid?
  • Heb je afwijkende activiteiten ondernomen met je hond?
  • Heeft je hond overgewicht?
  • Is je hond al wat ouder?

De kans is groot dat je nu direct de oorzaak van het probleem hebt achterhaald. Is dit niet het geval? Lees dan verder, want in onderstaande tekst worden enkele andere oorzaken van mankheid bij honden beschreven.

1.1. Mank door kreupele voorpoot

Loopt je hond mank door een kreupele voorpoot? Dan kan dit door diverse zaken komen. Ten eerste kan je hond mank lopen door artrose, bijvoorbeeld in de tenen. Daarnaast kan er ook mankheid optreden door een zogeheten elleboogdysplasie. Is je hond flink aan het groeien? Dan kan het beestje groeipijn hebben. Door deze pijn kan je hond tijdelijk mank lopen. Andere mogelijke oorzaken van een kreupele voorpoot, zijn de volgende:

  • Een hernia.
  • Een wervelinstabiliteit.
  • Een verrekking van het schoudergewricht.
  • Een ontwrichting van het schoudergewricht.
  • Spier- en peesproblemen.

Denk je dat jouw hond mank loopt door een achterliggende aandoening? Ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts met het beestje. De dierenarts zal de gezondheid van je hond verder onderzoeken en komt er vaak snel achter waarom jouw viervoeter mank loopt.

Een bewegingsanalyse geef meer duidelijkheid over kreupele voorpoot

1.2. Mank door kreupele achterpoot

Je viervoeter kan ook mank lopen door een kreupele achterpoot. Net zoals bij de voorpoot het geval is, kan een kreupele achterpoot ook veroorzaakt worden door artrose. Verder kan je hond mank lopen door een gescheurde kruisband in de achterpoot. Is de achterpoot van je hond gezwollen? Dan is de kans groot dat een scheur in de kruisband het mank lopen veroorzaakt. Andere mogelijke oorzaken van een kreupele achterpoot, zijn de volgende:

  • Een heupdysplasie.
  • Een hernia.
  • Een wervelinstabiliteit.
  • Een verrekking van het schoudergewricht.
  • Een ontwrichting van het schoudergewricht.
  • Pees- en spierproblemen.
  • Losse knieschijven. Dit wordt ook wel patella luxatie genoemd.

Loopt je hond mank door een kreupele achterpoot? Ga dan direct naar de dierenarts. De dierenarts achterhaalt de oorzaak van het probleem en zal een behandeling starten om dit probleem op te lossen. Hierdoor moet de mankheid snel minder worden of zelfs helemaal verdwijnen.

1.3. Mank na rennen

Als je lieve huisdier mank loopt na het rennen, is de kans groot dat hij iets verrekt of verstuikt heeft. Ook kan het zo zijn dat je viervoeter in iets scherps is gaan staan. Controleer zijn pootjes en je komt er snel genoeg achter of dit het geval is. Zit er niets onder zijn voetzolen of tussen zijn tenen? Houd de poten van je hond dan goed in de gaten. Als deze warm en/of dik worden, is er mogelijk een spier beschadigd. Koel de betreffende poot en ga naar de dierenarts om de poot verder te laten onderzoeken.

1.4. Mank na opstaan

Is je hond mank na het opstaan? Dan komt dit hoogstwaarschijnlijk door problemen met de gewrichten. Als de gewrichten stijf zijn, bijvoorbeeld door een ontsteking of een slijtage, is het opstaan een stuk moeilijker. Zeker als je hond even op gang moet komen na het opstaan en snel moe is tijdens het wandelen, duidt dit op gewrichtsproblemen.

We raden je aan een afspraak te maken met de dierenarts om de mogelijke gewrichtsproblemen van je hond verder te laten onderzoeken. Goed om te weten: oudere honden hebben vaker last van gewrichtsproblemen. Deze ouderdomsklachten kunnen echter draaglijk gemaakt worden met de juiste behandeling. Laat je hond dus niet aanmodderen met zijn slechte gewrichten, maar ga met het beestje naar de dierenarts.

2. Wanneer naar de dierenarts?

hond loopt mank en moet naar de dierenarts

Mogelijk moet je naar de dierenarts als je hond mank loopt. Om te achterhalen of een bezoekje aan de dierenarts inderdaad noodzakelijk is, stel je jezelf de volgende vragen:

  • Zit er iets tussen de tenen van je hond?
  • Zit er iets onder de voetzool?
  • Is je hond net gevallen?
  • Heeft je hond wild gespeeld of gestoeid?
  • Heb je afwijkende activiteiten ondernomen met je hond?
  • Heeft je hond overgewicht?
  • Is je hond al wat ouder?

Is je antwoord op al deze vragen “nee”? Dan ga je naar de dierenarts met het beestje. Ook als de klachten van je hond langer dan 24 uur aanhouden, is het bezoeken van de dierenarts verstandig. En kan je trouwe vriend niet meer lopen? Dan is het bezoeken van de dierenarts zeker een must. Twijfel je of het bezoeken van de dierenarts wel of niet noodzakelijk is? Dan kun je beter wel gaan, gewoon voor de zekerheid. Is er niets aan de hand, dan ben je in een mum van tijd weer thuis met je maatje.

3. Tips om mankheid te voorkomen

Je kunt beter voorkomen dat je hond mank gaat lopen. Niet alleen om jezelf een dure rekening van de dierenarts te besparen, maar uiteraard ook voor het welzijn van je lieve huisdier. In onderstaande tips lees je hoe je kunt voorkomen dat je hond mank gaat lopen.

3.1. Houd je hond op conditie

Een hond met overgewicht loopt meer risico op mankheid. Je houdt je hond gezond door hem niet te veel eten te geven, gezonde voeding te geven en bovendien voldoende te laten bewegen.

3.2. Vermijd bepaalde activiteiten

Bij bepaalde activiteiten worden de gewrichten van je hond meer belast. Dit vergroot de kans op mank lopen. Activiteiten als wild spelen, vaak traplopen, het rennen op een losse ondergrond en belastende sporten kun je dan ook beter zo veel mogelijk vermijden.

3.3. Geef je hond voldoende rust

Na het spelen, na het rennen en na een lange wandeling heeft je hond rust nodig. Geef het beestje deze rust en je voorkomt dat de spieren en/of gewrichten overbelast raken. Op deze manier kun je mankheid voorkomen.

Loopt jouw hond mank en heb je hier vragen over? Dan dan gerust onder dit blogbericht een reactie achter. Andere hondenliefhebbers kunnen dan hun eigen ervaringen delen met mankheid van hun eigen hond en een bezoek aan de dierenarts.

Veelgestelde vragen

Hoe lang mag een hond mank lopen?

Bij mank lopen heeft de hond pijn, dit betekent niet dat er meteen wat aan de hand is. Wacht daarom altijd bij mank lopen een paar dagen, meestal gaat het vanzelf over. Als de kreupelheid blijft aanhouden, bijvoorbeeld een aantal weken, dan kan een bezoek aan de dierenarts wel verstandig zijn.

Wat is een goede pijnstiller voor honden?

Voorgeschreven pijnstillers zijn Metacam en Rimadyl (NSAIDs, niet-steroide ontstekingsremmers). Deze pijnstillers zijn koortsverlagend, onderdrukken de pijn en hebben een ontstekkingsremmende werking. Echter kun je deze middelen alleen via de dierenarts krijgen. Parcetamol mag wel: maximaal 5 dagen, 15-20 mg per kg lichaamsgewicht en niet meer dan 3 – 4 keer per dag.

Hoe weet je of een hond zijn poot heeft gebroken?

Als baasje merk je snel genoeg wanneer een hond zijn poot heeft gebroken. Op de plaats van de breuk treedt meestal een zwelling op en de hond heeft hier veel pijn. De poot kan de hond dan ook niet gebruiken. Daarnaast kan de poot verkeerd staan en is de beweging geheel abnormaal.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

76 reacties op “Hond loopt mank? Dit is wat je direct moet doen!

  1. Antje zegt:

    Hallo.mijn sheltie van 11 loopt mank na t rennen in t bos kwam terug en liep mank ….heeft dikke knokkel en gebruikt t pootje weinig..wel als er iemand binnen komt enthousiast maar daarna ligt ie in de mand..als ze na paar uur de mand uitkomt is t behoorlijk mis en stijf
    Ben ook bang met eten dat ze niet meer loopt en dikker wordt..wat kan ik doen

  2. Avh zegt:

    Mijn lab van 1 jaar gaat in het bos helemaal los en trekt na het rusten met zijn achterpoot
    Dit is iedere keer maar vlg dag weer over. Moet ik ermee naar DA

  3. E.Hahné zegt:

    Ons boomertje( augustus wordt hij 7 jaar)Puck,is vorig jaar geopereert aande linker achterpootje, kreeg nieuwe knieschijf,en gescheurde kruisband, en nu trekt hij met z’n rechter pootje, niet altijd,maar na het rusten….
    Maar als hij speelt met vriendjes,zie je er niks van……….????

    • Admin zegt:

      Beste E.Hahné,

      Ik raad je aan om contact op te nemen met je dierenarts voor advies.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  4. Miranda zegt:

    Mijn hond loopt mank met zijn linker achter pootje trekt steeds zijn pootje op er zijn foto’s gemaakt maar kunnen niks vinden hij is net een jaar geweest wat zal dat kunnen zijn

    • Admin zegt:

      Beste Miranda,

      Helaas kunnen wij de situatie vanaf afstand niet voor je beoordelen. Als je je zorgen blijft maken, raad ik je aan terug te gaan naar je dierenarts, of desnoods naar een andere dierenarts te gaan voor een second opinion.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  5. Lidwien zegt:

    Van het ene op het andere moment tilt onze hond steeds zijn voorpootje op als hij loopt, er zat een rode mier op zijn poot, kan deze de oorzaak zijn (steek) ? Naar de dierenarts geweest maar die kon niks vinden, hij zet nog steeds zijn pootje niet neer..loopt op 3 poten, verder oogt hij monter en eet goed, hoelang hiermee wachten?

    • Admin zegt:

      Hoi Lidwien,

      Goed dat je naar de dierenarts bent geweest. Ik raad je aan even te bellen met de betreffende dierenarts voor de vraag die je hier stelt. Voor ons is het erg lastig om op afstand advies te geven over deze specifieke situaties.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  6. Ingrid zegt:

    Mijn hond loopt mank als hij op tegels/straatwerk loopt, op gras en zand lopen geeft geen problemen? Wat zou de oorzaak kunnen zijn, ik zie niks tussen zijn tenen en ook geen wondje aan de voetzolen

    • Admin zegt:

      Beste Ingrid,

      Vreemde gewaarwording. Goed dat je gecontroleerd hebt dat er niks onder zijn voetkussentjes zit. Het slimste is om even langs de dierenarts te gaan voor een controle. Dat kan hoe dan ook geen kwaad en kan je meer zekerheid geven over wat er precies aan de hand is.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  7. Yvonne zegt:

    Hallo,mijn labrador van 8 jaar loopt normaal, maar in lichte draf dan zie je dat ze haar kop telkens bij een stap naar beneden beweegt. Dus dan loopt ze wat mank terwijl je niet echt iets ziet aan haar poten. Alleen dat ze dan licht doorzakt waardoor haar kop dan meebeweegt. Op vrijdag is ze met de hondenuitlaatservice mee gewesst. en de dag er op zag ik het. Er zit niks tussen haar tenen en als ik overal druk of beweeg dan merk ik niets bij haar. Wat moet ik nu doen?

    • Admin zegt:

      Beste Yvonne,

      Het beste wat je kunt doen is even contact opnemen met je lokale dierenarts. Het kan iets onschuldigs zijn maar ze kan zich ook flink bezeerd hebben. Daarom is het verstandig om de situatie te overleggen met een professional.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *