Hond loopt mank? Dit is wat je direct moet doen!

Laatst bijgewerkt: 18 maart 2022

Je hond is een gezond beestje en vindt het heerlijk om te rennen. Er is nooit iets mis geweest met zijn pootje, maar nu zie je plotseling dat je lieve hond mank loopt. Hoe komt het dat jouw maatje niet meer op vier poten kan lopen? Dat wil je natuurlijk zo snel mogelijk achterhalen. Wij kunnen je hierbij helpen. Dit doen we door wat meer informatie te geven over mankheid bij honden.

Op deze pagina lees je niet alleen hoe mankheid veroorzaakt kan worden, maar ook wat je moet doen als jouw hond mank loopt. Lees je de informatie op deze pagina door, dan weet je zeker dat je goed handelt als jouw hond mank loopt. Dit is belangrijk, want door verkeerd handelen kan de mankheid van je hond verergeren en zelfs chronisch worden.

1. Hond loopt mank: de eerste check

Als je ziet dat je hond mank loopt, probeer je zo snel mogelijk te achterhalen hoe dit komt. De kans is groot dat jouw viervoeter tijdelijk mank loopt door een oppervlakkig probleem, zoals een steentje tussen de tenen of een verkeerde beweging. Om te kijken of dit het geval is, doe je onderstaande check. Stel jezelf de onderstaande vragen:

  • Zit er iets tussen de tenen van je hond?
  • Zit er iets onder de voetzool?
  • Is je hond net gevallen?
  • Heeft je hond wild gespeeld of gestoeid?
  • Heb je afwijkende activiteiten ondernomen met je hond?
  • Heeft je hond overgewicht?
  • Is je hond al wat ouder?

De kans is groot dat je nu direct de oorzaak van het probleem hebt achterhaald. Is dit niet het geval? Lees dan verder, want in onderstaande tekst worden enkele andere oorzaken van mankheid bij honden beschreven.

1.1. Mank door kreupele voorpoot

Loopt je hond mank door een kreupele voorpoot? Dan kan dit door diverse zaken komen. Ten eerste kan je hond mank lopen door artrose, bijvoorbeeld in de tenen. Daarnaast kan er ook mankheid optreden door een zogeheten elleboogdysplasie. Is je hond flink aan het groeien? Dan kan het beestje groeipijn hebben. Door deze pijn kan je hond tijdelijk mank lopen. Andere mogelijke oorzaken van een kreupele voorpoot, zijn de volgende:

  • Een hernia.
  • Een wervelinstabiliteit.
  • Een verrekking van het schoudergewricht.
  • Een ontwrichting van het schoudergewricht.
  • Spier- en peesproblemen.

Denk je dat jouw hond mank loopt door een achterliggende aandoening? Ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts met het beestje. De dierenarts zal de gezondheid van je hond verder onderzoeken en komt er vaak snel achter waarom jouw viervoeter mank loopt.

Een bewegingsanalyse geef meer duidelijkheid over kreupele voorpoot

1.2. Mank door kreupele achterpoot

Je viervoeter kan ook mank lopen door een kreupele achterpoot. Net zoals bij de voorpoot het geval is, kan een kreupele achterpoot ook veroorzaakt worden door artrose. Verder kan je hond mank lopen door een gescheurde kruisband in de achterpoot. Is de achterpoot van je hond gezwollen? Dan is de kans groot dat een scheur in de kruisband het mank lopen veroorzaakt. Andere mogelijke oorzaken van een kreupele achterpoot, zijn de volgende:

  • Een heupdysplasie.
  • Een hernia.
  • Een wervelinstabiliteit.
  • Een verrekking van het schoudergewricht.
  • Een ontwrichting van het schoudergewricht.
  • Pees- en spierproblemen.
  • Losse knieschijven. Dit wordt ook wel patella luxatie genoemd.

Loopt je hond mank door een kreupele achterpoot? Ga dan direct naar de dierenarts. De dierenarts achterhaalt de oorzaak van het probleem en zal een behandeling starten om dit probleem op te lossen. Hierdoor moet de mankheid snel minder worden of zelfs helemaal verdwijnen.

1.3. Mank na rennen

Als je lieve huisdier mank loopt na het rennen, is de kans groot dat hij iets verrekt of verstuikt heeft. Ook kan het zo zijn dat je viervoeter in iets scherps is gaan staan. Controleer zijn pootjes en je komt er snel genoeg achter of dit het geval is. Zit er niets onder zijn voetzolen of tussen zijn tenen? Houd de poten van je hond dan goed in de gaten. Als deze warm en/of dik worden, is er mogelijk een spier beschadigd. Koel de betreffende poot en ga naar de dierenarts om de poot verder te laten onderzoeken.

1.4. Mank na opstaan

Is je hond mank na het opstaan? Dan komt dit hoogstwaarschijnlijk door problemen met de gewrichten. Als de gewrichten stijf zijn, bijvoorbeeld door een ontsteking of een slijtage, is het opstaan een stuk moeilijker. Zeker als je hond even op gang moet komen na het opstaan en snel moe is tijdens het wandelen, duidt dit op gewrichtsproblemen.

We raden je aan een afspraak te maken met de dierenarts om de mogelijke gewrichtsproblemen van je hond verder te laten onderzoeken. Goed om te weten: oudere honden hebben vaker last van gewrichtsproblemen. Deze ouderdomsklachten kunnen echter draaglijk gemaakt worden met de juiste behandeling. Laat je hond dus niet aanmodderen met zijn slechte gewrichten, maar ga met het beestje naar de dierenarts.

2. Wanneer naar de dierenarts?

hond loopt mank en moet naar de dierenarts

Mogelijk moet je naar de dierenarts als je hond mank loopt. Om te achterhalen of een bezoekje aan de dierenarts inderdaad noodzakelijk is, stel je jezelf de volgende vragen:

  • Zit er iets tussen de tenen van je hond?
  • Zit er iets onder de voetzool?
  • Is je hond net gevallen?
  • Heeft je hond wild gespeeld of gestoeid?
  • Heb je afwijkende activiteiten ondernomen met je hond?
  • Heeft je hond overgewicht?
  • Is je hond al wat ouder?

Is je antwoord op al deze vragen “nee”? Dan ga je naar de dierenarts met het beestje. Ook als de klachten van je hond langer dan 24 uur aanhouden, is het bezoeken van de dierenarts verstandig. En kan je trouwe vriend niet meer lopen? Dan is het bezoeken van de dierenarts zeker een must. Twijfel je of het bezoeken van de dierenarts wel of niet noodzakelijk is? Dan kun je beter wel gaan, gewoon voor de zekerheid. Is er niets aan de hand, dan ben je in een mum van tijd weer thuis met je maatje.

3. Tips om mankheid te voorkomen

Je kunt beter voorkomen dat je hond mank gaat lopen. Niet alleen om jezelf een dure rekening van de dierenarts te besparen, maar uiteraard ook voor het welzijn van je lieve huisdier. In onderstaande tips lees je hoe je kunt voorkomen dat je hond mank gaat lopen.

3.1. Houd je hond op conditie

Een hond met overgewicht loopt meer risico op mankheid. Je houdt je hond gezond door hem niet te veel eten te geven, gezonde voeding te geven en bovendien voldoende te laten bewegen.

3.2. Vermijd bepaalde activiteiten

Bij bepaalde activiteiten worden de gewrichten van je hond meer belast. Dit vergroot de kans op mank lopen. Activiteiten als wild spelen, vaak traplopen, het rennen op een losse ondergrond en belastende sporten kun je dan ook beter zo veel mogelijk vermijden.

3.3. Geef je hond voldoende rust

Na het spelen, na het rennen en na een lange wandeling heeft je hond rust nodig. Geef het beestje deze rust en je voorkomt dat de spieren en/of gewrichten overbelast raken. Op deze manier kun je mankheid voorkomen.

Loopt jouw hond mank en heb je hier vragen over? Dan dan gerust onder dit blogbericht een reactie achter. Andere hondenliefhebbers kunnen dan hun eigen ervaringen delen met mankheid van hun eigen hond en een bezoek aan de dierenarts.

Veelgestelde vragen

Hoe lang mag een hond mank lopen?

Bij mank lopen heeft de hond pijn, dit betekent niet dat er meteen wat aan de hand is. Wacht daarom altijd bij mank lopen een paar dagen, meestal gaat het vanzelf over. Als de kreupelheid blijft aanhouden, bijvoorbeeld een aantal weken, dan kan een bezoek aan de dierenarts wel verstandig zijn.

Wat is een goede pijnstiller voor honden?

Voorgeschreven pijnstillers zijn Metacam en Rimadyl (NSAIDs, niet-steroide ontstekingsremmers). Deze pijnstillers zijn koortsverlagend, onderdrukken de pijn en hebben een ontstekkingsremmende werking. Echter kun je deze middelen alleen via de dierenarts krijgen. Parcetamol mag wel: maximaal 5 dagen, 15-20 mg per kg lichaamsgewicht en niet meer dan 3 – 4 keer per dag.

Hoe weet je of een hond zijn poot heeft gebroken?

Als baasje merk je snel genoeg wanneer een hond zijn poot heeft gebroken. Op de plaats van de breuk treedt meestal een zwelling op en de hond heeft hier veel pijn. De poot kan de hond dan ook niet gebruiken. Daarnaast kan de poot verkeerd staan en is de beweging geheel abnormaal.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

76 reacties op “Hond loopt mank? Dit is wat je direct moet doen!

  1. Laura Jansen zegt:

    Onze hond van 3 jaar heeft al sinds ruim een half jaar pijn. Hij ontziet zijn rechter achterpoot en je ziet dat hij pijn heeft. Verder loopt hij hierdoor steeds mank (vooral thuis). Hij is rustiger en laat zijn eten langer staan (voorheen kwam hij direct eten). Als hij buiten een hond ziet en kan spelen, zie je niets aan hem?? Hij is al naar de dierenarts geweest en er zijn foto’s gemaakt. Niet iets duidelijks aanwijsbaar (orthopeed heeft er ook naar gekeken). Hij heeft een kuurtje ontstekingsremmer gehad. We hebben weken rustig aan met hem gedaan. Niet los, niet spelen, etc. Net fysiotherapie gehad met laser behandeling. De fysiotherapeut dacht aan een blokkade van het SI gewricht. De behandeling zou in ieder geval vooruitgang moeten geven, maar niets is minder waar. We twijfelen nu over de volgende stap, omdat we niet weten waar het vandaan komt. CT-scan/MRI of iets anders? Vooral omdat hij bij rennen en spelen nauwelijks klachten vertoont. Heeft iemand dit ook meegemaakt? Suggesties?

    • Admin zegt:

      Beste Laura Jansen,

      Ik zou je laten adviseren door specialisten (dierenarts/orthopeed). Zeker bij dit soort complexe gevallen.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  2. Peeters carine zegt:

    Mijn hondtje viel uit de zetel nu loop hij mank van achter pootje rechts denk ik wat moet ik doen 😰 zou ik naar dierenarts gaan of geneest dit na paar dagen mvg

    • Admin zegt:

      Beste Peeters carine,

      Het kan nooit kwaad om even de dierenarts te bellen voor advies, mocht je het niet vertrouwen.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  3. Johan zegt:

    Vraag
    Mijn hond heeft na opstaan plots last van linker voorpoot.Is nu reeds 24uur geleden.Na controle over kussen en tenen niets kunnen vindt.Hij piepte wel als ik er aan zat.Ben nu met soda voetbadjes gestart.Hond durft er nog niet op te staan…Wat nu??

    • Admin zegt:

      Beste Johan,

      Gezien de verstreken tijd en de controles die je hebt uitgevoerd, raad ik je aan even contact op te nemen met je lokale dierenarts.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  4. Natalie zegt:

    Mijn labrador van 6 maanden is vandaag naar het strand geweest en heeft heerlijk gespeeld met een andere labrador. Toen hij bij thuiskomst uit de auto stapte liep hij ineens mank. Hij steunt niet tot nauwelijks op zijn linkerachterpoot. Ik heb zijn kussentjes onder zijn poot gecontroleerd, naar kan niets ontdekken. Ook zijn hele poot gecontroleerd. Ik kan er gewoon in knijpen. Daar heeft hij geen last van. Kan het zijn dat hij bij het spelen iets heeft verrekt? Ik voel geen zwelling en ook is zijn pootje niet warm. Het is nu al 7 uur geleden maar hij loopt nog steeds mank.

    • Admin zegt:

      Beste Natalie,

      Goed dat je gecontroleerd hebt dat er niks in het voetenkussentje zit. Het kan zomaar zijn dat hij wellicht een spier heeft verrekt/gekneusd tijdens het spelen. Het kan zijn dat dat pas gevoelig is geworden na het spelen. Ik zou het nog zeker 24 uur aankijken en je hond goed in de gaten houden. Laat hem vooral veel rusten en hopelijk is hij snel weer de oude. Mocht er na 24 uur geen verandering zijn, dan zeker even contact opnemen met de dierenarts (of natuurlijk eerder mocht je het niet vertrouwen).

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  5. Iris zegt:

    Net even met mijn Labrador naar de bossen geweest, toen we 10 minuten aan het wandelen waren trok ze haar achterpootje even een paar sec op. Daarna liep ze er weer gewoon goed op. 10 minuutjes later deed ze het weer.

    Weten jullie wat dit kan zijn? Moet ik hiermee naar de dierenarts?

    • Admin zegt:

      Beste Iris,

      Controleer eerst even de voetenkussentjes of er iets in is blijven hangen/steken. Mocht je niks kunnen opmerken en loopt je Labrador na een uur nog steeds mank, bel dan gerust even met de dierenarts voor advies.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  6. tineke zegt:

    mijn oude labrador van 15 jaar heeft zich verstapt met lopen in de sneeuw en loopt nu moeilijk met zijn voorpoot, kan er wel op staan maar loopt met stijve poot, ik laat hem nu alleen in tuin uit en geef hem rimadyl, dat kreeg hij al voor artrose maar geef hem nu 1 pil per dag ipv een halve pil verder krijgt hij tralieve, daarvan kreeg hij al 3/4 pil nu een hele. Wat kan ik verder doen en hoe lang gaat dit duren?

    • Admin zegt:

      Beste tineke,

      Als je je zorgen maakt, zou ik altijd aanraden om even met de dierenarts te bellen. Dat kan nooit kwaad. Voor de rest veel laten rusten en geen drukke spelletjes spelen om de poot zo min mogelijk te belasten.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  7. Anna zegt:

    Eergisteren met mn 2 hondjes (3 en 7,5 jaar) gewandeld…5 à 6 km.
    Nu ligt onze oudste in de mand (of waar ik haar leg) en komt niet van haar plek.
    Na aandringen en buiten zetten gaat ze zitten en komt niet van haar plek.
    Kan het spierplijn zijn of toch bezoek DA.

    • Admin zegt:

      Beste Anna,

      Het kan aan meerdere dingen liggen. Heb je haar voetkussentjes al gecontroleerd? Mocht je niks opmerken, dan raad ik je inderdaad aan om even een bezoekje aan de dierenarts te brengen.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  8. Nicolette zegt:

    Onze spaanse waterhond heeft een maand geleden een ongeluk gehad en daarbij haar schouder ontwricht, de dierenarts gaf haar pijnstillers, antibiotica en 2 weken speelverbod, maar ze blijft manklopen. Ook is er een bult te voelen bij haar schouder. Hebben jullie advies?

    • Admin zegt:

      Beste Nicolette,

      Het enige advies dat wij op basis van deze informatie kunnen geven, is terug naar de dierenarts en laten controleren. Alleen op die manier weet je zeker dat er niks ergs aan de hand is.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

    • Admin zegt:

      Beste W.poot,

      Even goed in de gaten houden en anders tijdig contact opnemen met de dierenarts.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  9. Mechelse zegt:

    Mijn mechelse herder van 9 maanden loopt vaak mank, meestal is het aan de voorpoot. Na enkele dagen gewoon te laten rusten gaat dit over. Ik ben 1 x naar de dierenarts gegaan, ze gaf haar onstekingsremmer die ze dan 10 dagen moest gebruiken. Ik weet nu nog steeds niet wat de oorzaak hiervan is.

    • Admin zegt:

      Beste Mechelse,

      Helaas kunnen wij vanuit hier niet beoordelen wat er precies aan de hand is. Mocht je toch graag willen weten wat er speelt, dan kun je natuurlijk nog eens teruggaan naar je huidige dierenarts of een andere dierenarts bezoeken voor een second opinion.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *