Koorts bij je hond? Dit zijn de symptomen en wat je moet doen!

Laatst bijgewerkt: 17 maart 2022

Als je een trouwe viervoeter in huis hebt rondlopen, ben je ongetwijfeld super begaan met hem. Mocht hij zich op een dag bijvoorbeeld niet al te fit gedragen, maak je je mogelijk direct zorgen. Het lastige hierbij is dat je met jouw hond niet kunt communiceren zoals je dat met een mens wel zou kunnen doen. Je weet hierdoor ook helemaal niet waar jouw hond – wellicht – last van heeft. Het is echter goed om te weten dat ook honden een mindere dag kunnen hebben; dit is bijvoorbeeld als er sprake van koorts bij jouw hond is.

Koorts bij een hond is eigenlijk vergelijkbaar met koorts bij een mens. In beide gevallen is het niet direct levensbedreigend, maar het is wel iets om in de gaten te houden. Bovendien is het aan te raden om jouw hond goed in de watten te leggen, indien hij last van koorts heeft. Koorts is voor een hond niet super prettig te noemen; dat is zéker niet het geval als de koorts hevig is. Wat moet je doen als er sprake is van hevige koorts bij een hond? Daarover lees je op deze pagina meer.

Op deze pagina bespreken we onder meer wat koorts nou precies is, wat de symptomen van koorts bij een hond zijn, wat je kunt doen tegen koorts bij jouw hond én of het eventueel ook mogelijk is om koorts bij jouw hond te voorkomen. Je wilt immers ongetwijfeld dat jouw hond zich elke dag kwik en fit voelt, maar daar heb je helaas niet altijd invloed op. Wij kunnen je wel alvast verklappen dat er zeker manieren zijn waarop je de koorts bij jouw hond kunt voorkomen.

1. Wat is koorts bij een hond precies?

In de inleiding stelden we al dat er geen al te groot verschil zit tussen koorts bij een hond en koorts bij een mens. Maar, weet jij precies wanneer een mens last van koorts heeft? Het lastige is dat koorts en griep wel eens door elkaar worden gehaald, terwijl koorts en een opvlieger of een warmteaanval ook wel met elkaar geassocieerd worden. Wij hebben daarom besloten om de definitie van koorts bij een hond even duidelijk uiteen te zetten; het is dan direct duidelijk voor jou waar het bij koorts nou precies om draait.

We spreken van koorts bij een hond indien de lichaamstemperatuur van de hond minstens 39,5 graden is. Normaliter is de lichaamstemperatuur van een hond al relatief hoog ten opzichte van een mens, maar bij koorts is er dus sprake van een nóg hogere lichaamstemperatuur. Normaliter ligt de temperatuur van het lichaam van een hond tussen de 38 en 39 graden.

Zodra de lichaamstemperatuur tot boven de 39,5 graden stijgt, spreken we over koorts. Indien de lichaamstemperatuur nóg verder toeneemt, bijvoorbeeld boven de 40 graden, kan de koorts levensgevaarlijk voor jouw hond zijn. Mede hierom is het onwijs belangrijk om jouw hond goed te observeren en in de gaten te houden. Mocht jouw hond zich heel loom gedragen, dan is het mogelijk dat hij last van koorts heeft. Meet vervolgens zijn lichaamstemperatuur op en houd daarbij de grens van 40 graden aan.

Het is hierbij ook nog goed om aan te stippen dat koorts en oververhitting absoluut niet hetzelfde is. Indien het buiten behoorlijk warm is, kan een hond relatief snel last van oververhitting krijgen. Dit komt puur doordat een hond niet – zoals een mens – kan zweten; een hond is alleen in staat om de lichaamstemperatuur kwijt te raken door veel te hijgen. Desalniettemin is dat niet voldoende om de lichaamstemperatuur naar een lagere temperatuur te brengen.

Vaak is oververhitting van korte duur. Als het bijvoorbeeld ’s avonds laat een stuk koeler wordt buiten, wordt het voor jouw hond al snel een stuk aangenamer. De kans is dan ook aanwezig dat jouw hond binnen mum van tijd geen last meer heeft van de oververhitting. Een hond heeft daarentegen wel langere tijd last van de koorts; van deze koorts is bijvoorbeeld ook ’s nachts sprake.

Het is hierbij ook interessant om naar de mogelijke oorzaken van koorts bij een hond te kijken. Dit kan onder meer komen door een infectie, door toxines of door een vaccinatie. Bij sommige vaccinaties is het een “logische” bijwerking dat jouw hond mogelijk last van koorts kan gaan krijgen. Als jouw hond giftige stoffen inademt, is het ook mogelijk dat hij daardoor last van koorts kan krijgen.

Over het algemeen is een infectie de meest voorkomende oorzaak. Dit kan onder meer komen door een bacterie, door een schimmelinfectie of door een vergelijkbare infectie. Het soort infectie is uiteindelijk (deels) bepalend voor de uiteindelijke symptomen van de koorts bij jouw hond.

2. Wat zijn de symptomen van koorts bij een hond?

Heb jij het idee dat jouw hond zich niet al te lekker voelt? Merk je bijvoorbeeld dat hij niet al te veel eet, dat hij alleen maar in zijn mand ligt en dat hij ook niet super vrolijk is? Dan zijn dit mogelijke signalen dat hij iets onder de leden heeft, zoals bijvoorbeeld griep of koorts. Maar, hoe weet je nou precies wanneer jouw hond koorts heeft? Waar kun je dit aan herleiden?

Het belangrijkste symptoom van koorts bij een hond is overduidelijk de verhoogde lichaamstemperatuur. Leg bijvoorbeeld maar eens jouw hand op zijn oren of op neus. Voelen zijn oren en/of zijn neus warm aan? Is zijn neus daarnaast ook volledig droog? Dan is dit een duidelijk signaal dat er iets niet in orde is; normaliter hoort de neus van een hond namelijk droog en koud te zijn.

Aan de hand van de lichaamstemperatuur kan je dus al een eerste “diagnose” stellen. Zoals hierboven aangegeven, is er bij oververhitting echter ook sprake van een verhoogde lichaamstemperatuur. Het advies is daarom ook om naar nog meer mogelijke symptomen te kijken. Een ander symptoom is de verminderde eetlust. Bij oververhitting eet jouw hond ook minder, maar de eetlust keert dan vanzelf terug als jouw hond het een stuk minder warm heeft. Als jouw hond echt koorts heeft, blijft hij echter last houden van een verminderde eetlust.

Daarnaast is het ook dat een hond rillerig is/kan zijn als hij koorts heeft. Je ziet hem dan echt in zijn mand rillen, terwijl het op zich helemaal niet koud in jouw huis is. Merk je verder ook nog dat hij moeite heeft om zijn ademhaling rustig te houden? Dan zijn ook dit signalen dat hij mogelijk koorts heeft. Eigenlijk is koorts dus een opsomming van verschillende symptomen; het begint met de verhoogde lichaamstemperatuur en gaat uiteindelijk gepaard met een (langdurige) verminderde eetlust, een verhoogde hartslag/ademhaling en het rillen van jouw hond.

Indien jouw hond echt last van koorts heeft, merk je dit ook aan zijn drinkgedrag. Hij drinkt een stuk minder, terwijl het juist zo belangrijk is voor een hond om voldoende te drinken. Verder kan hij ook nog last van rode ogen krijgen; ook dat is één van de veelvoorkomende symptomen indien een hond last van koorts heeft.

hond ligt uitgestrekt op de vloer

3. Wat kun je doen als jouw hond koorts heeft?

Indien je het idee hebt dat jouw hond last van bovengenoemde symptomen heeft, is het zaak om in actie te komen. Eigenlijk het eerste wat je moet gaan doen, is de lichaamstemperatuur van jouw hond opmeten. Het opmeten van de temperatuur van jouw hond is niet al te lastig als je hier een goede thermometer voor gebruikt.

Het is aan te raden om hier een anale thermometer voor te gebruiken. Je kunt de staart van jouw hond voorzichtig omhoog tillen, waarna je de thermometer tot ongeveer 2 á 3 centimeter diep in het anaalkanaal van jouw hond kunt stoppen. Dit voelt voor jouw hond niet al te prettig aan, maar je ziet wel direct wat de lichaamstemperatuur van jouw hond is. Geeft de thermometer een temperatuur van meer dan 39,5 graden aan? Dan weet je zeker dat jouw hond last van koorts heeft.

Geeft de thermometer een temperatuur van meer dan 40 graden aan? Dan is het zaak om de dierenarts in te schakelen. Een temperatuur van meer dan 40 graden is bij een hond een kritiek punt; de koorts kan in dat geval voor levensgevaarlijke gevolgen zorgen.

Ligt de lichaamstemperatuur van jouw hond tussen de 39,5 en 40 graden? Dan is het zaak om jouw hond te gaan vertroetelen. Leg in zijn mand een warm deken voor hem neer, leg eventueel een warm deken over hem heen en probeer hem zoveel mogelijk te laten drinken. Een hond met koorts kan de neiging hebben om weinig te gaan drinken, terwijl voldoende water drinken juist voor het afvoeren van afvalstoffen zorgt.

Merk je dat de koorts langere tijd bij jouw hond aanhoudt? Dan is het ook zaak om naar de dierenarts te gaan. Dat is dus ook het geval als jouw hond bijvoorbeeld een verhoging van 39,8 graden heeft. Indien een koorts langere tijd aanhoudt, is dat nooit een goed teken.

De dierenarts gaat allereerst trachten om de oorzaak van de koorts te achterhalen. Zoals hierboven al gesteld; de mogelijke soort infectie is bepalend voor het ziektebeeld en het ziekteverloop. Daardoor moet dus ook de behandeling afgestemd worden op de specifiek oorzaak. Een dierenarts kan hiervoor verschillende tests uitvoeren om snel meer duidelijkheid te krijgen.

Het is vervolgens mogelijk dat de dierenarts medicatie voor gaat schrijven. Deze medicatie kan de bron van de koorts aan gaan pakken, waardoor jouw hond zich relatief snel weer de oude kan gaan voelen. Ook geven veel dierenartsen het advies om een lauwe handdoek regelmatig op de poten en oren van jouw hond te leggen. Deze handdoek kan zorgen voor een daling van de lichaamstemperatuur, waardoor de koorts ook af kan gaan nemen.

Moraal van het verhaal; als de koorts bijvoorbeeld 2 á 3 dagen duurt, hoef je je nergens zorgen over te maken. Heeft jouw hond echter een hele hoge lichaamstemperatuur en/of houdt de verhoging langere tijd aan? Dan is het zaak om naar de dierenarts te gaan. Probeer in de tussentijd om jouw hond zo goed mogelijk te vertroetelen; daar is hij normaliter al gek op, maar daar is hij zéker gek op als hij zich niet al te lekker voelt. Het kan echter ook geen kwaad om hem een groot gedeelte van de dag even met rust te laten; hij heeft het immers al zwaar genoeg door de verhoging.

4. Kun je koorts bij jouw hond voorkomen?

Doordat de oorzaken van koorts vrij divers zijn, is het relatief lastig om de vorming van de verhoging van de lichaamstemperatuur te voorkomen. Wel is het zaak om jouw hond zo min mogelijk in aanraking te laten komen met bijvoorbeeld bacteriën. Heeft jouw hond er een handje van om buiten de poep van andere honden op te eten? Leer hem dit dan zo snel mogelijk af.

Verder is een goede verzorging ook van essentieel belang. Geef jouw hond dus gezond voer, loop regelmatig lange stukken met hem en geef hem veel liefdevolle aandacht. Daardoor voelt hij zich eigenlijk elke dag lekker en gelukkig. Ondertussen is het óók van belang om hem voldoende water te laten drinken; onvoldoende water drinken zorgt ervoor dat afvalstoffen niet goed afgevoerd worden, waardoor hij mogelijk eerder last van een bacterie of een infectie kan krijgen.

Moraal van het verhaal; koorts bij een hond is niet altijd te voorkomen, maar het is gelukkig ook niet altijd levensbedreigend. Alleen als de lichaamstemperatuur van jouw trouwe viervoeter boven de 40 graden uitkomt, is het zaak om in actie te komen. Hoe je koorts bij een hond kunt herkennen én wat je moet doen, heb je in ieder geval in dit artikel kunnen lezen.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

2 reacties op “Koorts bij je hond? Dit zijn de symptomen en wat je moet doen!

  1. Petra zegt:

    Mijn hond heeft dus nu 39,8 graden koorts. Maar ze is van vrijdag op zaterdag wel bevallen van 11 pups. (Nu is het maandag)
    Wanneer moet ik met haar naar de dierenarts? Of kan ik het nog even aankijken omdat het “normaal” is na een zwangerschap?

    • Admin zegt:

      Beste Petra,

      Gezien de temperatuur van je hond raad ik aan om te bellen met je lokale dierenarts voor professioneel advies.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *