Hond moet overgeven? Dit is wat je eraan kunt doen!

Laatst bijgewerkt: 26 september 2020
hond ligt in het gras en kijkt zielig

Veel honden moeten wel eens overgeven. Gelukkig is er in de meeste gevallen niets aan de hand. Braken is misschien niet prettig voor je hond, maar het hoeft niet direct het symptoom van een ernstige ziekte of aandoening te zijn. Op deze pagina lees je hier meer over. Zo vertellen we niet alleen wat de mogelijke oorzaken van het braken kunnen zijn, maar ook wanneer je naar de dierenarts moet met een brakende hond.

Inhoudsopgave

 1. Misselijkheid en braken
 2. Acuut braken
 3. Chronisch braken
 4. Eten en drinken na het overgeven
  1. Eten na het overgeven
  2. Drinken na het overgeven
 5. Wanneer naar de dierenarts?

1. Misselijkheid en braken

Voor je hond moet overgeven, voelt het beestje zich misselijk. Met dit misselijke gevoel geeft het lichaam in feite aan dat er iets niet goed zit. Je hond heeft bijvoorbeeld te veel gegeten of heeft iets naar binnen gewerkt wat eigenlijk helemaal niet eetbaar is.

Om dit product uit het lichaam te verwijderen, wordt het braakcentrum geprikkeld. Je hond voelt zich eerst misselijk en zal vervolgens braken om de maaginhoud te verwijderen. Hierna voelt het beestje zich meestal weer beter.

Je kunt het vaak wel aan je trouwe viervoeter zien als hij misselijk is. Misselijkheid bij honden heeft namelijk diverse opvallende symptomen:

 • Algehele onrust.
 • Boeren.
 • Kwijlen.
 • Smakken en veel slikken.
 • Langzamer en/of minder eten.

Bovendien gaan veel misselijke honden gras eten. Dit komt omdat gras het braakproces versnelt. Als je hond zich misselijk voelt, gaat het beestje automatisch gras eten. Dit is een reactie van het lichaam, om het misselijke gevoel sneller te kunnen verdrijven.

2. Acuut braken

We maken onderscheid tussen acuut braken en chronisch braken. Acuut braken treedt plotseling op en is doorgaans kort van duur. Acuut braken kan onschuldig zijn, maar kan ook aangeven dat je hond spoedeisende hulp nodig heeft.

Acuut braken kan diverse oorzaken hebben. Ten eerste kan je hond misselijk worden door een virus. Hierdoor kan het beestje ook gaan overgeven. Virussen zijn vaak niet gevaarlijk, met uitzondering van het Parvo virus, het Corona virus en het Rota virus. Moet je hond braken en denk je dat dit door een virus komt? Dan is het verstandig om naar de dierenarts te gaan, zodat je kunt laten onderzoeken met welk virus jouw hond besmet is.

Daarnaast moeten veel honden braken als zij iets verkeerds hebben gegeten. Dit kan om een gewoon voedingsmiddel gaan dat verkeerd gevallen is, maar ook om een voor honden onverteerbaar product. Heb je geen idee wat je huisdier gegeten heeft, maar is het beestje wel misselijk? Ga dan voor de zekerheid naar de dierenarts.

3. Chronisch braken

In tegenstelling tot acuut braken, houdt chronisch braken langer dan een paar dagen aan. De meeste honden die langer dan een paar dagen achtereenvolgend moeten braken, hebben te maken met een bepaalde allergie. Ook kan je hond misselijk zijn en braken door een onderliggende aandoening.

Braakt je hond al enkele dagen, dan is het verstandig om naar de dierenarts te gaan. Als er sprake is van een allergie, moet deze verder onderzocht worden. Moet je hond braken door een onderliggende aandoening, dan is het ook erg belangrijk om dit verder te onderzoeken. Mogelijk is de onderliggende aandoening namelijk gevaarlijk of zelfs dodelijk voor je trouwe viervoeter.

honden poten die liggen op een houten vloer

4. Eten en drinken na het overgeven

Heeft je hond net gebraakt? Dan is het goed om te weten wat je moet doen. In onderstaande alinea’s geven we advies met betrekking tot eten en drinken na het overgeven.

4.1. Eten na het overgeven

Je kunt je hond wel eten geven na het overgeven, maar dit heeft geen zin als hij steeds blijft braken. Als je hond zijn eten al meerdere keren heeft uitgebraakt, kun je beter even wachten met nieuwe voeding. Je geeft het maag-darmstelsel van het beestje de kans om even tot rust te komen. Als de maag gekalmeerd is, kun je weer voorzichtig beginnen met voeden.

Houdt je hond wel wat eten binnen? Geef het beestje dan niet direct zware voeding, maar begin met licht verteerbaar voedsel om de maag niet te irriteren. Denk hierbij aan gekookte witte rijst, gekookte kip, gekookte witvis of zacht wit brood. Geef je hond kleine beetjes tegelijkertijd en je weet zeker dat je de maag niet irriteert. En wil je hond niet eten? Dwing het beestje dan niet. De kans is groot dat je hond juist weer misselijk wordt als je hem dwingt om te eten.

4.2. Drinken na het overgeven

De gemiddelde hond kan prima een paar dagen zonder eten. Drinken is echter een ander verhaal. Al binnen een dag zonder vocht kan je hond uitgedroogd raken. Dit wil je uiteraard voorkomen, want uitdroging is erg gevaarlijk. Heeft je hond langere tijd overgegeven en vraag je je af of het beestje uitgedroogd is? Til de nekplooi dan eens op. Als je de nekplooi loslaat en het meer dan 2 seconden duurt voor de huid weer op zijn plaats zit, is je hond uitgedroogd. In dit geval raden wij je aan om naar de dierenarts te gaan.

Is drinken moeilijk door de misselijkheid? Begin dan rustig aan. Geef je hond ieder half uur kleine beetjes lauw water, ongeveer 1 tot 2 slokken tegelijk. Gaat dit goed, dan kun je het drinken langzaam opbouwen.

5. Wanneer naar de dierenarts?

Zoals al eerder vermeld, moeten honden af en toe eens overgeven. Zeker echte veelvraten eten regelmatig iets waar ze misselijk van worden. Zij moeten dan ook vaker overgeven.

Het is echter niet zo dat braken bij een hond altijd onschuldig is. Soms geeft braken wel een noodgeval aan. Maar wanneer moet je dan wel naar de dierenarts met je brakende hond? We zetten de belangrijkste situaties voor je op een rij:

 • Je hond moet herhaaldelijk braken, zonder dat er iets uit komt.
 • Je hond is al langer dan 24 uur aan het braken.
 • Je hond heeft al langer dan 24 uur geen water binnen kunnen houden. Dit kan leiden tot uitdroging.
 • Je hond heeft een opgezwollen en/of harde buik.
 • Je hebt bloed in het braaksel gevonden. Dit kan duiden op een gesprongen bloedvaatje door het braken, maar er kan ook meer aan de hand zijn. Het is dan ook goed om naar de dierenarts te gaan als er bloed in het braaksel zit.
 • Je hebt ontlasting in het braaksel gevonden.
 • Je hond heeft hoge koorts: de lichaamstemperatuur is hoger dan 39,5 graden Celsius.
 • Je hond heeft schadelijke stoffen ingenomen, zoals terpentine of vloeibare bleek.
 • Je hond heeft evenwichtsproblemen.
 • Er zit een object klem in het maagdarmkanaal van je hond. Dit kan voer zijn, maar ook iets heel anders zoals een speeltje of een tak.

Verder is het goed om te weten dat je met een pup extra goed moet oppassen. Pups zijn namelijk kwetsbaarder dan volwassen honden, ook als het om braken gaat. Houdt je pup langer dan 3 uur geen eten binnen? Dan raden wij je aan om naar de dierenarts te gaan.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *