Je hond gestoken door een wesp? Dit is wat je direct moet doen!

Laatst bijgewerkt: 8 maart 2022

Als je met jouw hond een wandeling maakt, is de kans groot dat hij met zijn neus in het gras zit te snuffelen. De kans is aanwezig dat in dit gras een wesp, een bij of een hommel van zijn rust aan het genieten is. Als de wesp door de aanwezigheid van jouw hond schrikt, is het goed mogelijk dat de wesp op dat moment jouw hond steekt. Heb je geen idee wat je moet doen als jouw hond gestoken is door een wesp? In dit artikel vind je alle relevante informatie omtrent het onderwerp “hond gestoken door wesp”. We kijken hierbij overigens niet alleen naar een wesp, maar ook naar een bij en een hommel. De onderwerpen “hond gestoken door bij” en “hond gestoken door hommel” staan dus ook centraal in dit artikel.

Allereerst willen we je waarschuwen; neem een wespensteek altijd serieus. Een wespensteek kan namelijk behoorlijk vervelend voor jouw hond zijn. Jouw hond kan echt last van deze steek krijgen, waarbij het noodzakelijk is dat je jouw hond op de juiste manier weet te verzorgen. Is jouw hond gestoken door een wesp? Dan is het sowieso aan te raden om tijdig in actie te komen. Wat je hierbij zoal kunt doen, vind je in dit artikel terug.

1. Hoe kan je hond gestoken worden door een wesp?

In de inleiding van dit artikel gaven we een voorbeeld van een situatie waarin het mogelijk is dat een hond gestoken wordt door een wesp. Indien jouw hond door bijvoorbeeld een grasveldje loopt, steekt hij ongetwijfeld zijn neus in het gras. In deze grasmat kunnen echter ook wespen, bijen en hommels zich ophouden. Op het moment dat deze zich bedreigd voelen, kunnen zij razendsnel jouw hond steken.

Dat is overigens niet alleen het geval als jouw hond in het gras loopt, maar ook als hij bijvoorbeeld in jouw tuin loopt. Sommige planten/bloemen trekken nu eenmaal veel wespen, bijen en hommels aan. Indien jouw hond even tegen deze plant, bloem of struik aanloopt, is het goed mogelijk dat jouw hond direct gestoken wordt door een wesp. Moet dit altijd door een wesp zijn? Nee, je hoort ook wel eens dat een hond gestoken wordt door een bij of dat een hond gestoken wordt door een hommel. Onder aan de streep is het een feit dat geen enkele steek van deze insecten voor een hond prettig is.

Een andere veel geziene oorzaak is dat een hond naar een wesp, bij of hommel gaat bijten. Zodra de wesp bij jouw hond voorbij komt vliegen, ziet jouw hond dit eigenlijk als een spelletje. Logischerwijs heeft een hond niet door dat een wesp behoorlijk gevaarlijk kan zijn. Jouw hond hapt dus naar de wesp, waardoor de wesp zich bedreigd voelt. Een logische gevolg hiervan is dat jouw hond gestoken wordt door de wesp. Overigens is het zo dat dit vaak maar één keer voorkomt bij een hond; dit is simpelweg een wijze – en ietwat pijnlijke – les voor hem.

Is het gevaarlijk als jouw hond gestoken wordt door een wesp? In de basis niet. In de meeste gevallen levert deze wespensteek alleen maar irritatie op bij jouw hond. Afhankelijk van het lichaamsdeel waarin jouw hond door de wesp, door de bij of door de hommel gestoken is, kan jouw hond ook enige pijn krijgen. Alleen als jouw hond in zijn bek gestoken is, is een bezoek aan de dierenarts aan te raden. Meer informatie daarover vind je in de rest van dit artikel.

2. Hoe herken je een steek van een wesp bij je hond?

Als jouw hond in jouw tuin rondloopt, heb je ongetwijfeld niet altijd zicht op hem. Je ziet het daardoor ook niet altijd gebeuren of jouw hond gestoken wordt door een wesp, door een bij of door een hommel. Als jouw hond vervolgens ietwat beduusd naar binnen komt, kan dit een eerste teken zijn van de mogelijke steek van één van deze insecten.

Indien je in eerste instantie niks door hebt, kun je de steek na verloop van tijd alsnog opmerken. Dat is bijvoorbeeld het geval als jouw hond een geïrriteerde indruk maakt of als jouw hond pijn heeft. Aangezien veel honden taaie rakkers zijn, is het echter niet altijd goed merkbaar of een hond pijn heeft. Mede hierom raden wij je aan om jouw hond goed te observeren, zodat je een mogelijke gedragsverandering snel op kunt merken. Een gedragsverandering kan mogelijk duiden op de steek van een wesp, een bij of een hommel.

Is jouw hond meerdere keren door een wesp gestoken? Of is jouw hond bijvoorbeeld door drie wespen tegelijkertijd gestoken? Dan merk je dit vaak al sneller aan jouw hond. Dat is óók het geval als jouw hond in zijn bek gestoken is door een wesp. Hierboven hebben we aangegeven dat veel honden naar een voorbijvliegende wesp happen; dit gebeurt puur uit speelsheid en is dus niet agressief bedoeld. Een wesp heeft dat echter niet door en voelt zich al snel bedreigd. De kans is daardoor groot dat een wesp in de mond van jouw hond steekt.

Als jouw hond in zijn mond gestoken is door een wesp, merk je dat al snel op aan ademhalingsproblemen. Zodra je merkt dat jouw hond last van ademhalingsproblemen heeft, is een bezoek aan de dierenarts aan te raden. Mocht jouw hond bijvoorbeeld in zijn tong, in zijn keel of bij zijn tanden gestoken zijn, dan kan bijvoorbeeld zijn tong of zijn keel gaan opzwellen. Dit maakt het ademhalen voor jouw hond een stuk lastiger, waardoor hij al snel buiten adem is of op een afwijkende manier ademhaalt. Mocht je dit door hebben, is het aan te raden om spoedig naar de dierenarts te gaan.

In sommige gevallen – dit is wel heel zeldzaam – krijgt een hond een allergische reactie. Deze allergische reactie kan levensgevaarlijk zijn en kan bijvoorbeeld leiden tot een coma. Mocht je merken dat jouw hond erg sloom is, schokkerig reageert of compleet lusteloos op de vloer ligt, dan is een spoedig bezoek aan de dierenarts zeker aan te raden.

3. Wat zijn de gevolgen van een steek?

Mocht jouw hond door een wesp, bij of hommel gestoken zijn, dan kun je dit op meerdere manieren herkennen. Mocht jouw hond slechts één keer in bijvoorbeeld zijn poot, zijn rug of zijn buik gestoken zijn door een wesp, bij of hommel, dan merk je dat in eerste instantie niet echt. Pas in een later stadium kun je dit opmerken als je bijvoorbeeld de angel van de wespensteek ziet zitten. Dit gebeurt echter niet al te vaak, aangezien deze angel bedekt wordt door de vacht van jouw hond. Alleen als jouw hond écht afwijkend gedrag gaat vertonen, is een bezoek aan de dierenarts aan te raden.

De gevolgen van een wespensteek vallen in de meeste situaties reuze mee. Alleen bij een allergische reactie of bij een steek in de mond, kunnen de gevolgen voor jouw hond vervelend zijn. In dergelijke situaties is het zeker aan te raden om een bezoek aan de dierenarts te brengen.

Zie je dat jouw hond door een wesp, door een bij of door een hommel gestoken wordt? Dan is het advies om goed naar zijn lichaamsdeel te kijken waarin hij gestoken is. Zie je hier een angel in zitten? Dan is het advies om deze angel op de juiste manier te verwijderen. Hoe je dat kunt doen, leggen we uitgebreid uit in het volgende hoofdstuk van dit artikel.

3.1. Gestoken door een wesp

De exacte gevolgen van de beet zijn ook afhankelijk van het soort insect. Als jouw hond is gestoken door een wesp, kan de huid van jouw hond ietwat opzwellen. Daarnaast kan de beet gaan jeuken en voelt het lichaamsdeel voor jouw hond ietwat vervelend aan. In de meeste gevallen is er echter geen reden tot paniek.

3.2. Gestoken door een bij

Als jouw hond is gestoken door een bij, is het zaak om de angel zo snel mogelijk uit het lichaamsdeel van jouw hond te verwijderen. Het is hierbij goed om te weten dat een bij nóóit zomaar steekt. Nee, als een bij jouw hond steekt, overlijdt de bij zelf. Hij doet dit dus alleen uit zelfbescherming, maar zorgt daarmee wel voor wat pijn bij jouw hond. Aangezien de angel van een bij in de huid van een hond blijft zitten, is het advies om deze angel snel te verwijderen. Hoe je dat doet, lees je in het volgende hoofdstuk.

3.3. Gestoken door een hommel

Als jouw hond is gestoken door een hommel, krijgt jouw hond vaak last van een rode bult. Deze bult trekt echter alweer aardig snel weg, waarna jouw hond alleen nog een beetje een geïrriteerde plek er aan overhoudt. Een steek van een hommel kan echter ook tot een allergische reactie leiden. In dat geval is een spoedig bezoek aan de dierenarts noodzakelijk.

close up van een wesp

4. Wat kun je tegen een steek doen?

Is jouw hond door een wesp gestoken? Of is jouw hond door een bij of een hommel gestoken? Je hebt hierboven kunnen lezen dat per insectsoort de gevolgen van de steek verschillend zijn. Feit is dat deze steek gevaarlijk kan zijn indien deze in de bek van jouw hond, op zijn kop of bij zijn keel plaatsvindt. Mocht dit het geval zijn, is een bezoek aan de dierenarts aan te raden. Op dit moment kun je eigenlijk zelf niet al te veel doen, behalve een bezoek aan de dierenarts brengen.

Indien jouw hond last van een allergische reactie heeft, is het ook belangrijk om spoedig naar de dierenarts te gaan. Jouw hond heeft namelijk een anti-middel nodig om deze allergische reactie af te kunnen stoppen. Een dergelijke reactie herken je overigens aan een hoge hartslag, lusteloos gedrag en kortademigheid.

Als je ziet dat jouw hond door een wesp of door een hommel gestoken wordt, is het advies om de plek rondom de steek even te koelen. Je kunt ook nog een zalf rondom de steek aanbrengen; die zalf is in staat om de irritatie te verminderen. Alleen als jouw hond door een bij gestoken wordt, is het advies om de angel uit zijn lichaam te verwijderen. Dit kun je doen door met een droge doek voorzichtig over deze angel heen te wrijven. Ga nóóit met een pincet aan de slag; als je met de pincet druk zet, is het mogelijk dat al het gif uit de angel terechtkomt in het lichaam van jouw hond. Lukt het niet om de angel te verwijderen? Breng dan een bezoek aan de dierenarts.

5. Is een steek in de toekomst te voorkomen?

Het voorkomen van een steek door een wesp, een bij of een hommel is behoorlijk lastig. Wat je wel kunt doen, is oppassen met de planten, struiken en bloemen die je in jouw tuin neerzet. Het advies is om géén planten, struiken of bloemen te planten indien deze veel wespen en andere insecten aantrekken.

Daarnaast is het ook niet aan te raden om (zoet) eten buiten op de tafel te laten liggen. Gebruik al met al het gezonde verstand om de aanwezigheid van wespen en andere insecten in de tuin zoveel mogelijk te voorkomen. Verder heb je niet al te veel invloed op het voorkomen van een wespensteek. Als jouw hond door een wesp gestoken wordt, is dit in veel gevallen zijn “eigen schuld”. Hoogstwaarschijnlijk leert hij er dus zelf ook direct van.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *