Hond ziek? Dit is hoe je symptomen herkent en wat je moet doen!

Laatst bijgewerkt: 20 februari 2022

Is jouw hond ziek? In dat geval is het van belang om de juiste acties te ondernemen. Net zoals een mens kan een hond bijvoorbeeld verkouden zijn, de griep hebben of even een iets mindere dag hebben. In dit artikel vertellen we uitgebreid wat je moet doen als je hond ziek is, hoe je een zieke hond kunt herkennen en hoe je kunt voorkomen dat je hond ziek wordt.

Voor veel baasjes voelt hun hond als een kind aan. Een kind waar ze onwijs dol op zijn en waar ze ook zuinig op zijn. Mocht je een zieke hond hebben, kan je daar dan ook behoorlijk van schrikken. De eerste tip die we hebben, is om het hoofd altijd koel te houden. Als je hond ziek is, is het namelijk van belang om de juiste keuzes te gaan maken. Waar je zoal aan moet denken, lees je in dit uitgebreide artikel. Ook vind je in dit artikel meerdere tips over hoe je met een zieke hond om kunt gaan.

1. Ziektes en aandoeningen bij honden

Net zoals een mens kan een hond met meerdere soorten ziektes en aandoeningen te kampen krijgen. Er valt hierbij een onderscheid te maken tussen acute ziektes en chronische ziektes. De acute ziektes verdwijnen binnen enkele dagen, terwijl de chronische ziektes langdurig aan kunnen blijven. Onder de acute ziektes horen onder meer een griepje, een verkoudheid, een huidirritatie of een ontsteking aan de oren/ogen. Onder de chronische ziektes vallen onder meer de hondenziekte, de ziekte van Weil, kennelhoest, een leverziekte en Parvo. De chronische ziekten hebben vaak een lange herstelduur en kunnen soms ook tot het overlijden van een hond leiden.

Komen dergelijke ziekten vaak bij honden voor? Dat valt mee. Gemiddeld genomen hebben honden namelijk een prima weerstand, maar desondanks zijn ze wel op meerdere manieren gevoelig voor ziekten/aandoeningen. Een hond kan bijvoorbeeld last kan krijgen van een parasiet door bijvoorbeeld poep van een andere hond te eten. Daarnaast kan een hond ziek worden door een infectie, door een virus, door een vergiftiging of door een interne “afwijking”. Zo worden sommige honden ziek door een erfelijke afwijking of door de vorming van tumoren. De oorzaken van een ziekte bij een hond zijn dus behoorlijk divers. Aangezien de oorzaken behoorlijk divers zijn, zijn de symptomen dat ook. In het volgende hoofdstuk vertellen we graag hoe je een ziekte bij je hond kunt herkennen.

2. Hoe kan je een zieke hond herkennen?

Bij het omschrijven van de symptomen is het belangrijk om een verschil te maken tussen diverse symptomen. Sommige symptomen geven aan dat een spoedig bezoek aan de dierenarts noodzakelijk is, terwijl andere symptomen relatief mild zijn. Als jouw hond last heeft van één van de volgende symptomen, is het belangrijk om spoedig naar de dierenarts te gaan:

  • Braken, inclusief bloed.
  • Aanhoudend braken/kokhalzen.
  • Ademhalingsproblemen.
  • Moeizame ontlasting of juist helemaal geen ontlasting.
  • Lichaamstemperatuur van 39,5 graden of hoger.
  • Verlammingsverschijnselen.
  • Veel bloedverlies.
  • Epileptische aanvallen.
  • In elkaar zakken/flauw vallen.
  • Moeite met de stabiliteit/coördinatie.
  • Bloed in urine.

De bovenstaande symptomen kunnen op ernstige ziektes of aandoeningen duiden. Bij dergelijke symptomen is het daarom van belang om zo spoedig mogelijk naar de dierenarts te gaan. De arts kan je hond uitgebreid checken en spoedig een diagnose stellen. Vervolgens is de arts ook in staat om de benodigde handeling zo snel mogelijk in gang te zetten. Dit alles met maar één doel; jouw hond weer volledig gezond maken.

Behalve de bovenstaande erge symptomen kennen we ook nog zogeheten milde symptomen. Dit zijn symptomen waarbij het aan te raden is om de symptomen in de gaten houden. Houden de symptomen langer dan 7 dagen aan? Dan is het aan te raden om alsnog naar de dierenarts te gaan. Het gaat daarbij om de volgende symptomen:

  • Aanhoudende diarree.
  • Afwijkende ontlasting; heel veel of juist heel weinig.
  • Verlies van gewicht.
  • Aanhoudende hoest.
  • Ontstoken tandvlees.
  • Bovengemiddeld veel piepen en/of janken.
  • Wormen in de ontlasting.
  • Slechte conditie van de vacht.
  • Ingegroeide nagel(s).
  • Irritatie van de huid.
  • Aanhoudende slaapzucht.
  • Ietwat hoge lichaamstemperatuur, maximaal 39,5 graden.
  • Aanhoudend weigeren van eten.
  • Aanhoudend trillen.
  • Aanhoudend niezen.
  • Langdurige oogontsteking.

Bij bovenstaande symptomen is het dus ook aan te raden om naar de dierenarts te gaan. Er is echter geen sprake van spoed, zoals dat bij de erge symptomen wel het geval is. Om het rijtje van symptomen bij een zieke hond compleet te maken, hebben we hieronder de lichte symptomen uiteengezet:

  • Korte niesbuien.
  • Korte hoestbuien.
  • Af en toe krabben aan de huid.
  • Een licht ingescheurde nagel.
  • Af en toe braken.

Bij deze symptomen is het vaak zo dat de bovengenoemde symptomen heel sporadisch voorkomen. Sommige mensen moeten af en toe niezen of hoesten en dat kan net zo goed bij een hond voorkomen. Dat zijn dus geen redenen om naar de dierenarts toe te gaan. Pas als de symptomen langdurig aanhouden óf erger worden, is een bezoek aan de dierenarts aan te raden.

Het lastige bij honden is dat ze nogal een grote “eer” hebben. Bovendien kunnen ze niet praten en zijn ze dus niet in staat om heel duidelijk gevoelens over te brengen. Het gevolg hiervan is dat je soms niet eens merkt dat je hond ziek is. Je hebt het simpelweg niet door, omdat je hond het ook niet laat blijken. Hij wil zich sterk houden en toont daarom niet altijd de symptomen. Mede hierom is het van belang om je hond goed te blijven observeren en analyseren. Merk je afwijkend gedrag? Dan is het goed om dit gedrag nauwlettend in de gaten te houden en mogelijk actie te ondernemen. Wat je moet doen als je hond ziek is, lees je hieronder.

close up van hond die zielig kijkt

3. Wat moet je doen bij een zieke hond?

Heb je het idee dat jouw hond ziek is? Dan is het allereerst goed om bovenstaande symptomen na te gaan. Welke symptomen zijn te herkennen en in welke mate zijn die symptomen aanwezig? Op basis van bovenstaande lijstjes met symptomen kan je direct inschatten of een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk is.

Een bezoek aan de dierenarts is altijd een spannend moment. Je bent dol op je trouwe viervoeter en wilt dus absoluut niet dat je hond ziek is. De kans is echter aanwezig dat de dierenarts een bepaalde diagnose moet stellen. Afhankelijk van de diagnose en de mate van de klachten kan een dierenarts direct een behandelplan op gaan stellen. Het doel van een dergelijk plan is uiteraard om de klachten zoveel mogelijk te beperken en je hond weer zo spoedig mogelijk fit te maken. Tijdens deze behandeling is het belangrijk om je hond goed te verzorgen.

Als je hond ziek is, is het belangrijk om je hond rust te geven. Het kan daarom helpen om de plek van zijn mand te veranderen, zodat hij rustig kan gaan slapen. Aan de andere kant vinden sommige honden het ook heerlijk om veel aandacht te krijgen. Sterker nog; sommige honden vinden dat het allerbelangrijkste als zij ziek zijn. Zorg er daarom voor dat je de tijd er voor uittrekt om lekker over zijn hoofd te aaien en hem goed te verzorgen. Op het moment dat je hond ziek is, merk je veelal dat hij naar je toetrekt. Dat doet hij puur om aandacht te krijgen en om zo zijn klachten te beperken. De aandacht van zijn baasje is voor zieke honden één van de belangrijkste aspecten. Onderschat dit niet en probeer daarom zoveel mogelijk tijd vrij te maken voor je zieke hond.

Daarnaast is het ook belangrijk om het bewegingspatroon aan te passen. Als je hond ziek is, heeft hij geen behoefte aan lange wandelingen of aan speur- dan wel zwemtochten. Nee, een zieke hond komt het liefste tot rust en blijft daarom liever in zijn mandje liggen. Op dit gebied is het van belang om het gedrag van je hond ook goed te blijven observeren. Merk je dat hij het toch lekker vindt om af en toe naar buiten te gaan? Geef hem die kans dan; mogelijk knapt hij juist op van korte wandelingen. Al met al is het belangrijk om het bewegingspatroon af te stemmen op de behoeften van je hond. Zoals gezegd kan het lastig zijn om deze behoeften te achterhalen, aangezien een hond niet al te veel prijs geeft. Probeer je hond daarom altijd goed te observeren; op die manier ben je sneller in staat om afwijkend gedrag te constateren en te achterhalen dat je hond ziek is.

Verder kan het helpen om het voedingspatroon van de hond aan te passen. Als een hond ziek is, heeft hij veelal niet zo’n eetlust als normaal. Het advies is daarom ook om de maaltijden te verdelen over de dag en zodoende kleinere porties voor te schotelen. Hiermee voorkom je ook dat je hond gaat braken. In het verlengde van het voedingspatroon ligt het drinkpatroon. Het advies is om je hond zoveel mogelijk te laten drinken, aangezien water een zuiverende werking heeft. Bovendien voorkom je hiermee dat je hond uitdroogt.

Tot slot willen we je één ding op het hart drukken; volg altijd de instructies van de dierenarts op. Als je hond ziek is, weet een dierenarts exact hoe te handelen in bepaalde situaties en kan jou daarom van de perfecte instructies voorzien.

Uiteraard is het de grote wens van alle baasjes dat hun hond helemaal nooit ziek wordt. Is het mogelijk om dit volledig te voorkomen? Nee, het is nooit mogelijk om dit voor de volle 100% te voorkomen. Maar, met onderstaande tips kan je het wel zoveel mogelijk voorkomen; ook dat is heel wat waard.

4. Voorkomen van ziektes

Met onderstaande tips is het mogelijk om een ziekte zoveel mogelijk te voorkomen. Belangrijk is om te beseffen dat je het nooit helemaal uit kunt sluiten. Je hond kan namelijk altijd een virus, een infectie of een vergiftiging oplopen. Met dank aan onderstaande tips is het gelukkig mogelijk om dat zoveel mogelijk uit te sluiten.

  • Controleer je hond regelmatig. Door regelmatig je hond te controleren, kan je mogelijk ziektes voorkomen. Controleer bijvoorbeeld zijn oren, zijn ogen, zijn tandvlees, zijn vacht en zijn ontlasting.
  • Zorg voor voldoende beweging. Het advies voor mensen is om dagelijks minimaal een half uur te bewegen, aangezien men daarmee goed in conditie blijft. Dat geldt eigenlijk óók voor honden; zorg er daarom voor dat je hond voldoende beweging krijgt.
  • Gezond voedingspatroon. Door een gezond voedingspatroon er op na te houden, zorg je er ook voor dat jouw hond in goede conditie blijft. De kans dat je hond ziek wordt, is hierdoor een stukje kleiner.
  • Geef voldoende drinken. Voor de gezondheid van jouw hond is het van belang dat hij voldoende drinkt. Zorg er daarom voor dat zijn drinkbak altijd vol zit en dat hij voldoende drinkt. Het water heeft een zuiverende werking en houdt de vochtbalans op peil.
  • Vaccineer je hond. Met dank aan vaccinaties is het mogelijk om enkele van de hierboven genoemde ziektes uit te sluiten. Tegen onder meer de leverziekte, de hondenziekte en Parvo is een vaccinatie beschikbaar. Na de vaccinatie is je hond wellicht enkele dagen ietwat suf, maar op de lange termijn heeft je hond alleen maar profijt van vaccinaties.
  • Ontvlooi en ontworm je hond regelmatig. Door dit regelmatig te doen is het mogelijk om bepaalde ziektes en aandoeningen zoveel mogelijk te voorkomen.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

2 reacties op “Hond ziek? Dit is hoe je symptomen herkent en wat je moet doen!

    • Admin zegt:

      Beste A.P.Versloot,

      Oei dat klinkt niet goed. Ik raad je aan met enige spoed contact op te nemen met een dierenarts in de buurt.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *