Hond trilt? Dit is wat het betekent en wat je kunt doen!

Laatst bijgewerkt: 23 maart 2022

Als je hond trilt, hoeft er niet per definitie iets met het beestje aan de hand te zijn. Een hond kan ook zonder duidelijke aanleiding trillen of simpelweg omdat hij aandacht wil. Toch is het goed om de oorzaak van het trillen te achterhalen. Mocht er wel een lichamelijk of geestelijk probleem achter het trillen zitten, dan kun je namelijk direct ingrijpen.

1. Zelf uitvoerbare onderzoeksvragen

Op deze pagina zetten we enkele belangrijke vragen op een rijtje. Met deze vragen kun je achterhalen wat er mogelijk met jouw hond aan de hand is. Bovendien lees je op deze pagina wanneer het verstandig is om de dierenarts te bezoeken met jouw trouwe viervoeter.

1.1. Eet je hond minder of juist meer?

Eet je hond eenmalig minder of juist meer dan je van het beestje gewend bent, dan hoeft er niet per definitie iets aan de hand te zijn. Trilt je hond hevig en eet het beestje langere tijd opvallend minder of meer? Dan kan dit duiden op problemen met een van de organen, waaronder de maag en de darmen. In dit geval is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.

1.2. Moet je hond overgeven?

Honden geven regelmatig over. Zeker als je huisdier een echte veelvraat is, kan het regelmatig voorkomen dat hij moet braken. Overgeven kan gepaard gaan met tijdelijk trillen en hoeft niet gevaarlijk te zijn. Echter, geeft je hond regelmatig over? Dan is er mogelijk meer aan de hand. Het beestje kan bijvoorbeeld iets verkeerds hebben gegeten, een obstructie hebben in de maag of een allergie hebben. In dit geval is het dan ook verstandig om met je huisdier naar de dierenarts te gaan.

Hond kijkt sip

1.3. Heeft je hond diarree of juist obstipatie?

Als je hond trilt en tegelijkertijd last heeft van diarree of juist van obstipatie, heeft het beestje waarschijnlijk buikpijn. Ook als je hond veel winden moet laten, is er hoogstwaarschijnlijk sprake van buikpijn. Deze pijn gaat doorgaans vanzelf over. Wel is het verstandig om je hond goed in de gaten te houden. Mochten de klachten niet over gaan, dan raden wij je aan om naar de dierenarts te gaan.

1.4. Is je hond aangekomen?

Honden die zijn aangekomen, eten doorgaans te veel en/of bewegen te weinig. Toch kan er bij plotseling gewichtstoename ook iets anders aan de hand zijn, zeker als dit gepaard gaat met langdurig trillen. Je hond kan bijvoorbeeld ook last hebben van een trage schildklier. Daarnaast komt de combinatie van overgewicht en trillen voor bij de ziekte van Cushing. Vermoed je dat er meer aan de hand is dan te veel eten en/of te weinig bewegen? Dan is het verstandig om naar de dierenarts te gaan.

1.5. Is je hond afgevallen?

Als je hond ineens gewicht verliest, kan dit natuurlijk komen omdat het beestje tijdelijk meer bewogen heeft dan hij normaal doet. Echter, vaak duidt plotseling gewichtsverlies op een bepaalde ziekte of aandoening. Zeker als je hond veel trilt, is het verstandig om dit verder te laten onderzoeken door de dierenarts.

1.6. Drinkt je hond meer dan normaal?

Dan zit hier mogelijk ook een bepaald lichamelijk probleem achter. We raden je aan om je huisdier naar de dierenarts te brengen, zodat de dierenarts de oorzaak van het probleem kan achterhalen.

1.7. Plast je hond vaker dan normaal?

Als je hond vaker moet plassen en iedere keer maar een klein beetje urine verliest, kan er sprake zijn van een blaasontsteking. Ook problemen aan de plasbuis en/of de prostaat kunnen voor een verandering in het plaspatroon zorgen. Zeker als je hond overduidelijk vaak moet plassen en trilt, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan.

1.8. Heeft je hond moeite met rennen, springen of spelen?

Dan heeft het beestje hoogstwaarschijnlijk last van zijn poten en/of rug. Als je hond veel trilt, kan dit betekenen dat de poten en/of rug erg pijnlijk zijn. Je hond kan bijvoorbeeld last hebben van artrose, maar kan ook klachten hebben doordat hij zich heeft bezeerd tijdens het wandelen in het bos. Zeker als je hond mank loopt of een ongezonde houding aanneemt, is het belangrijk om de klachten verder te laten onderzoeken door de dierenarts.

1.9. Hoort of ziet je hond minder?

Dan is dit hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van het trillen. Een hond kan bijvoorbeeld minder zien door staar. Zeker bij oudere honden komt staar veel voor. Gelukkig kan staar behandeld worden, namelijk door de ogen te opereren. Hierbij worden er nieuwe lenzen op de ogen van je hond geplaatst. Of je hond nu minder ziet of minder hoort: het is altijd verstandig om naar de dierenarts te gaan. De dierenarts kan de oorzaak van het trillen verder onderzoeken en hoogstwaarschijnlijk ook behandelen.

pug hond met deken om zich heen in het bos

2. Overal “nee” op geantwoord?

Heb je op alle bovenstaande vragen “nee” geantwoord? Dan zijn er geen duidelijke aanwijzingen dat je huisdier ziek is. Je hoeft je in dit geval dus geen zorgen te maken. Mogelijk trilt je hond omdat hij uitbundig en blij is. Zeker als je hond erg energiek is, kan hij door blijdschap gaan trillen. Het beestje heeft af en toe simpelweg energie over.

En stopt het trillen als je naar de voerbak loopt? Dan had je hond waarschijnlijk gewoon zin in eten. Niets aan de hand. Ook als je hond erg angstig is of ergens van is geschrokken, kan hij gaan trillen. Veel honden zijn bang voor onweer en/of vuurwerk. Zij gaan trillen als ze het horen donderen of als er vuurwerk afgestoken wordt in de buurt.

De beste manier om zijn angst te verminderen, is door te laten zien dat jij niet bang bent. Reageer niet op het harde geluid en je laat zien dat het jou niets doet. Als je hond ziet dat jij niet bang bent, zakt de paniek al snel.

Verder is het niet verstandig om je hond veel aandacht te geven als hij angstig is. Hierdoor kan de angst juist erger worden. Negeren is echter ook niet de bedoeling. Geef je hond dezelfde portie aandacht die het beestje altijd krijgt en hij kalmeert vanzelf.

3. Twijfel over de oorzaak? Ga naar de dierenarts!

Heb je op alle vragen hierboven “nee” geantwoord, maar twijfel je toch over de oorzaak van het trillen? Schroom dan niet om naar de dierenarts te gaan. Het is nooit verkeerd om je huisdier eens goed te laten onderzoeken.

Je kunt beter een keertje te vaak naar de dierenarts gaan dan de klachten van je trouwe viervoeter negeren, met alle gevolgen van dien. Bovendien is het prettig om de bevestiging te krijgen dat er inderdaad niets aan de hand is met je lieve huisdier. Nu kun jij weer met een gerust hart gaan slapen ’s nachts.

Veelgestelde vragen

Waarom trilt mijn hond?

Als jouw hond trilt kan dat verschillende oorzaken hebben. Zo kan hij angstig zijn, niet helemaal fit of misschien heeft jouw hond wel ergens pijn. Wanneer je het niet vertrouwt kun je een bezoekje aan de dierenarts brengen.

Mijn oude hond trilt, is dat normaal?

Ouderdom kan een oorzaak zijn van het trillen. Dit kan zijn omdat de spieren minder goed werken. Toch moet je er alert op zijn, want trillen kan ook zeggen dat de hond pijn heeft.

Wat moet ik doen als mijn hond trilt?

Probeer de hond te troosten en zorg ervoor dat de hond afleiding kan zoeken. Wanneer je het niet vertrouwt, kun je een bezoek aan de dierenarts brengen.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

8 reacties op “Hond trilt? Dit is wat het betekent en wat je kunt doen!

  • Admin zegt:

   Beste Axl,

   Het kan nooit kwaad om even met de dierenarts te bellen voor advies.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

  • Admin zegt:

   Beste Alberdien,

   Probeer je hond te belonen nadat hij de riem om heeft. Wellicht dat dat de spanning wat kan verminderen.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 1. Hans zegt:

  Ik woon in Cambodja, daar zijn geen dierenartsen voor honden. Mijn hond eet wel redelijk, maar is ernstig vermagerd, heeft oogontsteking en kan nauwelijks op zijn poten staan. Hij is nog geen jaar oud.
  Er zijn 2 incidenten die een mogelijke oorzaak kunnen zijn geweest. Hij is aangereden door een scooter, maar daarna leek er weinig aan de hand, en hij is aangevallen door een aantal honden die hem o.a. het water in dreven. Sindsdien is hij erg angstig. Beide incidenten zijn nu meer dan 10 dagen geleden gebeurd. Ik weet niet goed wat te doen, het enige wat ik doe is zijn ogen af en toe reinigen.

  • Admin zegt:

   Beste Hans,

   Het lijkt erop dat je hond getraumatiseerd is door de recentelijke gebeurtenissen. Dat hij daarom gaat trillen is geen raar verschijnsel. Wellicht is het een idee om een dierenarts in Nederland te bellen voor advies? Uit je verhaal kan ik opmerken dat je hond er niet goed aan toe is en dat je toch bij iemand aan de bel moet gaan trekken.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 2. Betty zegt:

  Goedendag,,,mjjn hond boud ze staart scheef en krabt veel aan achterkant en rold over de vloer,,daarbij trilt hij ook soms,,en linkt net of die geztoken word door vlo ,,dan soringt die weg ,,maar is vlo vrij,,,aangezien ik bewind zit kan ik niet dierenarts,,kunt u me helpen wat het kan zijn
  Mvg,Betty Surstedt

  • Admin zegt:

   Beste Betty Surstedt,

   Ik snap je situatie maar helaas is het voor ons heel lastig te beoordelen wat dit precies kan zijn. Ik raad je toch aan op z’n minst even te bellen met de dierenarts voor (gratis) advies.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *