Hond trilt? Dit is wat het betekent en wat je kunt doen!

Laatst bijgewerkt: 30 januari 2021
hond ligt gestrekt op de grond

Als je hond trilt, hoeft er niet per definitie iets met het beestje aan de hand te zijn. Een hond kan ook zonder duidelijke aanleiding trillen of simpelweg omdat hij aandacht wil. Toch is het goed om de oorzaak van het trillen te achterhalen. Mocht er wel een lichamelijk of geestelijk probleem achter het trillen zitten, dan kun je namelijk direct ingrijpen.

Inhoudsopgave

 1. Zelf uitvoerbare onderzoeksvragen
  1. Eet je hond minder of juist meer?
  2. Moet je hond overgeven?
  3. Heeft je hond diarree of juist obstipatie?
  4. Is je hond aangekomen?
  5. Is je hond afgevallen?
  6. Drinkt je hond meer dan normaal?
  7. Plast je hond vaker dan normaal?
  8. Heeft je hond moeite met rennen, springen of spelen?
  9. Hoort of ziet je hond minder?
 2. Overal “nee” op geantwoord?
 3. Twijfel over de oorzaak? Ga naar de dierenarts!

1. Zelf uitvoerbare onderzoeksvragen

Op deze pagina zetten we enkele belangrijke vragen op een rijtje. Met deze vragen kun je achterhalen wat er mogelijk met jouw hond aan de hand is. Bovendien lees je op deze pagina wanneer het verstandig is om de dierenarts te bezoeken met jouw trouwe viervoeter.

1.1. Eet je hond minder of juist meer?

Eet je hond eenmalig minder of juist meer dan je van het beestje gewend bent, dan hoeft er niet per definitie iets aan de hand te zijn. Trilt je hond hevig en eet het beestje langere tijd opvallend minder of meer? Dan kan dit duiden op problemen met een van de organen, waaronder de maag en de darmen. In dit geval is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts.

1.2. Moet je hond overgeven?

Honden geven regelmatig over. Zeker als je huisdier een echte veelvraat is, kan het regelmatig voorkomen dat hij moet braken. Overgeven kan gepaard gaan met tijdelijk trillen en hoeft niet gevaarlijk te zijn. Echter, geeft je hond regelmatig over? Dan is er mogelijk meer aan de hand. Het beestje kan bijvoorbeeld iets verkeerds hebben gegeten, een obstructie hebben in de maag of een allergie hebben. In dit geval is het dan ook verstandig om met je huisdier naar de dierenarts te gaan.

1.3. Heeft je hond diarree of juist obstipatie?

Als je hond trilt en tegelijkertijd last heeft van diarree of juist van obstipatie, heeft het beestje waarschijnlijk buikpijn. Ook als je hond veel winden moet laten, is er hoogstwaarschijnlijk sprake van buikpijn. Deze pijn gaat doorgaans vanzelf over. Wel is het verstandig om je hond goed in de gaten te houden. Mochten de klachten niet over gaan, dan raden wij je aan om naar de dierenarts te gaan.

1.4. Is je hond aangekomen?

Honden die zijn aangekomen, eten doorgaans te veel en/of bewegen te weinig. Toch kan er bij plotseling gewichtstoename ook iets anders aan de hand zijn, zeker als dit gepaard gaat met langdurig trillen. Je hond kan bijvoorbeeld ook last hebben van een trage schildklier. Daarnaast komt de combinatie van overgewicht en trillen voor bij de ziekte van Cushing. Vermoed je dat er meer aan de hand is dan te veel eten en/of te weinig bewegen? Dan is het verstandig om naar de dierenarts te gaan.

1.5. Is je hond afgevallen?

Als je hond ineens gewicht verliest, kan dit natuurlijk komen omdat het beestje tijdelijk meer bewogen heeft dan hij normaal doet. Echter, vaak duidt plotseling gewichtsverlies op een bepaalde ziekte of aandoening. Zeker als je hond veel trilt, is het verstandig om dit verder te laten onderzoeken door de dierenarts.

1.6. Drinkt je hond meer dan normaal?

Dan zit hier mogelijk ook een bepaald lichamelijk probleem achter. We raden je aan om je huisdier naar de dierenarts te brengen, zodat de dierenarts de oorzaak van het probleem kan achterhalen.

1.7. Plast je hond vaker dan normaal?

Als je hond vaker moet plassen en iedere keer maar een klein beetje urine verliest, kan er sprake zijn van een blaasontsteking. Ook problemen aan de plasbuis en/of de prostaat kunnen voor een verandering in het plaspatroon zorgen. Zeker als je hond overduidelijk vaak moet plassen en trilt, is het verstandig om naar de dierenarts te gaan.

1.8. Heeft je hond moeite met rennen, springen of spelen?

Dan heeft het beestje hoogstwaarschijnlijk last van zijn poten en/of rug. Als je hond veel trilt, kan dit betekenen dat de poten en/of rug erg pijnlijk zijn. Je hond kan bijvoorbeeld last hebben van artrose, maar kan ook klachten hebben doordat hij zich heeft bezeerd tijdens het wandelen in het bos. Zeker als je hond mank loopt of een ongezonde houding aanneemt, is het belangrijk om de klachten verder te laten onderzoeken door de dierenarts.

1.9. Hoort of ziet je hond minder?

Dan is dit hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van het trillen. Een hond kan bijvoorbeeld minder zien door staar. Zeker bij oudere honden komt staar veel voor. Gelukkig kan staar behandeld worden, namelijk door de ogen te opereren. Hierbij worden er nieuwe lenzen op de ogen van je hond geplaatst. Of je hond nu minder ziet of minder hoort: het is altijd verstandig om naar de dierenarts te gaan. De dierenarts kan de oorzaak van het trillen verder onderzoeken en hoogstwaarschijnlijk ook behandelen.

pug hond met deken om zich heen in het bos

2. Overal “nee” op geantwoord?

Heb je op alle bovenstaande vragen “nee” geantwoord? Dan zijn er geen duidelijke aanwijzingen dat je huisdier ziek is. Je hoeft je in dit geval dus geen zorgen te maken.

Mogelijk trilt je hond omdat hij uitbundig en blij is. Zeker als je hond erg energiek is, kan hij door blijdschap gaan trillen. Het beestje heeft af en toe simpelweg energie over. En stopt het trillen als je naar de voerbak loopt? Dan had je hond waarschijnlijk gewoon zin in eten. Niets aan de hand.

Ook als je hond erg angstig is of ergens van is geschrokken, kan hij gaan trillen. Veel honden zijn bang voor onweer en/of vuurwerk. Zij gaan trillen als ze het horen donderen of als er vuurwerk afgestoken wordt in de buurt. De beste manier om zijn angst te verminderen, is door te laten zien dat jij niet bang bent. Reageer niet op het harde geluid en je laat zien dat het jou niets doet. Als je hond ziet dat jij niet bang bent, zakt de paniek al snel. Verder is het niet verstandig om je hond veel aandacht te geven als hij angstig is. Hierdoor kan de angst juist erger worden. Negeren is echter ook niet de bedoeling. Geef je hond dezelfde portie aandacht die het beestje altijd krijgt en hij kalmeert vanzelf.

3. Twijfel over de oorzaak? Ga naar de dierenarts!

Heb je op alle vragen hierboven “nee” geantwoord, maar twijfel je toch over de oorzaak van het trillen? Schroom dan niet om naar de dierenarts te gaan. Het is nooit verkeerd om je huisdier eens goed te laten onderzoeken. Je kunt beter een keertje te vaak naar de dierenarts gaan dan de klachten van je trouwe viervoeter negeren, met alle gevolgen van dien. Bovendien is het prettig om de bevestiging te krijgen dat er inderdaad niets aan de hand is met je lieve huisdier. Nu kun jij weer met een gerust hart gaan slapen ‘s nachts.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

6 reacties op “Hond overleden? Praktische zaken en hoe je het verlies verwerkt!

 1. Anita zegt:

  Afgelopen vrijdag middag hebben we onze lieve Sjenna golden retriever in moeten laten slapen ze is 12 jaar geworden Wat missen we haar tis stil om ons heen
  En we zijn erg verdrietig

  • Dennis zegt:

   Beste Anita,

   Dat het opeens stil is kunnen we ons goed voorstellen. Heel veel sterkte gewenst met het verlies van jullie viervoeter.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 2. Frank Vroon zegt:

  Beste mensen,
  In verband met het overlijden van onze hond zocht ik informatie over de administratieve afhandeling.
  Hoewel ik door de term praktische zaken in de aanhef van dit artikel dacht deze info al te hebben gevonden is er helaas geen vermelding over. Wat en hoe meld je je hond af bij de gemeente ivbm de hondenbelasting. Wat heb je daarvoor nodig en door wie wordt dat dan verstrekt. Is er een termijn waarbinnen dit moet gebeuren? Verschilt dit per gemeente? Begraven in de tuin mag, maar niet overal. Waar vindt ik die informatie?
  Uiteraard neem ik aan dat ik dat wel te horen krijg als ik contact opneem met de gemeente maar misschien hebben jullie die informatie?

  • Dennis zegt:

   Beste sija v dijk,

   Helaas kunnen we je op dat gebied niet verder helpen. Daar hebben we geen ervaring mee.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *