Hoe oud wordt een hond? Alles wat je moet weten

Laatst bijgewerkt: 22 mei 2022

Het is een algemeen gegeven; een hond leeft minder lang dan zijn baasjes. Maar, hoe oud wordt een hond dan precies? Het antwoord op deze vraag is niet zo eenvoudig te geven.

Zoals wij in dit artikel gaan bespreken, is het antwoord op de vraag “hoe oud wordt een hond?” afhankelijk van meerdere factoren. Wat deze factoren precies zijn, bespreken we graag uitgebreid in dit artikel.

Wij begrijpen maar al te goed dat je zo lang mogelijk van de hechte band met jouw trouwe viervoeter wilt genieten. Bij sommige honden is dat zéker mogelijk; zo gaan er verhalen rond over honden die rond de 20 jaar oud zijn geworden.

In dit artikel vind je meer informatie over de leeftijd van je hond én geven we je graag enkele tips. Tips waarmee je het leven van jouw hond zo aangenaam mogelijk kan maken, waardoor jouw hond zo lang mogelijk kan genieten tijdens zijn leven.

Hoe oud wordt een hond: algemene informatie

Allereerst willen we graag benadrukken dat het lastig is om een eenduidig antwoord te geven op de vraag “hoe oud wordt een hond?”. Het antwoord op deze vraag is namelijk afhankelijk van onwijs veel factoren.

Deze factoren kunnen zorgen voor het overlijden van een hond op jonge leeftijd, maar kunnen er ook juist voor zorgen dat een hond meer dan 20 jaar oud wordt. Als we naar de oudste hond ter wereld kijken, komen we de naam van Max tegen. Max was een kruising van onder meer een Beagle, een terriër en een Teckel. Hij wist maar liefst 29 jaar en 282 dagen oud te worden; een zeldzaam hoge leeftijd, maar wél een leeftijd die aangeeft dat honden echt oud kunnen worden.

Helaas bestaan er ook veel verhalen van honden die al op jonge leeftijd zijn komen te overlijden. Dit kan door een noodlottig ongeval zijn, maar kan ook door een aangeboren afwijking zijn. Zo zijn er honden die al na 6 maanden plots komen te overlijden. Onderzoek laat blijken dat er bijvoorbeeld vanaf de geboorte al een hartafwijking aanwezig was; een afwijking die behoorlijk ernstig was en dus voor een vroegtijdige dood zorgde.

Bovenstaande twee voorbeelden laten één ding duidelijk zien; er valt niks met 100% zekerheid vast te stellen hoe oud een hond wordt. Het is mogelijk om naar gemiddelde te kijken, maar er zijn altijd uitzonderingen die de regels doen bevestigen. Aan deze gemiddeldes kun je dus ook geen zekerheid ontlenen, maar het kan je wel een beeld geven van de gemiddelde leeftijd per ras.

Deze factoren spelen een rol hoe oud een hond wordt

Net zoals bij een mens kan een hond ook op veel manieren komen te overlijden. Dit kan te wijten zijn aan een aandoening of aan een ziekte. In dergelijke gevallen is het soms verstandig om jouw hond in te laten slapen, aangezien zijn leven op dat moment geen meerwaarde meer heeft. Hij voelt zich continu lusteloos, hij heeft veel pijn en hij geniet zelf ook niet meer van het leven. In dat geval is het beter om hem in te slapen; daar doe je jouw trouwe viervoeter uiteindelijk het meeste plezier mee.

Het is ook nog mogelijk dat een hond overlijdt door een natuurlijke dood of door een noodlottig ongeval. Een dergelijk overlijden zie je niet aankomen en is daarom onwijs zwaar en pijnlijk. Opeens is jouw maatje uit het leven gerukt en dat zorgt logischerwijs voor veel verdriet. Bovenstaande twee passages laten duidelijk zien dat een hond op meerdere manieren kan komen te overlijden.

Gedurende zijn leven zijn er dan ook enkele factoren die een invloed hebben op zijn gezondheid, op zijn welzijn en daarmee dus ook op zijn sterfteleeftijd. Zo is het allereerst goed om te weten dat het soort ras een bepalende rol speelt. Sommige rassen zijn onwijs gezond en bereiken daardoor een gemiddelde leeftijd van 13 á 14 jaar. Andere rassen hebben in het verleden problemen met fokken gehad, waardoor zijn een gemiddelde leeftijd van bijvoorbeeld 8 of 10 jaar behalen.

Dat hoeft overigens niet dé reden te zijn van de lage gemiddelde leeftijd. Nee, een belangrijke factor is namelijk ook terug te vinden in de afmetingen van een hond. Een grootschalig onderzoek uit Groot Brittannië laat zien dat kleine honden over het algemeen ouder worden dan grote honden. Grote honden hebben in veel gevallen met meerdere (erfelijke) aandoeningen te maken, waardoor zij vaker op jongere leeftijd al komen te overlijden.

hond loopt door het bos

Het is dus duidelijk dat er een causaal verband bestaat tussen het soort ras, de afmetingen van het ras en de gemiddelde sterfteleeftijd. Ook speelt “geluk” een grote rol. Dit klinkt wellicht ietwat cru, maar is wel berust op de waarheid. Sommige honden komen te overlijden doordat zij een drukke weg oversteken of doordat zij door een andere hond gebeten worden. Dergelijke ongelukken zie je op voorhand niet aankomen en zijn onwijs ongelukkig te noemen. Jij en jouw hond hebben hier zelf bovendien weinig invloed op.

De exacte sterfteleeftijd heb je dus zeker niet in eigen hand; je bent overgeleverd aan meerdere factoren. Wat te denken van ziekten en aandoeningen? Het lastige bij een hond is dat hij niet graag zijn pijn laat zien. Mogelijk heeft hij al langere tijd pijn, terwijl jij daar pas op een later moment achter komt. Door een bepaalde ziekte of aandoening kan hij op relatief jonge leeftijd komen te overlijden, terwijl hij die ziekte of aandoening mogelijk al lange tijd met zich mee heeft gedragen.

Van nature zijn honden nogal taai en streng voor zichzelf, waardoor zij niet laten zien dat ze mogelijk last van een ziekte of een aandoening hebben. Mede daarom is het onwijs verstandig om jouw trouwe viervoeter regelmatig te laten checken bij de dierenarts. Ook kan het geen kwaad om het gedrag en de motoriek van jouw hond regelmatig te observeren; meer dergelijke tips vind je aan het einde van dit artikel.

Hoe oud wordt een hond? Het antwoord op die vraag is dus afhankelijk van véél factoren. De grootte van jouw hond, het soort ras, geluk/ongeluk, genetische aanleg en allerlei overige factoren spelen hier een belangrijke rol bij. Stel je jezelf regelmatig de vraag “hoe oud wordt een hond?” of “hoe oud wordt mijn hond?”. Dan is de kans heel groot dat je hier geen passend antwoord op gaat vinden; het enige wat je kunt doen, is jouw hond een zo’n gelukkig en leuk mogelijk leven geven. Als je jouw hond goed weet te onderhouden en te verzorgen, is de kans immers ook groter dat hij een hoge leeftijd weet te bereiken.

Zo check je de gezondheid van jouw viervoeter

Leeftijd per ras

Als je een nieuwe hond uit gaat zoeken, is het van belang om de volgende vraag aan de fokker te stellen “hoe oud wordt een hond uit dit nest?”. Aan de hand van het ras is dit op voorhand namelijk al deels in te schatten. Dit blijkt ook uit onderstaand rijtje:

 • Kleine honden: gemiddelde leeftijd van 12 à 13 jaar, met uitschieters naar 15+ jaar.
 • Middelgrote honden: gemiddelde leeftijd van 10 à 11 jaar.
 • Grote honden: gemiddelde leeftijd van 7 à 8 jaar.

Dit rijtje bevestigt eigenlijk datgene wat wij hierboven al zeiden; de afmetingen van de hond zijn van grote invloed op de uiteindelijke leeftijd van de hond. Maar, hoe zit dat nou met de meest voorkomende rassen in ons land? Het is niet mogelijk om een antwoord te geven op de vraag “hoe oud wordt een hond?”. Maar is het wel mogelijk om een antwoord te geven op een vraag zoals “hoe oud wordt een labrador?”

Wij zijn op onderzoek uitgegaan. Er kan nooit met zekerheid vastgesteld worden hoe oud een hond exact gaat worden. Factoren zoals geluk, genetische bepaling en ziekten/aandoeningen spelen hier immers een rol bij. In de afgelopen jaren zijn echter wel meerdere onderzoeken uitgevoerd waarbij gekeken is naar de gemiddelde leeftijd van enkele hondenrassen.

Op basis van dergelijke onderzoeken kan dus enigszins een antwoord worden gegeven op de vraag “hoe oud wordt een hond?”. In onderstaand lijstje vind je enkele veelvoorkomende rassen met daarbij de gemiddelde leeftijd:

Bovenstaande lijst laat zien dat het bijzonder lastig is om antwoord te geven op de vraag “hoe oud wordt een hond?”. Het antwoord op die vraag is namelijk afhankelijk van het soort ras, waarna het ook weer afhankelijk is van nóg meer factoren. Bovenstaande lijst geeft je in ieder geval een duidelijke indruk van de gemiddelde leeftijd van enkele veelvoorkomende hondenrassen in Nederland.

Jack Russell Terriër

Tips voor een lang én gelukkig leven

Het mag duidelijk zijn; er bestaat geen eenduidig antwoord op de vraag “hoe oud wordt een hond?”. Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van (te) veel factoren. Tegelijkertijd zijn wij er wel van overtuigd dat je deels zelf ook invloed uit kunt oefenen op de uiteindelijke leeftijd van jouw hond. Een gezonde en gelukkige hond die goed verzorgd wordt, wordt over het algemeen ouder dan een verwaarloosde hond. Graag geven we jou daarom enkele handige tips voor een lang en gelukkig leven van jouw trouwe viervoeter.

 • Zorg voor goede voeding: voeding is dé energiebron voor jouw hond en zorgt voor het in stand houden van de gezondheid van de spieren, botten, gewrichten en organen.
 • Zorg voor voldoende beweging: door jouw hond voldoende te laten bewegen, voorkom je bijvoorbeeld overgewicht of andere aandoeningen.
 • Zorg voor veel liefde: honden zijn over het algemeen behoorlijk gevoelig. Als hij zich ergens niet thuis voelt, voelt hij zich al snel ongelukkig; dat kan ook van invloed zijn op de leeftijd waarop hij komt te overlijden. Als je hem veel liefde weet te geven, is hij echter heel gelukkig. In dat geval wil hij zelf ook niet van jouw zijde wijken.
 • Zorg voor een regelmatige check bij de dierenarts: laat jouw hond ook regelmatig checken bij de dierenarts. Een mogelijke afwijking of aandoening kan dan tijdig vastgesteld worden. Vertrouw je zelf iets niet op basis van jouw observatie? Trek dan ook tijdig aan de bel bij de dierenarts; bij veel aandoeningen is een tijdige diagnose namelijk van cruciaal belang.

Veelgestelde vragen

Hoe oud wordt een hond gemiddeld?

Kleine honden worden gemiddeld twaalf tot dertien jaar, middelgrote honden ongeveer tien tot elf jaar en grote honden zeven tot acht jaar.

Welke factoren spelen mee in de leeftijd van een hond?

De leeftijd van een hond hangt af van het ras, de gezondheid en genetische aanleg.

Hoe merk ik dat mijn hond pijn heeft?

Als jouw hond pijn heeft, gaat hij of zij vaak piepen, likken, bijten en krabben. Ook kan rusteloosheid duiden op pijn.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

4 reacties op “Hoe oud wordt een hond? Alles wat je moet weten

 1. sam zegt:

  Hi,
  Het is al twee dagen dat mijn hond is niet zo vers en blij. hij trilt meer dan normal en beademt ook sneller. Hij kijkt zielig en eet en drinkt niet zo veel als normal.
  wat moet ik doen daaraan?
  mvg,
  Sam

  • Admin zegt:

   Beste sam,

   Ik raad je aan een bezoek te brengen aan je lokale dierenarts of in ieder geval even te bellen.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

 2. Idavanmanen zegt:

  Vraag onze Jack Russel is voor de2 keer gebeten door de hond van de buren
  Geestelijk is hij nu bang bibberen wat moet ik doen daaraan

  • Admin zegt:

   Beste Idavanmanen,

   Oei, dat is vervelend om te horen. Probeer je hond zoveel mogelijk tot rust te laten komen en stel hem gerust. Helaas zal je hond deze ervaring niet snel vergeten. Wat je kunt doen is contact opnemen met een hondengedragstherapeut voor advies, zeker omdat dit al de tweede keer is.

   Met vriendelijke groet,
   Team HondenPassie.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *