Je hond slaapt veel? Dit is wat het betekent!

Laatst bijgewerkt: 21 maart 2022

De dagbesteding van een hond is nagenoeg elke dag hetzelfde. Een hond eet, een hond wandelt, een hond speelt, een hond knuffelt en een hond slaapt veel. Over dat laatste punt kunnen we simpelweg niet heen: elke hond slaapt veel. Maak je je wel eens zorgen over het slaappatroon van jouw hond? Slaapt jouw hond bijvoorbeeld praktisch de gehele dag?

Dan is het wellicht raadzaam om een bezoek aan de dierenarts te brengen. In dit artikel vind je allerlei relevante informatie omtrent het slaapgedrag van een hond. Mocht je denken “mijn hond slaapt veel”, dan vind je in dit artikel direct de mogelijke verklaringen. Ook geven we aan hoe je het slaappatroon van jouw hond kunt verbeteren en op welke momenten je een bezoek aan de dierenarts kunt overwegen.

1. Is het erg dat mijn hond veel slaapt?

Allereerst is het advies om het slaappatroon van jouw hond níet met jouw eigen slaappatroon te vergelijken. In vergelijking met een mens heeft een hond namelijk véél meer slaap nodig. Als je denkt “mijn hond slaapt veel”, dan is het goed om te weten dat een gemiddelde hond zo’n 14 uur per dag in een diepe slaap ligt.

Op het moment dat jouw hond nog jong is, kan dit zelfs richting de 20 uur per dag gaan. Ook als jouw hond ouder begint te worden, is het logisch dat hij meer en meer gaat slapen. Oudere honden kunnen ook probleemloos 16 tot 20 uur per dag slapen. Is dat direct iets waar je je zorgen over hoeft te maken? Nee, dat is zeker niet altijd het geval. Het is in de basis niet erg dat jouw hond veel slaapt. Dat is het zeker niet als daar aanwijsbare redenen voor zijn. Zoals hierboven al gezegd, is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat jongere- en oudere honden veel slapen.

Daarnaast kan ook bijvoorbeeld een zware/lange wandeling ervoor zorgen dat jouw hond enkele dagen achter elkaar veel slaapt. Pas als jouw hond wekenlang loom gedrag vertoont, een beetje lusteloos oogt én de hele dag ligt te slapen, is een bezoek aan de dierenarts wellicht aan te raden. Ook hierbij willen we wederom benadrukken dat het slaapgedrag van een hond níet te vergelijken is met het slaapgedrag van een mens. Een mens ligt bijvoorbeeld ’s nachts zo’n 7 á 8 uur onafgebroken te slapen.

Een hond is simpelweg niet in staat om zo’n lange periode achter elkaar te slapen. Nee, hij slaapt bijvoorbeeld een half uurtje, dan is hij even een kwartiertje wakker en dan slaapt hij weer een half uurtje. Om antwoord op de vraag van dit hoofdstuk te geven; nee, in de basis is het niet erg dat jouw hond veel slaapt. Wel is dat het geval als je een gezonde hond hebt die sinds enige tijd veel slaapt én daarbij ook afwijkend gedrag vertoont. Dat is bijvoorbeeld het geval als jouw hond veel slaapt en ondertussen ook weinig tot niets eet.

hond slaapt veel

2. Wat zijn de mogelijke oorzaken dat mijn hond veel slaapt?

Heb jij nou echt het idee “mijn hond slaapt veel?”. Dan hoef je je dus niet direct zorgen te maken. Het is namelijk zo dat de oorzaken hiervoor nogal divers kunnen zijn. Laten we aftrappen met de eerste oorzaak; een recente operatie. Is jouw hond recent geopereerd? Dan is hij onder narcose gebracht. Niet alle honden kunnen even goed tegen een narcose. Sterker nog; sommige honden kunnen compleet ontregeld zijn door een narcose.

Daarnaast moet de conditie van jouw hond na de operatie ook weer in ere hersteld worden; dat kost veel energie en ook daardoor slaapt jouw hond bovengemiddeld veel. Heeft jouw hond last van een bepaalde aandoening? Dan kan dat ook dé reden zijn voor het vele slapen van jouw hond. Dergelijke aandoeningen zijn niet alleen aan het slaapgedrag te herkennen, maar brengen vaak meerdere symptomen met zich mee. Denk hierbij aan een afwijkend eetgedrag, aan lusteloos gedrag en mogelijk ook aan angstig gedrag.

Is jouw hond opeens veel aan het piepen en aan het blaffen? Dan kan dit ook duiden op een aandoening, aangezien hij hiermee probeert aan te geven dat hij pijn heeft. Ook speelt de leeftijd van de hond een belangrijke rol. Op een jonge leeftijd heeft jouw hond behoefte aan onwijs veel slaap. Zijn lichaam is in volle groei en dat kost veel energie. Om deze groei op de juiste manier te laten verlopen, slaapt een hond behoorlijk veel.

Daarnaast hebben ook senioren honden behoefte aan veel slaap. Dit kan je eigenlijk vergelijken met het leven van een bejaard persoon; ook bejaarde mensen zijn niet meer al te actief. Dat geldt ook voor honden die een respectabele leeftijd behaald hebben. Daarnaast speelt ook bijvoorbeeld het weer een cruciale rol. Op het moment dat het buiten warm is, heeft jouw hond hier hoogstwaarschijnlijk veel last van. Honden hebben immers veel moeite om af te koelen en om een lage(re) lichaamstemperatuur te verkrijgen.

Om toch proberen af te koelen, eist een hond veel van zijn lichaam. Dat kost de nodige energie en brengt dus de nodige slaap met zich mee. Denk jij op een warme dag “he, mijn hond slaapt veel, hoe kan dat?”. Dan is dat een terechte vraag, maar hoef je je nergens druk over te maken. Tot slot kan jouw hond ook een verkoudheid hebben, een mindere dag hebben of uitgeput zijn na zware weken. Mocht jij wekenlang met jouw hond op een camping in een bergachtig gebied gezeten hebben, is de kans aanwezig dat jouw hond uitgeput is. Zodra jullie thuis zijn, geniet hij even van de rust. Jouw hond slaapt veel op een dergelijk moment en daar is helemaal niks mis mee.

Moraal van het verhaal: als jouw hond veel slaapt, is dat niet direct verkeerd. De redenen hiervoor kunnen nogal divers zijn en wijzen ook niet direct op mogelijke gezondheidsproblemen. Jouw hond slaapt veel op eigenlijk elke dag, zeker als je het vergelijkt met het slaappatroon van mensen. Maak je dus niet direct zorgen, maar hou het wel in de gaten. Is het slaapgedrag van jouw hond opvallend in combinatie met andere gedragsafwijkingen? Dan is een bezoek aan de dierenarts wél aan te raden. In zo’n situatie kan het nooit kwaad om jouw trouwe viervoeter even goed na te laten kijken.

close up van een slapende hond

3. Wat zijn de mogelijke gevolgen dat mijn hond veel slaapt?

Net zoals voor een mens is het voor een hond onwijs belangrijk om voldoende én goed te slapen. Mocht jouw hond té veel slapen, kan dat echter ook gezondheidsproblemen met zich mee brengen. Als jouw hond ongeveer de hele dag in zijn hondenmand ligt te slapen, is bijvoorbeeld de kans op overgewicht een stuk groter. Hij beweegt immers te weinig, terwijl hij wel zijn hondenbrokken binnen krijgt.

Daarnaast kan hij ook last van stijve spieren en gewrichten gaan krijgen. Dat is zeker het geval als zijn hondenkussen/hondenmand niet de juiste ondersteuning weet te bieden. Op het moment dat jouw hond veel slaapt, is het wenselijk dat je voor hem een comfortabele slaapplek creëert. Een slaapplek waarin zijn gewrichten en spieren ondersteund worden, waardoor hij minder last van bijvoorbeeld slijtage heeft.

Als jouw hond veel slaapt, kan dat ook tot luiheid gaan lijden. In dat geval heeft jouw hond geen zin meer om lange stukken te wandelen of om overdag actief te doen. In dergelijk geval is het onwijs belangrijk om zijn slaappatroon te gaan verbeteren. Hij kan namelijk ook korter slapen, waardoor hij overdag een stuk actiever is. Daarmee voorkom je ook dat hij bijvoorbeeld last van overgewicht of stijve gewrichten krijgt.

4. Kan ik het slaappatroon van mijn hond verbeteren?

Hierboven hebben we meerdere oorzaken van het vele slapen van jouw hond op een rijtje gezet. Eén van de oorzaken hebben we nog niet benoemd; een slecht slaappatroon. Jouw hond kan, door meerdere redenen, last van een verkeerd slaappatroon hebben. Hij slaapt bijvoorbeeld op de verkeerde momenten of hij komt niet echt in zijn diepe slaap terecht. Er zijn gelukkig voldoende mogelijkheid om het slaappatroon van jouw hond te verbeteren.

Jouw hond slaapt eigenlijk altijd veel; gemiddeld ligt een hond wel zo’n 14 uur per dag te slapen. Het is echter wel goed mogelijk dat jouw hond deze 14 uur niet op een lekkere manier slaapt. Om zijn slaappatroon te verbeteren, is het voor jouw hond van belang om een vast dagritme aan te houden. Geef hem bijvoorbeeld elke dag rond hetzelfde tijdstip eten, laat hem op dezelfde tijdstippen uit en geef hem gedurende de dag rond vaste tijdstippen aandacht. Onderzoek toont aan dat een goed dagritme voor jouw hond van cruciaal belang is.

Daarnaast heeft een hond, net zoals een mens, behoefte aan een donkere omgeving. Op het moment dat jouw hond in een lichte omgeving slaapt, is zijn slaap niet zo diep als dat het hoort te zijn. Zorg dus voor een donkerder hoekje waar hij heerlijk kan slapen. Let er daarnaast op dat er niet teveel onrust om hem heen is. Leg zijn mand daarom op een rustige plek in huis en bijvoorbeeld niet op een plek waar regelmatig mensen voorbij komen lopen.

Verder is het aan te raden om de nodige investeringen te doen. Zorg voor een heerlijke hondenmand, maar kijk ook eens naar bijvoorbeeld een hondenkussen of een koelmat (voor de warmere dagen). Door meerdere comfortabele plekken voor hem te creëren, zorg je ervoor dat hij op meerdere plekken heerlijk kan slapen.

Tot slot willen we je nog adviseren om hem tijdens zijn slaap niet al te veel te storen. Ligt hij heerlijk te dromen? Laat hem dan lekker met rust. Jouw hond slaapt veel, maar is overdag ook nog genoeg uurtjes wakker. Juist in die uurtjes kan je hem een aai over zijn bol geven, lekker met hem knuffelen of een spelletje met hem spelen.

Schattig: een hond slaapt met kittens

Veelgestelde vragen

Hoeveel uur moet een hond slapen?

Een puppy slaapt gemiddeld 18 tot 20 uur per dag, een volwassen hond gemiddeld 12 tot 14 uur per dag.

Wat is de reden dat mijn hond veel slaapt?

Als je merk dat jouw hond te veel slaapt, kan het zijn dat jouw hond heel moe is, zijn dag niet heeft, zich niet helemaal fit voelt of een bepaalde aandoening heeft. Het kan ook zijn dat jouw hond ouder begint te worden.

Hoeveel uur slaapt een senior hond?

Senior honden slapen ongeveer 16 tot 18 uur per dag.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

8 reacties op “Je hond slaapt veel? Dit is wat het betekent!

  1. Wim zegt:

    Ik heb een hond uit Roemenië is 2jaar zeer gevoelig hond als ik haar uit laat dan blijf ze maar achterom kijken en stil staan als er iemand aan kom lopen kijken of ze geen hond bij zich hebben ik weet dat ze wel op haar hoeden is wat er om haar heen gebeurt.
    Maar is niet zo ga even lekker met haar wandelen meestal die ik een half uur over een stukje van een kwartier als er een hond langs loop dan blijf ze in de richting kijken waar de hond is al is hij allang weg is ze moeilijk om ze mee te krijgen. Ze is totaal niet agressief ik zal wel is willen weten hoe ik dat kan d oor breken .ze is niet af te lijden met snoepjes en spelen doet ze niet wel met andere honden

    • Ingrid zegt:

      Misschien optie om samen met anderen met rustige hond te gaan wandelen. Ik heb ook Roemeentje van 2 maar die vindt alle honden interessant.ik gebruik ook vaak een 10 meter lijn..geen flexi. En laat hem heerlijk op afstand snuffelen en heeft hij voldoende ruimte een andere hond te passeren. Niet geforceerd doen. En laat hem aan tuigje lopen niet aan halsband

    • Admin zegt:

      Beste Henny,

      Ik raad je aan om goed onderzoek te doen naar de oorzaak. Gebruik hierbij de tips in dit artikel. Mocht je de oorzaak niet kunnen vinden of wil je professioneel advies? Benader dan zeker een dierenarts bij jou in de buurt.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  2. Trudy vieberink zegt:

    Mijn boomer hond is altijd ondernemend , blij enz. Sinds 4 dagen heeft ze nergens zin in ,
    Slaap de heledag . Eet ,drinkt gewoon .gaat wel mee naar buiten ,maar moet haar roepen terwijl ze voorheen al bij de deur staat. Wat kan de oorzaak zijn ? eind april word ze 5

    • Admin zegt:

      Beste Trudy vieberink,

      Honden kunnen ook wel eens een “slechte” dag hebben, maar als het al 4 dagen aanhoud, zou ik toch even ter controle langs de dierenarts gaan.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  3. Ton Jahnke zegt:

    Mijn hond is sinds vanavond kortademig en wil niet uit zichzelf overeind komen. Ik moet haar even op weg helpen met ondersteuning onder haar buik en dan doet ze een paar stappen. Verder snurkt ze vrij snel (+/- 40x per min.).
    Het is een labrador van 8 jaar.

    • Admin zegt:

      Beste Ton Jahnke,

      Ik raad je aan te bellen met je lokale dierenarts voor professioneel advies.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *