Hond hijgt veel of ademt zwaar? Dit is wat je moet doen!

Laatst bijgewerkt: 26 april 2022

Je hond hijgt veel? Geen paniek. Vrijwel alle honden hijgen omdat dit hun manier is om warme af te voeren. Dit komt doordat de huid van de hond niet kan zweten. Vandaar dat je bij warm weer vaak een natte tong ziet bij honden. Toch kan er mogelijk iets mis zijn wanneer je hond te snel of te diep hijgt. Merk je iets vreemds op bij jouw hond? Lees dan verder voor meer informatie over hijgen bij honden.

1. Waarom ademt mijn hond snel of zwaar?

Wanneer je denkt ‘mijn hond hijgt veel’, dan is dat in de meeste gevallen nog geen reden tot paniek. Hijgen is heel normaal gedrag voor alle honden. Dit wordt doorgaans gebruikt om het lichaam af te koelen en oververhitting te voorkomen. Omdat honden niet kunnen zweten via de huid, zorgen de tong en de voetkussentjes voor de zweetafhandeling. Door de verdamping van het zweet verliest de hond warmte en koelt hij af.

Naast het regelen van de temperatuur wordt hijgen ook gebruikt vanwege het gedrag. Wanneer een hond enthousiast of nerveus is kan deze meer gaan hijgen. Denk bijvoorbeeld aan een bezoekje van de dierenarts, het krijgen van een lekkere bak voer of het gaan maken van een wandeling. Helaas is hijgen niet altijd een goed teken. Zeker wanneer je hond sneller of zwaarder begint te hijgen kan dit duiden op een slechte oorzaak.

Hond hijgt

2. Hond hijgt veel zonder inspanning

Wanneer je hond inspanning heeft geleverd komt het vrijwel altijd voor dat de hond meer gaat hijgen. Door inspanning warmt het lichaam van de hond op en door te hijgen koelt het lichaam weer rustig af. Dit klinkt vrij logisch. Maar sommige honden hijgen al flink zonder enige inspanning te leveren. Wanneer je dit als baasje opmerkt is het belangrijk om snel actie te ondernemen. Breng een bezoek aan de dierenarts voor meer informatie.

3. Hond hijgt veel door overgewicht

Overgewicht komt veel voor bij huisdieren en dus ook bij honden, ook wel obesitas genoemd. Niet alleen de mens maar ook onze trouwe viervoeters hebben hier last van. Een goed dieet is daarom zeer belangrijk voor je hond om problemen en/of implicaties te voorkomen.

Producten aanbevolen door HondenPassie.nl

Onderstaande producten zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van dit artikel.

Wanneer je hond vele extra kilo’s moet meenemen warmt het lichaam veel sneller op waardoor het moeilijker is deze weer af te koelen. Dit komt door de extra vetlaag die de hond isoleert waardoor het afkoelen langzamer gaat. Veel hijgen is hierdoor het gevolg.

4. Hond hijgt veel door oververhitting

Honden kunnen in principe prima tegen warmte. Zeker wanneer zij beschikken over een koele ondergrond of koelmat, schaduw en genoeg water om zichzelf te hydrateren.

Producten aanbevolen door HondenPassie.nl

Onderstaande producten zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van dit artikel.

Dit verandert wanneer we de hond te veel laten bewegen tijdens warme dagen (20 graden of warmer). Denk aan een flink stuk wandelen, fietsen met je hond of mee in de auto. Voor ons is 20 graden namelijk een prima temperatuur maar doordat de meeste honden een flinke vacht hebben en niet kunnen zweten door hun huid, is 20 graden voor een hond een stuk warmer. Hierdoor hoopt warmte in het lichaam snel op waardoor oververhitting snel op de loer ligt.

Voor poolhonden zoals de Siberische Husky of Alaska Malamute ligt deze gevaarlijke grens al bij 15 graden. Opletten geblazen! Wanneer de hond het heel warm heeft wordt er overmatig gehijgd maar kan er zelfs ook permanente schade in het lichaam van opleveren. Als je hond vanzelf in de zon gaat liggen is dat op zich geen probleem.

Probeer in ieder geval uit te kijken dat dit niet te lang is. Afgesloten ruimtes zoals in de auto of drukke activiteiten in de hete zon kunnen een fatale werking hebben op je hond. Kijk hier dus goed mee uit.

hond ligt rechtop in het gras

5. Hond hijgt veel door zuurstoftekort

Niet alleen door warmte maar ook zuurstoftekort kan een hond overmatig gaan hijgen. Dit is soms te herkennen aan blauw geworden slijmvliezen. Zuurstoftekort bij een hond kan ontstaan door een ingeslikt voorwerp, ingezakte luchtpijp, ontsteking aan de luchtwegen, tumor of een obstructie van de hogere luchtwegen.

Je herkent dit vaak door een ander geluid tijdens het hijgen. Denk bijvoorbeeld aan gefluit, gepiep of zelfs snurkend geluid. Hartproblemen kunnen ook een oorzaak zijn van zuurstoftekort. Dit komt omdat het hart dan minder snel bloed rond pompt waardoor er minder zuurstof beschikbaar is.

Dit komt ook voor bij bloedarmoede waarbij er te weinig zuurstof door het bloed getransporteerd wordt. Bij hartproblemen wordt echter het bloed te langzaam rondgepompt. Op deze manier kan er vocht blijven hangen in de longblaasjes waardoor deze minder zuurstof kunnen ontvangen. De hond gaat hierdoor sneller maar ook oppervlakkiger ademen.

6. Andere problematiek rondom veel hijgen

Er zijn bepaalde hondenrassen waarbij overmatig hijgen helaas vrij normaal is. Denk aan de Boxer, Mopshond, Engelse en Franse Buldog. Dit zijn honden die gefokt zijn met een korte neus waardoor ademen bemoeilijkt is. Dit wordt ook wel Brachycephaal Obstructief Syndroom (BOS) genoemd.

Maar ook de ziekte van Cushing (Pituitary Pars Intermedia Disfunction oftewel PPID) of een vergiftiging kan overmatig hijgen veroorzaken. In zeldzame gevallen kan melkkoorts voor een gevaarlijke situatie zorgen waarbij een zogende moederhond veel gaat hijgen. Dit komt doordat zij een calcium tekort oploopt waardoor ze zwak wordt en mogelijk permanente schade kan oplopen aan het lichaam. Breng in dit geval je hond direct naar een dierenarts.

Hijgen wordt echter vaak gezien als een indicatie van pijn. Snel ademen maakt het lichaam zeer alert om direct te kunnen reageren op het onverwachte. Een natuurlijke bescherming. Voor korte tijd is een beetje pijn of spanning enigszins ongevaarlijk en te verdragen. Op korte termijn is schade aan het lichaam zeer gering. Wanneer dit chronisch wordt kan dit permanente schade opleveren.

Sommige medicijnen kunnen een negatieve werking hebben op de ademhaling. Lees dus altijd goed de bijsluiter voordat je het je hond toedient. Ook allergie of irritatie kan de ademhaling aantasten. Bij aanhoudende ademhalingsproblemen is het raadzaam contact op te nemen met een dierenarts om je hond verder te laten onderzoeken. Hoe eerder de oorzaak achterhaald wordt des te meer schade voorkomen kan worden.

In deze video van 3 minuten zie je de oorzaken van het vele hijgen

Veelgestelde vragen

Waarom hijgt een hond?

Honden kunnen niet zweten. Honden moeten daarom hijgen om hun lichaamstemperatuur op peil te houden.

Waarom hijgt mijn hond veel?

Hijgt jouw hond veel? Dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Zo kan jouw hond pijn hebben of een ziekte. Toch hoeft dit niet altijd zo te zijn. Wanneer jouw hond goed eet en drinkt, graag speelt en een goede conditie heeft, dan is er waarschijnlijk niets aan de hand. Bij twijfel kun je wel altijd een bezoek aan de dierenarts brengen.

Waarom hijgt mijn hond snel?

Wanneer jouw hond in rust is maar alsnog snel ademt (meer dan dertig keer per minuut), dan kan jouw hond benauwd zijn en wellicht pijn hebben. Een benauwde hond kun je vaak ook herkennen aan een gestrekte nek.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *