Hond in de auto meenemen? Dit is waar je op moet letten!

Laatst bijgewerkt: 31 mei 2022

Je hond meenemen in de auto is iets wat heel gewoon lijkt, maar voor je pasgeboren puppy nog erg eng kan zijn. Het opvoeden van je hond met autoritjes is voor de meeste baasjes een must om zo de hond te laten wennen aan de auto.

Denk aan een ritje naar de dierenarts, een bos om een wandeling te maken of een andere activiteit. Het is altijd handig als je hond rustig mee kan in de auto. Helaas zijn niet alle honden fan van de auto. Ook bij honden kan er namelijk sprake zijn van wagenziekte, angst of onrustigheid.

In dit artikel vind je verschillende tips om jezelf goed voor te bereiden op een autorit met je hond en waar je zoal rekening mee moet houden.

1. Laat je hond wennen aan de auto

Positieve ervaringen zijn bij een hond de manier om nieuw gedrag aan te leren. Net zoals het leren van commando’s is het leren van rustig in de auto zitten een proces. Gun je hond daarom ook de tijd om hier aan te wennen.

Wanneer je de auto alleen gebruikt om je hond te vervoeren naar de dierenarts, dan zal je hond al snel begrijpen dat de autoritjes niet zo leuk zijn. Gebruik je de auto ook om op stap te gaan met je hond, een lange wandeling te maken of naar het strand te gaan? Dan gaat je hond graag met je mee. Iedere keer is het weer een nieuw avontuur waardoor je hond maar al te graag mee wilt.

Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het ultieme puppy benchtraining handboek

Leren hoe je je pup zorgeloos in zijn bench krijgt? Leer exact wat te verwachten en te doen met betrekking tot de benchtraining voor je puppy. Bespaar een hoop tijd, moeite en frustraties. Inclusief praktische tips en oefeningen van verschillende hondenexperts.

Meer informatie

Maar om je hond te laten wennen is rijden niet zo zeer van belang. Gewoon eens samen de auto ontdekken, erin spelen en kennismaken kan al helpen om aan de auto gewend te raken.

In het begin is het belangrijk om autoritjes kort en krachtig te houden. Zorg voor een positieve ervaring en bouw de lengte van de autoritjes telkens op. Voor een hond is het al een hele ervaring om in een bewegend voertuig te zitten, opgesloten te zitten (denk aan een hondenbench) en de vele impressies die hij meekrijgt tijdens de rit. Gewenning is daarom van enorm belang. Wil je meer leren over de benchtraining voor je hond? Dan raden we je aan de Puppygroep boeken van Robbin Kleinpenning te lezen. Hierin vind je concrete tips en adviezen om de bench tot een fijne en vertrouwde plek te maken.

2. Wagenziekte bij honden

Wagenziekte is een vervelende aandoening waar wij als mensen ook last van kunnen hebben. Vaak is het een geval van je hebt of je hebt het niet. Ook honden kunnen hier last van hebben. Wagenziekte kan zelfs verergeren door slechte ervaringen in de auto. Wanneer je hond erg nerveus oogt bij het binnentreden van de auto, kan dit op een traumatische ervaring duiden.

Wagenziekte ontstaat doordat de hersenen van je hond registreren dat objecten en landschappen bewegen, terwijl hij zelf stil zit. Hierdoor raakt het evenwichtsorgaan van je hond in de war en kan er wagenziekte ontstaan (misselijkheid). Je hond kan hierdoor gaan braken en dit houdt pas op wanneer hij weer met beide benen op vaste grond staat. Een autorit kan op dit soort momenten ellendig lang aanvoelen.

De symptomen van wagenziekte vind je in een overzicht hieronder.

  • Trillen
  • Kwijlen
  • Veel hijgen
  • Veel slikken
  • Bek aflikken
  • Kokhalzen
  • Braken

Per hond kunnen de symptomen erg verschillen. De ene hond hijgt slechts wat meer terwijl de andere hond zich zeer ellendig voelt en zelfs kan braken. Om wagenziekte te voorkomen is het belangrijk dat je hond naar buiten kan kijken en dat je rustig rijd. Probeer bochten zo soepel mogelijk te houden en niet hard te remmen.

Er is ook medicatie op de markt om je hond te kalmeren tijdens de autorit waardoor de wagenziekte minder wordt. Raadpleeg hiervoor je dierenarts. Laat je hier vooraf goed over informeren wanneer je dit toedient aan je hond. Lees altijd goed de bijsluiter voor eventuele bijwerkingen.

3. Veiligheid van je hond in de auto

Je hond veilig meenemen in de auto is zeer belangrijk. Zorg dat je hond niet door de auto slingert door een goede plek uit te kiezen en zonodig een speciale autogordel voor honden te kopen. De achterbank en kofferbak zijn over het algemeen goede plekken voor je hond.

Een autogordel kan voorkomen dat je hond door de auto springt en veilig vast zit bij een onverwacht ongeluk. Let hierbij op dat deze gordel niet te strak zit, goed past en comfortabel is voor je hond om van de autorit een plezierige ervaring te maken.

En ja… het ziet er heel erg leuk uit, je hond met het hoofd uit het raam. Maar helaas is dit vrij gevaarlijk voor je hond omdat hij hierdoor snel ontstekingen kan oplopen aan zijn oren of ogen. Bevestig je hond daarom goed in de auto en/of geef hem een veilige plaats.

Qua benches zijn er verschillende varianten speciaal gemaakt voor de auto. Dit zijn vaak stevige hokken die tijdens een ongeluk de klap beter kunnen opvangen. Een stoffenbench in de auto is geen aanrader vanwege de kwetsbaarheid.

Mocht je geen ruimte hebben om je hond achterin te plaatsen of in de kofferbak, dan kun je indien je hond niet al te groot is, plek vrij maken voorin bij de voetenruimte van de bijrijdersstoel. Let hierbij op dat je hond niet aan de versnellingspook gaat zitten of op springt richting de bestuurder.

Bij het kiezen van een veilige plek is het ook belangrijk om te kijken naar waar eventuele airbags geplaatst zijn. Deze ontvouwen zich met grote kracht waardoor deze dodelijk kunnen zijn voor je hond.

Het vastmaken of opsluiten van je hond in de auto is altijd aangeraden. Denk aan het wegrennen van je hond bij het openen van de auto bij een pauze of ongeluk. In landen als Duitsland en Spanje is een speciale veiligheidsgordel zelfs verplicht. Ook mogen honden niet op of voor de bijrijdersstoel zitten. In Italië moet bij het vervoeren van meerdere honden een speciaal hondenrek gekocht worden.

4. Speeltjes meenemen

Wanneer je je hond meeneemt in de auto kan je er goed aan doen door speeltjes mee te nemen. Niet alle honden liggen rustig achterin of kunnen zelfs een dutje doen.

Door zijn favoriete speeltje mee te nemen kun je je hond bezig houden gedurende de autorit. Ook een bekende knuffel kan veel goed doen. Pas overigens wel op dat je hem geen dingen geeft die hij per ongeluk door kan slikken. Tijdens de autorit kun je niet overal zomaar stoppen.

Je kunt zelfs een speeltje bekronen tot het speeltje dat bij de auto hoort. Op deze manier verheugt je hond zich om in de auto te gaan zodat hij met zijn “autospeeltje” mag spelen.

5. Goede voorbereiding

Onderweg heb je helaas niet alles bij de hand. Bereid jezelf daarom goed voor op een autorit, zeker als je wat langer onderweg bent. Denk bijvoorbeeld aan water en voeding voor je hond, een EHBO-kit, extra riem, deken, enzovoorts. Ook is het handig om gereedschap mee te nemen indien je bijvoorbeeld de kofferbak niet meer openkrijgt en je toch je hond wilt bevrijden. Neem liever het zekere voor het onzekere.

Zoals het oude gezegde luidt: een goed begin is het halve werk.

6. Voorkom oververhitting

Honden kunnen door hun huid niet goed zweten. Ze krijgen het daardoor sneller warm. Voor ons is 20 graden in het zonnetje een aangename temperatuur maar kan voor honden al behoorlijk warm zijn. Het voorkomen van oververhitting is daarom van groot belang ook onderweg in de auto.

Zet in je auto de airconditioning aan of zorg voor koelelementen om je hond af te koelen. Er zijn ook speciale koelmatten verkrijgbaar waarop honden kunnen liggen. Indien je gewone koelelementen gebruikt is het belangrijk om deze even in te wikkelen in een handdoek.

Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het ultieme puppy benchtraining handboek

Leren hoe je je pup zorgeloos in zijn bench krijgt? Leer exact wat te verwachten en te doen met betrekking tot de benchtraining voor je puppy. Bespaar een hoop tijd, moeite en frustraties. Inclusief praktische tips en oefeningen van verschillende hondenexperts.

Meer informatie

7. Las genoeg pauzes in

Iedere 2 à 3 uur is een pauze van belang. Niet alleen voor je hond maar ook voor jezelf. Even afleiding van de auto, een frisse neus halen en een kleine of grote boodschap doen zorgt voor een fijner vervolg van je reis.

Daarnaast kun je ook een kleine wandeling maken zodat jij en je hond even de benen (en poten) goed kunnen strekken en in beweging zijn. Let wel op dat je hierbij je hond goed aanlijnt. Je bevindt je hoogstwaarschijnlijk aan de zijkant van een drukke weg waar gevaar op de loer ligt. Je hond kan verongelukken wanneer hij de weg oprent maar ook gevaarlijke situaties creëren waardoor andere in gevaar komen.

Overigens vind je op dit soort plekken naast de weg veel afval en andere viezigheid. Pas op dat je hond dit niet op eet om te voorkomen dat hij flink ziek wordt.

8. Laat je hond niet achter in de auto

Net zoals kleine kinderen laat je ook je hond niet zomaar alleen achter in de auto. Een mogelijk ongeluk in de auto zit in een klein hoekje. Zo kan je hond zich verdraaien in zijn autogordel waardoor hij zichzelf verstikt. Maar ook de omgeving kan zorgen voor stress bij je hond waardoor hij traumatische ervaringen kan oplopen. Denk aan een drukke parkeerplaats van een supermarkt.

Ook oververhitting speelt een rol. Voor honden is het zoals eerder benoemd lastiger om te zweten. Ook al heb je het raampje open staan, staat je auto in de schaduw of ben je maar 10 minuten weg, het achterlaten van je hond in de auto is nooit een slim idee. De auto kan in een mum van tijd een broeikas worden die schade aanricht aan je hond.

Een paar minuten in een auto van 40 graden of hoger kan al voor permanente schade zorgen aan het lichaam van je hond. Zo kunnen organen niet meer naar behoren functioneren en kan je hond in het ergste geval zelfs overlijden.

Laat je hond dus nooit alleen in de auto achter en zeker niet bij buitentemperaturen hoger dan 20 graden.

9. Hond altijd onrustig in de auto

Houd je hond echt niet van de auto en weet je geen raad meer? Raadpleeg dan je dierenarts voor meer informatie. Doorgaans hebben zij veel ervaring met problemen zoals deze. Niet alleen krijg je nieuw perspectief maar ook een aantal tips die je gemakkelijk kunt uitvoeren voor een plezierige autorit.

10. Ga op avontuur

Het bezoeken van nieuwe plekken en omgevingen is geweldig voor zowel je hond als jezelf. Samen ontdekken en op avontuur gaan, dat is wat je hond het liefste doet. Probeer er dan ook regelmatig op uit te gaan om optimaal van je viervoeter te kunnen genieten. Hoe vaker je op pad gaat met de auto, hoe leuker het wordt.

Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het ultieme puppy benchtraining handboek

Wij van HondenPassie.nl zijn dol op dit boek.

Omdat dit boek is geschreven met behulp van verschillende experts, ga je alles ontdekken over de benchtraining van je puppy.

Stap voor stap wordt je meegenomen in het proces en ga je leren wat te verwachten en te doen met betrekking tot de benchtraining voor je puppy.

Het boek zit vol met praktische tips en oefeningen waar je direct mee aan de slag kunt gaan.

Meer informatie

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *