Hond mee in het vliegtuig? Dit moet je weten!

Laatst bijgewerkt: 24 juni 2022

Ga je regelmatig naar het buitenland? Wil je daarbij je hond ook meenemen? Het is goed om je hierover uitgebreid in te lezen aangezien dit de nodige voeten in de aarde heeft. Je hond mee in het vliegtuig nemen is in de afgelopen jaren gelukkig wel een stuk makkelijker c.q. gebruikelijker geworden. Als je jouw hond mee in het vliegtuig wilt nemen, is een goede voorbereiding dus wel van doorslaggevend belang.

In dit artikel vind je alle relevante informatie over het meenemen van jouw hond in het vliegtuig. We bespreken waar je zoal rekening mee moet houden, welke regels hiervoor gelden en hoe je het zo aangenaam mogelijk voor jouw hond kunt maken. Met name als je hond nog niet gevlogen heeft, kan dit een indrukwekkende gebeurtenis zijn. Door je hond hier zo goed mogelijk op voor te bereiden, kan je het voor jullie beide zo aangenaam mogelijk maken.

1. Mag een hond altijd mee in het vliegtuig?

In de inleiding van dit verhaal gaven we aan dat het steeds gebruikelijker is om een hond mee in het vliegtuig te nemen. Zijn hier echter bepaalde regels of richtlijnen voor? Ja, absoluut. Het is namelijk niet zomaar dat je jouw hond mee in het vliegtuig mag nemen.

Verschillende luchtvaartmaatschappijen hanteren hier een eigen beleid voor. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen is het helemaal niet toegestaan om honden mee te nemen, terwijl andere maatschappij hier bepaalde regels voor opgesteld hebben. Zo zijn er luchtvaartmaatschappijen die een maximum gewicht hanteren en zijn er maatschappijen die enkel en alleen geleidehonden toelaten. Het ligt er dus maar net aan met welke luchtvaartmaatschappij je vliegt. Het advies? Neem altijd contact op met de klantenservice van de maatschappij voordat je een ticket gaat boeken. De klantenservice kan je ook perfect informeren over de kosten voor het ticket van jouw hond.

Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het ultieme puppy benchtraining handboek

Leren hoe je je pup zorgeloos in zijn bench krijgt? Leer exact wat te verwachten en te doen met betrekking tot de benchtraining voor je puppy. Bespaar een hoop tijd, moeite en frustraties. Inclusief praktische tips en oefeningen van verschillende hondenexperts.

Meer informatie

Wil je jouw hond mee in het vliegtuig nemen? Dan moet je ook goed kijken naar de mogelijkheden met betrekking tot de ruimte waarin je hond geplaatst wordt. Grofweg zijn er drie manieren waarop een hond in het vliegtuig meegenomen kan worden:

  • Cargo: dit is de meest goedkope optie en wordt door veel luchtvaartmaatschappijen aangeboden als oplossing voor grote honden. Hierbij heb je echter geen garantie dat de hond op dezelfde vlucht zit.
  • Cabine: hierbij vlieg je samen met jouw hond, waarbij de hond ook op of naast je zit. Meeste vliegtuigmaatschappijen stellen hierbij de eis dat de hond in een reistas gestopt wordt.
  • Bagageruim: je hond kan ook in een temperatuur-gecontroleerde omgeving in het bagageruim gestopt worden. Je hond dient hierbij verplicht in een hondenbench te zitten. Heeft je hond moeite met rustig in zijn bench te verblijven? Dan zijn de Puppygroep boeken van Robbin Kleinpenning wellicht iets voor jou.

Voor welke mogelijkheid je uiteindelijk kiest, is van meerdere factoren afhankelijk. Ook op dit vlak is het aan te raden om contact op te nemen met de klantenservice van de luchtvaartmaatschappij. Op basis van jouw wensen én het gewicht van jouw hond kan uiteindelijk naar de beste mogelijkheid gekeken worden.

Tot slot zijn er ook luchtvaartmaatschappijen die weigeren om bepaalde honden mee te nemen in het bagageruim. Dat kan het geval zijn bij honden zoals de Amerikaanse Staffordshireterriër, de Engelse Stafford, de Mastiff en de Tosa. Ook een Rottweiler en een Fila Brasileiro kan geweigerd worden; je dient je hond dan in de cabine van het vliegtuig mee te nemen. Aangezien dat qua formaat niet altijd mogelijk is, is het dus níet altijd mogelijk om je hond mee te nemen.

Ook voor hondenrassen met een platte neus gelden specifieke regels. Dit heeft puur te maken met het feit dat zij moeite hebben met ademhalen; door de verschillende luchtdrukken tijdens een vlucht kan dit gevolgen hebben voor een hond met een platte neus. Honden zoals de Franse Buldog, de Engelse Buldog en de Boxer moeten daarom ook in de cabine mee.

2. Welke voorbereidingen moet je treffen?

Als je jouw hond mee in het vliegtuig wilt nemen, moet je de nodige voorbereidingen treffen. Dit begint allereerst met het uitzoeken van de mogelijkheden. Waar je zoal op moet letten, heb je reeds hierboven kunnen lezen. Neem bij voorkeur contact op met de klantenservice van de luchtvaartmaatschappij, zodat je perfect geïnformeerd wordt.

Verder is het zaak om alle papieren op orde te hebben. Doe vooraf onderzoek of jouw hond toegestaan is in het land van aankomst. In sommige landen zijn (agressieve) honden verboden; als je met jouw hond op de luchthaven landt, kan er toegang tot het land ontzegt worden. Je hond mee in het vliegtuig nemen is dus niet altijd zonder risico.

Verder moet je ervoor zorgen dat je hond alle benodigde vaccinaties heeft. Ook hierbij moet je goed nakijken wat voor regels het land van aankomst hier op nahoudt. Zorg er vervolgens voor dat je hond alle benodigde vaccinaties bij de dierenarts toegediend krijgt. Ook moet je altijd het paspoort van jouw hond meenemen als jouw hond mee in het vliegtuig gaat. In dit paspoort staat vermeld wat het ras van de hond is, maar ook welke vaccinaties hij heeft gehad. Zonder paspoort van je hond kom je eveneens sommige landen niet in.

Tot slot is het aan te raden om tijdig de vliegtickets te boeken. Als je een last-minute vlucht mét je hond wilt boeken, vis je vaak achter het net. Per vlucht kunnen namelijk maar een beperkt aantal huisdieren mee. Doordat steeds meer mensen een kat of een hond mee in het vliegtuig nemen, is de kans groot dat je te laat bent. Boek bij voorkeur dus zo vroeg mogelijk het vliegticket en laat je daarbij informeren door de klantenservice van de luchtvaartmaatschappij.

puppy in een vliegtuig

3. Onderweg in het vliegtuig

Heb je alle voorbereidingen getroffen? Dan ben je er in principe klaar voor om samen met jouw hond te gaan vliegen. Voordat je aan boord van het vliegtuig kunt stappen, moet je wel nog de nodige handelingen verrichten.

Normaliter moet je bij een vlucht op Schiphol 2 á 3 uur van tevoren aanwezig zijn. Als je een vlucht binnen de EU hebt, is een periode van 2 uur voldoende. Bij een intercontinentale vlucht is een periode van 3 uur aan te raden. Maar, als je met een hond reist, kun je hier beter een extra uur bij optellen. Je dient je hond namelijk bij een aparte balie in te checken en af te geven. Het advies is om altijd bij de luchtvaartmaatschappij na te gaan wat de exacte incheck tijden voor huisdieren zijn.

Verder is het aan te raden om je hond voor de vlucht nog zijn behoeftes te laten doen. Laat hem nog even plassen, laat hem nog even poepen en geef hem bij voorkeur de nodige beweging. Als je hond eenmaal in het vliegtuig zit, moet hij immers enkele uren stil zitten. Door hem voor de vlucht voldoende te laten bewegen, kan je de vlucht voor hem zo aangenaam mogelijk laten verlopen.

Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het ultieme puppy benchtraining handboek

Leren hoe je je pup zorgeloos in zijn bench krijgt? Leer exact wat te verwachten en te doen met betrekking tot de benchtraining voor je puppy. Bespaar een hoop tijd, moeite en frustraties. Inclusief praktische tips en oefeningen van verschillende hondenexperts.

Meer informatie

Heb je reeds eerder jouw hond mee in het vliegtuig genomen? Ging dat niet al te goed? Dan kan je er voor kiezen om je hond kalmeringsmiddelen te geven. Door deze middelen is het voor veel honden prettiger om te vliegen. Het advies van deze middelen is in sommige situaties echter ook niet aan te raden. Pas sowieso op met de dosering en laat je over deze middelen goed adviseren door de dierenarts. Veel dierenartsen zijn het er bovendien over eens dat het gebruik van deze middelen niet bevorderlijk is voor de gezondheid van een hond. Zo kan je hond door deze middelen last krijgen van reisziekte en veranderingen in het stressniveau.

Moet jouw hond het bagageruim in? Dan is het aan te raden om de nodige spullen voor in zijn bench mee te nemen. Denk hierbij aan wat hondenspeelgoed, aan een deken of aan een kussen. Zodra zijn geur aan deze spullen zit, is het voor je hond al snel goed. Dat geeft hem immers een vertrouwd gevoel; een vlucht is al spannend genoeg voor je trouwe viervoeter.

Als je eenmaal op bestemming aangekomen bent, kun je jouw hond weer bij een speciale balie ophalen. Hoe lang dit exact gaat duren, is afhankelijk van de luchthaven. Vlieg je met een overstap? Dan zijn er eigenlijk twee mogelijkheden. Bij sommige overstappen is het mogelijk om herenigd te worden met je hond, waarbij je hem ook een plasje kan laten doen in een zogeheten “pet relief area”. Op sommige locaties is het echter niet mogelijk om je hond bij de overstap te zien; in dat geval dien je een bepaald bedrag te betalen voor de verzorging van jouw hond gedurende de overstap.

4. Handige tips

Heb je alle voorbereidingen getroffen? Ben je er klaar voor om je hond mee te nemen in het vliegtuig? Het kan nooit kwaad om nog even een dubbelcheck uit te voeren of je wel alles geregeld hebt en alles meegenomen hebt. Om je hier een handje bij te helpen, hebben wij onderstaande lijst met tips voor je opgesteld:

  • Laat je hond voor de vlucht nog een lange wandeling maken.
  • Geef je hond niet vlak voor de vlucht nog eten; daarmee verklein je de kans op reisziekte.
  • Pas op met het gebruik van kalmeringsmiddelen.
  • Neem speelgoed mee voor je hond; dat is met name aan te raden als hij in zijn hondenbench in het bagageruim zit.
  • Neem je hond nóóit mee naar te koude of te warme bestemmingen.
  • Laat je hond voor de vlucht weer goed wennen aan zijn bench. Ook als hij daar al een tijd niet in geslapen heeft.
  • Laat je altijd goed informeren door de luchtvaartmaatschappij en volg de instructies op.
Aanbevolen door HondenPassie.nl

Het ultieme puppy benchtraining handboek

Wij van HondenPassie.nl zijn dol op dit boek.

Omdat dit boek is geschreven met behulp van verschillende experts, ga je alles ontdekken over de benchtraining van je puppy.

Stap voor stap wordt je meegenomen in het proces en ga je leren wat te verwachten en te doen met betrekking tot de benchtraining voor je puppy.

Het boek zit vol met praktische tips en oefeningen waar je direct mee aan de slag kunt gaan.

Meer informatie

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *