Amerikaanse Staffordshireterriër: een echte familiehond

Laatst bijgewerkt: 9 augustus 2022

De Amerikaanse Staffordshireterriër is van nature een waakhond, maar heeft zich gaandeweg de jaren aangepast aan het gezinsleven. Momenteel staat deze terriërsoort dan ook te boek als een ware familiehond. Dit ras wordt ook wel eens Amerikaanse Stafford en Am-Staff genoemd.

Door de jaren heen heeft de Amerikaanse Stafford tegen de nodige vooroordelen op moeten boksen. Dit komt onder meer door het feit dat een beet van dit hondensoort dodelijk kan zijn. Vanwege dit mogelijke gevaar is het niet mogelijk om een Staffordshireterriër naar elk land mee te nemen; in sommige landen zijn deze honden namelijk verboden.

Daarnaast gelden voor dit ras aanvullende eisen op het gebied van preventie van agressief gedrag. Mede vanwege deze maatregelen luiden we alvast de noodklok: de Amerikaanse Staffordshireterriër is absoluut niet voor elk baasje geschikt. Deze waarschuwing is in het belang van zowel het baasje als voor de hond zelf. De gemiddelde leeftijdsverwachting van een Amerikaanse Staffordshireterriër is 10 tot 15 jaar.

Samenvatting Amerikaanse Staffordshireterriër: een echte familiehond

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Amerikaanse Staffordshireterriër: een echte familiehond.

Karakter Actief, doorzettend, loyaal, moedig, speels en vrolijk.
Levensverwachting 10 tot 15 jaar.
Schofthoogte Reu: 45,0 tot 49,0 cm.Teef: 43,0 tot 46,0 cm.
Gewicht Reu: 25,0 tot 35,0 kg.Teef: 20,0 tot 30,0 kg.
Vachtkleur Diverse kleuren mogelijk.
Vachtlengte Kort.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Moeilijk.
Rasgroep Terriërs.

1. Uiterlijke kenmerken

Van een afstandje lijkt een Amerikaanse Staffordshireterriër enigszins op zijn Engelse broertje de Staffordshire Bull Terriër. Maar, zijn Engelse broertje is een stuk kleiner. Dat is ook niet zo vreemd, aangezien de Amerikaanse Stafford een onwijs sterk en gespierd lichaam heeft. Het gespierde uiterlijk begint eigenlijk al direct bij het hoofd van de Stafford.

Het hoofd is breed opgezet en de zwarte neus valt ook direct op. De breedte van het hoofd ontstaat onder meer doordat de Stafford behoorlijk brede kaken heeft. Ook de oren van dit ras zijn het noemen waard. Een Stafford heeft namelijk zogeheten prick oren; dit betekent dat de oren omhoog staan, terwijl het uiteinde juist omlaag hangt.

De brede borstkas en de rechte poten zijn andere uiterlijke kenmerken van een Amerikaanse Staffordshireterriër. Deze borstkas en poten hebben vaak dezelfde kleur als de rest van het lichaam. Welke kleur dit is, is volledig afhankelijk van zijn voorouders. Over het algemeen kan een Amerikaanse Stafford alle kleuren hebben, met uitzondering van een witte- en leverachtige kleur. Ook een Stafford met zwarte en roodbruine vlekken zie je niet al te vaak.

Amerikaanse staffordshireterriër zit op de stoep

De vacht van de Stafford is kort en glad. Als je met je hand over de vacht aait, voelt dit erg glad en hard aan. De gehele lichaamsbouw van een Amerikaanse Stafford is vrij bijzonder te noemen. Het lichaam is namelijk nogal compact uitgevoerd, terwijl het hoofd juist bijzonder breed is. Door dit voorkomen is dit ras echter ontzettend lenig en atletisch.

Bij het opvoeden van de hond is dit een punt om rekening mee te houden, waarover later meer informatie volgt. Een gemiddelde reu kan een maximale schouderhoogte van zo’n 49 centimeter hebben. Een teefje is iets kleiner; de maximale schouderhoogte komt nagenoeg nooit boven de 46 centimeter uit. Een gemiddelde Stafford kan een gewicht van maximaal 23 kilogram bereiken.

2. Gedrag

Eerder in dit artikel heb je kunnen lezen dat een Amerikaanse Staffordshireterriër niet voor elk baasje geschikt is. Dit heeft puur met enkele karaktereigenschappen van dit ras te maken. Van nature is dit ras onwijs actief, moedig en vrolijk. Hij luistert graag naar je steun, hij heeft veel doorzettingsvermogen en hij kan goed omgaan met andere mensen.

Strikte opvoeding is belangrijk

Het probleem bij dit ras ligt echter in de omgang met andere honden. Naar andere honden toe is een Amerikaanse Stafford alles behalve tolerant. Hij gaat een confrontatie niet uit de weg en kan, dankzij zijn gespierde lichaam en sterke kaken, veel schade aanrichten.

Om dit te voorkomen, heeft een Amerikaanse Stafford een zeer strikte en consequente opvoeding nodig. In de omgang met mensen is dit ras wel bijzonder makkelijk. Het is een kindervriend en hij waakt graag over je. Veel van dit soort honden reageren dan ook op mensen die jouw terrein betreden. Ondanks dat het een kindervriend is, is het nooit aan te raden om je kind en Staffordshireterriër samen alleen te laten.

Loyaal, speels en onstuimig

Andere karaktereigenschappen zijn onder meer loyaal, speels en onstuimig. Ook als je Stafford al enkele jaren oud is, behoudt hij zijn speelse karakter. Mede dankzij dit speelse karakter vindt een Amerikaanse Staffordshireterriër het niks om alleen thuis te zijn. Je moet hier dan ook vanaf het eerste moment veel aandacht aan besteden.

Voor de Amerikaanse Staffordshireterriër gelden aanvullende eisen op het gebied van preventie van ongewenst agressief gedrag. Dit is uitsluitend het geval bij de omgang met andere honden. Een consequentie opvoeding is van levensbelang om je Staffordshireterriër in bedwang te kunnen houden. Meer informatie daarover is in dit artikel onder het kopje “opvoeding” te vinden.

3. Verzorging

Iedere hond heeft verzorging nodig, en zo ook de Amerikaanse Staffordshireterriër.

Vacht

Aangezien de vacht van een Amerikaanse Stafford zeer kort is, heeft de hond weinig last van haaruitval. Door de vacht van je terriër regelmatig te borstelen, kun je de glans van de vacht behouden.

Ogen, gebit en nagels

Daarnaast is het aan te raden om de ogen, het gebit en de nagels van de terriër regelmatig te controleren. Van nature horen de ogen van een Amerikaanse Staffordshireterriër donker te zijn. Is dat niet het geval? Dan is een bezoek aan de dierenarts aan te raden. Mochten de nagels van je hond te lang worden, is het aan te raden om deze af te knippen.

Doordat dit ras bijzonder sterke kaken heeft, kan er veel druk op het gebit komen te staan. Mede hierom is het aan te raden om het gebit regelmatig te controleren. Sommige dierenartsen adviseren om speciale voeding te gebruiken waarmee het gebit verzorgd/gereinigd wordt.

amerikaanse staffordshireterriër ligt met open bek in het gras

4. Opvoeding

Zoals gezegd is de opvoeding van een Amerikaanse Staffordshireterriër van levensbelang. Aangezien niet elk baasje in staat is om een consequente opvoeding te geven, zijn deze honden in sommige landen niet eens meer toegestaan.

Gelukkig zijn er ook situaties aanwijsbaar waaruit blijkt dat deze honden juist heel goed op te voeden zijn. In sommige landen wordt dit ras namelijk als therapiehond, blindengeleidehond, reddingshond, behendigheidshond en gehoorzaamheidshond gebruikt.

Wees consequent en straal rust uit

Bij het opvoeden van een Amerikaanse Stafford is het belangrijk dat je rust uit straalt, duidelijk bent en zeer consequent bent. Daarentegen brengt een agressieve opvoeding een averechts resultaat met zich mee; de hond wordt daardoor zelf ook agressief met alle gevaren van dien.

In de eerste 4 à 5 vijf maanden gaat een Amerikaanse Stafford vaak nog goed met andere honden om. Dat verandert echter vanaf ongeveer 6 maanden; op dat moment komt de hond namelijk in de puberteit terecht. Hij is vanaf dat moment intolerant tegenover andere honden. Houd hem daarom altijd strak aan de lijn, beloon hem voor goed gedrag en grijp direct in als je merkt dat je hond agressief begint te worden.

Ook kan je met behulp van een gedragstherapeut ervoor zorgen dat je hond andere honden gaat negeren. Dat is simpelweg noodzakelijk om aanvaringen met andere honden te voorkomen. Onderschat daarbij de kracht van een Amerikaanse Staffordshireterriër niet; deze hond is in staat om andere honden dood te bijten.

Ook is het bij de opvoeding aan te raden om je hond in eerste instantie niet te vaak alleen te laten. Dit is echt een proces dat je stap voor stap uit moet bouwen, aangezien een Amerikaanse Stafford het helemaal niks vindt om alles te zijn.

Ook is het van belang dat je vanaf het eerste moment duidelijk maakt dat jij de baas bent; zowel in huis als bij het uitlaten. Op het moment dat je niet tegen het trekken aan de lijn optreedt, kom je al snel in de problemen. Door de kracht van dit ras trekt hij je namelijk op latere leeftijd moeiteloos omver. Leg hier dus vanaf de eerste dag ook de nadruk op.

5. Beweging

Over het algemeen heeft een Amerikaanse Stafford behoorlijk veel beweging nodig. Veel baasjes nemen hun hond daarom mee tijdens het fietsen of joggen. Hierbij komt wederom de opvoeding om de hoek kijken; om dit te kunnen doen, moet je namelijk het trekken aan de lijn volledig afgeleerd hebben.

Energie kwijt kunnen

Een Amerikaanse Staffordshireterriër vindt het heerlijk om rond te rennen, om lange stukken te wandelen, om te zwemmen en om te spelen. Aangezien de hond behoorlijk intelligent is, kan je hem ook prima vermaken met balspelletjes en denkspelletjes. Door voldoende te bewegen, zorg je ervoor dat de terriër zijn energie grotendeels kwijt kunt. Desondanks merk je dat de terriër speels is en dus ook in huis regelmatig met je wilt spelen.

Amerikaanse staffordshireterriër kauw op tak

6. Geschiedenis

Zoals de naam al doet vermoeden, komt de Amerikaanse Staffordshireterriër oorspronkelijk uit de Verenigde Staten van Amerika. In dat land werd vroeger regelmatig aan hondengevechten gedaan, waarbij men veelal de Staffordshire Bull Terriër voor gebruikte. De Amerikaanse Stafford is dan ook een afstammeling van deze terriër. Na verloop van tijd werden de hondengevechten verboden, waardoor de Amerikaanse Stafford meer en meer een gezinshond werd.

In 1936 werd dit ras in Amerika officieel erkend. In 1972 werd de benaming “Amerikaanse” toegevoegd aan de naam van dit ras. Hiertoe werd gekozen om onderscheid te maken tussen de Engelse variant en deze Amerikaanse variant. Rond het jaar 1983 kwam de Amerikaanse Staffordshireterriër ook naar Nederland toe. Andere landen volgden uiteindelijk dit voorbeeld; volgens de verhalen werd de Amerikaanse Staffordshireterriër in 1987 voor het eerst in Frankrijk geïntroduceerd.

Populair hondenras

In de jaren daarna is de Amerikaanse Stafford uitgegroeid tot een populaire hond. Zoals eerder in dit artikel benoemd, heeft dit ras te maken met enkele vooroordelen. Deze vooroordelen hebben met name betrekking op de omgang met andere honden. Feit is dat andere honden absoluut gevaar lopen als je dit ras niet consequent genoeg opvoedt. Mede hierom zijn er aanvullende eisen gesteld voor dit ras en wordt het ras steeds vaker gekoppeld aan andere rassen.

7. Tip voor toekomstige baasjes

Voor alle toekomstige baasjes is het onwijs belangrijk om te bepalen of de hond een consequente opvoeding kan krijgen. Als dat niet het geval is, is het zeker aan te raden om uit te kijken naar een ander ras. Met de juiste opvoeding is het in ieder geval een loyale, waakse, krachtige en speelse hond.

In 3 minuten zien hoe een Amerikaanse Stafford groeit van 8 weken tot 1 jaar

Veelgestelde vragen

Kan een Amerikaanse Staffordshireterriër goed alleen zijn?

Een Amerikaanse Staffordshireterriër vindt het niets om alleen te zijn. Laat hem daarom ook zo min mogelijk alleen, vooral in de tijd van de opvoeding.

Is een Amerikaanse Staffordshireterriër gevaarlijk?

Een Amerikaanse Staffordshireterriër is niet gevaarlijk, mits je de hond goed opvoedt. Deze hond heeft een strikte opvoeding nodig wat resulteert in een lieve familiehond.

Een Engelse Stafford en een Amerikaanse Stafford: wat is het verschil?

Een Amerikaanse Stafford is vaak wat groter dan de Engelse Stafford, bovendien ook wat rustiger.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

18 reacties op “Amerikaanse Staffordshireterriër: een echte familiehond

  1. Tyron zegt:

    Onze american staff. Pup is nu 9weken oud. En durft nog al speels te bijten, en proberen deze dan af te leiden met een speeltje. Maar dit werkt niet altijd. Hoe kan ik dit “straffen” dat dit niet oke is?
    Eveneens wilt hij niet wandelen, we proberen snoepjes te geven als hij komt maar dat laat hem koud. Hij blijft zitten en begint te janken. Hoe lossen we dit op?

  2. Tamara zegt:

    We zitten met de handen in ons haar onze pup ondertussen 7 maand heeft grote baknijd hij schrikt zen eten op en als hij nog maar denkt dat hij eten krijgt word hij agressief en heeft zelfs naar onze kindjes gebeten omdat ze er langs gaan bv als ze naar toilet moeten dit weekend heeft hij in men man een hand gebeten want hij vloog uit het niets naar ons dochter heb je raad voor ons? Gewoonlijk is het echt een lieverd en luistert heel flink

    • Admin zegt:

      Beste Tamara,

      Vervelend om te horen dat je hond agressieve trekken vertoond rondom zijn eten. Ik raad je aan contact op te nemen met je lokale dierenarts voor advies. Ook zou een hondengedragstherapeut geen overbodige luxe zijn.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

    • Marie-Rose zegt:

      De dierenarts hieromtrent consulteren is geen goed idee, want mijn ervaring is dat ze weliswaar perfect op de hoogte zijn qua medische dingen, maar absoluut niet wat hondengedrag betreft. Roep de hulp in van en goede, met de nadruk daarop, gedragstherapeut. Hier in België heb je bijv Motico die zelf Staffords heeft. Ken veel mensen die naar hen gingen, hun hond even op interne training lieten en nadien was het probleem opgelost omdat de baasjes bij terugkeer van de hond, ook de juiste tips meekregen.

    • Admin zegt:

      Beste Marie-Rose,

      Hartelijk bedankt voor het delen van je ervaring. Hier hebben andere baasjes zeker wat aan!

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

  3. Talitha zegt:

    Ik heb al 10 jaar Amerikaanse staffords en ik zou never nooit meer een ander ras willen.. en wat betreft de karakter eigenschappen.. met de juiste opvoeding kom je een heeeel eind! 🙏🏻 Wat een prachtig ras is dit!

  4. Emilie zegt:

    ik heb en stafford puppy 8 weken is ze , ze is opzig braaf enzo maar ze bijt snel naar de handen toe eens dat ze mijn hand of die van mijn vriend vast heeft laat ze niet meer los of bijt ze er op , ik weet niet goed welke manier het best is om het haar af te leren . en is dit normaal dat ze dat doet ? ik begin al bang te worden dat ze en achresieve hond gaat worden wat ik zeker niet wil …

    • Admin zegt:

      Beste Emilie,

      Je hoeft je niet direct zorgen te maken dat het een agressieve hond gaat worden. Puppy’s bijten nou eenmaal graag in van alles en nog wat. Toch zul je dit inderdaad op den duur moeten afleren omdat dit geen gewenst gedrag is voor later. Ik raad je aan dit artikel door te nemen voor handige tips: http://hondenpassie.nl/gedrag/puppy-bijten-afleren/.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

    • Talitha zegt:

      Je kan je ook op fb aanmelden bij verschillende Stafford groepen.. en zolang de tandjes niet gewisseld zijn zullen ze blijven handen happen🙈😜

    • Admin zegt:

      Beste Gwenn,

      Kan het zijn dat je hond meer tijd doorbrengt met je vriendin? Het kan goed zijn dat je hond maar één iemand als zijn echte baasje ziet. Hoe beschouw je de band die je met je Amerikaanse Stafford hebt opgebouwd? Probeer te reflecteren en te evalueren op jullie huidige verstandhouding. Ook kun je altijd nog een hondengedragstherapeut bij jou uit de buurt inschakelen.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

    • Admin zegt:

      Beste A vrooy,

      Ik raad je aan om contact op te nemen met een hondengedragstherapeut bij jou in de buurt. Deze therapeut kan jou verder helpen om de volledige controle te krijgen over je hond.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *