West Highland White Terriër

Laatst bijgewerkt: 23 juni 2022

Als we het over een populaire hond hebben, spreken we al snel over de terriër. Van dit soort bestaan er onwijs veel verschillende varianten, waarbij deze variant ongetwijfeld de langste naam heeft: West Highland White Terriër. Deze terriër is behoorlijk opvallend te noemen met dank aan zijn lange, witte haren en aan zijn fier rechtopstaande oren.

De oorsprong van dit hondenras is te vinden in Schotland. Hoe dit ras exact tot stand gekomen is, is niet met 100% zekerheid te stellen. Wel denken verschillende onderzoekers dat de West Highland White Terriër het gevolg is van een kruising tussen de Aberdeen Terriër en de Cairn Terriër. Deze stelling zou goed kunnen kloppen, aangezien de Cairn Terriër en de West Highland White Terriër de nodige overeenkomsten hebben. Mocht je voor de West Highland White Terriër kiezen, geniet je jarenlang van een energieke en speelse hond. Dit ras wordt gemiddeld 12 tot 14 jaar oud.

Samenvatting West Highland White Terriër

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de West Highland White Terriër.

Karakter Aanhankelijk, actief, eigenwijs, leergierig, speels, vrolijk en zelfverzekerd.
Levensverwachting 12 tot 14 jaar.
Schofthoogte Reu: 28,0 cm.Teef: 28,0 cm.
Gewicht Reu: 6,0 tot 9,0 kg.Teef: 6,0 tot 9,0 kg.
Vachtkleur Wit.
Vachtlengte Lang.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Veel.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.
Rasgroep Terriërs.

1. Uiterlijke kenmerken

Heb je wel eens hondenvoer van het merk Cesar gekocht? Dan is ongetwijfeld de opvallende, witte terriër op de verpakking van dit voer wel eens bij je opgevallen. De hond die op de verpakking afgebeeld wordt, is een West Highland White Terriër.

Deze vrolijke hond kenmerkt zich onder meer door een spierwitte vacht. Deze vacht ziet er echter nogal wild uit door de lange en wilde haren. Met name rondom zijn kop kunnen de haren nogal wild worden, waardoor hij ook relatief snel last heeft van haren die voor zijn ogen zitten. Dit is één van de aandachtspunten bij het verzorgen van dit ras.

Zijn kop is – net zoals zijn gehele lichaam – niet al te groot te noemen. Ten opzichte van de hals draagt hij zijn kop altijd in een rechte hoek; het is nooit een rechte lijn vanuit de hals naar de kop toe. De ogen staan behoorlijk ver uiteen en zijn niet al te groot. Het is wenselijk dat deze ogen een donkere kleur hebben en dat ze bijgestaan worden door donkere wenkbrauwen. De oren zijn klein, worden rechtop gedragen en hebben een scherpe punt aan de bovenkant. De combinatie van de wilde haren met de omhoog staande oren zorgt voor een guitige uitstraling.

De hals is relatief lang; dit is noodzakelijk om de kop in een rechte hoek te kunnen “dragen”. Opvallend is dat de hals wel behoorlijk gespierd is en dat de hals steeds breder wordt, totdat de hals overloopt in de schouders. De rechte rug van een West Highland White Terriër is niet al te lang, maar is wel behoorlijk breed. Als je van bovenaf naar dit hondje kijkt, valt dit direct goed op. De rechte rug loopt uiteindelijk over in een staart die ongeveer 13 tot 15 centimeter lang is. Deze staart kent een flinke haargroei en staat nagenoeg recht omhoog. Je ziet bij dit ras nagenoeg nooit dat de staart in bijvoorbeeld een krul over de rug gedragen wordt.

De kleur van een West Highland White Terriër staat vast: wit. De snuit is echter behoorlijk donker, waardoor het gezicht een fraai contrast kent. De vacht bestaat uit twee verschillende soorten vachten: een bovenvacht met lang en dik haar en een ondervacht met een korte, zachte en dichte begroeiing.

2. Gedrag

Speels, energiek, vrolijk en aanhankelijk. Met die woorden kan dit ras het beste worden omschreven. Gezien zijn uiterlijk zou je kunnen verwachten dat het een ware schoothond is; dat valt in de praktijk echter behoorlijk mee. Het is namelijk in zijn gedrag een rasechte terriër; hij kan fel uit de hoek komen, hij moet veel energie kwijt en hij is ook nog eens eigenwijs.

Laat je jouw West Highland White Terriër in de tuin rondlopen? Dan kan je ervan uitgaan dat hij heerlijk in de tuin gaat graven. Deze terriërsoort is namelijk een echte liefhebber van graven. Doordat hij relatief eigenwijs is, kan het lastig zijn om dit af te leren. Aan de andere kant kenmerkt dit ras zich ook wel door de leergierigheid. Als je respect bij hem af weet te dwingen, luistert hij behoorlijk goed naar je.

Dat is ook terug te zien in de aanhankelijkheid. Zoals gezegd hoeft hij niet continue bij je op schoot te liggen, maar hij vindt het wel heerlijk om aandacht te krijgen. Leuke dingen doen, taken voor je uitvoeren en al zijn energie kwijtraken; dat is waar je hem echt gelukkig mee kunt maken.

Zowel in huis als buitenshuis is het een behoorlijke druktemaker. Hij rent graag vele rondjes, hij is dus graag aan het graven en hij gaat ook graag met andere honden om. Het is een ware allemansvriend en hij vindt het heerlijk om met andere honden te spelen. Ook kan je hem wakker maken voor een kleine stoeipartij. Dat vindt hij ook leuk om te doen met (kleine) kinderen, maar daar moet je wel voor oppassen. Door zijn hoge energiepeil en zijn ietwat onstuimige gedrag kan dit een gevaar vormen voor jouw kind(eren). Laat hem dus nooit alleen met (kleine) kinderen.

Opvallend is verder dat dit ras onwijs veel zelfvertrouwen heeft. Hij is behoorlijk moedig te noemen en hij is eigenlijk voor helemaal niemand bang. Aangezien hij behoorlijk klein is, kan dit kolderieke situaties opleveren. Het kan namelijk goed voorkomen dat hij zich uit tegen honden die 3 keer zo groot als hem zijn. Hij is echter voor niemand bang en laat zich graag horen en zien.

Ruzie krijgen met een West Highland White Terriër? Dat is alleen mogelijk als je het echt bont maakt. Hij kan namelijk absoluut tegen een stootje, hij is super vriendelijk en het is een ware gezelschapshond. Als hij zijn plekje in een gezin heeft gevonden, maakt hij oprecht deel uit van het gezin. Zijn guitige kop en zijn energieke c.q. kolderieke gedrag leveren ongetwijfeld meermaals op een dag een glimlach bij je op.

3. Verzorging

Bij het verzorgen van dit ras is het onwijs belangrijk om veel aandacht aan zijn vacht te besteden. Het advies is om hem regelmatig bij te knippen, aangezien zijn haren nogal wild kunnen gaan groeien. Let daarbij met name op de gebieden rondom de oren en ogen. Als de haren daar te lang worden, gaan deze irriteren. De lange haren kunnen bovendien voor ontstekingen gaan zorgen.

Het advies is om overigens om de West Highland White Terriër bij een trimsalon te laten knippen en te trimmen. Alleen op die manier kunnen de beide vachten (bovenvacht en ondervacht) hun unieke structuur behouden. Wat je wel zelf kunt doen, is de vacht goed schoonhouden, zijn nagels netjes bijknippen en zijn tanden poetsen.

Een West Highland White Terriër wordt gemiddeld 12 tot 14 jaar oud. Dit geeft duidelijk aan dat het een behoorlijk gezond ras is. Het enige waar je scherp op moet zijn, is de kans op overgewicht. Als je hem dagelijks meerdere ongezonde snoepjes of hondensnacks geeft, heeft hij al snel last van overgewicht. Voorkom dat ten koste van alles; geef hem voldoende beweging en pas op met het geven van snoepjes en/of snacks.

west highland white terriër staat in een grasveld

4. Opvoeding

Een goed opgevoede West Highland White Terriër is een onwijs leuke hond. Voordat het zo ver is, moet je wel rekening houden met de nodige aspecten. Zo is het aan te raden om het graven zo snel mogelijk af te leren. Van nature vindt hij het namelijk heerlijk om altijd en overal te graven. Het is echter logisch dat je hier niet altijd op zit te wachten; je wilt je tuin immers netjes houden. Zorg er dus voor dat je vanaf de eerste dag al het graven zoveel mogelijk af gaat leren.

Verder heeft een West Highland White Terriër voornamelijk behoefte aan liefdevolle aandacht. Het is een energieke, slimme en leergierige hond. Hij pakt regels en commando’s dus relatief snel op, maar hij kan ook eigenwijs gaan worden. Dat laatste is het geval als je niet genoeg respect bij hem hebt afgedwongen of als je er geen consequente opvoeding op nagehouden hebt. Zorg dus voor strikte regels en zorg ervoor dat iedereen in jouw huishouden die regels consequent opvolgt. Alleen op die manier dring je zijn eigenwijze trekjes naar de achtergrond.

Zorg er daarnaast voor dat de West Highland White Terriër tijdens de opvoeding voldoende mogelijkheden krijgt om zijn energie kwijt te raken. Hij heeft een bijzonder hoog energiepeil en dat gaat niet altijd even lekker in combinatie met het aanleren van nieuwe dingen. Probeer dus zoveel mogelijk om beweging en het aanleren van bijvoorbeeld commando’s met elkaar te combineren.

Geef leiding aan hem, geef hem veel aandacht en hanteer duidelijke regels op een consequente wijze. Dat zijn aspecten waar een West Highland White Terriër absoluut behoefte aan heeft tijdens de opvoeding. Door zijn leergierigheid is het aanleren van commando’s dus niet al te lastig; probeer die kans in jouw voordeel zo goed mogelijk te benutten.

5. Beweging

Het is in dit artikel reeds meerdere keren gezegd; een West Highland White Terriër heeft veel beweging nodig. Gun hem die beweging dagelijks en voorkom daarmee ongewenst gedrag. Op het moment dat hij zijn energie niet kwijt kan, heb je een flinke kluif aan hem. Zorg er dus voor dat hij dagelijks voldoende beweging krijgt; hij vindt het óók heerlijk om samen met jou in beweging te komen.

Ga lekkere stukken met hem wandelen, speel leuke spelletjes met hem en benut zijn intelligentie. Hij vindt het heerlijk om veel te bewegen, maar hij geniet er ook van om zijn hersenen te gebruiken. Onder meer behendigheidsspelletjes en zoekspelletjes doen het erg goed bij dit ras.

6. Geschiedenis

Voor de oorsprong van de West Highland White Terriër moeten we terug naar Schotland. In dit land zijn in het verleden meerdere kortbenige terriërs gefokt. De West Highland White Terriër is daar één van de varianten van, maar het is niet helemaal duidelijk hoe dit ras nou tot stand gekomen is.

In Schotland werden deze honden met name in de hooglanden gebruikt. Zowel boeren als de adel waren gek op deze honden. De West Highland White Terriër hielp hen bij bijvoorbeeld het jagen op wild. De vacht van dit ras had namelijk een groot voordeel tijdens de jacht; de witte kleur valt prima op in de natuur. Voor die tijd was men absoluut niet gek op witte honden. Men dacht namelijk dat honden altijd een donkere kleur moesten hebben en dat witte honden de zwakste soort waren. Door de komst van dit ras veranderde die mening behoorlijk snel.

Door de jaren heen heeft dit ras verschillende benamingen gekregen. Dit ras wordt ook wel als “Poltalloch Terriër” aangeduid en door George Douglas Campbell (een hertog) werd dit hondje “Roseneath Terriër” genoemd. In 1906 en 1907 werd dit ras officieel erkend in respectievelijk Schotland en Engeland. Vanaf dat moment steeg eigenlijk de populariteit van dit vrolijke ras. Ook in Nederland kun je dit vrolijke hondje met enige regelmaat tegenkomen. Mocht je zelf dit leuke hondje in huis rond hebben lopen, weet je hoe lief, sociaal en vrolijk hij is. Van een goed opgevoede West Highland White Terriër kan je jarenlang met veel plezier genieten.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *