Kerry Blue Terriër

Laatst bijgewerkt: 12 april 2022

Terriërs bestaan tegenwoordig in allerlei soorten en maten. Je kunt kiezen tussen verschillende groottes, verschillende vachtsoorten en verschillende karakters. Mocht jouw voorkeur uit gaan naar één van de grootste terriërs, is het aan te raden om voor de Kerry Blue Terriër te kiezen. Deze terriërsoort komt van origine uit Ierland en staat te boeken als één van de grootste terriër soorten. Dat is echter niet het enige opvallende aspect aan dit hondenras, aangezien eigenlijk zijn gehele uiterlijk vrij uniek te noemen is.

De naam van dit ras is te danken aan de oorsprong van het ras. Dit ras vindt zijn oorsprong in Ierland, waarbij het met name tijdens de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog een doorslaggevende rol gespeeld heeft. Tijdens die oorlog groeide dit ras namelijk uit tot de landelijke mascotte; dit ras was namelijk wél geliefd en wist tijdens deze oorlog voor de nodige ontspanning te zorgen. De naam Kerry Blue is overigens afkomstig van het graafschap waarin dit ras zijn oorsprong vindt; County Kerry. Al met al een indrukwekkend en interessant hondenras, waarbij ook de gezondheid in positieve zin opvalt. Een gemiddelde Kerry Blue Terriër wordt namelijk zo’n 14 jaar oud.

Samenvatting Kerry Blue Terriër

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Kerry Blue Terriër.

Karakter Aanhankelijk, eigenwijs, intelligent, levendig, lief, loyaal en waakzaam.
Levensverwachting 14 jaar.
Schofthoogte Reu: 46,0 tot 50,0 cm.Teef: 44,0 tot 48,0 cm.
Gewicht Reu: 15,0 tot 18,0 kg.Teef: 15,0 tot 18,0 kg.
Vachtkleur Blauw, eventueel met zwarte aftekeningen.
Vachtlengte Lang.
Activiteitsniveau Hoog.
Benodigde verzorging Gemiddeld.
Benodigde beweging Gemiddeld.
Trainingsmoeilijkheid Gemiddeld.
Rasgroep Terriërs.

1. Uiterlijke kenmerken

De Kerry Blue Terriër is een zeer bijzondere hond om te zien. Wij durven zelfs wel te stellen dat dit de meest bijzondere terriërsoort op het gebied van uiterlijke kenmerken is. Dit ras is, zoals gezegd, één van de grootste terriër soorten; een volwassen reu kan bijvoorbeeld een schofthoogte?De hoogte vanaf de grond tot aan de bovenkant van de rug, gemeten bij de voorpoten.X van zo’n 50 centimeter bereiken, terwijl een teef iets kleiner is met een maximale schofthoogte van zo’n 48 centimeter.

Opvallend aan zijn bouw zijn onder meer zijn poten. Door de wilde vachtgroei lijken deze poten bijzonder dik te zijn, waarbij de achterpoten ook nog eens in een bijzondere hoek staan. Deze poten zorgen tegelijkertijd voor de indrukwekkende schofthoogte, aangezien de poten behoorlijk lang zijn. Dikke en lange poten; dat zie je zeker niet bij elke terriërsoort terug.

Opvallend is ook zijn typische terriër kop. Het is ietwat lastig om deze kop te omschrijven, maar opvallend is sowieso het feit dat zijn kop nogal vierkant is. Daarnaast kent hij behoorlijk veel haargroei aan de voorkant van zijn kop, waardoor hij een bizar en indrukwekkend uiterlijk heeft. Zijn kop wordt vergezeld door kleine oren die naar beneden hangend gedragen worden. Zijn ogen zijn in de meeste gevallen niet eens zichtbaar; dat is te wijten aan de wilde haargroei van de Kerry Blue Terriër bij zijn kop.

Zijn lichaam is niet al te lang te noemen, maar oogt wel behoorlijk krachtig. Dat komt onder meer door de hoge bouw en door de opgetrokken buiklijn. Een Kerry Blue Terriër is op zich sierlijk om te zien, maar kent vaak een ietwat warrige uitstraling door zijn vacht. Aan het einde van zijn korte rug is een bijzondere staart te vinden; deze staart is behoorlijk harig, is kort en wordt omhoog gedragen. De staart begint bij de aanzet behoorlijk dik, maar loopt naar het einde toe in een punt.

Het meest opvallende is zonder twijfel de vacht van de Kerry Blue Terriër. Zijn vacht is warrig, is zacht en is golvend. Met name bij zijn gezicht kent hij behoorlijk veel haargroei, waardoor zijn gezicht soms niet eens goed zichtbaar is. Zoals al eerder gesteld; het is lastig om dit op papier uit te drukken. Bekijk daarom eens de foto’s van de Kerry Blue Terriër op deze pagina en je ziet direct wat wij bedoelen. De kleur van zijn vacht is overigens ook bepalend geweest voor zijn benaming; de vacht is namelijk in allerlei soorten tinten blauw mogelijk. Ook is het mogelijk dat her en der zwarte aftekeningen zichtbaar zijn. Bij jonge honden binnen dit ras is het mogelijk dat de vacht een bruine of zwart gloed heeft, maar die gloed verdwijnt vanzelf binnen de eerste 18 maanden.

2. Gedrag

Is het gedrag van een Kerry Blue Terriër net zo opvallend te noemen als zijn uiterlijke kenmerken? Nou, eigenlijk wel. Zijn gedrag kent namelijk meerdere scherpe kantjes waar je goed rekening mee moet houden. Wat dat betreft is de Kerry Blue Terriër een ware terriër, aangezien de meeste terriër soorten belangrijke aandachtspunten kent.

Bij dit ras is met name de grilligheid en de vechtlustigheid het belangrijkste aandachtspunt. Binnenshuis is een Kerry Blue Terriër behoorlijk lief te noemen, maar buitenshuis kan zijn gedrag compleet omslaan. Als iets hem niet bevalt op bijvoorbeeld de straat, is het mogelijk dat hij agressief gedrag gaat vertonen ten opzichte van andere honden. Dit moet je direct in de kiem zien te smoren, aangezien dit tot vervelende situaties kan leiden.

Opvallend is verder dat een Kerry Blue Terriër behoorlijk aanhankelijk is naar zijn baasje toe. Als hij eenmaal doorheeft wie zijn baasje is, wijkt hij niet meer af van de zijde van zijn baasje. Hij is daarbij waaks te noemen en houdt alle situaties nauwlettend in de gaten. Mocht zich een gevaarlijke situatie voordoen, is het dus mogelijk dat de grilligheid van de Kerry Blue Terriër de overhand gaat nemen. Je moet dus écht stevig in je schoenen staan om op de juiste manier met dit ras om te kunnen gaan.

Deze grilligheid is echter wel zeldzaam bij dit ras. We willen daarom benadrukken dat je het grootste gedeelte van de tijd geniet van een lieve, loyale en levendige hond. Een hond die behoorlijk energiek is, graag met jou een spelletje speelt en sowieso graag positieve aandacht krijgt. Binnen een gezin neemt hij graag een centrale rol in, aangezien hij het voor iedereen zo aangenaam mogelijk wil maken. Hij kan zich daarbij soms wegcijferen, waardoor het belangrijk is om hem van voldoende positieve aandacht te voorzien.

Tevens is het goed om te weten dat hij behoorlijk eigenwijs kan zijn. Deze eigenwijsheid is te danken aan zijn intelligentie in combinatie met een lichte mate van koppigheid. Ook hierbij is het dus van belang dat je uitstraalt dat jíj de baas bent en dat je het beste met hem voor hebt. Zodra jullie wederzijds respect voor elkaar hebben, bouwen jullie echter al snel een positieve band met elkaar op. Al met al hoef je met een Kerry Blue Terriër niet bang te zijn voor een saai moment; hij is continue actief, hij vindt het heerlijk om leuke dingen te ondernemen en hij is ook zeer alert en attent.

3. Verzorging

Als je naar de vacht kijkt, zie je een tamelijk bijzondere vacht. De lange, wollige en golvende vacht heeft ook de nodige verzorging nodig. Het advies is om deze vacht regelmatig door te borstelen. Doe je dat niet? Dan gaat allerlei vuil zich nestelen in de golven van de vacht, waardoor jouw Kerry Blue Terriër last van huid- en vachtproblemen kan gaan krijgen. Door zijn vacht enkele keren per week goed door te borstelen, weet je zeker dat zijn vacht fraai én gezond blijft.

Ook is het aan te raden om zijn baard héél goed te verzorgen. Zoals je op de foto’s kunt zien, is de baard van een Kerry Blue Terriër nogal lang. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat deze baard fraai blijft en in een goede conditie blijft. Knip daarom af en toe de baard bij, maak de baard regelmatig goed schoon en haal ook hier regelmatig een borstel doorheen. Dat is de enige manier waarop de baard van de Kerry Blue Terriër zo fraai en uniek kan blijven.

Rondom de oren kunnen de haren ook behoorlijk lang worden, waardoor het aan te raden is om die haren regelmatig bij te knippen. Je kunt dit zelf doen, maar je kunt deze haren ook laten knippen en/of scheren bij een professionele trimsalon. Verder is het advies om de oren en ogen goed schoon te houden, aangezien deze lichaamsdelen gevoelig zijn voor infecties/ontstekingen.

Tot slot is het goed om te weten dat dit ras behoorlijk gezond is, maar wel een verhoogd risico op heupdysplasie loopt. Bij deze aandoening sluiten de onderdelen in het gewricht niet meer goed op elkaar aan, waardoor het gewricht snel slijt. Dit brengt veel pijn en een aangepaste motoriek met zich mee. Observeer daarom het loopje van jouw Kerry Blue Terriër goed en trek tijdig aan de bel bij de dierenarts.

kerry blue terriër staat in een grasveld

4. Opvoeding

Het opvoeden van een Kerry Blue Terriër kent zeker de nodige haken en ogen. Om de opvoeding in goede banen te leiden, is het sowieso heel belangrijk om duidelijke regels op te stellen. Deze regels moeten vervolgens zéér consequent nageleefd worden. Niet alleen door jou, maar ook door andere gezinsleden die zich bezig houden met de opvoeding.

Laat je enige ruimte over voor eigen invulling? Dan heb je een zware kluif aan een Kerry Blue Terriër. Hij heeft namelijk zijn eigen wil, hij is intelligent en hij is behoorlijk attent. Hij is dus in staat om zijn eigen regels te bepalen; dat wil je ten koste van alles voorkomen.

Sowieso is het advies om op jonge leeftijd een puppycursus met hem te volgen. Daarmee bouw je niet alleen een hechte band op, maar werk je ook direct aan de socialisatie. Het is voor hem van belang dat hij op jonge leeftijd in contact met andere honden komt, aangezien hij daarmee doorheeft dat andere honden geen kwaad in zich hebben. Daarmee voorkom je dat hij op latere leeftijd agressief en vechtlustig gedrag gaat vertonen ten opzichte van andere honden.

5. Beweging

Bij een Kerry Blue Terriër is het van belang om hem van de nodige beweging te voorzien. Hij is namelijk behoorlijk levendig en hij kan zich relatief snel gaan vervelen. Door hem dagelijks voldoende te laten bewegen, is hij in ieder geval in staat om alle energie kwijt te raken. Hiermee voorkom je dat hij zijn energie op gaat kroppen en dat hij ongewenst gedrag gaat vertonen.

Qua beweging heb je voldoende mogelijkheden bij dit ras; je kunt lange stukken met hem wandelen, je kunt spelletjes met hem spelen en je kunt hem zelfstandig taken uit laten voeren. Zolang je hem maar van voldoende beweging voorziet, is hij gelukkig. Daarbij is het advies wel om voor de benodigde variatie te zorgen. Zodra je elke dag hetzelfde stuk met hem wandelt, raakt hij al snel verveeld. Dat gaat op lange termijn ook tot ongewenst gedrag leiden.

Ga je lange stukken met hem wandelen of rent hij naast de fiets met hem mee? Houd dan rekening met het feit dat hij een verhoogd risico op heupdysplasie loopt. Het advies is dus om abrupte bewegingen te voorkomen en zijn motoriek goed te observeren. Bij afwijkend gedrag is het zaak om naar de dierenarts te gaan; bij heupdysplasie is het namelijk van belang dat dit in een vroegtijdig stadium gediagnosticeerd wordt.

6. Geschiedenis

Over de exacte totstandkoming van de Kerry Blue Terriër is niet al te veel bekend. In de literatuur wordt halverwege de 19e eeuw voor het eerst over dit ras gesproken, maar niet hoe dit ras tot stand gekomen is. Meerdere experts denken dat de Keltische Herdershond en de Ierse Wolfshond hier een rol bij hebben gespeeld, maar dat is dus niet met zekerheid vast te stellen.

In Ierland is de Kerry Blue Terriër in ieder geval uitgegroeid tot een nationale held en mascotte. Dat was met name het geval tijdens de Ierse Onafhankelijkheidsoorlog. Sinds 1919 wordt dit ras ook voor hondenshows gebruikt, waarbij met name de vacht en zijn lange baard op veel applaus kunnen rekenen. Vanaf 1926 is dit ras ook in Nederland te vinden, maar vooralsnog is hij behoorlijk zeldzaam te noemen. Het is in ieder geval een zeer bijzondere én fraaie hond om te zien.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

2 reacties op “Kerry Blue Terriër

  1. Wolter zegt:

    U schrijft: “Rondom de oren kunnen de haren ook behoorlijk lang worden, waardoor het aan te raden is om die haren regelmatig bij te knippen. Je kunt dit zelf doen, maar je kunt deze haren ook laten plukken bij een professionele trimsalon”.
    Ik heb 20jaar dit ras gehad en bij dit ras worden de haren geknip en geschoren en nooit geplukt, dit is niet de bedoeling. Oren scheren en rondom de oren ook. Binnenzijde van de oren kun je welplukken maar dat is voor de hond niet prettig en wel pijnlijk.

    • Admin zegt:

      Beste Wolter,

      Bedankt voor je waardevolle opmerking. We hebben het artikel aangepast.

      Met vriendelijke groet,
      Team HondenPassie.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *