Fietsen met je hond? Dit is waar je op moet letten!

Laatst bijgewerkt: 3 maart 2023

Lekker een stuk gaan fietsen met je hond? In dit artikel bespreken we een aantal dingen die handig kunnen zijn wanneer je besluit op pad te gaan met je hond en de fiets. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat iedere hond gemakkelijk met je meerent naast je fiets. Sommige honden kunnen dit van nature maar andere hebben misschien wat meer hulp nodig.

Daarnaast is fietsen met je hond een goed alternatief in plaats van uren lange speelsessies te houden, die misschien niet genoeg energie verbranden bij je hond. Sommige honden hebben namelijk wat meer behoefte aan beweging waardoor een fietstocht een goede optie kan zijn. Door te fietsen kun je in een korte tijd voor genoeg beweging voor je hond zorgen. Een blokje om met de fiets hoeft hierdoor niet lang te duren wat jou ook weer tijd bespaart.

1. Voorbereiding fietsen met je hond

Wanneer je besluit op pad te gaan met de fiets en je hond, is het zaak om te zorgen voor een goede voorbereiding. Op deze manier kunnen jullie beiden optimaal genieten van een blokje om, op een veilige verantwoorde manier.

1.1. Wees zichtbaar

Er zijn tegenwoordig verschillende producten op de markt die ervoor zorgen dat zowel jij als jouw hond goed zichtbaar zijn op de weg. Vooral wanneer het donker wordt is het belangrijk om te zorgen voor goede verlichting op je fiets. Maar ook kun je het beste een lampje bevestigen aan je hond zodat ook hij goed zichtbaar is. Denk aan een halsband met ingebouwd LED lampje. Ook is het dragen van reflectoren altijd een slim idee om je zichtbaarheid te vergroten.

1.2. Gebruik van een riem of tuig

De eerste keren dat je op pad gaat zul je waarschijnlijk gewoon de hondenriem gebruiken die je normaal ook gebruikt. Dit is in principe een goede manier om je hond bij je te houden maar ook los te laten mocht hij je van je fiets trekken of duwen. Het is overigens ook mogelijk gebruik te maken van een hondentuig voor net wat meer controle. Wanneer je beiden handen tijdens het fietsen liever aan het stuur hebt, kun je ook kiezen voor een speciaal systeem waardoor je je hond kunt verbinden aan je fiets. Zo heb je beiden handen vrij en kun je toch je hond bij je houden. Deze systemen veren bij een trek of duw altijd even mee waardoor de kans dat je van je fiets af valt klein is. Tenslotte is het mogelijk dat je geen gebruik maakt van een riem of tuig. Als je je hond goed hebt getraind en uitstekend luistert naar commando’s, dan kun je ook proberen om je hond los naast je te laten rennen.

1.3. Beschik over goede communicatie

Om samen veilig op pad te kunnen gaan is een goede communicatie met je hond belangrijk. Luistert je hond goed wanneer je zegt dat je even stopt of als je even wat rustiger aan wilt doen? Dit is erg belangrijk om ongelukken of andere onverwachte situaties te voorkomen. Basiscommando’s als “stop” en “rustig” zijn van enorm belang.

2. Hoe begin je met fietsen met je hond?

hond zit in het gras met mountainbike ernaast

2.1. Opbouwen

Om je hond netjes naast je fiets te laten rennen is het belangrijk dat je dit allereerst oefent door gewoon te lopen. Lukt dit goed? Probeer dan eens de fiets erbij te pakken. Om het fietsen rustig te introduceren kun je beginnen met wandelen waarbij je de fiets tussen jou en je hond in plaatst. Probeer hierna rustig de straat uit fietsen waarbij een tweede persoon de hond naast je fiets aangelijnd houdt. Het is voor je hond erg wennen om naast je fiets te lopen dus probeer in het begin genoeg geduld op te brengen.

Als dit lukt kun je eens rustig proberen te fietsen en houd je de riem vast in je rechterhand. Eventueel kun je de eerste paar straten iemand met je mee laten lopen voor extra hulp. Ook voor jou zal het even wennen zijn. Belangrijk is om de aandacht van je hond er continue bij te hebben. Probeer je hond altijd binnen 1,5 meter afstand te houden. Op deze manier kun je je hond goed corrigeren. Probeer er ook voor te zorgen dat je hond niet in contact komt met je fiets om een pijnlijke (traumatische) ervaring te voorkomen.

2.2. Laat je hond wennen

Wanneer je je hond meeneemt om een stukje te fietsen, is het belangrijk dat je hem de tijd geeft om hier met regelmaat aan te wennen. Een stukje wandelen is voor de hond een hele andere ervaring. Hieronder vindt je de belangrijkste verschillen ten opzichte van het wandelen.

  • Je kunt niet direct stoppen.
  • Je hond kan niet zomaar naar een andere hond toegaan.
  • Je hond moet een gelijkmatig tempo aanhouden.

Al deze verschillen zijn in het begin even wennen maar kunnen na verloop van tijd goed aangeleerd worden.

2.3. Hoelang fietsen?

In het begin kun je het beste de blokjes heel kort houden om de conditie van je hond rustig op te bouwen. Op deze manier voorkom je dat je hond last krijgt van zijn gewrichten, spieren, hart of longen. Het hele lichaam moet wennen om continue in beweging te zijn. Langzamerhand merk je dat je hond telkens langer kan volhouden en kun je rustig je wat meer afstand afleggen. Neem indien ook water mee om je hond te hydrateren. Wekelijks een rondje van 1 à 2 kilometer is voor de meeste honden prima. Let op wanneer je langere afstanden gaat afleggen, de kussentjes onder de poten van je hond kunnen gaan beschadigen. Een zachte ondergrond zoals in het bos is daarom beter voor de poten. Controleer na een fietstocht altijd de kussentjes om eventueel vuil te verwijderen.

Producten aanbevolen door HondenPassie.nl

Onderstaande producten zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van dit artikel.

2.4. Hoe hard fietsen?

Looptempo is in het begin prima. Langzamerhand kun je dit uitbreiden tot een joggend tempo. Dit is he beste voor je hond om gezond te blijven en vet te verbranden. Hard rennen kan voor je hond af en toe leuk zijn maar kan ook zorgen voor een enorme uitputtingslag. Ook kan het net zoals bij mensen zorgen voor verzuring in de spieren. Wanneer je dit doet, houd deze sessies bij voorkeur kort en krachtig.

3. Handige tips

Hieronder vind je een aantal vragen die je jezelf moet stellen voordat je begint met fietsen met je hond. Op deze manier wordt je bewust van de mogelijkheden en de juiste aanpak.

3.1. Is je hond geschikt?

Helaas is niet elk type hond of ras geschikt om met je mee te gaan op de fiets. Honden met kleine pootjes of juist grote rustige berghonden zijn voorbeelden van honden die niet erg geschikt zijn om mee te gaan fietsen. Het kost ze waarschijnlijk erg veel moeite waardoor de rondjes zeer kort en langzaam zijn. Honden van gemiddelde grootte en/of gestroomlijnde types zijn veelal meer ideaal om mee te nemen. Ook een korte vacht is veelal geschikter.

Daarnaast moet je rekening houden met honden met een korte snuit omdat zij hierdoor minder goed adem kunnen halen en een fietstocht wellicht te intensief is. Vanaf 10 maanden oud mag je hond gaan joggen maar een hond van 9 of 10 jaar oud lukt dit misschien niet al meer. De leeftijd is dus ook van belang om de geschiktheid te controleren. Ook is het uitkijken met honden met gewrichtspijn of andere klachten die het rennen kunnen bemoeilijken.

3.2. Is je hond fit?

Voor jou stelt een rondje van fietsen 1 à 2 kilometer misschien niet veel voor maar kan voor je viervoeter al een behoorlijke opgave zijn. Bouw de conditie van je hond daarom goed op en begin zoals eerder genoemd met korte blokjes om. Dit kun je langzaam opbouwen door telkens 200 tot 300 meter toe te voegen aan je rondje. Op deze manier kun je de conditie van je hond goed opbouwen en zorg je voor een fitte gezonde hond.

Producten aanbevolen door HondenPassie.nl

Onderstaande producten zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van dit artikel.

3.3. Heb je de volledige aandacht?

Veel honden hebben van nature de neiging om iets te achtervolgen wat beweegt. Tijdens je fietsronden kun je veel afleiding tegenkomen waardoor het belangrijk is de aandacht van je hond erbij te houden. Sommige honden kunnen je namelijk uit enthousiasme omver trekken door iets wat je tijdens je fietstocht tegenkomt. Denk aan het zien van andere honden, spelende kinderen of simpelweg langskomende auto’s. Houd de aandacht er dus zowel van jezelf als de hond goed bij om ongelukken te voorkomen.

3.4. Hoe is het weer?

Een laatste belangrijke factor voor het fietsen met je hond, is het weer. De meeste honden hebben een goede vacht maar hieronder kunnen ze niet zweten. Oververhitting ligt daarom altijd op de loer zeker met hogere temperaturen. Tekenen van oververhitting vind je hieronder.

  • Overmatig kwijlen.
  • Veel hijgen.
  • Sloom worden.

Vanaf een graad of 20 kan het al behoorlijk warm worden voor je hond. Kijk hier goed mee uit. Ook de wegen zelf kunnen aardig heet worden, wat jij zelf misschien niet hebt gevoeld (omdat je schoenen aan hebt). De kussentjes onder de poten van je hond kunnen hierdoor namelijk flink verbranden wat voor veel pijn kan zorgen.

3.5. Een fietskar of -mand gebruiken

Wanneer je hond niet meer in staat is om met je mee te fietsen (bijvoorbeeld door ouderdom of ziekte) dan kun je denken aan de aanschaf van een fietskar of –mand. Op deze manier kun je toch gezamenlijk op pad. Net zo leuk voor de hond als voor jou. Wij wensen je nog veel veilige en sportieve kilometers toe.

3.6. Begin met korte stukjes en breid dit langzaam uit

Het is belangrijk om het fietsen met de hond goed op te bouwen. Ga daarom eerst een kort stukje fietsen en breid dit langzaam verder uit, zodat jouw hond het lopen naast de fiets goed onder de knie krijgt. Bovendien moet jouw hond natuurlijk ook zijn conditie een beetje opbouwen om een lang stuk te kunnen rennen.

3.7. Laat de hond wennen aan het fietsen

Om samen met jouw hond te kunnen fietsen, is het goed dat jouw hond eraan gewend raakt. Laat de hond daarom eerst wennen aan de fiets. Zet de fiets bijvoorbeeld in de tuin en laat jouw hond eraan snuffelen, zodat het geen bijzonder object is. Vervolgens ga je met de fiets aan de hand een stukje lopen, met aan de andere kant jouw hond. Daarna kun je wellicht een stukje gaan fietsen.

Veelgestelde vragen

Fietsen met de hond: hoe lang mag dit?

Het is belangrijk om niet langer dan twintig minuten achter elkaar te fietsen met jouw hond.

Hoe leer je een hond aan om naast de fiets te lopen?

Laat de hond eerst wennen aan de fiets en ga eerst een stukje lopen, met de fiets aan de hand. Daarna kun je een klein stukje fietsen en vervolgens breid je dit steeds verder uit.

Vanaf welke leeftijd mag mijn hond naast mij lopen tijdens het fietsen?

Het is goed om jouw hond zo vroeg mogelijk te laten wennen aan het lopen naast de fiets. Toch is het pas goed om daadwerkelijk pas te beginnen met samen fietsen rond de leeftijd van een jaar.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *