8x belangrijke commando’s om je hond aan te leren

Laatst bijgewerkt: 1 februari 2023

Een hond is een slim dier en vindt het leuk om commando’s aan te leren, samen met jou als baasje. Een gehoorzame hond is niet alleen fijn voor jou, maar het is ook goed voor de onderlinge band. Wij hebben hieronder een aantal commando’s voor je opgesomd die handig kunnen zijn om aan te leren.

1. Luisteren naar de naam

Allereerst is het belangrijk dat de hond naar zijn eigen naam luistert. Dit is dan ook de eerste stap als het gaat om het aanleren van commando’s, want een hond moet natuurlijk wel weten dat jij tegen hem praat. Hoe je de naam kunt aanleren? Maak oogcontact met de pup en zeg dan zijn naam. Als de hond eenmaal omkijkt wanneer je zijn naam roept, mag je hem belonen. Dit kun je oefenen totdat de hond goed naar zijn naam luistert, en vervolgens stop je met het belonen ervan.

2. Zit

‘Zit’ is een belangrijke commando om aan te leren. Gelukkig is dit een eenvoudige commando om aan te leren. Wanneer jouw hond op zijn kont zit, is het belangrijk om een snoepje te geven terwijl je ‘zit’ zegt. Vervolgens kun je gaan oefenen met ‘zit’ zeggen, in de hoop dat jouw hond ook daadwerkelijk gaat zitten. Is dat het geval? Dan krijgt hij een beloning.

commando aanleren hond

3. Blijf

Je kunt ‘zit’ combineren met ‘blijf’. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld de hond moet laten wachten voor het oversteken. Hoe je dit kunt aanleren? Door de tijd steeds iets meer op te rekken wanneer jouw hond zit. Iedere keer geef je een beloning, maar telkens zit er een iets langere pauze tussen. Vervolgens kun je aanleren bij ‘vrij’ dat de hond van zijn plek af mag.

4. Af / lig

Naast het laten zitten van jouw hond, is het ook handig om jouw hond te laten liggen op commando. Het is hierbij wel belangrijk dat je eerst al wel hebt aangeleerd om jouw hond te zitten. Bovendien kun je vanuit de liggende positie ook jouw hond leren hoe om te rollen. Hoe je jouw hond leert om te gaan liggen? Laat jouw hond eerst zitten en ga vervolgens met een snoepje richting de neus van de hond, en daarna naar beneden te brengen. Jouw hond zal hierdoor gaan liggen. Zeg ‘af’ of ‘lig’ en geef het snoepje.

5. Hier

Als jouw hond bij jou moet komen, wil je natuurlijk dat dat met één commando kan gebeuren. De commando ‘hier’ is in dit geval erg handig. Je kunt natuurlijk ook de naam van de hond gebruiken, maar wellicht begrijpt hij dan niet dat hij bij jou moet komen. Je kunt ‘hier’ natuurlijk ook combineren met ‘af’, zodat de hond weet dat hij bij jou moet komen. Als de hond naar jou toekomt, moet je ‘hier’ zeggen en vervolgens geef je een brokje.

‘Hier’ leren bij een hond

6. Los

Heeft jouw hond iets in de bek wat niet mag, of zit jouw hond weer eens gras te eten? Dan is ‘los’ een erg handig commando om aan te leren, zodat jouw hond doorheeft dat hij het moet laten vallen. Je kunt dit eenvoudig aanleren door ‘los’ te zeggen en de hond meteen een brokje te geven. Doe dit bijvoorbeeld als de hond een speeltje in de bek heeft en oefen deze commando. Vervolgens zal de hond dit ook begrijpen als de hond iets in de bek heeft wat niet mag.

7. Naast

Ben jij met jouw hond aan het wandelen en komt er iemand jou tegemoet lopen? Dan kan het zijn dat jouw hond daar met alle enthousiasme op afvliegt, maar het is belangrijk om de hond juist aan te leren om braaf naast jou te lopen. Geef ook in dit geval weer een beloning als de hond rustig naast jou loopt, terwijl jij ondertussen ‘naast’ zegt.

8. Poot

Een van de leukste én eenvoudigste commando’s die jij aan kunt leren, is ‘poot’. Als jouw hond de commando ‘zit’ volledig onder de knie heeft, kun je deze commando uitbreiden naar ‘poot’. Houd een brokje in jouw hand en leg zijn poot op jouw hand. Zeg vervolgens ‘poot’. Geef de hond een brokje. Herhaal dit meerdere keren en jouw hond zal binnen no time begrijpen wat je met ‘poot’ bedoelt. 

Veelgestelde vragen

Kan een hond snel commando’s aanleren?

Dit is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren. Zo ligt het eraan hoe intensief jij traint met de hond en hoe vaak je de commando’s herhaalt. Ook ligt het aan het soort ras. 

Wat zijn de slimste hondenrassen?

De Bordercollie, Golden Retriever en Poedel zijn een van de slimste hondenrassen. Deze hondenrassen willen ook graag mentaal uitgedaagd worden en getraind worden.

Wat is de meest belangrijke commando voor een hond?

‘Zit’ is een van de meest belangrijke commando’s om aan te leren. In veel posities moet jouw hond namelijk gaan zitten, denk bijvoorbeeld wanneer de hond aangelijnd moet worden of moet wachten om over te kunnen steken. Ook is ‘zit’ de positie die de hond moet aannemen bij de andere commando’s.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant?

Heb je een vraag of opmerking? Plaats hieronder je reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *